KAKO POZDRAVLJATE DRUGE NA JAVNOM MJESTU?
- Saian
ni ja ne kontam otkud paranoja oko "dobar dan", ja nisam primjetio da ljudima ne pasheŠeha wrote:Sad ste me zabrinuli pravo...
Ja sam evo, sve dok ne procitah ovu temu, zivio uvjeren da je dobar dan regulara cista![]()
![]()
Otkad "dobar dan" posta nepozeljan? Kako? Zasto?![]()
![]()
Evo sad kontam koga sam sve uvrijedio sve ove godine
-
vodolija_33
NE! "Izrugujem" se inicijatoru teme a nikako pozdravu!rei wrote:sellam pozdravim bas ono nenama , djedovima, ili osobu za koju znam
da ocekuje takav pozdrav, inace pozdravljam sa jutro, dan itd....
u Bosni je to sasvim normalno i ne znam zasto se sada izrugujete
pozdravu sellam.... sitne duse... fujjj
-
Svemirski_Jebach
natjerala si me da se logujemA wrote:Pantera, nije to "gnusanje" od vjerskog pozdrava. Nego... kako objasniti? Recimo da sa svakim "selam" na javnom mjestu, grupa koja ga koristi stavlja do znanja ostalima okolo ko su i sta su - to je kao javno deklarisanje svoje vjerske pripadnosti, ali isto tako i pokazatelj da gledaju i razmisljaju o tome s kim pricaju. Znaci, onaj ko je nekoliko momenata prije rekao jednoj grupi "selam", onda meni "dobar dan", svjesno ili nesvjesno, meni je poslao poruku "prije nego sto sam te pozdravio, pitao sam se sta si ti po vjeri/naciji i onda sam te pozdravio". S jedne strane mozes reci - ok, covjek me nicim ne vrijedja, zeli da se prilagodi mom nacinu pozdravljanja i ne namece mi nista svoje. S druge strane - mene zaboli cinjenica da se o tome uopste razmislja, svaki taj pozdrav je znak da onaj ko pozdravlja prvo proanalizira, makar to bilo brzinom Intel-inside masine, ko si i sta si, ne kao covjek, nego po imenu i pripadnosti.
Napomena: licno nisam nikad dozivjela da moj pozdrav "dobar dan", ni u drzavnim institucijama, ni u carsijskim prodavnicama sa pokrivenim prodavacicama, ikad bude primljen drugacije osim sa ljubaznim odzdravljanjem.
najprije na temu...u svim javnim institucijama, skolama, bolnicama i svim slicnim mjestima se uvijek pozdravljam sa dobar dan.
ljudima koje poznajem povrsno, a mladje generacije su pozdravljam ih sa cao, zdravo.
ukoliko su stariji onda dobar dan...vece, jutro...
ako su mi bliski onda ono sto svako od njih voli, dakle i selam (onima koji to vole) i dobar dan (onima koji to zele da cuju npr komsije koje nisu vjerski raspolozeni) i sta ima, i vozdra, i dje si supak itd zavisno od bliskoti...
obrnuto proporcionalno stoje ljepota pozdrava i bliskost osobe...
tako da su pozdravi manifestacija drustvene licemjernosti na neki nacin
a @A sto se tvoga posta tice, mislim da si potpuno promasila citavu ideju...jer bilo bi glupo kad bi se svi pozdravljali onako kako ti mislis da treba. Ako se tebi svidja npr cao, ja cu tebe svaki put pozdraviti sa cao...kao ipak neutralnim pozdravom.
ali ako se mom komsiji peri svidja da ga pozdravljam sa pomoz bog komsija pero, ja nemam nikakav problem da ga tako pozdravljam...
ako ja i moji prijatelji zelimo da se na cheki kada se nalazimo pozdravljamo sa FALJEN ISS i MARIJA ili BILO KAKO DRUGACIJE, mi cemo to uraditi bez obzira sta ti o tome mislila (ili bilo ko drugi) jer je to nase pravo, a pri tome mi ni na koji nacin ne ugrozavamo tebe niti ti bilo sta namecemo...prema tome nemas nikakvo pravo da dovodis u pitanje pravo bilo koga da se medjusobno pozdravljaju kako god zele.
