Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
skoubo

#1 Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by skoubo »

vec cetvrti put izlazim na ispit ,i da li mi moze neko reci na sta vise da se skoncnetrisem na zadatke ,grafikone,teoriju ili? hvala unaprijed svima !!!
elSaik

#2 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by elSaik »

Pa valjda bi nakon 3 izlaska trebao znati na šta da se skoncentrišeš?! Na učenje, možda?!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#3 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by Toto »

Prebaci se na masinstvo.
encian

#4 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by encian »

na svo zadato gradivo.

oni koji uce selektivno, uglavnom padaju. skripte, pitanja sa prijasnjih ispita i slicne stvari na ekonomiji ti nece donijeti veliku korist.
chengaba

#5 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by chengaba »

Jel' ovo ispit na Pravnom fakultetu? :-)

Sjedneš brate i učiš!
Adriatic

#6 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by Adriatic »

Al ste ga nasavjetovaliiiiii
Angelina84

#7 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by Angelina84 »

Čuj kako položit uvod u ekonomiju... Da pitaš kako položit pogramiranje, matematiku ili slično, shvatila bih.

Ali evo prijedloga - uči sa razumijevanjem. I zapamti da je ekonomisti grafikon isto kao što je drvosječi sjekira. Svaki koji trebaš naučit moraš sebi znati logički objasniti a tek onda ćeš ga moć zapamtiti. A kad ga zapamtiš, znat ćeš ga i objasniti. U ekonomiji je sve logično - zato traži logiku koja će ti pomoći da zapamtiš stvari koje su logično povezane.

I da, zagrij stolicu :wink:

Sretno!
metar_drva

#8 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by metar_drva »

skoubo wrote:vec cetvrti put izlazim na ispit ,i da li mi moze neko reci na sta vise da se skoncnetrisem na zadatke ,grafikone,teoriju ili? hvala unaprijed svima !!!
kako li ces se za glavu uhvatit na narednim godinama studija, kad ti je uvod toliki problem? uh, nek ti je sa srecom, mada ni zdrav razum nije za potcijenit...
Erzsebet

#9 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by Erzsebet »

O majko mila, pa kad ne možeš to položiti, kako ćeš bilo šta ozbiljnije?

Uzmi brate knjigu od Esada Vilogorca, ili po kojoj već radite, i uči s razumijevanjem, pročitaj je cijelu, ali baš cijelu. Ako ne znaš šta čitaš, ispiši se podhitno i idi na neki drugi fakultet, jer ako ti je uvod u nešto čime ćeš se baviti cijeli život, zajebi to i učini sebi uslugu dok nije kasno.
Joey Tribbiani

#10 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by Joey Tribbiani »

Ma uci sve. Prva pacijala je dosadna, ali to su neke osnove. Druga je bolja, vecinom ti dodju zadaci. Uci inflaciju, recesiju, crowding-out, marginalni prihod, JM, GINI...+ teorija, jebi ga, sjedi i uci.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#11 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by ladyblue18 »

Hmmm ako se radi o ispitu na PF-u, imas pitanja ona i nema sanse da ne polozis.
Ne znam vala...fakat... :roll: :-)
iceman ze

#12 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by iceman ze »

ako je ispit na PF imao sam prilike upoznati, i ispitivace i studente na ispitima.... :-D

uzmi citavu knjigu po kojoj spremas ispit, i podijeli je na logicne cjeline, nakon toga, sebi odredi okvirno vrijeme koje imas na raspolaganju, pa podijeli cjeline na manje dijelove. Tokom prvog citanja izvuci sebi, manje poznate stvari, i objesi negdje na zid, tako da kad god se probudis imas ih pred sobom, vremenom ces ih usvojiti. Sto se tice grafikona, i eventualno zadataka, ako ti nije jasno, uzmi dodatne casove, barem sam ja tako radio, jer sam los matematicar.... :-) , a o statistici da negovorim :D Naravno, da je od velike vaznost ponavljanje, jer se svako gradivo vremenom pocne zaboravljati, zato planiranje je majka stari...... :)

P.S Skripte, baci u smece, ispitna pitanja sa ranijih rokova, savjete sta (ne)treba uciti i sl.

Sretno,i javi nam se kad polozis..... 8)
skoubo

#13 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by skoubo »

Hvala svima na savjetima,pa problem mi je uvod, matematika npr itd su smijesni 8 imam .... ali sam ocigledno pogrijesio kad sam se oslanjao samo na skripte iz uvoda,uzeo sam knjigu esada i odmah sam poceo da shvatam i razumijem prva tri poglavlja sam presao skoro za 2 dana bez problema,imam jos 10tak dana fore :) ...a ovi sto govore nadzi drugi necu ekonomija je prava stvar 8-) ! crknite dusmani :) !
Angelina84

#14 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by Angelina84 »

skoubo wrote:Hvala svima na savjetima,pa problem mi je uvod, matematika npr itd su smijesni 8 imam .... ali sam ocigledno pogrijesio kad sam se oslanjao samo na skripte iz uvoda,uzeo sam knjigu esada i odmah sam poceo da shvatam i razumijem prva tri poglavlja sam presao skoro za 2 dana bez problema,imam jos 10tak dana fore :) ...a ovi sto govore nadzi drugi necu ekonomija je prava stvar 8-) ! crknite dusmani :) !
tako je kolega, nedaj se :wink:
metar_drva

#15 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by metar_drva »

skoubo wrote:Hvala svima na savjetima,pa problem mi je uvod, matematika npr itd su smijesni 8 imam .... ali sam ocigledno pogrijesio kad sam se oslanjao samo na skripte iz uvoda,uzeo sam knjigu esada i odmah sam poceo da shvatam i razumijem prva tri poglavlja sam presao skoro za 2 dana bez problema,imam jos 10tak dana fore :) ...a ovi sto govore nadzi drugi necu ekonomija je prava stvar 8-) ! crknite dusmani :) !
taman da na vrijeme skontas da su skripte, u pravilu, obicna zavala i da on njih nema hajra. postoji izuzetak od ovog pravilia, a to su jedino skripte koje sam napravis, na temelju literature koju profesori daju na pocetku svakog semestra. ovo ti govori stariji (i iskusniji) kolega koji je zavrsio fakultet koji ti upravo pocinjes :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16 Re: Kako poloziti "Uvod u Ekonomiju"?

Post by Chmoljo »

supeer, da ja onda zaključam ovo, dok još neko nije crko. :roll:
Locked