Kako prijaviti rad na crno?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1 Kako prijaviti rad na crno?

Post by Pera Trta »

Kako mogu prijaviti čovjeka za kojeg znam da drži radnju na crno? Jeli moguće to prijaviti nekoj federalnoj inspekciji, ili inspekciji njegovog kantona? Ne mislim da bi imalo efekta da ga prijavim opštinskim organima, jer radi u malom mjestu, pored najprometnije ceste ( automehaničarska je radnja ) i čisto sumnjam da u njegovoj opštini već svi ne znaju kako radi, ali niko ništa ne poduzima. Koliko znam, inspekcijski rad jeste u nadležnosti kantona ( njegova opština je u HNK ). Dakle, koji je put da se dotični prijavi porekoj inspekciji i da ona dođe na lice mjesta? Hvala.
bato99

#2 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by bato99 »

pusti bola čovjeka nek živi...
neprilagodjena

#3 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by neprilagodjena »

Pa pusti covjeka,nije to tvoj problem.
schtab

#4 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by schtab »

ja kakvih sve debila ima :-) sta tebe briga...trebas covjeku hljeb iz ruku uzimat :-)

mozda ti imas slicnu radnju pa ti kvari biznis :run:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#5 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by Pera Trta »

Nije ni investiciona ili razvojna banka moj problem.
Ni sigurnosna situacija nije moj problem.
Ni reis-ul-ulema nije moj problem.
Ni gladni ni obespravljeni ni bolesni nisu moj problem.
Zato nam i jeste ovako kako nam je, jer svi gledamo "svoje" probleme.
schtab

#6 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by schtab »

Pera Trta wrote:Nije ni investiciona ili razvojna banka moj problem.
Ni sigurnosna situacija nije moj problem.
Ni reis-ul-ulema nije moj problem.
Ni gladni ni obespravljeni ni bolesni nisu moj problem.
Zato nam i jeste ovako kako nam je, jer svi gledamo "svoje" probleme.
:-) :-)
da i ti gledas svoje bilo bi ti bolje :lol: :lol: :lol:
qwertzu3000

#7 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by qwertzu3000 »

cuj pusti ga

prijavi ga!

kada bi svi tako mislili kao ti imali bi pravnu drzavu

a posto vecina misli kao ova dvojica iznad

nako nam je kako nam je
qwertzu3000

#8 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by qwertzu3000 »

schtab wrote:ja kakvih sve debila ima :-) sta tebe briga...trebas covjeku hljeb iz ruku uzimat :-)

za debil nadam se ide babana :D
sinus

#9 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by sinus »

Ko da bi išta se promijenilo da ga prijaviš....

Kod nas na primjer dođi i pitaj gdje ima kupit nafte na crnjaka, odmah na cesti će te uputiti kod tog i tog (ima više likova koji se time bave) možeš kupiti nafte...čak i pojedini policajci kupuju kod tih likova i niko ih još niti je prijavio, niti kaznio, niti osudio.

A ono što rade je pravi pravcati kriminal. Kako? Pa vozači (ne svi ali večina) onih velikih kamiona na površinskom kopu su talu sa njima. I onda vozač parkira kamion, ovaj dođe i podoji jedno pet kamiona sa po 50-100 litara svaki dan ili svaki drugi...i onda se to preprodaje...

A što je najžalosnije ponašaju se ko benzinska :mrgreen: kada su cijene išle gore i kod njih poskupljivala nafta iako je kradu i ne plačaju je :mrgreen:

Jedan od tih likova ne radi nigdje, a napravio je kuću, kupio dobro auto, itd itd i nikome ništa, a to što svaki dan oštete rudnik za skoro 1000 litara nafte to nema veze, jer šta je svaki mjesec ukrasti skoro 40.000 KM

I kakve koristi od prijavljivanja...kada se zna poimenično ko su i šta rade i javno se to prodaje...a niko ništa ne poduzima...Odakle li to njima nafta pa da je prodaju, da možda nisu pipu iz Iraka pružili...
schtab

#10 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by schtab »

qwertzu3000 wrote:
schtab wrote:ja kakvih sve debila ima :-) sta tebe briga...trebas covjeku hljeb iz ruku uzimat :-)

za debil nadam se ide babana :D
djesi milicioner i ti da gledas svoja posla bilo bi ti bolje :sax:
mr2

#11 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by mr2 »

zamislili da je kakva ishrana.... :D :D :D :D nikakve kontrole nista :x :x :x
BarbaDue

#12 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by BarbaDue »

@schtab, da malo nisi pretjerao...izgleda da jesi...racunaj da ti je ovo opomena pred ban!
atko

#13 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by atko »

@Pera Trta ... to ti je zacarani krug ... ako ti je direktna konkurencija a ti radis "na bijelo" - PRIJAVI! Ako ne utice na tebe ni na kakav nacin - NE DIRAJ COVJEKA!