A to sto se tice toga da se time izrazava vjerska pripadnost, ja pitam sta tu ima lose ako se to radi na slobodnom prostoru gdje se ljudi imaju pravo okupljati i javno djelovati i izrazavati svoje ideje?? Ili bi ti sada zabranila svima da manifestiraju, bilo govorom bilo oblacenjem bilo jelom, svoju vjersku pripadnost dok god oni time ne ugrozavaju tvoj licni prostor. A tvoj licni prostor nije ulica. Time bi mogla da predjes opasnu crtu ...
inache mozes doci (opravdano) u situaciju da ti ljudi spocitaju da se gnusas prema vjerskim pozdravima...
U svakom slucaju, sa duznim postovanjem prema dami, mislim da si debelo pogrijesila...
-
rei
vodolija_33 wrote:NE! "Izrugujem" se inicijatoru teme a nikako pozdravu!rei wrote:sellam pozdravim bas ono nenama , djedovima, ili osobu za koju znam
da ocekuje takav pozdrav, inace pozdravljam sa jutro, dan itd....
u Bosni je to sasvim normalno i ne znam zasto se sada izrugujete
pozdravu sellam.... sitne duse... fujjj
uh ne znam otkud ti da se nadjes prozvana, ma pravo da ti kazem
citajuci letimicno pojedine postove dobih takav dojam.... al haj
ko ih zasto, kako rekoh sitne duse.....
-
rei
Svemirski_Jebach wrote:natjerala si me da se logujemA wrote:Pantera, nije to "gnusanje" od vjerskog pozdrava. Nego... kako objasniti? Recimo da sa svakim "selam" na javnom mjestu, grupa koja ga koristi stavlja do znanja ostalima okolo ko su i sta su - to je kao javno deklarisanje svoje vjerske pripadnosti, ali isto tako i pokazatelj da gledaju i razmisljaju o tome s kim pricaju. Znaci, onaj ko je nekoliko momenata prije rekao jednoj grupi "selam", onda meni "dobar dan", svjesno ili nesvjesno, meni je poslao poruku "prije nego sto sam te pozdravio, pitao sam se sta si ti po vjeri/naciji i onda sam te pozdravio". S jedne strane mozes reci - ok, covjek me nicim ne vrijedja, zeli da se prilagodi mom nacinu pozdravljanja i ne namece mi nista svoje. S druge strane - mene zaboli cinjenica da se o tome uopste razmislja, svaki taj pozdrav je znak da onaj ko pozdravlja prvo proanalizira, makar to bilo brzinom Intel-inside masine, ko si i sta si, ne kao covjek, nego po imenu i pripadnosti.
Napomena: licno nisam nikad dozivjela da moj pozdrav "dobar dan", ni u drzavnim institucijama, ni u carsijskim prodavnicama sa pokrivenim prodavacicama, ikad bude primljen drugacije osim sa ljubaznim odzdravljanjem.![]()
najprije na temu...u svim javnim institucijama, skolama, bolnicama i svim slicnim mjestima se uvijek pozdravljam sa dobar dan.
ljudima koje poznajem povrsno, a mladje generacije su pozdravljam ih sa cao, zdravo.
ukoliko su stariji onda dobar dan...vece, jutro...
ako su mi bliski onda ono sto svako od njih voli, dakle i selam (onima koji to vole) i dobar dan (onima koji to zele da cuju npr komsije koje nisu vjerski raspolozeni) i sta ima, i vozdra, i dje si supak itd zavisno od bliskoti...
obrnuto proporcionalno stoje ljepota pozdrava i bliskost osobe...
tako da su pozdravi manifestacija drustvene licemjernosti na neki nacin
a @A sto se tvoga posta tice, mislim da si potpuno promasila citavu ideju...jer bilo bi glupo kad bi se svi pozdravljali onako kako ti mislis da treba. Ako se tebi svidja npr cao, ja cu tebe svaki put pozdraviti sa cao...kao ipak neutralnim pozdravom.
