Kako podijeliti Bosnu i Hercegovinu?

Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

_BosanaC wrote: Nije. On je samo bio nesposoban i nedorastao funkciji za koju je bio. A od neukih ljudi gori su samo priuceni, a on je bio nesto izmedju neukog i priucenog.
Dobro, Alija je znači bio nedorastao. Hajde, može se izvući na to, ALI, pitanje 2:

Je li Haris Silajdžić fašist? On nije nesposoban, nije ni neobrazovan.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Tomislav MO wrote:
_BosanaC wrote: Nije. On je samo bio nesposoban i nedorastao funkciji za koju je bio. A od neukih ljudi gori su samo priuceni, a on je bio nesto izmedju neukog i priucenog.
Dobro, Alija je znači bio nedorastao. Hajde, može se izvući na to, ALI, pitanje 2:

Ako od ovih mojih 7000 i kusur postova nisi skontao sta mislim o Lepom, e jbg onda :-) :-) :-)

P.S. On je gori od fasiste. Fasista ti otvoreno radi neke stvari i znas na cemu si, ali on prica jedno, misli drugo a radi trece :oops:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

_BosanaC wrote:
Tomislav MO wrote:

Ako od ovih mojih 7000 i kusur postova nisi skontao sta mislim o Lepom, e jbg onda :-) :-) :-)
Pa nisam čitao toliko postova, nisam tako dugo na forumu. Ja ih imam tek 400 :)
karanana

Post by karanana »

Haris nije fasista. Iako nisam njegov politicki istomisljenik, kazem da nije fasista i da je pozitivna licnost.

Sta je poenta tvojih pitanja?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

karanana wrote:Haris nije fasista. Iako nisam njegov politicki istomisljenik, kazem da nije fasista i da je pozitivna licnost.

Sta je poenta tvojih pitanja?
Da vidim s kim imam posla. To ti dođe kao lakmus papir. ;)
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

InfraRedRidinghood wrote:Ama, vidiš da te Tomica optužuje da si balija, objasni mu da si Srbin :D :D :D :D
Aaa, kontam, kontam. :D

Onda nešto kao Jastreb 35? I gdje se djenuo taj mladac, nema ga zadnjih dana.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Tomislav MO wrote:
_BosanaC wrote:
Tomislav MO wrote: Dobro, Alija je znači bio nedorastao. Hajde, može se izvući na to, ALI, pitanje 2:

Pa nisam čitao toliko postova, nisam tako dugo na forumu. Ja ih imam tek 400 :)
Editovah onaj post, ostavio sam P.S. da neko slucajno ne pomisli da volim Lepog :D
suncokret13

Post by suncokret13 »

_BosanaC wrote:
Tomislav MO wrote:
_BosanaC wrote: Samo sto ti Hrvati ne znam da ispalise granate na mene... Niti poslusase naredbu da se povuku preko teritorije RS-a u Hercegovinu... E to je razlika izmedju Hrvata i ustasa. Ustase su pucale na mene, kao i cetnici, otvarali logore, a Hrvati i Srbi nisu.
Znam kako ti je. Jedno kratko pitanje, je li Alija Izetbegović bio fašist?
Nije. On je samo bio nesposoban i nedorastao funkciji za koju je bio. A od neukih ljudi gori su samo priuceni, a on je bio nesto izmedju neukog i priucenog.

:-)
imao je za protivnike i chetnike i ustase,
zelio je biti kao Josip Broz Tito,na pocetku rata je imao dosta Partizane,a poslije se taj broj smanjio.....- nazalost.
SA 071

Post by SA 071 »

Tomislav MO wrote:
_BosanaC wrote: OK... Ne znam samo kako da nazovem one koji su 24.06.1993. u mom gradu, ljude s kojim su u tom trenutku stajali rame uz rame - krenuli da ubijaju. Ne znam kako da nazovem one koji su me preko dvije godine drzali u totalnom okruzenju, dovodili cetnicke tenkove da pucaju po meni, majci, sestri, one koji me iste te '93. ranise tako da posljedice, i to prave posljedice, osjecam i dan danas... Izvini sto nisam vidio neku vecu svrhu u svemu tome.

