Odem danas do D.Z. u mjestu gdje sam rodjena i uzmem i zdravstveni i vakcinalni. Nazovem prevodilacku agenciju da kazem sta mi treba, vele mi kartone prevode ukoliko su otipkani jer ono sto je necitko ne mogu prevesti. Ja otvorim karton aj rekoh da vidim moze li se procitati..
Znaci, isto apstraktna umjetnost. Vecina je prepoznatljivo, ali na jednom dijelu je tako nasvrljano da ja pojma nemam sta joj ono pise. Ma isto neki znakovi, neke crte apstraktne, ne moze se slovo raspoznati.
Ja pitam agenciju nek preskoce sta ne mogu procitati, taj jedan posjet i jos na par mjesta pokoja rijec, kaze ne moze, kod njih sve posteno.
Ja odem nazad do D.Z. i pitam imaju li slucajno u eletronskoj formi, sestra se nasmija.
Sta da ja sad radim?
Agencija nece da prevede, a u D.Z. ne mogu mi nista uraditi. Da je bar engleski ili njemacki pa bih rekla staroj da zamoli ako zna koga nek prevede kako umije i zna, ali je rijec o ceskom za kojeg ima samo par prevodioca u BiH i svi su agencijom vezani.
Je li iko ikad prevodio zdravstveni? Je li postoji ikakva elektronska baza ili ikakva opcija da dobijem otipkan karton ili neki papir koji je suma bolesti koje sam imala, samo mi eto dijagnoze trebaju?