ali ako se mom komsiji peri svidja da ga pozdravljam sa pomoz bog komsija pero, ja nemam nikakav problem da ga tako pozdravljam...
ako ja i moji prijatelji zelimo da se na cheki kada se nalazimo pozdravljamo sa FALJEN ISS i MARIJA ili BILO KAKO DRUGACIJE, mi cemo to uraditi bez obzira sta ti o tome mislila (ili bilo ko drugi) jer je to nase pravo, a pri tome mi ni na koji nacin ne ugrozavamo tebe niti ti bilo sta namecemo...prema tome nemas nikakvo pravo da dovodis u pitanje pravo bilo koga da se medjusobno pozdravljaju kako god zele.
A to sto se tice toga da se time izrazava vjerska pripadnost, ja pitam sta tu ima lose ako se to radi na slobodnom prostoru gdje se ljudi imaju pravo okupljati i javno djelovati i izrazavati svoje ideje?? Ili bi ti sada zabranila svima da manifestiraju, bilo govorom bilo oblacenjem bilo jelom, svoju vjersku pripadnost dok god oni time ne ugrozavaju tvoj licni prostor. A tvoj licni prostor nije ulica. Time bi mogla da predjes opasnu crtu ...
inache mozes doci (opravdano) u situaciju da ti ljudi spocitaju da se gnusas prema vjerskim pozdravima...
U svakom slucaju, sa duznim postovanjem prema dami, mislim da si debelo pogrijesila...
eto opet se slazem s tobom i postavljam ista pitanja
-
bajadera
dobro jutro, dobar dan, dobro vece...
ali pocesto na taj pozdrav mi M92 odpozdrave sa: kako ste? (s pogledom i konotacijom: "ih, mater ti cafirsku")...
sto se tice selama, posto nasi ljudi u ogromnoj vecini ne znaju arapski, a njime se sluze, obicno moram da pojasnim da je selam alejkum za mnozinu, a selam za jedninu... Neko koga znam, opet, kad mu nazovu "selam alejkum", on odpozdravi sa "zivio"...
samo sam se svojoj rahmetli nani i njenim konama obracala sa sabahajrula, aksamhajrula, alahimanet, ali sam se jos nedavno oko pojma "merhaba" zakacila s nekom glupavom zenturacom, "intelektualkom" koja je insistirala da je to "zdravo" (al' samo kod nas, tj. u BiH ?!) , dok u stvari znaci "dobrodosli" i potom obicno slijedi: "bujrum"
ali pocesto na taj pozdrav mi M92 odpozdrave sa: kako ste? (s pogledom i konotacijom: "ih, mater ti cafirsku")...
sto se tice selama, posto nasi ljudi u ogromnoj vecini ne znaju arapski, a njime se sluze, obicno moram da pojasnim da je selam alejkum za mnozinu, a selam za jedninu... Neko koga znam, opet, kad mu nazovu "selam alejkum", on odpozdravi sa "zivio"...
samo sam se svojoj rahmetli nani i njenim konama obracala sa sabahajrula, aksamhajrula, alahimanet, ali sam se jos nedavno oko pojma "merhaba" zakacila s nekom glupavom zenturacom, "intelektualkom" koja je insistirala da je to "zdravo" (al' samo kod nas, tj. u BiH ?!) , dok u stvari znaci "dobrodosli" i potom obicno slijedi: "bujrum"
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Merhaba i Velkoom
:D:D:D
-
bivshi reaktor
draga griotice... gdje si ti ucila arapskibajadera wrote:dobro jutro, dobar dan, dobro vece...
-
bivshi reaktor
glede teme...
obicno prvo pozdrvim prve, a potom se bacim na druge... i uvijek upali
obicno prvo pozdrvim prve, a potom se bacim na druge... i uvijek upali
-
Svemirski_Jebach
A - obziri prema ljudima koji ih zasluzuju su dio mog odgoja.A wrote:Svemirski, cemu toliki obziri - i uz postovanje prema dami mozes reci da mislis da grijesi.
