KAKO POZDRAVLJATE DRUGE NA JAVNOM MJESTU?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
digger

#1 KAKO POZDRAVLJATE DRUGE NA JAVNOM MJESTU?

Post by digger »

Procitah u "Nezavisnim Novinama" donji prilog, pa me isti podsjeti da bi bilo interesantno cuti kako se vi pozdravljate sa drugima na ulici, kada ulazite u poslovne prostorije, ... ( ljetos sam cuo neke kako pozdravljaju ulazeci u tramvaj).

Da li upotrebljavate:

Dobar dan
Vozdra
Pomoz' bog
Selam alejkum
Boh - bog
Dejs' ba
Djesi jebem ti....

...ili vec sta.

Izlazim juče s jednog od sarajevskih fakulteta i čujem prilično veliku grupu studenata kako se jedni od drugih opraštaju uz zvonak vjerski pozdrav. Pomislih kako je to sada postalo uobičajeno i kako se sve rjeđe čuje ono nekadašnje dobar dan i do viđenja...

Zato što je i za domaće stanovnike prilično ozbiljno postalo pitanje kako se pozdraviti. Od kada su zemljom zavladale "nacionalne većine" došlo je do prilično ozbiljne krize pozdravljanja, naravno, nedovoljno poznatih i nepoznatih ljudi, pogotovo ako su "manjina".

Znam čak ljude koji se sa takvima uopšte i ne pozdravljaju: klimnu im glavom ili nešto nerazumljivo promrmljaju. Sada se mnogi pojedinci pozdravljaju onako kako misle da se njihov narod treba pozdravljati...

Mnogi više ne žele reći dobar dan, jer smatraju da to nije njihov pozdrav i da im je bio nekoć nametnut ili lukavo podmetnut. Takvi ljudi su uvjereni da pozdrav mora biti amblem narodnog bića....

Kompletan napis na NN sajtu.
mrak

Post by mrak »

Buduci da zivim u Austriji, kod mene to izgleda malo drugacije.

Naime ovdje je uobicajeni pozdrav (pogotovo medju starijim ljudima) Grüß Gott! (pozdrav Bogu, pomoz Bog), sto ce reci da su vjerski pozdravi prisutni i na drugim podnebljima. Zagreb (ili je to pak citavo Zagorje?) ima bok, koje pretpostavljam dolazi od Bog, zbogom.

Ono sto je zanimljivo je cak i ja ovdje nesvjesno ponekad izjavim grüßgott, dok u Bosni stvarno nikada ne nazivam selam.

Buduci da ne vjerujem u (ritualno, istinski i intimno vjerovatno da) u Boga ni u Austriji ni u Bosni, a i da se stvarno se ne smatram ulizicom, mislim da je ovdasnje grüßgott valjda puno prirodnije i tradicionalnije od "naseg" selama, koji, ma smijem reci u 50% slucajeva sluzi kao zamjena za "ja sam veliki musliman jer nazivan selam".

Mislim da je Islam u Bosni opterecen formalnim (bitno je nazvati selam, bitno je pred svima postiti, bitno je biti vidjen) i ritualnim, sto se donekle reflektuje i na ovu tematiku pozdrava.

Licno mislim (pa i ovdasnje grüßgott) da je "dobar dan" u opstem smislu jedan neutralniji i antropocentricniji pozdrav. Mislim da cak i za vjernike nema nista lose u dobar dan, jer je i dan i noc po svim vjerama bozije djelo, tako da je to jedan "indirektni" selam.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Ja kažem hej....
Lace

Post by Lace »

i ja...ali samo strancima :D

onima koji su poceli ici u dzamiju 92-e...kazem "kako ste" :D

ostalima dje ste...sta ima...ej cao

pri ulasku u instituciju ili kada docekujem stranke u svojoj kancelariji ili u prodavnici...ide dobar dan i dovidjenja ili prijatno...jedino ako neko meni nazove selam...na to i odgovorim onako kako pozdrav malaze

prije rata sam samo jednog dedu iz ulice pozdravljala sa merhaba...jer sam cula da ga tako pozdravljuju njegova rodbina...s kojom sam se druzila

:D
Last edited by Lace on 13/11/2005 20:55, edited 2 times in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Zavisno od prilike, mjesta i osobe kojoj upucujem pozdrav. Nikad vjerski...

A sad bih neku o pozdravu "bog" ili "boh" ili ispravnije "BOK", sto nema apsolutno nikakve veze sa bogom...
Etimologija zagrebackog pozdrava "BOK" wrote:Zagreb je bio dugo godina grad unutar Austrije, zatim Austro-Ugarske. Tijekom vremena doselile su se austrijske upravne, vojne i djelomicno industrijske strukture, a s njima i utjecaj austrijske (u ophodjenju teatralnije) verzije njemackog jezika.

