Jeli ide na offset štampu?
Layouti su prvi put uvijek obeshrabrujući. Nije mi namjera da zvučim ufurano, nego da ti kažem da očekuješ greške i imperfekcije, pogotovo prvi put.
Photoshop ti može pomoći da pripremiš slike za publikaciju ali što se tiče same brošure i preloma, neće ti biti od koristi. Adobe Indesign i QuarkXpress su standardni programi za ove stvari. Čini mi se da je Corel svojevremeno imao program za prijelom (nije CorelDraw) ali ja ga (niti je iko koga znam) nisam koristio.
Moj prvi savjet bi bio da ako ideš na offset štampu, prvo kontaktiraš štampariju i pitaš ih stvari uvezi izbora papira, output rezolucija, te koji format fileova preferiraju. Danas ih većina prihvata i Quark i Indesign (oboje .indd i .pdf). Ako je to slučaj, preporučujem ti Indesign jer će ti logika interfejsa biti poznata sa photoshopa, a i život sa našim fontovima će ti initi lakši jer Indesign podržava unicode a Quark ne (Quarku treba dodatna extenzija i/ili modifikovani fontovi da bi imao čćšđž).
Kako prirediti brosuru? DTP...
Moderator: Benq
-
zensko
Do sada nisam imala prilike raditi sa programima poput InDesign i Quark, ali nisam imala ni stvarnu potrebu za njima.
Ja sve sto radim, radim sa par programa. Tu je Corel, koji mi sluzi kao program u kojem, pored dizajna, radim i pripremu za stampu. Mislim da je on najbolji i najjednostavniji za te stvari. Do sada sam u .cdr formatu davala pripremu na stampu. Nekad sam koristila i .eps fajlove ali vecina stamparija prihvata corelovu estenziju.
Istina da je komplikovano prvi put skontati sve te potrebne 'folove' ali ja ti mogu dati neke tips and tricks.
Mozes se javiti sa PM ako te zanima to sto imam da kazem.
Ja sve sto radim, radim sa par programa. Tu je Corel, koji mi sluzi kao program u kojem, pored dizajna, radim i pripremu za stampu. Mislim da je on najbolji i najjednostavniji za te stvari. Do sada sam u .cdr formatu davala pripremu na stampu. Nekad sam koristila i .eps fajlove ali vecina stamparija prihvata corelovu estenziju.
Istina da je komplikovano prvi put skontati sve te potrebne 'folove' ali ja ti mogu dati neke tips and tricks.
Mozes se javiti sa PM ako te zanima to sto imam da kazem.
-
Skvidji
- Location: sector "T" till 3PM after 3PM till 8AM I'm at sector "G"
#3 Brošura
Probaj QuarkXPress ili InDesing a i CorelDraw je dobar za to! Ustvari Corel ti je najjednostavniji, ne znam kako ti odavde mogu pomoci osim da ti predlozim u kojem programu da radis!
Sretno!
ako ti bude sta trebalo javi se
pozdrav!
Sretno!
ako ti bude sta trebalo javi se
pozdrav!
-
dinash
u odnosu na illustrator corel djeluje kao klesanje kamena.Pa ne bas, ja mu i dalje predlazem Corel!
freehand je super ali ja uglavnom koristim kombinaciju illustator <> photoshop <> InDesign ... sve adobeovo pa mogu rahat copy/paste-ati tamo vamo ... bio sam Quark korisnik dugo ali je InDesign bolji.
ja bih za A4/A5 brosuru koja je opisana koristio illustrator (moze i korel ako bas nema nista drugo).
moj savjet pokretacu teme: nadji nekoga da ti to uradi i kraj price.