S moje strane - ponovo sam procitala moje postove, pa ponovo tvoj. Imam dojam da ti promice jedan detalj (ili ga ja ne znam istaci dovoljno jasno)- a to je uniformizacija pozdrava. Meni licno selam ne moze smetati, lijepo mi zvuci, kao i shalom, kao alahimanet - nista ja tu ne vidim lose. Niti mislim da ja mogu nekome nametati moj nacin pozdravljanja. Ali mogu izraziti malu nelagodu spram opsteg prihvatanja jednog pozdrava kao uvrijezenog u jednoj zajednici. Jer mene ta zajednica iskljucuje. Ne mora to biti selam, neka bude Hvaljen Isus medju svima, a meni "dobar dan". Taj pozdrav onda biva rezervisan "za ostale", jer se "oni" pozdravljamo ovako.
Ne mislim da je tako kako ti kazes, odnosno da ljudi prihvacaju jedan pozdrav kao uvrijezen...meni je to vise individualno, i pozdrave prilagodjavam ljudim sa kojima se pozdravljam...iz obzira, meni nista ne znaci ako cu se pozdraviti malo drugacije nego inache, a njima mozda puno znachi...
osim toga, ne postoji uvrijezeni pozdrav za "njih" i "njih"...normalno je da jedna grupa (vjerska, socijalna) ima svoje pozdrave i da su ti pozdravi kod te grupe uvrijezeni. Tako ti je i sa ovime...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Eee vidis, tu si se zajebao.simster wrote:
slusaj, da je ovo banjaluka-x.com, ili mostar-x.com pisao bih o njima jer takodje zasluzuju kritiku, ali ovo je sarajevo-x i pisem o situaciji o sarajevu, sta je tu nelogicno ili neistinito????
ovo je jasno svakome ko dodje u sarajevo bilo po prvi put bilo da je odavde inace, samo ako stvari pogleda iz realne perspektive. a cim ukazes na takvo, po meni jadno stanje, okarakterisu te kao cetnik. zato se niko i ne osudjuje pricati u kakvom teheranu zivimo i gdje to sve vodi????
Ja sam iz Sarajeva pa ti bas zato i govorim. Sarajevo je imalo odliv nemuslimanskog stanovnistva tokom i poslije rata no opet je daleko od onoga kakvim ga ti ovdje prezentiras. Da imalo poznajes ovaj grad onda bi znao da je prije rata bilo nekulturno ovdje pitati ljude za nacionalnost. Sto se tice vjere kao vjere, vjera je dobra. No vecinom pogresno protumacena (pogotovo vodjena) i od tuda te devijacije vjere.
Gledajuci iz realne perspektive Sarajevo je najvise odolilo tome da postane jednonacionalni grad. Za razliku od, recimo, Banja Luke. Mostar je druga prica, Mostar je danas , na zalost, Berlin broj dva.
Dakle, kada pises na sarajevo-x.com znaj da pises na jednom forumu koji je sve samo ne jednonacionalan, bas kao i sam grad. I svakoga, ko me pokusa "navuci" na bilo kakvu netrpeljivost ili nacionalnu bajku zajebao se. Ne mislim ti samo ja tako, tako misle svi koji osjecaju ovaj grad kao svoj. Malo nas ima koliko bi trebalo i to je jedina sramota.
Adio
-
nebi
#67 Re: KAKO POZDRAVLJATE DRUGE NA JAVNOM MJESTU?
[quote="bivshi reaktor"][/quote]
moje malo...
bana fasovalo
p.s. selam
moje malo...
bana fasovalo
p.s. selam
-
zlata
Ma kad sam bila curica....morala sam svakodnevno prolaz'ti kraj kuce jednog poznatog "Udbasa" u nasoj carsiji. Maksuz sam ga pozdravljala sa Merhaba. Im'o je cudnu sudbinu...tol'ko uvjeren da ga Cetnici nece barkati...jer ipak...im'o je srbofilski pedigre...ost'o je u carsiji...da bi na kraju fasov'o u arkanovskoj jami. Tad mi je Merhaba bilo simbol otpora i ponosa.
