Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
peljeski_ne

#1 Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by peljeski_ne »

Dobar dan svima,

Zanima me vase misljenje o proizvodnji u BiH. Dakle kako mislite o tome sta je bitno da bi jedan privatnik pokrenuo proizvodnju? Naravno da rijetko jedan covijek to moze sam uciniti ali nekoliko pametnih ljudi kada se skupe zajedn oi uloze pare onda se mogu cuda napraviti. Ali sada je znaci pitanje u sta uloziti?

Meni licno se to cini jako zanimljivo zaposliti par ljudi i kupiti odredjene mashine druge ruke te izvoziti odredjeni proizvod u zapadne zemlje. U mom slucaju imam beneficiju znanja 3 strana jezika koja govorim tecno a govorim tecno i bosanski tako da bih mogao naci kupca za neki proizvod.

Moj otac je se jedno vrijeme isto bavio time i izvozio je bosanske proizvode ali nikada nije sam proizvodio. Sada kada i ja i roditelji i sestra imamo svi posao na zapadu i svi mozemo srtediti po 1500 eura mjesecno (6000 mjesecno skupa) onda se brzo javlja mogucnost da za par godina stvorimo kapital dvoljno velik da se krene u neki biznis. Porodica nam se sastoji iz ekonomista i inzinjera (svi smo fakultetski obrazovani) i svi radimo posao u svojoj struci.

Pitanje je sada dali ima neko iskustva sa ovim? Kako poceti; sta su poteskoce pokrenuti proizvodnju u BiH i gdje bi proizvodnju pokrenuli iz nekih patriotskih razloga kada bi bilo podjednake beneficije? Recimo u Stocu, Zenici, Sarajevu? Blizu Sarajeva imamo dosta zemljista (nekoliko hectara) ali tamo zaposliti ljudi mi nebi davalo jednako zadovoljstvo kao sto bi mi davalo da zaposlim par ljudi u Stocu recimo.
illuminated

#2 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by illuminated »

Kako god, nema posla ako neces biti tu gdje ti je firma i visiti iznad glave radnicima.
Ako ti nije jasno cim zelis da se bavis, bolje je stekaj pare. A ideja ce sama doci i znaces da je to to.
53X11

#3 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by 53X11 »

peljeski_ne wrote:Dobar dan svima,

Zanima me vase misljenje o proizvodnji u BiH. Dakle kako mislite o tome sta je bitno da bi jedan privatnik pokrenuo proizvodnju? Naravno da rijetko jedan covijek to moze sam uciniti ali nekoliko pametnih ljudi kada se skupe zajedn oi uloze pare onda se mogu cuda napraviti. Ali sada je znaci pitanje u sta uloziti?

Meni licno se to cini jako zanimljivo zaposliti par ljudi i kupiti odredjene mashine druge ruke te izvoziti odredjeni proizvod u zapadne zemlje. U mom slucaju imam beneficiju znanja 3 strana jezika koja govorim tecno a govorim tecno i bosanski tako da bih mogao naci kupca za neki proizvod.

Moj otac je se jedno vrijeme isto bavio time i izvozio je bosanske proizvode ali nikada nije sam proizvodio. Sada kada i ja i roditelji i sestra imamo svi posao na zapadu i svi mozemo srtediti po 1500 eura mjesecno (6000 mjesecno skupa) onda se brzo javlja mogucnost da za par godina stvorimo kapital dvoljno velik da se krene u neki biznis. Porodica nam se sastoji iz ekonomista i inzinjera (svi smo fakultetski obrazovani) i svi radimo posao u svojoj struci.