Gradjanski trgovci prema svojim musterijama preuzimaju arhaicni austrijski pozdrav "Mein Buecken," iskvarena verzija austrijskog njemackog koja se u Zagrebu citala kao MAJN BOKN ili MOJ NAKLON. Tijekom vremena paralelno su se razvijale obje verzije tog pozdrava, ali i odzdrava, tako da se pojavljuje i skracena verzija BOKN ili NAKLON, a u susretu sa skidanjem sesira. Od tog skracenog BOKN nastao je tipicno zagrebacki pozdrav BOK, sa kratkim o ili ponekad dvostrukim o.

Te su se obje verzije mogle jos cuti kod trgovaca pedesetih godina (kao i obracanje mladicima sa npr.: "Mladi gospon" i sl.), ali se kasnije "moj naklon" polako gubi pod utjecajem pridoslica s raznih strana i gubljenjem gradjanskog obiljezja samog grada usred burnog mijesanja stanovnistva. Pozdrav i odzdrav "bok" stoga ne postoji u Rijeci, Splitu, pa niti u Osijeku. Tamo su neki drugi utjecaji bili dominantniji, pa odatle tamo "cao", "adio" i sl.

Pridoslice u Zagreb, pogotovo u zadnjih 20 godina, zatekli su pozdrav BOK. Kako cesto dolaze iz drugih provincijskih kultura, veza s arhaicnim austro-njemackim pozdravom kod njih nije postojala. Uz to, vremena su bila da se istice hrvatstvo i pripadnost jednoj crkvi, pa su poceli koristiti izraz "bog" koji nema nikakve veze s pozdrvom "bok". Spominjanje Boga u Zagrebu se koristilo kao odzdrav na rastanku u obliku "s Bogom", kasnije "zbogom" kojim zelimo nekome da ga na putu Bog cuva. Javlja se i verzija "Bog daj" koja isto nema veze s "bok".

A iz razloga straha, da se ne spocitava vezanost za srpski jezik, izbjegava se hrvatski pozdrav i odzdrav "ZDRAVO" jer je to kao "srpski".

A nije! Jer i najljepsa hrvatska molitva pocinje sa "zdravo..."
Panta Rei

Post by Panta Rei »

U zavisnosti od toga koga pozdravljam:
Dobar dan (jutro ili večer, sta je već)
A mlađu raju sa: zdravo, ćao, vozdra i slično...
NIKAD na javnom mjestu ne upotrebljavam vjerski pozdrav, a i privatno vrlo, VRLO rijetko, samo ako idem u kuću kod nekog za koga znam da je iskreni vjernik.
:-)
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

...zdravo ili hej hej :-)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

hm, pa ovdje dje sam sad uglavnom merhaba, odnosno meraba, kad kad selam onima za koje znam da treba , kad kad dobar dan, dobro jutro, zavisi sve! :-)
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

jos jedan posljeratni pozdrav - kako ste :-) :-)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Lace wrote:i ja...ali samo strancima :D

onima koji su poceli ici u dzamiju 92-e...kazem "kako ste" :D

ostalima dje ste...sta ima...ej cao

pri ulasku u instituciju ili kada docekujem stranke u svojoj kancelariji ili u prodavnici...ide dobar dan i dovidjenja ili prijatno...jedino ako neko meni nazove selam...na to i odgovorim onako kako pozdrav malaze

prije rata sam samo jednog dedu iz ulice pozdravljala sa merhaba...jer sam cula da ga tako pozdravljuju njegova rodbina...s kojom sam se druzila

Skoro isto, samo sto je meni pravo merak u svim drzavnim institucijama sto je prodornije moguce reci Dobar Dan :D

Faca gadjenja koju dobijem je priceless.

:D :D

Postujem sve vjernike i njih pozdravljam sa selam alejkum jer znam da ce im biti drago.
scott

Post by scott »

kad dodem u bosnu ja ne stignem prvi pozdraviti jer me domaci docekaju pitanjem sve u jednom daHHHu
djesi baaa ?
sta ima?
kad si dosao?
kad ides?

i na kraju ja odem da se nisam pozdravio :lol: :lol:
dizZaster

Post by dizZaster »

zavisi sa kim se susretnem.
dobar dan, selam alejkum, đe si ba`, šta ima, ćao ćao, kako ste.......... :D
iceman ze

Post by iceman ze »

prevod:

Dobar dan: de si supak jedan

jel ti ovo sekretarica: jel ...ebes li ti ovo

i sl.... :D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Imam prijatelja dalmatinca koji se svaki put pravo zadevera kad dodje vamo i kad ga ljudi pozdrave sa Šta ima.

Poslovicno lijen on kaze kako cu ja sad svakom pricat sta ima sta nema, pa je skonto da on preduhitri onog s kojim se susrece i prvi pozdravi sa Šta ima.

