Kako prijaviti rad na crno?
Moderator: anex
-
Shoshana
#26 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Placanje poreza nije nikakvo pitanje morala, nego zakona. Ali u nasoj je zemlji sve uvijek bilo svacije - pa nicije, pa je uvijek bilo u redu krasti od drzave, jer je drzava misaona imenica. Kada shvatis da neplacanjem poreza ne krades od neke imaginarne imenice 'drzava' nego od nane koja nije primila penziju, od djece kojoj nisu omogucena osnovna nastavna sredstva, od bolesnika koji mjesecima ceka na operaciju (jer se nema sredstava da se organizacija popravi) - onda ce se Bosna zvati Svedska.
A dotad ti zelim da se zapitas od cega ces ti zivjeti kada budes prestara da radis (na crno, il' drugacije).
A dotad ti zelim da se zapitas od cega ces ti zivjeti kada budes prestara da radis (na crno, il' drugacije).
- jedna
#27 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Ja ću raditi dok imam gdje i dok mogu. Blago vama svima ako imate poslove za koje ste se školovali, još ako i radite onako kako zakon nalaže... Čisto sumnjam da bi neka nana bila sretnija, ako bi ja ostala bez posla.
Nisam rekla da ne bih imala od čega živjeti, ako bih ostala bez posla ali mislim da je puno bolje što, umjesto da bezglavo jurim konkurse na kojim redovno dobivam odbijenice i uzimam od roditeljske plate za odjeću, obuću, izlaske... ja imam posao, ne kukam "po kafama", ako "zašnjiram" od zarade mogu sebi priuštiti gotovo sve što poželim (naravno, u realnim granicama) a pored toga, olakšavam roditeljima.
Nisam rekla da ne bih imala od čega živjeti, ako bih ostala bez posla ali mislim da je puno bolje što, umjesto da bezglavo jurim konkurse na kojim redovno dobivam odbijenice i uzimam od roditeljske plate za odjeću, obuću, izlaske... ja imam posao, ne kukam "po kafama", ako "zašnjiram" od zarade mogu sebi priuštiti gotovo sve što poželim (naravno, u realnim granicama) a pored toga, olakšavam roditeljima.
- fatality
#28 Re: Kako prijaviti rad na crno?
stvarno smo cudo , jos se "hvale" kako rade i na crno i uspjevaju izbjeci porez , svaka cast , pametnija si od onih ostalih idiota koji rade vise kako bi platili porez i nesto zaradili 
najbolje bi bilo da vam se onda ukine pravo na policiju i na bilo koje drzavne institucije , jer ih i ne placate te ne vidim razloga zasto bi imali pravo da se njima koristite
imam osjecaj da mi zivimo u pogresnom vremenu . . .
najbolje bi bilo da vam se onda ukine pravo na policiju i na bilo koje drzavne institucije , jer ih i ne placate te ne vidim razloga zasto bi imali pravo da se njima koristite
imam osjecaj da mi zivimo u pogresnom vremenu . . .
-
HomeArt
#29 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Normalno je da ovaj "gazda" prijavi da radi na crno pa radi cocvjek za pare, wtf, o cemu pricamo!!!
-
zonbirile
#30 Re: Kako prijaviti rad na crno?