Pitanje je sada dali ima neko iskustva sa ovim? Kako poceti; sta su poteskoce pokrenuti proizvodnju u BiH i gdje bi proizvodnju pokrenuli iz nekih patriotskih razloga kada bi bilo podjednake beneficije? Recimo u Stocu, Zenici, Sarajevu? Blizu Sarajeva imamo dosta zemljista (nekoliko hectara) ali tamo zaposliti ljudi mi nebi davalo jednako zadovoljstvo kao sto bi mi davalo da zaposlim par ljudi u Stocu recimo.
Mislim da je ovo slicno mojim razmisljanjima u zadnje vrijeme. MIslim da je najvaznije biti dobro potkovan za tehnickim znanjem i poznavanjem trzista. Tehnicko znanje moras imati i moras znati raditi svaki vid posla vezan za proizvodnju pogotovo ovaj oblik sa malim brojem ljudi tzv. job shop kako ga nazivaju u Americi. Od selekcije i odrzavanja masina, rukovanje i CNC programiranja, poznavanje procesa proizvodnje kontrola kvalitete CMM instrumenti......sve moras znati, ili zaposliti kvalitetne ljude na koje se mozes osloniti. Ima literature sa prakticnim savjetima za male proizvodjace.
Kad imas tehnologiju proizvodnje u malom prstu, onda uraditi market research i vidjeti gdje je potraznja i gdje postoji deficit. Ideje za sta proizvoditi a sto nije komplikovano mozes pogledati u katalozima ala Misumi, McMaster Carr, Grainer koji su distributeri svega i svacega.
Kapital, pola stednja pola kredit, uvezati se sa ljudima prvenstveno sposobnim a ne samo koji imaju para.
Koju lokaciju izabrati? Mislim da je okolina Sarajeva ipak najbolja za pocetak jer je lakse i strane musterije dovesti i provesti. I ja bih volio zaposliti par ljudi u Stocu gdje imam rodbine ali tamo nije bas situacija dobra da bi ulozio iz prve NAZALOST. Mozda kad se uhoda biznis pa prosiriti malo -to da. Ali imati posla sa trenutnim nacelnikom i ljudima na vlasti i ovisiti o njihovim hirovima.....ne znam.

Uglavnom, drago mi je da ima ljudi koji su zainteresovani za pokretanje proizvodnje u Bosni. Puno srece i da uskoro masine prorade!
dvije lijeve

#4 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by dvije lijeve »

Ne pokreci proizvodnju u Bih. Sistem je podesen tako da ne mozes uspjeti bez nadljudskih napora, koje mozes lako zaobici ako ulozis novac negdje drugo.
I zasto svi razmisljaju o izvozu u zapadne zemlje, novac je svuda isti. Izvozi u Srbiju, Makedoniju, Rusiju, Moldaviju
53X11

#5 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by 53X11 »

dvije lijeve wrote:I zasto svi razmisljaju o izvozu u zapadne zemlje, novac je svuda isti. Izvozi u Srbiju, Makedoniju, Rusiju, Moldaviju
Pa ako je toliko komplikovano pokrenuti proizvodnju u BiH, kako mislis plasirati svoj proizvod u ove zemlje gdje isto ima korupcije ??????
Naravno da ima vise smisla penetrirati trziste zapadnije gdje je poslovnost bolja i gdje mozes dobiti isplativije poslove ako si kvalitetan. Bosna ima i resurse i jeftinu kvalifikovanu radnu snagu da privuce interes stranaca, samo da nije sistem takav kakav jeste - odbija ozbiljne investicije na kilometre.
dvije lijeve

#6 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by dvije lijeve »

Nemoj ni izvoziti, sta ce ti to. Plasiraj proizvod na domace trziste.
Ali pustite price o jeftinoj radnoj snazi, to je samo stvaranje zaposlene sirotinje. Ko je kvalifikovan nece biti jeftin. Zato budi kvalitetan, inovativan i produktivan.
A zapadno trziste je prezasiceno, i kako biti konkuretnan na istom?
53X11

#7 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by 53X11 »

dvije lijeve wrote:Nemoj ni izvoziti, sta ce ti to. Plasiraj proizvod na domace trziste.
Ali pustite price o jeftinoj radnoj snazi, to je samo stvaranje zaposlene sirotinje. Ko je kvalifikovan nece biti jeftin. Zato budi kvalitetan, inovativan i produktivan.
A zapadno trziste je prezasiceno, i kako biti konkuretnan na istom?
Da ne bi bilo nadmetanje u komentarima. Na zapadnom trzistu ces uvijek biti konkurentan cijenom, kvalitetom i dobrom poslovnom etikom kad se proizvodnja tice.
dvije lijeve

#8 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by dvije lijeve »

Da ne bi bilo nadmetanje u komentarima. Na zapadnom trzistu ces uvijek biti konkurentan cijenom, kvalitetom i dobrom poslovnom etikom kad se proizvodnja tice.[/quote]

Nije mi ni bila namjera, komentar je tu tek da pokrene raspravu te donekle uputi kritiku sistemu koji nije sklon privrednicima.
lacrima

#9 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by lacrima »

Evo općina možda najpogodnija za započeti biznis. Npr., minimalno je čekanje na papire, zemljište pod određenim uslovima možete dobiti za 1 KM...
Ima sve na web stranici.

http://opcina-tesanj.ba/ba/investiraj.html
MMM1977

#10 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by MMM1977 »

Ja naprosto ne mogu da vjerujem kako apsolutno svaka tema, koja se tiče nekog poslovnog uspjeha u BiH, automatski bude zatrpana negativnim komentarima u toj mjeri da, naprosto, čovjeku se zgadi život i poželi da ode hiljadama kilometara daleko.