Al kaze, opet me zajebu kažu: Nema ništa, šta ima kod tebe?

alek

Post by alek »

pozdrawiam :?
_MaYa_

#16 Re: KAKO POZDRAVLJATE DRUGE NA JAVNOM MJESTU?

Post by _MaYa_ »

digger wrote:Procitah u "Nezavisnim Novinama" donji prilog, pa me isti podsjeti da bi bilo interesantno cuti kako se vi pozdravljate sa drugima na ulici, kada ulazite u poslovne prostorije, ... ( ljetos sam cuo neke kako pozdravljaju ulazeci u tramvaj).

Da li upotrebljavate:

Dobar dan
Vozdra
Pomoz' bog
Selam alejkum
Boh - bog
Dejs' ba
Djesi jebem ti....

...ili vec sta.

Izlazim juče s jednog od sarajevskih fakulteta i čujem prilično veliku grupu studenata kako se jedni od drugih opraštaju uz zvonak vjerski pozdrav. Pomislih kako je to sada postalo uobičajeno i kako se sve rjeđe čuje ono nekadašnje dobar dan i do viđenja...

Zato što je i za domaće stanovnike prilično ozbiljno postalo pitanje kako se pozdraviti. Od kada su zemljom zavladale "nacionalne većine" došlo je do prilično ozbiljne krize pozdravljanja, naravno, nedovoljno poznatih i nepoznatih ljudi, pogotovo ako su "manjina".

Znam čak ljude koji se sa takvima uopšte i ne pozdravljaju: klimnu im glavom ili nešto nerazumljivo promrmljaju. Sada se mnogi pojedinci pozdravljaju onako kako misle da se njihov narod treba pozdravljati...

Mnogi više ne žele reći dobar dan, jer smatraju da to nije njihov pozdrav i da im je bio nekoć nametnut ili lukavo podmetnut. Takvi ljudi su uvjereni da pozdrav mora biti amblem narodnog bića....

Kompletan napis na NN sajtu.
pa kako, pa naravno da zavisi koga pozdravlja, gospodu postovanje kako ste... dobar dan, šetnja? il slicnu, raju djes... cao zra'o.... poznanicima klinem il nes promrmljam... komsijama, oooocel komsijaaa??? eeee a dečku .... gdje si bejbe... :D cao macoo :D e duso :D pozdrav lutko :D
Zadig

Post by Zadig »

zavisi koliko mi love dodje onaj koga pozdravljam
obicno dje si smradu
oce li te pare
kako te nije sramota barabo
skote
dje ba zapelo

ostale ne pozdravljam, nema potrebe
flora.sa

Post by flora.sa »

DaysleepeR wrote:Imam prijatelja dalmatinca koji se svaki put pravo zadevera kad dodje vamo i kad ga ljudi pozdrave sa Šta ima.

Poslovicno lijen on kaze kako cu ja sad svakom pricat sta ima sta nema, pa je skonto da on preduhitri onog s kojim se susrece i prvi pozdravi sa Šta ima.

Al kaze, opet me zajebu kažu: Nema ništa, šta ima kod tebe?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Familiju pozdravljam sa
Hej (titula) sta ima, kako si mi?

raju sa CAO, ili vozdrica (preslo mi od MAce)

starije ljude sa dobar dan/jutro/vece

nepoznate takoder sa dobar dan.....

Sellam nazivam samo jednom covjeku.

Bok mi je postao pozdrav za kraj telefonskog razgovora sa rajom koja su presla na eronet :D:D:D:D:D

ljude koje dugo ne vidim pozdravim sa SMRADU NE ZNAS SE JAVITI....
BECHO

Post by BECHO »

Srbima redovno nazovem Selam, Hrvate pozdravljam sa Merhaba a Bosnjacima kazem zdravo! :D
Last edited by BECHO on 14/11/2005 10:10, edited 1 time in total.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

bok :D
pokušam i pokoje zdravo proturit :D

sad sam se sjetio kad sam upoznao svoju crnokošuljačku rodbinu u dubrovniku :D :D :D ulazim u kuću i izgovaram zdravo kad ono tišina :D reko, da ponovo uđem :D :D :D krivo smo počeli :D
BECHO

Post by BECHO »

mraVOjed wrote:bok :D

sad sam se sjetio kad sam upoznao svoju crnokošuljačku rodbinu u dubrovniku :D :D :D ulazim u kuću i izgovaram zdravo kad ono tišina :D reko, da ponovo uđem :D :D :D krivo smo počeli :D
Zajebo si se. Trebo si im namaH u zaletu pohvalit Isusa i svetu Mariju. :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

BECHO wrote:
mraVOjed wrote:bok :D

Zajebo si se. Trebo si im namaH u zaletu pohvalit Isusa i svetu Mariju. :D
to je bilo iz take two :D :D :D
bug

Post by bug »

ja i mrav se :D ižljubimo :D:D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ciao bug :D

kako se pozdravljate na javnom forumu :?
Post Reply