Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
journalistkinja

#1 Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by journalistkinja »

Ima li neko iskustvo vezano za pokretanje video produkcije, odnosno, produkcijske kuce? Kako registrovati, sta treba, sta ne treba?
kupujmodomace

#2 Re: Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by kupujmodomace »

Zar zaista misliš da je ovo forum za pametne stvari?
walter kurtz

#3 Re: Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by walter kurtz »

Kakvo iskustvo imas sa samom produkcijom? skup sport ako ne znas :wink: a ako znas this time next year you will be a millionaire :mrgreen: javim se kasnije :|
bull21

#4 Re: Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by bull21 »

Moraš imati dobre veze i kontakte. Drugo, trebaju ti dobre pare.
walter kurtz

#5 Re: Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by walter kurtz »

pitanja koja moras sebi postaviti
- sta mislis producirati? dokumentarni kratkometrazni dugometrazni film spotove reklame?
- kako ces se financirati drzavna ili svoja sisa
- imas li nos za dobar scenarij
- citanje scenarija za producenta je isto sto i citanje troskovnika 20 likova u scenariju je 20 placa, dnevnica, honorara, isto tako broj lokacija na kojima se scene desavaju
- poznavanje autorskih prava, papirologije,...
moj savjet ti je ako nemas iskustva nikakvog prijavi se da negdje volontiras u nekoj produkcijskoj kuci taman im samo kafe pravila :wink: :mrgreen:
navedeni

#6 Re: Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by navedeni »

Ne znam kako, ali zvuči skupo
walter kurtz

#7 Re: Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by walter kurtz »

navedeni wrote:Ne znam kako, ali zvuči skupo
ne mora biti treba imati samo dobar nos :wink:
navedeni

#8 Re: Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by navedeni »

walter kurtz wrote:
navedeni wrote:Ne znam kako, ali zvuči skupo
ne mora biti treba imati samo dobar nos :wink:
Kao neki šmrkači bijelog u tv industriji hahah
dabarizmabra

#9 Re: Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by dabarizmabra »

Nije to puno skup sport, tv tehnika je dosta pojeftinila i dostupna, samo je to dosta rizičan posao, u smislu koliko ćeš posla ubosti.

Za početak ti je dovoljno da imaš stan ili poslovni prostor, moraš nabaviti kameru i montažu, mislim da se dobra oprema može kupiti za od 20-40 hiljada KM. Može i za manje, samo je upito koliko ćeš moći zadovoljiti tražene standarde kvaliteta.

Najbolje ti je registrirati se kao tv produkcija, moraš imati 1-2 zaposlenih, znači računaj na radni odnos i doprinose, ne znam je li moguća opcija da se registriraš kao neki NVO ili udruženje, ali ako radiš komercijalno, moraš imati, račun, pdv broj i sve što treba u pravnom poslovanju.

Možeš raditi produkciju spotova, mini reklama, dzinglova, promo filmova itd.

U ovom poslu, u SA već ima dosta registriranih firmi, sa dobrim vezama sa tv i produkcijskim kućama, sa statistima, muzičkim produkcijama, tako da mislim da je nekom relativnom anonimusu i novom igraču, potrebno neko vrijeme da izgradi svoje veze i relacije a samim tim i dobijanje poslova.

Uglavnom, reklame koje se vrte po tv, mislim da radi nekoliko agencija (Flash, Boram, MC Ericsson itd), koji su već dugo u poslu.

Ako želiš snimati i raditi muzičke spotove, to možda nije loša ideja, ima ovih novih pjevača i bandova i zabavnih i narodnih, mislim da se može ubosti nešto.

Uglavnom, zanimljiv posao, za onoga ko to voli, ali problem je što je bez stalnog izvora prihoda i angažmana,

Ali nikad se ne zna, ko je vrijedan i hoće da radi, ima ideje i inovativan je, kvalitetom se može lako probiti...
Nierika

#10 Re: Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by Nierika »

Dobra tema. :D Ne bih da otvaram produkcijsku kuću (još) al' zanima me u koje produkcijske kuće kod nas se mogu slati scenariji, i mogu li se slati scenariji (za igrane ili dokumentarne filmove) i TV kućama (redakcijama), i kojim?
Nierika

#11 Re: Kako pokrenuti produkcijsku kucu?

Post by Nierika »

Slaću scenarije u bliskoj budućnosti pa napišem epilog i listu produkcijskih kuća gdje se uopšte mogu slati scenariji (jer dosta ovih kuća uglavnom rade svoje projekte), bilo bi super pročitati još iskustava sa slanjem scenarija.

Ovdje su adrese nekih od produkcijskih kuća: https://www.sarajevocityoffilm.ba/ba/adresar-industrije
Post Reply