Kako popraviti držanje tijela?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
nightmare

#1 Kako popraviti držanje tijela?

Post by nightmare »

Svaki savjet je dobrodosao:-).

Ukratko, po cijeli dan sjedim za računarom, savijene kičme i povijenih leđa.... Kada ne sjedim za računarom, onda hodam pogrbljeno :-D (osim u slučajevima kada se sjetim da se trebam ispraviti , ali i to je kratkog vijeka :( )

Vježbe sam pokušavala raditi nekoliko puta (samostalno), ali napretka nema, pa bih voljela čuti vaša iskustva (naravno ona uspješna :D :D :D )

Hvala!
easy way

#2 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by easy way »

Moje iskustvo je neuspješno ali ipak da se javim :D . I ja sjedim za računarom cijeli dan i pogrbljenog sam držanja još iz pubertetskog vakta...Znam da imaju neki pojasevi ili slično koji podupiru leđnu muskulaturu ali ne znam koliko je to učinkovito.
tahoma

#3 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by tahoma »

Radi vjezbe za jacanje ledjnih i trbusnih misica i kad god imas priliku, a duze sjedis za racunarom ili nesto pises, ucis, sjedi na pilates lopti...
Kad god se sjetis - bez obzira da li hodas, stojis ili sjedis, ispravi se, spusti ramena i stegni trbusne misice :)
ryan

#4 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by ryan »

tahoma wrote:Radi vjezbe za jacanje ledjnih i trbusnih misica i kad god imas priliku, a duze sjedis za racunarom ili nesto pises, ucis, sjedi na pilates lopti...
Kad god se sjetis - bez obzira da li hodas, stojis ili sjedis, ispravi se, spusti ramena i stegni trbusne misice :)

zalijepi post it na ekran da te podsjeti ili tako nesto..i strpljenja, ne moze preko noci :arrow:
ichliebedichtung

#5 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by ichliebedichtung »

Mozes krenuti na fizikalnu terapiju, oni ce ti pokazati najefikasnije vježbe.
dr.Gonzo

#6 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by dr.Gonzo »

Meni u teretani rece trener da nije dobro koristiti loptu za vjezbanje umjesto stolice. Nije joj to namjena. Za popravljanje drzanja tijela taj covjek prvo preporucuje balansiranje na BOSU polulopti (noge na ravnoj povrsini), i izvodjenje jednostavnih vjerzbi na istoj. Ja mislim da vjezba ima efekta. Ako mozes to negdje naci u teretani dobro i jest, u suprotnom postoje i alternative.
U sustini, prije svega trebas jacati stomak. Recimo probaj sto cesce kada stojis uspravno da uvuces stomak kolko mozes. U tome polozaju se spontano popravlja polozaj tjela...
shljashtecha

#7 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by shljashtecha »

pilates!!!
laguna84

#8 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by laguna84 »

pa u dosta slucajeva nisu krivi misici kao sto mnogi misle vec Fascija u tijelu, tako da moras sam/a sebe tjerati dok sjedis za kompom ili vec negdje drugo da sjedis pravilno i raditi na rastezanju misica jer ako ti neki misic skupljen onda ti dodje i do zatezanja fascije koja moze biti uzrok mnogih bolova koje pogresno diagnosticiramo pa napravimo jos veci problem, ako je vec problem u misicima onda su ti to misici trbusni i ledjni. pored drzanja iz tih misica tj. trbusnih ti dolazi i snaga i explozivnost prilikom bilo koje vjezbe pogotovo trcanja ili aktivnosti koje podrazumjevaju tu kretnju. trbusni misici su najaktivniji na tijelu, stalno rade al najmanje trose snagu tako da svaki dan ako ih radis moze biti samo kontraproduktivno jer misicima koliko treba vjezbe treba i odmora. i koliko radis trbusnih moras i ledjnih da ne bi balans se narusio :-) u novom mens health-u hr. izdanje imas o fasciji clanak koji se zove sve sto znamo o misicima je pogresno evo ti link za eng. http://www.menshealth.com/cda/article.d ... ___&page=1
shljashtecha

#9 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by shljashtecha »

ichliebedichtung wrote:Mozes krenuti na fizikalnu terapiju, oni ce ti pokazati najefikasnije vježbe.
samo kod provjerenog fizioterapeuta, iz iskustva znam da je jako puno "neznalica" koji ti mogu cak pogorsati trenutno stanje, uz komentare tipa "to tako treba" kad placemo od bolova na neke njihove nazovi vjezbe :x
shljashtecha

#10 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by shljashtecha »

btw za bolje drzanje moras jacati unutrasnje, duboke misica tijela, narocito torza, koji se ujedno smatra i centrom, tezistem tijela. nemas puno koristi od jacanja samo ovih povrsnih, rekla sam jednom i ponovo cu ti savjetovati pilates kao najefikasniju metodu :wink:
nightmare

#11 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by nightmare »

Hvala puno na savjetima :) :thumbup:
sombra

#12 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by sombra »

Definitivno pilates!
Ove vjezbe jacaju unutrasnje misice torza, popravlja se drzanje, stomak je ravniji ;)
Samo jako je bitno da se vjezbe izvode ispravno, inace nema efekta...
melb26sa

#13 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by melb26sa »

Yoga.
suncica24

#14 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by suncica24 »

Bilo bi korisno kada bi neko stavio link sa vjezbicama koje se mogu napraviti na poslu, u nekoj pauzici, a dobre su za ledja i kraljeznicu :)

