Kako preboljeti poplavu auta?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _mufljuz_
#1 Kako preboljeti poplavu auta?
Hajmo forumski eksperti ovaj portal cita masa raje dajmo savjete? Dizeli Benzinci sta kako i sl?
-
radostan dan
#2 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
italijani imaju iskustva sa ovim...
bog zna koliko se u bih i srbiji voza poplavljenih auta iz italije.
bog zna koliko se u bih i srbiji voza poplavljenih auta iz italije.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
ako je voda usla u motor ,treba je sto prije izbaciti napolje da ne zahrdjaju stubline .ako je usla u usis usla je i u katrer kroz crijevo za recirkulaciju uljih para ,tako da treba zamijeniti ulje u motoru i filter,vecina mjenjaca imaju odusak tako da treba prekontrolisati i ulje u mjenjacu,po potrebi zamijeniti.na benzincima izvrnuti svjecice i okretati radilicu dok ne izadje voda iz komora,na dizelima je lakse grijace odvrnuti nego dizne.najvise problema ce biti na novim autima s kompjuterima i elektronikom jer je akumulator bio spojen kad su poplavljeni...postoji mogucnost crkavanja ECU-a.
ne postavljati novi akumulator dok se instalacija u potpunosti ne osusi.
ne postavljati novi akumulator dok se instalacija u potpunosti ne osusi.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#5 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Najvažnije
- otkopčati akumulator
- nikako ne palit ni motor ni bilo koji el potrošač na autu
- sve moguće plastike olabavit da voda iscuri i ispari(vrata, komandna itd)
- zamijenit sve tekućine u autu osim kočione(zatvoren sistem)
- prije pokretanja motora nakon čišćenja spojiti dijagnostiku
- otkopčati akumulator
-
staradis
#6 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Bit ce na piku uvala
- agent_zero
#7 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Fakatstaradis wrote:Bit ce na piku uvala
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#8 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Da se citiram sa drugog topica.

Nazalost,vjerovatno ce biti toga,ali jbg,dobro oci otvoriti i nema druge,pa ko koga zajebeMene strah navale ocuvanih auta iz Maglaja,Zavidovica i ostalih poplavljenih podrucja na PIK.
- stakasa
#9 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Pretpostavljam da je glavno ne upalit motor. Pustit da stoji pod vodom i ne dirat. Motor (nisam siguran za onaj otvor na vrhu gdje izlazi visak ulja, ja mislim da postoji i otvoreni i zatvoreni sistem), mjenjac, kocione cjevi... Sve bi to trebalo dihtovat. E sad alanser, generator, AC... Pricekat da se suhne i nadat se da ce sljakatarman1 wrote:Najvažnije
- otkopčati akumulator
Sta li ce se desit sa svim kablovima?
- bitanga_sa_otesa
#10 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
mjenjac ima odusak
a sistem za recirkulaciju uljnih para je uglavnom spojen na usis cim udje voda u usisnu cijev eto je kroz kanale za povrat ulja u karteru brzo....
a sistem za recirkulaciju uljnih para je uglavnom spojen na usis cim udje voda u usisnu cijev eto je kroz kanale za povrat ulja u karteru brzo....
- stakasa
#11 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
A ja, uce kroz usisnu cjev i da ga ne upalis. Au stete, sto ce se raja naplacatbitanga_sa_otesa wrote:mjenjac ima odusak
- bitanga_sa_otesa
#12 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
treba sto prije izbacit vodu iz motora i ako se nece paliti odmah ,bilo bi dobro nasuti nafte u komore da ne zahrdjaju stubline
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
meni je pas povratio po mjenjaču
a ona koža šuplja...
jedva smo očistili i dugo sam se plašio hoće li se šta pokvariti
- stakasa
#14 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Black swan wrote:meni je pas povratio po mjenjačua ona koža šuplja...
Sjebace se lezajevi i zupcanici kad se ona povracotina stvrdne
- hopi
#15 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
danas sam provirio u jednog poplavljenog, baš smrdi iznutra i prljav, al eto što se tiče unutrašnjsti valjda se može to srediti, povadi sve, voda i deterdženti i peri
a zračni filter se mogao iscjediti
a zračni filter se mogao iscjediti
-
citroen xm
#16 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Ova starija auta će moći fino da se srede, ali ova novija puna elektronike veoma teško. Trebaće tu puno posla, živaca i para.
- Truba
#17 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
primijetio sam da je nekoliko auta imalo upaljene žmigavce kad su bili do pola poplavljeni
vjerovatno alarm uključio ili neki spoj
- KAMISORI
#18 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Rastaviti motor na dijelove i sve očistiti naftom a za elektroniku na novijim autima će trebati vremena, živaca i para. Ovo ostalo se lako sredi sa wd-40, krpom i usisavačem.
-
citroen xm
#19 Re: Odg: Kako preboljeti poplavu auta?
Vlasnici otišli do pekare na doručak.Black swan wrote:primijetio sam da je nekoliko auta imalo upaljene žmigavce kad su bili do pola poplavljeni
A zamisli neko luksuznije auto sa ful opremom. Navigacija, elektro sjedišta....... sve na struju. Belaj u najavi.