Za pokretača teme: Ne, nije sve tako crno, ideja ti je dobra, posebno u kombinaciji da se jedan dio tvoje porodice vrati a drugi ostane na zapadu, tako da imate "uvezan sistem". Pošto ne znam baš koje ste struke, ne mogu preciznije ništa da ti savjetujem ali znam, recimo, da dosta firmi radi u sistemu kooperacije za proizvođače auto dijelova i sl. Možda da nađeš neku od firmi tamo pa da probaš unaprijed obezbijediti plasman. Ono što može biti problem jeste dokumentacija koja se zahtjeva (tipa CE znaka i sl. pa se odmah raspitaj o tim detaljima).

Posla ima za one koji znaju napraviti dobar plan i istog se držati a iz uvodnog posta mi se čini da je tako. Stoga, samo naprijed.

Pošto planiraš da većinu robe izvoziš, Sarajevo zaobiđi u širokom luku, kao i ostale veće centre jer su plate u tim mjestima značajno veće nego u manjim sredinama, a vama lokacija ne igra nikakvu ulogu. Traži mjesta gdje je veća nezaposlenost, gdje postoji stručna radna snaga za traženu vrstu posla (recimo, primjer Preventa, koji je svoje pogone pokrenuo u Visokom jer su tu postojale fabrike kože i tekstila i znali su da ima jako puno kvalifikovane radne snage koja je nezaposlena).

Pokretao sam firmu, pokretao sam i proizvodnju i radio sam i izvoz i izvodljivo je. Procedura registracije firme jeste duža i skuplja (ali to se mjeri u par stotina Eur) ali da će ti neko praviti smetnje - siguran sam da neće. Malo strpljenja i to će biti OK. Svaku inicijativu o ulaganju u BiH pozdravljam i spreman sam je pomoći savjetima koliko je to u mojoj moći, stoga se slobodno obrati ako budeš imao dodatnih pitanja. Pozdrav.
Nuken

#11 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by Nuken »

Jarane samo naprijed sa idejom..
Zaposli tamo gdje najveće siromaštvo:Podrinje,Sreberenica i sl.
A šta misliš proizvoditi pa ako nije tajna. :)
Micaha

#12 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by Micaha »

MMM1977 wrote:Ja naprosto ne mogu da vjerujem kako apsolutno svaka tema, koja se tiče nekog poslovnog uspjeha u BiH, automatski bude zatrpana negativnim komentarima u toj mjeri da, naprosto, čovjeku se zgadi život i poželi da ode hiljadama kilometara daleko.

Za pokretača teme: Ne, nije sve tako crno, ideja ti je dobra, posebno u kombinaciji da se jedan dio tvoje porodice vrati a drugi ostane na zapadu, tako da imate "uvezan sistem". Pošto ne znam baš koje ste struke, ne mogu preciznije ništa da ti savjetujem ali znam, recimo, da dosta firmi radi u sistemu kooperacije za proizvođače auto dijelova i sl. Možda da nađeš neku od firmi tamo pa da probaš unaprijed obezbijediti plasman. Ono što može biti problem jeste dokumentacija koja se zahtjeva (tipa CE znaka i sl. pa se odmah raspitaj o tim detaljima).

Posla ima za one koji znaju napraviti dobar plan i istog se držati a iz uvodnog posta mi se čini da je tako. Stoga, samo naprijed.

Pošto planiraš da većinu robe izvoziš, Sarajevo zaobiđi u širokom luku, kao i ostale veće centre jer su plate u tim mjestima značajno veće nego u manjim sredinama, a vama lokacija ne igra nikakvu ulogu. Traži mjesta gdje je veća nezaposlenost, gdje postoji stručna radna snaga za traženu vrstu posla (recimo, primjer Preventa, koji je svoje pogone pokrenuo u Visokom jer su tu postojale fabrike kože i tekstila i znali su da ima jako puno kvalifikovane radne snage koja je nezaposlena).