pa diskusija je van pameti,moguća samo u zemljama tipa Bosne.Pa iz tih poreza i doptinosa plača se sva nadgradnja plus lično/porodično zdravstveno osiguranje i penzioni fond.Pa hajdemo stvar dovesti do limesa,da niko ne plaća.Iz čega bi se plačalo zdravstvo,školstvo,vojska,policija,sport,kultura,dobro i političari,TVi Radio i more drugih buđetskih korisnika.U Americi imaju samo dva moranja-mora se umrijeti i platiti porez.Pa Al Kapone je pao na porezu,a ne na 50-tak ubistava.Jednom će se morati napraviti rez,pa ili svi,ili niko pa da vidimo šta će onda nesposobna vlast učiniti.Pa Turska je ovde ubirala porez i to dobar srednjevjekovni fol.Poreznicima se davalo ovlaštenje/licenca da ubiru novac,s tim da su bili u talu u ubranoj svoti,pa da vidiš ko ga nije platio.Evo ja znam slućaj radnja,sve ima,plaća,ima kasu,lijevo i desno od nje "divljaci" bez kase,godinama stoji natpis radnja u pripremi i što je najveća tuga,kada se kampanjski počne kontrolisati njih obavjeste seljaci-rođaci iz opštine i taj dan niko ne radi.Prijavljivani,ali niko ništa ne preduzima,trebaju svi odjaviti djelatnosti(kao u RS radi pljačke sa novim kasama).Koliko je tu apsurda,rudnici i slične firme godinama ne uplačuju hiljadama radnika doprinose-rad na crno-a šusteru dođu na vrata za jedan mjesec.Ili plačaš doprinos,a nemaš pravo na bolovanje,imaš ali moraš naći zamjenika prijaviti ga ,platiti doprinos i platu i njemu,pa na bolovanje.Znači taj mjesec platiš duplo da bi bio npr. 15 dana kod kuće.Ili počneš sa bisnisom u samostalnoj radnji u 50-oj godini,znaš i ti i vlast da ne možeš ostvariti penziju,ali moraš davati.Ili tjeraju te da za mjesečni promet od 1550 KM imaš kasu i knjigovođu,kojeg plačaš 100KM.Ili svake kalendarske godine platiš 99 KM općini za isticanje reklame,pa stavio je ne stavio.Ili sve je duplo skupjle,struja,voda,telefon,grijanje,smetljarina u malom obrtu.E ovo je sada zašto ljudi ne prijavljuju obrt.
- BarbaDue
#31 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Ja kako sam razumio tip drzi radnju na crno a ne kao ti da "radiš kod nekoga na crno"....razlika je ogromna,jedna wrote:Daj, molim te. Evo, ja prva radim "na crno". (I to mi nije prvi posao, od neke 3 godine rada u 3 različita preduzeća ubrala sam 3 mjeseca staža). I sad ja, jel, trebam da razmišljam kako štetim ovoj državiPa da iz "moralnih razloga" dam otkaz, sjedim kod kuće, kamčim od roditelja dinare, prijavim gazdu i bez posla ostavim još 15-ak kolega od kojih većina tim novcem uzdržava porodicu, vraća kredit i sl.
Kakva glupost. Pa, od mojih prijatelja i boljih poznanika na prste jedne ruke mogu nabrojati one koji "regularno" rade. Znači, mi sad svi trebamo otići s poslova i landarat kukajući kako se nigde raditi ne može.
zamisli neko prijavi tvog gazdu, naravno on pod pritiskom tebe mora prijaviti i ti u svoju radnu knizicu pocinjes da slazes radni staž.
Razmisli malo.
- neprilagodjena
#32 Re: Kako prijaviti rad na crno?
I ja znam dovoljno ljudi koji rade na crno jer nejau gdje drugo da rade,sa tim izdrzavaju svoju familiju.
Sta sad
Jel treba da ih prijavim da rade na crno
da budem toliko podla i gruba i da im uzmem i to malo hljeba i para iz ruku koje imaju.
Dobro je pa nismo svi isti.
Sta sad
Jel treba da ih prijavim da rade na crno
- BarbaDue
#33 Re: Kako prijaviti rad na crno?
neces valjda radnika prijaviti nego gazdu koji drzi tog radnika na crno i natjerati ga da osigura tog svog radnika i njegovo dijete.
- The Nightwatchman
#34 Re: Kako prijaviti rad na crno?
neprilagodjena wrote:I ja znam dovoljno ljudi koji rade na crno jer nejau gdje drugo da rade,sa tim izdrzavaju svoju familiju.
Sta sad![]()
![]()
Jel treba da ih prijavim da rade na crno![]()
da budem toliko podla i gruba i da im uzmem i to malo hljeba i para iz ruku koje imaju.
ti imas ozbiljan problem s osnovnim principima logike
- Compact
#35 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Možda taj isti radnik ispumpava budžet po nekom drugom osnovu!BarbaDue wrote:neces valjda radnika prijaviti nego gazdu koji drzi tog radnika na crno i natjerati ga da osigura tog svog radnika i njegovo dijete.
