Blago, njima

Teško, nama

Mozda cu ispast glup, ali mislim da na to i aludira, nekom je rahatluk jedno, nekom to drugo.Baby Jane wrote:I mene su slike malo zbunile. Jel' ovo neka tema o raspravljanju finansija ili o nekom spokoju duse?
m_l wrote:Prvo daj svoju definiciju rahatluka! Sta pod tim podrazumjevas? I kakvo ti je ovo pitanje: "I, Ima li u postizanju istog sreće?" Je li se to svodi na onu Kunderinu "Nepodnosljiva lahkoca postojanja"? Slike sam zanemarila, prvo koju prozbori! Jest da vrijede kao hiljadu rijeci, ali hajde me razuvjeri da ne vidis srecu samo u materijalizmu!
Cija je ovo mudrost ??? Nemoguce je izbjeci patnju,patnja je osnovni dio zivota. Patnja sigurno postoji,dok je sreca samo iluzija.Gaggy!i wrote:Pametan covjek ne tezi sreci, nego da izbjegne patnju.
CaneBos wrote:Kazu da je najkraci, a najtezi put do "rahatluka" ne zeliti nista, jer kad nemas zelja, nemas ni patnje.
Nemoguće je živjeti bez želja, i kad ne želiš da želiš ti u stvari želiš.CaneBos wrote:Kazu da je najkraci, a najtezi put do "rahatluka" ne zeliti nista, jer kad nemas zelja, nemas ni patnje.
Mi ustvari ne želimo ono sto mislimo da hoćemo.Great Cornholio wrote:Nemoguće je živjeti bez želja, i kad ne želiš da želiš ti u stvari želiš.CaneBos wrote:Kazu da je najkraci, a najtezi put do "rahatluka" ne zeliti nista, jer kad nemas zelja, nemas ni patnje.
Upoznati sebe, uvidjeti šta nas to čini srećnim, pa onda pronalaziti načine da do toga dođemo, valjda je to način da se dođe do rahatluka ( stabilne i trajne sreće).
Drug, rahatluk i rahalokum su dvije razlicite "stvari". Rahatluk je "stanje", a rahatlokum je poslastica ...Neal Cassidy wrote:Nikad nisam pretjerano volio rahatlokum. Shvatam da je to u proslom vremenu predstavljalo poslasticu, ali budimo do kraja iskreni i priznajmo da tada nije ni postojao sirok izbora poslastica. Sad kad na svakom koraku mozes kupiti vrhunski sladoled, kolac ili cokoladu, pa kome treba rahatlokum? Naravno stariji ljudi ce ga i dalje gotiviti, jer im je ofirno da kazu da su citav zivot jeli nesto prilicno neukusno i to smatrali vrhunskom delicijom, ali sto se tice gastronomskih izbora mladjih generacija, smatram da je rahatlokumu otkucao zadnji cas.