Ja sam prije par godina od nepravilno g sjedenja i stalnog rada za racunarom,a ne vjezbanja, dovela se do ukocenosti lijeve strane ledja, plus ruka i vrat. Nakon fizikalne sam rekla da se to vise nece ponoviti, 2 godine redovno vjezbala, sad posstala i... opet mi izgleda slijedi fizikalna (bolovi u ledjima i grcenje ruke) :roll:
Zato bi bilo korisno upoznati neke vjezbe koje se mogu raditi cesce, na pauzi, a koje bi koristile za ispravljanje i jacanje.
melb26sa

#15 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by melb26sa »

suncica24 wrote:Bilo bi korisno kada bi neko stavio link sa vjezbicama koje se mogu napraviti na poslu, u nekoj pauzici, a dobre su za ledja i kraljeznicu :)

Ja sam prije par godina od nepravilno g sjedenja i stalnog rada za racunarom,a ne vjezbanja, dovela se do ukocenosti lijeve strane ledja, plus ruka i vrat. Nakon fizikalne sam rekla da se to vise nece ponoviti, 2 godine redovno vjezbala, sad posstala i... opet mi izgleda slijedi fizikalna (bolovi u ledjima i grcenje ruke) :roll:
Zato bi bilo korisno upoznati neke vjezbe koje se mogu raditi cesce, na pauzi, a koje bi koristile za ispravljanje i jacanje.
google je tvoj prijatelj: http://www.ehs.utoronto.ca/services/Erg ... ercise.htm
clav

#16 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by clav »

imam i ja problema s ovim i skontao sam da je plivanje najbolje rjesenje.
Shoshana

#17 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by Shoshana »

nightmare wrote:Svaki savjet je dobrodosao:-).

Ukratko, po cijeli dan sjedim za računarom, savijene kičme i povijenih leđa.... Kada ne sjedim za računarom, onda hodam pogrbljeno :-D (osim u slučajevima kada se sjetim da se trebam ispraviti , ali i to je kratkog vijeka :( )

Vježbe sam pokušavala raditi nekoliko puta (samostalno), ali napretka nema, pa bih voljela čuti vaša iskustva (naravno ona uspješna :D :D :D )

Hvala!
MOja komsinica je imala probleme sa desnim ramenom. Non-stop su joj misici bili zategnuti, kao kada drzi ruku u zraku (lakat desne ruke - kojom drzi misa - je non-stop bio u zraku) te je pocela hodati blago nakrivljeno - cak i kada ne sjedi za kompjuterom. Najveci problem je bio - sjetiti se da opusti misice i ispravi vrat. Lokalni fizioterapeut joj je (pored vjezbi) bukvalno izlijepio rame vrat i dio ledja trakama flastera (onaj u rolni). Vjerovali ili ne - njoj to pomaze. Onaj flaster se nabora/zategne svaki puta kada ona promijeni polozaj i to je tjera da na polozaj tijela aktivno misli. Svakih par dana joj je muz mijenjao polozaj traka (da se tijelo ne bi naviklo) i nakon svega par sedmica rezultati su bili ociti.

Naravno, dobar radni sto, dobra stolica i dobro osvjetljenje su preduslov ispravnog sjedenja za kompjuterom.
moa

#18 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by moa »

Ako te bole ledja moj ti je savjet prvo setanje, a onda prvo lagano ojacaj trbusne misice pa onda ledjne..

Imam problema sa ledjima cak su mi se misici ukocili u donjem dijeli ledja da sam ih morao razbijati ali evo sad je svaki dan sve bolje i bolje :D
paprika

#19 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by paprika »

Ja sam previse lijena da sama radim pilates. :-? Imate li preporuciti neki centar ili sl?
Michun

#20 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by Michun »

Razumijem da ti treba pomoc da krenes u akciju i to je OK. Ali, nemoj se ljutiti sto cu te pitati - sta mislis da ce ti u centru napraviti, magcinim stapicem mahnuti i ti se ispravis?
Gdje god da dodes vjezbati u koji god centar ili bilo gdje, trebace ti pola god da osjetis razliku...jer ces vjezbati 2 do 3 X sedmicno. Dok ne nadjes neki centar, kreni sa laganim vjezbama.
A sto se tice sjedenja, savjet: noge obje uvijek na podu pod 90 stepeni savijene. To ti pomaze da bar malo imas pravilno drzanje. CIm prebacis nogu preko noge i iskrivis se, a i nije dobro za kukove.
neshto

#21 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by neshto »

najosnovnije šta možeš raditi bez trenera ili neke pomoći je redovno plivati.
nema sportske aktivnosti koja je bolja za leđa jer i trčanje i teretana, pilates mogu napraviti suprotan efekat ukoliko ne budeš radila pravilno...
shljashtecha

#22 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by shljashtecha »

ovo je fina vjezbica za svaki dan, disanje: 5 puta udah zatim 5 puta izdah... preporucujem ;-)
softly

#23 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by softly »

meni je ova vjezba mnogo pomogla

Image

nakon nje mi je "doslo iz dupeta u glavu"
paprika

#24 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by paprika »

@Michun: Ja bih najradije da neko izmisli taj magicni stapic! :) Svjesna sam ja svega ovoga i radim neke vjezbice svaki dan, ali je to stvarno malo... Pokusacu da se pokusam natjerati da malo pojacam. :-) Savjet za sjedenje - super, puno hvala, sjetim se bar par puta dnevno! :)

@softly: Ma probacu sa tvojim savjetom, "jedino" mi problem naci ovaj "rekvizit"! :D
Loulou

#25 Re: Kako popraviti držanje tijela?

Post by Loulou »

@paprika, možeš pokušati ovdje: http://www.gymstretch.co.ba/

I, ovo je jako, jako bitno:
neshto wrote:...jer i trčanje i teretana, pilates mogu napraviti suprotan efekat ukoliko ne budeš radila pravilno...
Post Reply