Trenutno...bivse komunjare, one sto ne propustaju dzume i saff...osobito SDA-ovce, pozdravljam sa Zdravo, Dobar Dan. Da ih malo vratim u njihovo "zlatno doba" i stara dobra vrimena.
Inace...pozdravljam ljude u skladu s'njihovim jezicima, obicajima...okolici, starosti. U Zagrebu bok...sa rodbinom merhaba-kako ste...sa prijateljima...na raznim jezicima-kojim god jezikom govorimo, s'omladinom cao, zdravo...itd.
Selam Alejk samo nazovem staroj Feridi..u Brazilu. Cini mi se da sam jedina koja je tako pozdravi...i znam da joj srce puca kad cuje Selam i Merhaba.
Trenutno...bivse komunjare, one sto ne propustaju dzume i saff...osobito SDA-ovce, pozdravljam sa Zdravo, Dobar Dan. Da ih malo vratim u njihovo "zlatno doba" i stara dobra vrimena.
Inace...pozdravljam ljude u skladu s'njihovim jezicima, obicajima...okolici, starosti. U Zagrebu bok...sa rodbinom merhaba-kako ste...sa prijateljima...na raznim jezicima-kojim god jezikom govorimo, s'omladinom cao, zdravo...itd.
Selam Alejk samo nazovem staroj Feridi..u Brazilu. Cini mi se da sam jedina koja je tako pozdravi...i znam da joj srce puca kad cuje Selam i Merhaba.
- Ahmmed
E,ovako:
Pretpostaljam da ste vi,koji ste se prije rata jedino i isključivo pozdravljali sa "dobar dan" i "doviđenja", haustorčad:) Tako smo Vas mi, iz "privatnih" kuća zvali
Odrastao sam u dijelu Sarajeva u kojem su apsolutnu većinu uvijek činili muslimani. Mi,djeca, između sebe se,koliko se sjećam, nismo nešto posebno ni pozdravljali!
Učiteljicu smo pozdravljali sa dobar dan, i moram priznati trebalo nam je vremena da se naviknemo na taj pozdrav, jer smo sve odrasle žene i muškarce u našem kvartu, iliti mahali, pozdravljali sa merhaba, sabahajrula, aksamhajrula, Allahimanet.....
Cak i komuniste, visoke funkcionere, profesore, portire, domaćice....sve redom, osim,kad smo krenuli u školu, učitelje i učiteljice,koji su predavali u našoj školi,a živjeli i u komšiluku.
Selam se koristio rijetko, pogotovo na ulici. Bilo je svega nekoliko starijih ljudi,koji su se međusobno pozdravljali selamom.
U mojoj kući, selam se koristio za internu upotrebu. I ne svaki dan.Ponekad. I ne u varijanti: esselamu alejkum,nego selam alejk ili selamun alejk ....A već u avliji.... prelazilo se na sekularnije varijante muslimanskih pozdrava, pogotovo na merhaba:)
U ratu i poslije rata..... ljude koje poznajem pozdravljam u skladu sa njihovim željama.
Ima tu i selama, i zdravo i vozdra,ćao i merhaba,......
U institucijama pozdravljam sa dobar dan i doviđenja,osim ako među uposlenim nije neko koga dobro poznajem, pa ukoliko je sam u kancelariji ili na hodniku, onda ga pozdravim pozdravom kojim se inače pozdravljam s njim.
I na kraju,od svih pozdrava ,najdraži mi je selam, volim kad me ljudi pozdrave selamom, volim onima,kojima to mogu i koji to hoće, nazvati selam.
No, i na sve druge dobronamjerne pozdrave rado ću odgovoriti!
Selam onima kojima je to pozdrav, ostalima...neka izaberu što požele!
Pretpostaljam da ste vi,koji ste se prije rata jedino i isključivo pozdravljali sa "dobar dan" i "doviđenja", haustorčad:) Tako smo Vas mi, iz "privatnih" kuća zvali
Odrastao sam u dijelu Sarajeva u kojem su apsolutnu većinu uvijek činili muslimani. Mi,djeca, između sebe se,koliko se sjećam, nismo nešto posebno ni pozdravljali!