Pokretao sam firmu, pokretao sam i proizvodnju i radio sam i izvoz i izvodljivo je. Procedura registracije firme jeste duža i skuplja (ali to se mjeri u par stotina Eur) ali da će ti neko praviti smetnje - siguran sam da neće. Malo strpljenja i to će biti OK. Svaku inicijativu o ulaganju u BiH pozdravljam i spreman sam je pomoći savjetima koliko je to u mojoj moći, stoga se slobodno obrati ako budeš imao dodatnih pitanja. Pozdrav.
Konacno konstruktivan komentar :thumbup:
The 51st State

#13 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by The 51st State »

peljeski_ne wrote:Dobar dan svima,

imas sve predispozicije za uspjeh, lijepo ste poslozeni profesionalno.
stolac i mostar su ti dobra opcija ukoliko mislis otvarati neku proizvodnju veranu za hranu (mediteranska tipa), sto se tice ostalih lokacija za druge tipe proizvodnje, ja bi se orjentisao na dobojsko-tesanjski kraj, dosta privatnih poduzetnika, solidna infrastruktura i dostupnost puteva.
susc_ovjek

#14 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by susc_ovjek »

Ja bih isao ovom logikom.

Razmisli sta mozes prodat, tj. uvest u drzavu gdje si sad... u smislu zakonske regulative i konkurentnosti.

Napravi bilo kakav biznis plan u smislu da vidis koliko mozes biti konkurentan na trzistu cijenom i kvalitetom, zatim opet po biznis planu vidi isplati li se, tj. kad ces bit na nuli ako investiras ovdje.

Slazem se da je veca satisfakcija zaposlit u Stocu nego Sarajevu. Medjutim, realno je... koliko god neki misle drugacije, da nema toliko strucnih ljudi kod nas. Ono sto je bilo... razbjezalo se, tako da, najvece sanse da nadjes strucne ljude su veliki gradovi.

Opet, velik faktor je i industrija kojom se mislis bavit.

Inace, mislijenja sam da nema nekih vecih prepreka za proizvodnju kod nas. Ako imas znanje i imas lovu... sve se moze.
Problem je vise oko plasiranja proizvoda u smislu izvoza, tj. uvoza u ciljanu drzavu... carinske stope, standard kvaliteta itd.

Pored toga, neko rece... sta ces izvozit, imas nase trziste. Nebih se slozio... svjetska pijaca je ipak puno veca, raznovrsnija i ima vise para.
Nase trziste je neuredjeno totalno u svakom smislu. Nezasticen si skroz. Vani mislim da smo konkurentni.. u smislu da smo, ne jeftini, nego mozemo biti jeftiniji... opet.. zavisi od industrije.

Toliko...
ins

#15 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by ins »

peljeski_ne wrote: Pitanje je sada dali ima neko iskustva sa ovim? Kako poceti; sta su poteskoce pokrenuti proizvodnju u BiH i gdje bi proizvodnju pokrenuli iz nekih patriotskih razloga kada bi bilo podjednake beneficije? Recimo u Stocu, Zenici, Sarajevu? Blizu Sarajeva imamo dosta zemljista (nekoliko hectara) ali tamo zaposliti ljudi mi nebi davalo jednako zadovoljstvo kao sto bi mi davalo da zaposlim par ljudi u Stocu recimo.
Treba ti dobar advokat za registraciju i dozvole.
Treba ti sjajan knjigovodja, koji ce zapravo biti tvoj finansijski savjetnik i koji NIJE tvoj prijatelj ili rodjak
Treba ti dobar sef finansija koji NECE biti tvoj rodjak ili prijatelj
Treba ti pametna osoba koja ce biti zaduzena samo da rjesava probleme koji se javljaju u hodu, a koji cesto u BiH mogu biti banalni (tipa ti zakazes otpremu robe u izvoz, a kamiondzija ne dodje) ali jedu zivce. To bi bioneki "mulititalent" koji moze biti tvoj rodjak ili prijatelj. Naravno, ovo ti je potrebno u prvom periodu (12 ili 24 mjeseca), kasnije to vec ide puno lakse.
Bjezi od Sarajeva, skupo je, i ponuda radne snage je losa. Sarajevo prepusti Siemensu ili Raiffeisenu...