- The Nightwatchman
#36 Re: Kako prijaviti rad na crno?
a kojem, maco?Compact wrote:Možda taj isti radnik ispumpava budžet po nekom drugom osnovu!BarbaDue wrote:neces valjda radnika prijaviti nego gazdu koji drzi tog radnika na crno i natjerati ga da osigura tog svog radnika i njegovo dijete.
- tranquil
#37 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Ne kontam šta hoćeš da kažeš, kao "radnik je sigurno kriv za nešto, pa je onda ok ako je neprijavljen"?Compact wrote:Možda taj isti radnik ispumpava budžet po nekom drugom osnovu!BarbaDue wrote:neces valjda radnika prijaviti nego gazdu koji drzi tog radnika na crno i natjerati ga da osigura tog svog radnika i njegovo dijete.
- BarbaDue
#38 Re: Kako prijaviti rad na crno?
eh sad, mozda je u šumici...Compact wrote:Možda taj isti radnik ispumpava budžet po nekom drugom osnovu!BarbaDue wrote:neces valjda radnika prijaviti nego gazdu koji drzi tog radnika na crno i natjerati ga da osigura tog svog radnika i njegovo dijete.
- Compact
#39 Re: Kako prijaviti rad na crno?
BarbaDue wrote:eh sad, mozda je u šumici...Compact wrote:Možda taj isti radnik ispumpava budžet po nekom drugom osnovu!BarbaDue wrote:neces valjda radnika prijaviti nego gazdu koji drzi tog radnika na crno i natjerati ga da osigura tog svog radnika i njegovo dijete.
- Panthera
#40 Re: Kako prijaviti rad na crno?
ovi duesbriznici iz svedske sad-a i kanade podsjecaju me na one odbjeglice za vrijeme rata sto su iz kafana punog stomaka i s pivama u ruci govorili "ma treba im j... mater ovo ono"...zivite tu gdje zivite i nekakajte...nemate pojma sta znaci ovdje pokrenuti posao bilo obrt bilo p.drustvo...lako je tudjim k.. gloginje mlatit...
a sto se tice poreza i javnog interesa..ne ide taj porez onima kojima je potreban vec smrdljivim politicarima i smrdljivim sluzbenicima koji postoje radi sebe i ponasaju se s budgetom ko da su princevi od monaca...
Zato vi dusebriznici iz mile nam dijaspore, sutite i ponasajte se fino kad dodjete, ovo zadnje i s naglaskom...
a ovom sto ga hoce prijaviti...pa prijavi ga pametnjakovicu pomoces jos jednom politicaru...a ako si kakav sluzbenik ili politicar pomoces sebi...joj svasta bi ti reko i vama iz svedske...al nema potrebe rekli ste sami o sebi...
a sto se tice poreza i javnog interesa..ne ide taj porez onima kojima je potreban vec smrdljivim politicarima i smrdljivim sluzbenicima koji postoje radi sebe i ponasaju se s budgetom ko da su princevi od monaca...
Zato vi dusebriznici iz mile nam dijaspore, sutite i ponasajte se fino kad dodjete, ovo zadnje i s naglaskom...
a ovom sto ga hoce prijaviti...pa prijavi ga pametnjakovicu pomoces jos jednom politicaru...a ako si kakav sluzbenik ili politicar pomoces sebi...joj svasta bi ti reko i vama iz svedske...al nema potrebe rekli ste sami o sebi...
-
davidigolijat
#41 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Upravo tako...mi cemo ga flautati jos 200 godina, dok god budemo razmisljali p oprincipu.."ma pusti ga". Probaj u Becu npr. uci u tramvaj preko reda, pa ces vidjeti sto ce ti ostali gradjani reci...atko wrote:A da recimo, krenes (krenemo, krenu) od prijavljivanja tih opstinskih inspektora koji sve znaju a ne preduzimaju nista ... oni direktno sisaju budzet ... i nanose vise stete onima koji privredjuju ... i oni svjesno krse zakon tako sto ne preduzimaju nista ... s tim da su oni direkno u sluzbi zakona i njihov cin je teziPera Trta wrote:Kako mogu prijaviti čovjeka za kojeg znam da drži radnju na crno? Jeli moguće to prijaviti nekoj federalnoj inspekciji, ili inspekciji njegovog kantona? Ne mislim da bi imalo efekta da ga prijavim opštinskim organima, jer radi u malom mjestu, pored najprometnije ceste ( automehaničarska je radnja ) i čisto sumnjam da u njegovoj opštini već svi ne znaju kako radi, ali niko ništa ne poduzima. Koliko znam, inspekcijski rad jeste u nadležnosti kantona ( njegova opština je u HNK ). Dakle, koji je put da se dotični prijavi porekoj inspekciji i da ona dođe na lice mjesta? Hvala.