Ako se kojim cudom desi da ova drzava ikad profunkcionise i pocne pomagati ljudima koji zele da rade .. e onda treba prijavljivati sve redom ;)

Za ove sto padaju u nesvijest od cuda zbog tolernacije rada "na crno" i govore "prijavitiii nego staaa" ...

Gospodo riba smrdi od glave, nece se nista promjeniti u drzavi na bolje ako se pravda slomi po ledjima nekog covjeka koji sarafa i prehranjuje porodicu. Covjek radi sa svojih deset prstiju, ne krade, ne pravi se invalid pa da trazi invalidninu, ne trazi nikakvu socijalnu naknadu ... u cemu je problem??? U drzavi koja bi trebala da ga stimulise i da sam kaze nisma lud da radim na crno kad imam podrsku drzave ;)
burekodsira

#14 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by burekodsira »

anonimno preko interneta tj web stranice http://www.krimolovci.ba
Leonid Breznjev

#15 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by Leonid Breznjev »

atko, kako tip ne krade?
kod nas i jeste problem sto se svugdje samo krade.. pa jebe'mu misa, valjda se zna neki red, obaveze, prava, ovo, ono.. ja mislim da to sve ima u bosni i hercegovini, odavno vec, samo sto smo mi to zaboravili koristiti, rekao bih. pogledaj samo ljudsku silu zaposlenih "na crno".. radnje na svakom cosku, "na crno".. autopraone, lakirnice, servisi, bezbeli "na crno".. o prodavanju janjetine pokraj ceste da i ne gubim rijeci. :D i jesmo svi nekakvi "na crno"... :D :D
atko

#16 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by atko »

Arslan wrote:atko, kako tip ne krade?
kod nas i jeste problem sto se svugdje samo krade.. pa jebe'mu misa, valjda se zna neki red, obaveze, prava, ovo, ono.. ja mislim da to sve ima u bosni i hercegovini, odavno vec, samo sto smo mi to zaboravili koristiti, rekao bih. pogledaj samo ljudsku silu zaposlenih "na crno".. radnje na svakom cosku, "na crno".. autopraone, lakirnice, servisi, bezbeli "na crno".. o prodavanju janjetine pokraj ceste da i ne gubim rijeci. :D i jesmo svi nekakvi "na crno"... :D :D
Arsla druze, kazem to je zacarani krug ... ne opravdavam ... ne podrzavam ... al nekako je zalosno da pravada puca po golji koji pored puta sarafa lafete ili prodaje janjetinu :( ...
dok je npr Sirbegovic malo malo pa manager godine ... a na stotine radnika mu radi na crno ... a ni to im ne plati nego im da u kiselim krastavivama i teglama ajvara...
Ili Grizelj ... nema kakav manager nije bio ... godine ,decenije ... cak je i predsjednik udruge poslodavaca FBiH znaci neko ko mora poznavati obaveze poslodavca prema radniku ... a suta diplomirane inzenjere poslije tri mjesece jer niko nije lud da radi za 400 KM 13 h na od koji je dakle 5-6 h na crno ...

itd itd itd ...
fatality

#17 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by fatality »

Pera Trta wrote:Kako mogu prijaviti čovjeka za kojeg znam da drži radnju na crno? Jeli moguće to prijaviti nekoj federalnoj inspekciji, ili inspekciji njegovog kantona? Ne mislim da bi imalo efekta da ga prijavim opštinskim organima, jer radi u malom mjestu, pored najprometnije ceste ( automehaničarska je radnja ) i čisto sumnjam da u njegovoj opštini već svi ne znaju kako radi, ali niko ništa ne poduzima. Koliko znam, inspekcijski rad jeste u nadležnosti kantona ( njegova opština je u HNK ). Dakle, koji je put da se dotični prijavi porekoj inspekciji i da ona dođe na lice mjesta? Hvala.
ma nisi valjda "supak" da ga prijavis :-)

eh kakva smo mi drzava , bas zbog ovih stvari smo tu gdje se trenutno nalazimo , npr. njemac bi prijavio rodjenog oca da radi na crno , al jok mi , jer toboze covjek hrani porodicu , a sta ce ona trojica sto rade legalno i nemaju posla jer je ovaj jeftiniji od njih jer ne placa porez , naravno uradit ce ono sto se masovno radi , i oni ce pocet radit na crno i eto ti danasnje bosne :bih:
atko

#18 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by atko »