Ono sto je bitno je da sredina u kojoj otvaras firmu mora imati tradiciju za proizvodnju onoga sto ti zelis, npr u Kalinoviku NE otvaras metalnu industriju, niti u Mostaru otvaras drvnu industriju. Kada primas ljude, primaj ih putem konkursa, ako ti se jave prijaratni radnici iz tvoje branse, zaposli ih. Ako zelis mladji kadar, zaposli one ciji su roditelji radili u istoj bransi na istim poslovima prije rata. To je zato sto cesto roditelji kod nas imaju negativan uticaj na djecu, tipa "vala nece moj Alen radit za 800 KM u fabrici, on je za Ministra"...

Sto se spomenutih lokacija tice, ako se bavis metalnom industrijom u Mostaru ili Stocu ces naci dobre radnike (ex Soko, ex UNIS, ex Energoinvest). Ako se bavis necim drugim, idi u drugu sredinu.

Sto se postojecih preduzeca tice, jedino je pametno kupiti na sudskoj licitaciji nekretnine nekog preduzeca u stecaju, tipa halu sa okolnim dvoristem (za malo para). Nemoj kupovat preduzeca koja nisu u stecaju, jer da valjaju ne bi ih tebi prodali. Pokrenuti stecaj ti garantuje da ne kupujes macka u vreci.

Sto se cijene rada tice, spali iluzije. BiH nema nisku cijenu radne snage, ali zato ima strucne i vjerne radnike. Nema dobrog radnika u FBiH ispod 1000 KM netto. Za 600 KM netto mozes dobiti samo problem.
Idi uvijek na probni rad od 3 mjeseca, na platu 700 KM netto! Poslije toga ugovor na odredjeno 12 mjeseci, sa znacajnim povecanjem plate npr 20%. Tek poslije toga idi na neodredjeno sa spomenutom platom npr 1000 KM netto.
sarayewo

#16 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by sarayewo »

U zavisnosti od toga sta ces proizvoditi i koliko ces imati manuelnog rada, moze biti super a moze biti i puno problema... Stari mi je citav zivot u proizvodnji, pa i ja usputno sa njim - najveci problem s kojim ces se susresti je kvalitet.

Dakle imamo radnike koji znaju raditi, ali cim im niko ne visi nad glavom pocnu fuseriti - ovo vrijedi i za "majstore" tipa molera, elektricara, vodoinstalatera itd. pa do radnika u fabrici tipa glodaca, zavarivaca itd.

Jednostavno je mentalitet takav kod tih radnika da fusere cim ih niko ne nadgleda - nekako ti dodje ko ono u srednjoj skoli kad ne zelis biti dobar ucenik da bi bio dio raje.

Druga opcija ti je da ako vec imas kupca i ideju preskocis taj dio otvaranja vlastite proizvodnje nego ugovoris posao sa nekim ko to vec radi. Te proizvodne industrije za drvo, metale, plastiku, itd. kod nas ima dosta i vecina strucnih ljudi i dobrih radnika se vec tu uhljebila... a ti napravi racunicu koliko ce te trosak pokretanja fabrike pokriti za razliku u marzi.

Nazalost, prozivodnja je kod nas postala jedna velika glavobolja i tesko da ces pokrenuti fabriku i sjediti bezbrizno gdje vec jesi a da sve ide kao podmazano.
valter.ba

#17 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by valter.ba »

.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
nino90

#18 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by nino90 »

napravi fabriku liftova
imas dobrih strucnjaka u Sa za to
Nebitan32

#19 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by Nebitan32 »

Jedan pozitivan primjer
Ibrahim Ibrahimagić već deset godina ima preduzeće u kojem se proizvodi sve ono što se u ovu zemlju uvozi. U tvornici radi 60 ljudi koji u šest različitih pogona proizvode preko osam stotina različitih proizvoda.
Video
http://www.slobodnaevropa.org/media/video/24781685.html

Zanimljivo kako je odlucio sta ce proizvoditi.

http://www.elektro-agent.ba
vodoinstalater

#20 Re: Kako pokrenuti proizvodnju? Iskustva?

Post by vodoinstalater »

Tema zamrla a bila je obecavajuca. A mozda se i posao pokrenuo pa se nema vremena.
Post Reply