Učiteljicu smo pozdravljali sa dobar dan, i moram priznati trebalo nam je vremena da se naviknemo na taj pozdrav, jer smo sve odrasle žene i muškarce u našem kvartu, iliti mahali, pozdravljali sa merhaba, sabahajrula, aksamhajrula, Allahimanet.....
Cak i komuniste, visoke funkcionere, profesore, portire, domaćice....sve redom, osim,kad smo krenuli u školu, učitelje i učiteljice,koji su predavali u našoj školi,a živjeli i u komšiluku.
Selam se koristio rijetko, pogotovo na ulici. Bilo je svega nekoliko starijih ljudi,koji su se međusobno pozdravljali selamom.
U mojoj kući, selam se koristio za internu upotrebu. I ne svaki dan.Ponekad. I ne u varijanti: esselamu alejkum,nego selam alejk ili selamun alejk ....A već u avliji.... prelazilo se na sekularnije varijante muslimanskih pozdrava, pogotovo na merhaba:)
U ratu i poslije rata..... ljude koje poznajem pozdravljam u skladu sa njihovim željama.
Ima tu i selama, i zdravo i vozdra,ćao i merhaba,......
U institucijama pozdravljam sa dobar dan i doviđenja,osim ako među uposlenim nije neko koga dobro poznajem, pa ukoliko je sam u kancelariji ili na hodniku, onda ga pozdravim pozdravom kojim se inače pozdravljam s njim.
I na kraju,od svih pozdrava ,najdraži mi je selam, volim kad me ljudi pozdrave selamom, volim onima,kojima to mogu i koji to hoće, nazvati selam.
No, i na sve druge dobronamjerne pozdrave rado ću odgovoriti!
Selam onima kojima je to pozdrav, ostalima...neka izaberu što požele!
Last edited by Ahmmed on 14/11/2005 18:06, edited 1 time in total.
-
stidljiv
Ja najcesce koristim dobar dan ili vozdra...zavisi od situacije...ili ako je neka starija osoba...kako ste...itd...a sto se tice vjerskih pozdrava...pa ne znam sta bih rekao...vjera je oduvijek bila privatna stvar...nije mi jasno sto se ovo desava danas...valjda je okolina okupirana vjernicima na baterije...

-
Shoshana
Englezima Good day, Francuzima Bonjour a Bosancima dobar dan.
Arapski, a ni turski ne pricam, i ne smatram da je moje dobar dan niti uvreda, niti nepostovanje. Godinama sam zivjela na Bjelavama, okruzena starim muslimanskim porodicama, i nikad mi se nije dogodilo da mi neko ne otpozdravi. Ja njima lijepo dobar dan, oni meni lijepo selam.
I jos mo je jedan dedo lijepo objasnio da ce pravi vjernik uvijek da mi odgovori, jer - ko ne postuje svoje - ne postuje ni tudje!
Arapski, a ni turski ne pricam, i ne smatram da je moje dobar dan niti uvreda, niti nepostovanje. Godinama sam zivjela na Bjelavama, okruzena starim muslimanskim porodicama, i nikad mi se nije dogodilo da mi neko ne otpozdravi. Ja njima lijepo dobar dan, oni meni lijepo selam.
I jos mo je jedan dedo lijepo objasnio da ce pravi vjernik uvijek da mi odgovori, jer - ko ne postuje svoje - ne postuje ni tudje!
- stella_k
Pa jos malo pa cu prestati da se pozdravljam.
Na moje Dobar dan uzvracaju Kako ste, a na Dovidjenja mi odgovore Prijatno.
Ili cu poceti na Kako ste da nadugacko i nasiroko objasnjavam kako sam, sta me boli ili ne boli, kako mi je sira familija....
Neki mi uopste ne odgovore ni na Dobar dan, niti na Dovidjenja.
Na moje Dobar dan uzvracaju Kako ste, a na Dovidjenja mi odgovore Prijatno.
Ili cu poceti na Kako ste da nadugacko i nasiroko objasnjavam kako sam, sta me boli ili ne boli, kako mi je sira familija....
Neki mi uopste ne odgovore ni na Dobar dan, niti na Dovidjenja.