Ova drzava je tu gdje jeste ne zbog onih koji "rade na crno" nego zbpg onih koji "ne-rade na bijelo"
Uvijek se sjetim jedne emisiej na TV SA, gost je neki svedski ministar za gradjevinarsvto i lokalnu upravu (ili tako nesto) i onda ga nas ministar pita:"Kako se vi u Svedskoj borite, sta poduzimate kad neko izvrsi bespravnu gradnju"- a ovaj ga cudno pogleda pa pita "Kakvu gradnju izvrsi?", a ovaj odgovara"Bespravnu gradnju", a ovaj kaze "ne razumijem, kakvu bespravnu gradnju"... dakle covjeku je nepojmljivo da nesto u Svedskoj moze nici bespravno, nije se u karijeri s time sreo. Mislim da kad kod nas tramvaj nebi isao 3 dana, neko bi sagradio objekat na sinama....e zato je nama tako kako nam je i zato vadimo vize sa jedno 180 od ukupno 200 drzava svijeta, i neka je-dok se ne naucimo...
- Panthera
#42 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Pa jest u pravu si...Nema niko mu.a da recimo udje u parlament i to cini recimo svaki dan istrajavajuci na svojim pravima...svaka chast civilnim invalidima...nema niko rcimo mu.a da ode u vijece ministara i pita odakle lova za skupa auta putovanja nove sekretarice povecanja plata isl...da pita zasto niko u drzavnoj administraciji neradi svoj posao...ma da...al haj komsiji nek crkne krava makar i moja crkla...neopravdavam niti zanatliju koji pokusava da prezivi popravljajuci necija auta stara po 20 godina, jer je jeftiniji od recimo servisa koje drze sinovi zene i rodjaci ovih prethodnih politicara..i dogodi se da ne placaju ni oni poreze i drze neprijavljene radnike...al nema ovaj s pocetka teme a n i ti m.da da takvog pogledas u oci i prijavis, kao ni politicara ni sluzbenika koji ti trazi mito da recimo odobri registraciju tvog obrta..davidigolijat wrote:Upravo tako...mi cemo ga flautati jos 200 godina, dok god budemo razmisljali p oprincipu.."ma pusti ga". Probaj u Becu npr. uci u tramvaj preko reda, pa ces vidjeti sto ce ti ostali gradjani reci...atko wrote:A da recimo, krenes (krenemo, krenu) od prijavljivanja tih opstinskih inspektora koji sve znaju a ne preduzimaju nista ... oni direktno sisaju budzet ... i nanose vise stete onima koji privredjuju ... i oni svjesno krse zakon tako sto ne preduzimaju nista ... s tim da su oni direkno u sluzbi zakona i njihov cin je teziPera Trta wrote:Kako mogu prijaviti čovjeka za kojeg znam da drži radnju na crno? Jeli moguće to prijaviti nekoj federalnoj inspekciji, ili inspekciji njegovog kantona? Ne mislim da bi imalo efekta da ga prijavim opštinskim organima, jer radi u malom mjestu, pored najprometnije ceste ( automehaničarska je radnja ) i čisto sumnjam da u njegovoj opštini već svi ne znaju kako radi, ali niko ništa ne poduzima. Koliko znam, inspekcijski rad jeste u nadležnosti kantona ( njegova opština je u HNK ). Dakle, koji je put da se dotični prijavi porekoj inspekciji i da ona dođe na lice mjesta? Hvala.