Pera Trta wrote:Kako mogu prijaviti čovjeka za kojeg znam da drži radnju na crno? Jeli moguće to prijaviti nekoj federalnoj inspekciji, ili inspekciji njegovog kantona? Ne mislim da bi imalo efekta da ga prijavim opštinskim organima, jer radi u malom mjestu, pored najprometnije ceste ( automehaničarska je radnja ) i čisto sumnjam da u njegovoj opštini već svi ne znaju kako radi, ali niko ništa ne poduzima. Koliko znam, inspekcijski rad jeste u nadležnosti kantona ( njegova opština je u HNK ). Dakle, koji je put da se dotični prijavi porekoj inspekciji i da ona dođe na lice mjesta? Hvala.
A da recimo, krenes (krenemo, krenu) od prijavljivanja tih opstinskih inspektora koji sve znaju a ne preduzimaju nista ... oni direktno sisaju budzet ... i nanose vise stete onima koji privredjuju ... i oni svjesno krse zakon tako sto ne preduzimaju nista ... s tim da su oni direkno u sluzbi zakona i njihov cin je tezi

Ova drzava je tu gdje jeste ne zbog onih koji "rade na crno" nego zbpg onih koji "ne-rade na bijelo" :wink:
Hendrix

#19 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by Hendrix »

Vidio bi ja ove dobrodušnike kako bi gledali na to da radnja do tebe radi na crno a ti sve legalno pa skontaš da državi daš pola zarade a lola pored uživa. Al eto nek čoek zaradi jebga, mi ćemo plaćati porez i sve namete a pošten narod nek šverca.
The Nightwatchman

#20 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by The Nightwatchman »

burekodsira wrote:anonimno preko interneta tj web stranice http://www.krimolovci.ba
zar moze ovo preko krimolovaca?
zgembo_sa

#21 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by zgembo_sa »

Prijavi ga obavezno! Jedan od glavnih razloga lose ekonomske situacije u BiH je upravo ta siva ekonomija. Cuj ti price, nemoj mu hljeb oduzimat, sta ti smeta, ovo, ono. Pa on meni hljeb oduzima, ono sto on ne plati drzavi platicu ja, a on ce opet to moje koristiti.

obavezno prijavi!!!
atko

#22 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by atko »

Ja cu opet da ponovim....

Koga prije treba prijaviti, opstinskog inspektora koji ne radi svoj posao a prima debelu lovu + mito ili memu iz garaze ???
BarbaDue

#23 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by BarbaDue »

atko wrote:Ja cu opet da ponovim....

Koga prije treba prijaviti, opstinskog inspektora koji ne radi svoj posao a prima debelu lovu + mito ili memu iz garaze ???
naravno obadvojicu!
crazymmama

#24 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by crazymmama »

Zamislite ovu situaciju koja se meni dogodila.Imam u radnji visokotarifnu robu za koju se vrsi kontrola prometa.Robu sa kupila u registriranom poduzecu uredno na racun platila ziralno i sve ok.U radnju mi dolazi inspekcija i trazi te proizvode.Ja im uredno sve pokazem a oni ce meni ni pet ni sest nego da ce oni robu oduzeti.Ja pitam zasto a gospoda odgovaraju da ja to ne mogu legalno nabaviti.Kazem oprostite ali ja za tu robu imam uredan racun,izvolite racun i vidite u toj firmi kako su mi prodali robu..A gospoda ce meni:Gospodo mi pritiskamo "male" da oni pritisnu "velike" :? :? :?
Ili kada sam upitala jednom prilikom jednog inspektora kako to da tako cesto dolaze kod nas a druge radnje iste djelatnosti ne obilaze gospodin mi je odgovorio da oni nisu registrirani tako da n kod njih ne moze otići jer mu za njih niko ne moze izdati nalog :? :? :?
Tako vam je sa nasim inspekcijama.Pa vi sada radite po propisima i objasnjavajte musterijama zasto su kod vas cijene tolike a kod susjeda puno nize.
jedna

#25 Re: Kako prijaviti rad na crno?

Post by jedna »

Daj, molim te. Evo, ja prva radim "na crno". (I to mi nije prvi posao, od neke 3 godine rada u 3 različita preduzeća ubrala sam 3 mjeseca staža). I sad ja, jel, trebam da razmišljam kako štetim ovoj državi :lol: Pa da iz "moralnih razloga" dam otkaz, sjedim kod kuće, kamčim od roditelja dinare, prijavim gazdu i bez posla ostavim još 15-ak kolega od kojih većina tim novcem uzdržava porodicu, vraća kredit i sl.
Kakva glupost. Pa, od mojih prijatelja i boljih poznanika na prste jedne ruke mogu nabrojati one koji "regularno" rade. Znači, mi sad svi trebamo otići s poslova i landarat kukajući kako se nigde raditi ne može.
Post Reply