Last edited by citroen xm on 19/05/2014 22:05, edited 1 time in total.
- Truba
#20 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
ja mislim kad se opere auto šmrkom
i osuši na +50 nema šanse da ne radi
isto ko laptop
- friskyoreo
#21 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
"Volkswagen BiH
9 hours ago
UPUTA ZA VOZILA KOD POPLAVA
Kada i kako se poplavljeno vozilo može spasiti? Koliko duboko se smije vozilo voziti kroz vodu?
Važno: Motor koji je bio pod vodom ne smije se startati.
Ukoliko je vozilo oštećeno poplavom, mora se obratiti pažnja na nekoliko stvari. Poplavljeno vozilo ne mora uvijek završiti na otpadu. Savjetujemo da se u svakom slučaju konsultuje auto servis. Samo auto servis može razjasniti da li se radi o totalnoj šteti ili je moguća sanacija.
Najvažnije pravilo: NIKADA NE STARTATI MOTOR koji je ranije poplavljen! Voda u cilindrima ili u karteru može prouzrokovati veliku štetu. Ukoliko motor i „upali“ još uvijek postoji opasnost. Ukoliko voda dospije u tok ulja može doći do štete klipova ili radilice.
Već i davanje kontakta ili paljenje drugih potrošača može prouzrokovati kratki spoj. Akumulator se mora što prije odvojiti. Najbolje je da se poplavljeno vozilo šlepom odveze u radionicu. Starost auta, stepen poplavljenosti i količina prljavštine koja je u vozilu odlučuju da li vrijedi osušiti i osposobiti vozilo. Takođe štete u unutarnjem prostoru vozila se mogu uspješno ukloniti.
Ukoliko se u poplavljenim područjima vozi auto, tada važi: poplavljenim ulicama voziti samo u slučaju krajnje nužde i polako. Ukoliko voda dolazi do ležaja točka većinom je još sve u redu, međutim kod veće dubine vrlo postaje brzo kritično. Ukoliko motor dospije u potpunosti ili djelimično ispod površine vode prijete pukotine u bloku motora ili glavi motora. Može se desiti i da voda bude usisana, a time motor prestaje funkcionirati. I ovdje važi: ne dirajte paljenje i zovite šlep službu."
9 hours ago
UPUTA ZA VOZILA KOD POPLAVA
Kada i kako se poplavljeno vozilo može spasiti? Koliko duboko se smije vozilo voziti kroz vodu?
Važno: Motor koji je bio pod vodom ne smije se startati.
Ukoliko je vozilo oštećeno poplavom, mora se obratiti pažnja na nekoliko stvari. Poplavljeno vozilo ne mora uvijek završiti na otpadu. Savjetujemo da se u svakom slučaju konsultuje auto servis. Samo auto servis može razjasniti da li se radi o totalnoj šteti ili je moguća sanacija.
Najvažnije pravilo: NIKADA NE STARTATI MOTOR koji je ranije poplavljen! Voda u cilindrima ili u karteru može prouzrokovati veliku štetu. Ukoliko motor i „upali“ još uvijek postoji opasnost. Ukoliko voda dospije u tok ulja može doći do štete klipova ili radilice.
Već i davanje kontakta ili paljenje drugih potrošača može prouzrokovati kratki spoj. Akumulator se mora što prije odvojiti. Najbolje je da se poplavljeno vozilo šlepom odveze u radionicu. Starost auta, stepen poplavljenosti i količina prljavštine koja je u vozilu odlučuju da li vrijedi osušiti i osposobiti vozilo. Takođe štete u unutarnjem prostoru vozila se mogu uspješno ukloniti.
Ukoliko se u poplavljenim područjima vozi auto, tada važi: poplavljenim ulicama voziti samo u slučaju krajnje nužde i polako. Ukoliko voda dolazi do ležaja točka većinom je još sve u redu, međutim kod veće dubine vrlo postaje brzo kritično. Ukoliko motor dospije u potpunosti ili djelimično ispod površine vode prijete pukotine u bloku motora ili glavi motora. Može se desiti i da voda bude usisana, a time motor prestaje funkcionirati. I ovdje važi: ne dirajte paljenje i zovite šlep službu."
-
obuzdan
#22 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Budi sretan da si ziv! Kakva glupa tema covjece nakon svega...
-
citroen xm
#23 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Nije glupa tema jer je u dijelu foruma zvanom AUTO. Žao mi je ljudi koji su izgubili život ili čitavu imovinu. Ali i auta su nečija imovina pa zašto ne spasiti što se može spasiti.
- johntra
#24 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Sad slušam, iz Doboja je već izvučeno 500 poplavljenih automobila...bit će jedno dvije do tri hiljade auta sa pogođenih područja...
- stakasa
#25 Re: Kako preboljeti poplavu auta?
Jedna od boljih i korisnijih temaobuzdan wrote:Budi sretan da si ziv! Kakva glupa tema covjece nakon svega...