Ova drzava je tu gdje jeste ne zbog onih koji "rade na crno" nego zbpg onih koji "ne-rade na bijelo"
Uvijek se sjetim jedne emisiej na TV SA, gost je neki svedski ministar za gradjevinarsvto i lokalnu upravu (ili tako nesto) i onda ga nas ministar pita:"Kako se vi u Svedskoj borite, sta poduzimate kad neko izvrsi bespravnu gradnju"- a ovaj ga cudno pogleda pa pita "Kakvu gradnju izvrsi?", a ovaj odgovara"Bespravnu gradnju", a ovaj kaze "ne razumijem, kakvu bespravnu gradnju"... dakle covjeku je nepojmljivo da nesto u Svedskoj moze nici bespravno, nije se u karijeri s time sreo. Mislim da kad kod nas tramvaj nebi isao 3 dana, neko bi sagradio objekat na sinama....e zato je nama tako kako nam je i zato vadimo vize sa jedno 180 od ukupno 200 drzava svijeta, i neka je-dok se ne naucimo...
a vize nemozemo dobiti NE radi ovog zanatlije koji zivi od danas do sutra prljavih ruku i nema ni penzionog ni socijalnog i kojeg bi zaobisla i humana televizija jer nije jadan kao njegov kolega koji je postovao zakon pa se nije ni usudio otvoriti zanat, pa zavrsio bez hljeba sa bolescurama itd..u drustvu koje nema socijalnih mjera vec politickih i sluzbenickih prava...
A vize necemo dobiti radi recimo politicara koji se bave kriminalom, vjerskih lidera koji naoruzavaju izgubljenu mladez mrznjom...radi politix=cara koji nesprjecavaju terorizam, trgovinu ljudima, prohod droge...itd...ali nama je josuvijek drago da crkne komsiji krava pa makar i nase dvije...e zato nemamo krava al imamo politicara...
eh hajdemo sad da lincujemo onog mehanicara jaduy s pocetka price, al da se neuprljamo i neusmrdimo...e bosno moja...
- BarbaDue
#43 Re: Kako prijaviti rad na crno?
oj tebe, ali imas bruku tih tzv. ga(z)durina koji imaju svoje radnike koji im dirinće po citav dan za neku bijednu platu 400-500 km, a ti isti gazdurine imaju po 2-3 bijesna automobila, vilu sa bazenom i ostalim zahebancijama!!!Panthera wrote:ovi duesbriznici iz svedske sad-a i kanade podsjecaju me na one odbjeglice za vrijeme rata sto su iz kafana punog stomaka i s pivama u ruci govorili "ma treba im j... mater ovo ono"...zivite tu gdje zivite i nekakajte...nemate pojma sta znaci ovdje pokrenuti posao bilo obrt bilo p.drustvo...lako je tudjim k.. gloginje mlatit...
- Panthera
#44 Re: Kako prijaviti rad na crno?
U pravu si barba...al ovdje govorimo o jednom mehanicaru iz malog mjesta koji radi mehanicarski posao...evo recimo to bi bilo isto kao kada bi ja htjeo da prijavim sa-x zato sto moderatori nisu u ugovornom odnosu i ne placaju doprinose..mislim nemam pojma o sa-x u ali pokusavam da radim komparaciju..sto se tice tih velikih gazda..da svi mi ih poznajemo i na neki cudnovat nacin oni poznaju sluzbenike i politicare, i na neki cudnovat nacin oni naprave kuce bez dozvola pa dobiju dozvole po nekom posebnom postupku..i na neki cudan nacin njih inspekcija zaobilazi...ali hajdemo mi da lincujemo onog mehanicara sa prljavim rukama s pocetka price ON JE KRIV ZA SVE..zivjeli politicari i sluzbenici!!! eto malo ironije, al ovaj sto je poceo temu je zapravo utjelovljenje bosanskog mentaliteta ako takvo sto postoji...ma nek gori kuca samo nek komsiji crkne krava...joj ja se odjavljujem..nemoj te sta zamjeriti ili zamjerite..tako je kako je..BarbaDue wrote:oj tebe, ali imas bruku tih tzv. ga(z)durina koji imaju svoje radnike koji im dirinće po citav dan za neku bijednu platu 400-500 km, a ti isti gazdurine imaju po 2-3 bijesna automobila, vilu sa bazenom i ostalim zahebancijama!!!Panthera wrote:ovi duesbriznici iz svedske sad-a i kanade podsjecaju me na one odbjeglice za vrijeme rata sto su iz kafana punog stomaka i s pivama u ruci govorili "ma treba im j... mater ovo ono"...zivite tu gdje zivite i nekakajte...nemate pojma sta znaci ovdje pokrenuti posao bilo obrt bilo p.drustvo...lako je tudjim k.. gloginje mlatit...
