kako postati mesar ili frizer ili krojac
-
ja2
#1 kako postati mesar ili frizer ili krojac
S obzirom da me lijepo panika hvata jer nema posla za pravnike ( moja malenkost) razmisljam da vandredno upisem neka od u naslovu navedenih zanimanja. Citam u avazu danas da se na sajmu zaposljavanja najvise tarzilo mesara a da je bilo jako malo prijava. Pa reko da pokusam
E sad ne znam sta i kako ide to vandredno zavrsavanje srednje skole. Koliko kosta? Za koliko se moze zavrsiti?
Hvala na odgovorima
E sad ne znam sta i kako ide to vandredno zavrsavanje srednje skole. Koliko kosta? Za koliko se moze zavrsiti?
Hvala na odgovorima
- atko
#2 Re: kako postati mesar ili frizer ili krojac
Ako hoces da budes mesar, noz u ruke i sjeci meso
ako hoces da budes krojac makaze, kreda, masina
ako hoces da bude frizer makaze, masnica u ruke
ako hoces da budes plivac, skoci u bazen i mases nogama i rukama
al prestani da tracis vrijeme zavrsavajuci neke skole i strebajuci neke ispite da bi konstatovo sa zaljenjem da od tog papira nema nafake...
... budi ono sto jesi al budi!
ako hoces da budes krojac makaze, kreda, masina
ako hoces da bude frizer makaze, masnica u ruke
ako hoces da budes plivac, skoci u bazen i mases nogama i rukama
al prestani da tracis vrijeme zavrsavajuci neke skole i strebajuci neke ispite da bi konstatovo sa zaljenjem da od tog papira nema nafake...
... budi ono sto jesi al budi!
-
ja2
#3 Re: kako postati mesar ili frizer ili krojac
BiH ja al ne daju
(
- atko
#4 Re: kako postati mesar ili frizer ili krojac
Moje zlatno zivotno pravilo glasi: ako dodjes u poziciju da zalis samog sebe ili nekoga drugog, bolje se isamaraj ili njega isamaraj umjesto sazaljenja ... tako ces postati sebi/njemu najbolji drug 
prvo jedna virtuelni samar
Hajmo vako:
-kad si i sta si tacno zavrsio?
-za kakve poslove i za koliko njih si apliciro i u kojem vremenskom roku ?
-jesi li ikad ista radio?
-jesi li iakd razmisljo da radis kakav bilo poso dok ne iskrsne poso u struci?
-jel zivis sa roditeljima i podsvjesno uvijek znas da nema zime dok su oni iza ledja?
prvo jedna virtuelni samar
Hajmo vako:
-kad si i sta si tacno zavrsio?
-za kakve poslove i za koliko njih si apliciro i u kojem vremenskom roku ?
-jesi li ikad ista radio?
-jesi li iakd razmisljo da radis kakav bilo poso dok ne iskrsne poso u struci?
-jel zivis sa roditeljima i podsvjesno uvijek znas da nema zime dok su oni iza ledja?
-
ja2
#5 Re: kako postati mesar ili frizer ili krojac
Zavrsila sam prije godinu dana pravo. U toj godini dana sam potrosila para i para na silna preporucena pisma i ovjeravanje dokumenata i sl. Na svaki razgovor na koji su me pozvali , bilo da sam se sama javila na konkurs ili su me poslali sa biroa, uredno sam otisla, prije toga se pripremila za razgovor i uvijek bih upala u neki uzi krug, ali uvijek je neko imao preporuke, a ja nisam. Dva puta sam bila odbijena na nacionalnoj osnovi, jednom jer nisam bila srpkinja, drugi put hrvatica.
U toku studiranja i sada radim sve do cega dodjem od djeljenja letaka pa do kurirkih poslova, ali to je jako malo, zaradim u prosjeku 20-30 KM sedmicno.
I da zivim sa roditeljima koji idu u penziju za nepunu godinu dana, a meni je 28 godina tako da me lagano panika hvata jer kako koja godina izmice meni su sve manje sanse da se zaposlim u struci, jer svi pitaju a sta si radila volke godine.
Razmisljam da sam zavrsila frizersku do sad bih vjerovatno imala svoj salon, a ja budala ovolike godine potrosih na sticanje diplome kojom mogu gujicu obrisat sada.
U toku studiranja i sada radim sve do cega dodjem od djeljenja letaka pa do kurirkih poslova, ali to je jako malo, zaradim u prosjeku 20-30 KM sedmicno.
