kako pomoci pticicama?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
cellisto

#1 kako pomoci pticicama?

Post by cellisto »

pozdrav svima!

doslo je opet to vrijeme kad pticice ispadaju iz gnijezda, meni je pred haustorom sklupcana mala vrana koja jos ne leti. Obicno se vrane pobrinu za svoje mlade, za razliku od golubova, ali ovo ptice ne obilaze bas. Prosle godine sam donijela malog goluba kuci i bio je super par dana a onda naglo oslabio i uginuo mi na rukama, pa me strah da nesto nisam uradila kako treba. Treba li pokusati pomoci ovim pticicama i kako?
luciferino

#2 Re: kako pomoci pticicama?

Post by luciferino »

Ja sam tako jednom pronasla vrapcica i procitala sam sljedece. Ako je ptica nezrela, mozes pokusati da je vratis u gnijezdo. Kazu da je mama/tata nece odbiti. Ako je pticica poletarac, ne smijes je dirati. Mama i tata ce se pobrinuti za nju, tj. donositi hranu dok se ne osamostali i nauci letiti. Ako je pticica negdje na otvorenom (recimo na sred dvorista), tj. ako je grabljivci mogu opaziti, skloni je u zbunje ili u travu tako da je roditelji mogu naci. :)
No_oNe__

#3 Re: kako pomoci pticicama?

Post by No_oNe__ »

moja je politika (nakon sto sam pokusala spasiti preko nekoliko njih) pustiti ptice da budu tu gdje jesu .... ili ih ako je moguce staviti negdje gdje ce biti daleko od moguce opasnosti macaka i to ali da ih mama i tata vide ...
jer njih prehraniti mi ljudi ne mozemo
barem ja tako mislim
priroda odlucuje sta ce i ko ce da prezivi.

tako je kako je
Shoshana

#4 Re: kako pomoci pticicama?

Post by Shoshana »

I ja brojim dosta neuspjelih pokusaja, ali sam u medjuvremenu naucila da se savim mali ptici hrane zumanjcetom na pipetu. A u svakom slucaju ga skloniti negdje gdje ga macke nece moci dohvatiti. I ne ostavljati ga na zvizdanu nego u hladu.
cellisto

#5 Re: kako pomoci pticicama?

Post by cellisto »

Bile su dvije male vrane. Sakrile su se od sunca ispod nekog automobila, pa su im roditelji dolazili i hranili ih. Mislila sam ih vratiti u park iz kojeg su odlutale, to je blizu, a gnijezdo je na drvetu, ali su se duboko zabile ispod auta pa nisam mogla do njih. Predvece kad sam ih opet obisla, vidjela sam da su se nekako same vratile u park. Jutros je samo jedna bila u parku, nadam se da je s drugom sve ok...Evo upravo gledam s prozora prvi let :-D Malo je smotana, ali sve je ok :D
Receno mi je da male vrane ne treba dirati, osim ako nisu vidljivo povrijedjene, zato sto ce se bilo koja odrasla vrana pobrinuti za njih. Ali nije isto s golubovima, oni jednom kad ispadnu iz gnijezda, izgleda to je za njih gotovo. Vratiti ih u gnijezdo nije bas izvodljivo ovdje, sve su ptice napravile gnijezda na vrhovima zgrada. Meni bude zao kad vidim te jadnicke.
Post Reply