- zgembo_sa
#45 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Ma sta vi branite te utajivace poreza??? Jel vama jasno da zbog toga sto vi govorite "ma pusti ga" ili "necu da cinkarim" i slicne gluposti vi imate losiju zdravstvenu zastitu, vasi roditelji ili vi ne primaju penzije na vrijeme, djeca imaju losije uslove za obrazovanje itd. Ako hocete da ga pustite, onda platite vi njegov porez iz svog dzepa, pa ga pustajte koliko hocete! Bezobrazluk nevidjeni. Ja bih prijavio svakoga za koga znam da je utajio porez, da ima neprijavljene radnike i sl. Pa utaja poreza je rak rana nase ekonomije! Pa sta mislite zasto su porezi kod nas tako visoki??? Upravo zbog tih koje vi pustate, jer sve to sto on ne uplati, uplaticemo mi koji placamo...
Utaja poreza je isto sto i kradja i tako je treba tretirati. Svakog lopova prijaviti. Nemojte mi socijalne suplje. Da ljudi placaju normalno porez bilo bi para i za socijalne programe, pa bi se ljudima moglo pomoci na hiljadu i jedan nacin.
E jesmo naopak narod majko mila
Utaja poreza je isto sto i kradja i tako je treba tretirati. Svakog lopova prijaviti. Nemojte mi socijalne suplje. Da ljudi placaju normalno porez bilo bi para i za socijalne programe, pa bi se ljudima moglo pomoci na hiljadu i jedan nacin.
E jesmo naopak narod majko mila
-
5ar5rovic
#46 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Ljudi moji, dragi forumaši, ne mogu se načuditi nekim postovima ranije. Pa zar uopće treba biti dileme u tome da li prijaviti nešto protivzakonito? Navodna empatija koju neki osjećaju za "nekog bezveznog radnika i još bezveznijeg gazdu", a takvih je bezbroj, vuče ovu zemlju na samo dno. Mi konačno moramo početi poštivati zakone, a to je po meni jedini način da se probudi građanska svijest, jer ćemo na taj način naučiti da ti isto tražimo (i dobijemo) od onih koji su na vlasti. Onaj ko ilegalno radi, ne smije pisnuti nikome, od svog pokvarenog gazde do svog pokvarenog političara kome upravo ovo treba. Oni kao brinu za narod, primaju enormne plate i kao zbog nekog "merhameta", progledaju kroz prste "sitnim prestupnicima", pa tako u uzajamnoj toleranciji i ljubavi grabimo krupnim koracima ka Evropi.
Pa pia li se iko za šta primaju plate silne organizacije (nevladine, vladine i međunarodne) zadužene za zaštitu uposlenika, borbu protiv mobinga svake vrste, poreski organi. Oni se pored ovih "merhametlija" ubijaju od dosade, a mi tonemo dublje i dublje.
Ja imam firmu koja je primjer legalističkog ponašanja, pa ipak mi se ovakve stvari obiju o glavu kad tražim od budžetskih korisnika da rade svoj posao. Opšte je mišljenje da smo svi mi u privredi lopovi, eksploatatori, zelenaši ... upravo zahvaljujući ovakvim primjerima.
Svi koji ne mogu na svoju dušu primiti "grijeh" prijave ovakvog i svakog drugog kršenje zakona, imaju moj PP.
Pa pia li se iko za šta primaju plate silne organizacije (nevladine, vladine i međunarodne) zadužene za zaštitu uposlenika, borbu protiv mobinga svake vrste, poreski organi. Oni se pored ovih "merhametlija" ubijaju od dosade, a mi tonemo dublje i dublje.
Ja imam firmu koja je primjer legalističkog ponašanja, pa ipak mi se ovakve stvari obiju o glavu kad tražim od budžetskih korisnika da rade svoj posao. Opšte je mišljenje da smo svi mi u privredi lopovi, eksploatatori, zelenaši ... upravo zahvaljujući ovakvim primjerima.
Svi koji ne mogu na svoju dušu primiti "grijeh" prijave ovakvog i svakog drugog kršenje zakona, imaju moj PP.