I da zivim sa roditeljima koji idu u penziju za nepunu godinu dana, a meni je 28 godina tako da me lagano panika hvata jer kako koja godina izmice meni su sve manje sanse da se zaposlim u struci, jer svi pitaju a sta si radila volke godine.
Razmisljam da sam zavrsila frizersku do sad bih vjerovatno imala svoj salon, a ja budala ovolike godine potrosih na sticanje diplome kojom mogu gujicu obrisat sada.
-
ja2
#6 Re: kako postati mesar ili frizer ili krojac
I zaboravih da sam odbijana i zbog toga sto sam zensko i sto cu se vjerovatno brzo udati i biti trudna, sto ni jednom poslodavcu naravno nije u interesu.
- jedna tamo
#7 Re: kako postati mesar ili frizer ili krojac
frizer....kako mi je to super zanimanje....žao mi je što nisam završila tu srednju, jer to i volim 
- Hemera
#8 Re: kako postati mesar ili frizer ili krojac
Odeš u srednju za ta zanimanja koja te zanimaju i kažeš šta si završila i vidiš koje će ti predmete priznati i vidiš koliko se para plaćaju oni predmeti koje ćeš slušati ispolažeš i dobiješ diplomu... 
- Erzsebet
#9 Re: kako postati mesar ili frizer ili krojac
Žao mi je što ću te razočarati, ali s ovim stavom pogotovo nećeš naći posao, i to nigdje, a kamoli u struci. Studirala si osam godina, a dotad nisi saznala da se ovjere ne plaćaju. Ako si tako neupućena, zaboravi na skorašnji posao, ili traži štelu, uvali se u državnu upravu i meditiraj do kraja života tamo.ja2 wrote:Zavrsila sam prije godinu dana pravo. U toj godini dana sam potrosila para i para na silna preporucena pisma i ovjeravanje dokumenata i sl. Na svaki razgovor na koji su me pozvali , bilo da sam se sama javila na konkurs ili su me poslali sa biroa, uredno sam otisla, prije toga se pripremila za razgovor i uvijek bih upala u neki uzi krug, ali uvijek je neko imao preporuke, a ja nisam. Dva puta sam bila odbijena na nacionalnoj osnovi, jednom jer nisam bila srpkinja, drugi put hrvatica.
- NightSkyWalker
#10 Re: kako postati mesar ili frizer ili krojac
Nemoj biti mesar. Nije to za svakoga. Valja biti u stanju pogledati tele u oci i zabiti mu noz u vrat.

-
ja2
#11 Re: kako postati mesar ili frizer ili krojac
Nisam ne upucena, za ovjere ne placam nista kao lice koje je na birou, ali placam kopiranje po hiljadu primjeraka od diplome pa do certifikata kurseva i sl., i naravno po 2,5 KM za svako preporuceno pismo i jos plus 0,60KM svaka koverta. Pa sad ti izracunaj, meni je to trosak kao nezaposlenoj osobi.Erzsebet wrote:Žao mi je što ću te razočarati, ali s ovim stavom pogotovo nećeš naći posao, i to nigdje, a kamoli u struci. Studirala si osam godina, a dotad nisi saznala da se ovjere ne plaćaju. Ako si tako neupućena, zaboravi na skorašnji posao, ili traži štelu, uvali se u državnu upravu i meditiraj do kraja života tamo.ja2 wrote:Zavrsila sam prije godinu dana pravo. U toj godini dana sam potrosila para i para na silna preporucena pisma i ovjeravanje dokumenata i sl. Na svaki razgovor na koji su me pozvali , bilo da sam se sama javila na konkurs ili su me poslali sa biroa, uredno sam otisla, prije toga se pripremila za razgovor i uvijek bih upala u neki uzi krug, ali uvijek je neko imao preporuke, a ja nisam. Dva puta sam bila odbijena na nacionalnoj osnovi, jednom jer nisam bila srpkinja, drugi put hrvatica.
Dalje, imam razloga sto sam studirala 7 godina, a i vjeruj mi prosjek studiranja na nasem faksu ako nemas stele i ako ne polazes na bubice i slicne gluposti je jedno 6-7 godina. Rjetki zavrse u roku. Ja bih zavrsila mnogo ranije da me nisu strefile neke stvari u zivotu zbog kojih sam morala prolongirati ucenje. AL hajd ti to objasni poslodavcu!