- sekiracija
#47 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Ma sve sto je na crno treba prijaviti,pa I TANGICE AKO SU CRNE.

-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#48 Re: Kako prijaviti rad na crno?
Hvala na razumijevanju suštine, i tebi i zgembi i ostalima5ar5rovic wrote:Ljudi moji, dragi forumaši, ne mogu se načuditi nekim postovima ranije. Pa zar uopće treba biti dileme u tome da li prijaviti nešto protivzakonito? Navodna empatija koju neki osjećaju za "nekog bezveznog radnika i još bezveznijeg gazdu", a takvih je bezbroj, vuče ovu zemlju na samo dno. Mi konačno moramo početi poštivati zakone, a to je po meni jedini način da se probudi građanska svijest, jer ćemo na taj način naučiti da ti isto tražimo (i dobijemo) od onih koji su na vlasti. Onaj ko ilegalno radi, ne smije pisnuti nikome, od svog pokvarenog gazde do svog pokvarenog političara kome upravo ovo treba. Oni kao brinu za narod, primaju enormne plate i kao zbog nekog "merhameta", progledaju kroz prste "sitnim prestupnicima", pa tako u uzajamnoj toleranciji i ljubavi grabimo krupnim koracima ka Evropi.
- fatality
#49 Re: Kako prijaviti rad na crno?
jel ti sad bude lakse kada radis na crnoPanthera wrote:
Pa jest u pravu si...Nema niko mu.a da recimo udje u parlament i to cini recimo svaki dan istrajavajuci na svojim pravima...svaka chast civilnim invalidima...nema niko rcimo mu.a da ode u vijece ministara i pita odakle lova za skupa auta putovanja nove sekretarice povecanja plata isl...da pita zasto niko u drzavnoj administraciji neradi svoj posao...ma da...al haj komsiji nek crkne krava makar i moja crkla...neopravdavam niti zanatliju koji pokusava da prezivi popravljajuci necija auta stara po 20 godina, jer je jeftiniji od recimo servisa koje drze sinovi zene i rodjaci ovih prethodnih politicara..i dogodi se da ne placaju ni oni poreze i drze neprijavljene radnike...al nema ovaj s pocetka teme a n i ti m.da da takvog pogledas u oci i prijavis, kao ni politicara ni sluzbenika koji ti trazi mito da recimo odobri registraciju tvog obrta..
a vize nemozemo dobiti NE radi ovog zanatlije koji zivi od danas do sutra prljavih ruku i nema ni penzionog ni socijalnog i kojeg bi zaobisla i humana televizija jer nije jadan kao njegov kolega koji je postovao zakon pa se nije ni usudio otvoriti zanat, pa zavrsio bez hljeba sa bolescurama itd..u drustvu koje nema socijalnih mjera vec politickih i sluzbenickih prava...
A vize necemo dobiti radi recimo politicara koji se bave kriminalom, vjerskih lidera koji naoruzavaju izgubljenu mladez mrznjom...radi politix=cara koji nesprjecavaju terorizam, trgovinu ljudima, prohod droge...itd...ali nama je josuvijek drago da crkne komsiji krava pa makar i nase dvije...e zato nemamo krava al imamo politicara...
eh hajdemo sad da lincujemo onog mehanicara jaduy s pocetka price, al da se neuprljamo i neusmrdimo...e bosno moja...
- rosal
#50 Re: Kako prijaviti rad na crno?
To je KRIMINAL, i zbog takvih KRIMINALACA, ali i svih vas koji to podržavate i opravdavate, naša država i jeste ovako jadna i siromašna, zdravstvo očajno a o prosvjeti da i ne govorimo!
U normalnim zemljama, ekonomija se zasniva upravo na malim i srednjim preduzećima tj. malom biznisu! Obrtnici plaćaju poreze, stvaraju nova radna mjesta.... i svima je lijepo! Dok naša država tone sve dublje i dublje.....
U normalnim zemljama, ekonomija se zasniva upravo na malim i srednjim preduzećima tj. malom biznisu! Obrtnici plaćaju poreze, stvaraju nova radna mjesta.... i svima je lijepo! Dok naša država tone sve dublje i dublje.....