Izvini, ali to su ustase i cetnici. A ustase i cetnici su fasisti. I tu rasprave, barem sa mnom, nema. A ti ih mozes zvati i bracom rodjenom ako hoces, samo sto ces onda svrstat se medju njih.
Tebe su tjerali, po tebi pucali, ali nisi ti jedina žrtva. Ima i ovamo protjeranih, i ubijenih, ima i Grabovica, i Doljani, i Trusina i preko 100 000 Hrvata protjeranih iz srednje Bosne (i usput rečeno 5 puta manje protjeranih Bošnjaka), ali to naravno nisu fašisti nego partizani valjda. :roll:
Ma ne spori niko Grabovicu, ali je ona incident. Ali Heliodrom, Dretelj i ina druga stratista nisu incident vec planirana organizovana akcija. A teritorije pod "nasim" nadzorom (valjda si mislio na nas sa samo jednim pasosem-bosanskim) su vise ocistili sami Srbi i Hrvati od tih istih Srba i Hrvata nego neko drugi. Oni koji nisu otisli, i danas su tu-isto im je kao i svima ostalima. Oni koji su otisli, otisli su ili da pobjegnu od rata (ako su otisli u druge zemlje) ili da pomognu velikosrpski ili velikohrvatski projekat (ako su otisli samo do susjednog "sela").

Cinjenica je da se broj Hrvata najvise smanjio (u relativnim odnosima, procentima) u BiH, ali ne zbog toga sto ih je najvise poginulo, vec jer ih se najvise iselilo za Hrvatsku i trece zemlje. Nije njih niko protjerivao sa prostora pod kontrolom ABiH (osim u nekim izolovanim slucajevima kao sto je izmedju ostalog i Grabovica), nego ih je natjerala lucidna Tudjmanova politika na to (saradnja sa Milosevicem, iako je neprijatelj i Hrvatskoj i BiH bio isti). Danas isto rade pojedini hrvatski politicari u BiH, ali sada su bez podrske Zagreba u tome. A ko s djavolom (citaj Dodik) tikve sadi o glavu mu pucaju. Lako se polakomiti na treci entitet, ali to Dodik nudi iz prakticnih razloga "zavadi pa vladaj". Jasno je njemu da to ovi "drugi" nece dozvoliti, ali mu itekako odgovara da se energija trosi u tom pravcu, a ne u pravcu RS-a.

Danas za smanjenje broja Srba i Hrvata su krivi pored iseljavanja istih u "maticne" zemlje (iako je svima matica Bosna, ali je oni ne priznaju) i faktori nataliteta. A ti pokazatelji govore da je natalitet negativan uglavnom u podrucjima sa vecinskim srpskim i hrvatskim stanovnistvom. Isplati se politiku zasnivati na stvaranju patriotskog osjecaja svog naroda prema svojoj zemlji, a ne prema susjednim zemljama. U protivnom njih srce vuce prema tim susjednim zemljama, a ne prema svojoj. I oni odose tamo. E tu je sva pogubnost srpske i hrvatske politike u Bosni. Isto ce se desiti i Srbima samo sporije jer ih vise ima. Dok se osvijeste, shvatice da su svojom politikom zapravo oni stvorili Bosnu sa vecinskim Bosnjacima.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

suncokret13 wrote:
_BosanaC wrote:
Tomislav MO wrote: Znam kako ti je. Jedno kratko pitanje, je li Alija Izetbegović bio fašist?
Nije. On je samo bio nesposoban i nedorastao funkciji za koju je bio. A od neukih ljudi gori su samo priuceni, a on je bio nesto izmedju neukog i priucenog.

:-)
imao je za protivnike i chetnike i ustase,
zelio je biti kao Josip Broz Tito,na pocetku rata je imao dosta Partizane,a poslije se taj broj smanjio.....- nazalost.
A zasto se smanjio? Zato sto je od vojske Bosne i Hercegovine uspio napraviti vojsku jednog naroda, kako je to sada popularno reci.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

_BosanaC wrote: Editovah onaj post, ostavio sam P.S. da neko slucajno ne pomisli da volim Lepog :D
Ok, nego, prije nego me definitivno proglasiš fašistom, da dam kratki pregled zašto sam za unutarnji ustroj sa etnički razgraničenim pokrajinama.

Demokracija podrazumjeva slobodan izbor. Ni ti, ni ja ne možemo utjecati koga će neki građanin odabrati na izborima. On može izabrati dobro, ali može glasovati recimo za neke svoje nacionaliste. Često čujem dobronamjeran prijedlog, kao eto, ne trebamo gledati tko je tko, trebamo se okrenuti ekonomiji itd., to je sve ok, ali ne postoji mehanizam da ti možeš garantirati da glasač neće i povrh tvog savjeta izabrati nacionaliste.

Ako je država unitarna sa principom jedan čovjek - jedan glas, tada je teoretski moguće da većinski narod izabere nacionaliste i onda je manjinski narod u problemu. Zbog ove mogućnosti mora (ne znam slažeš li se) postojati institucionalna zaštita prava naroda a ne samo građana, i to kroz ustav.

Ako se slažeš onda dalje. Ovaj problem se teoretski može riješiti bez pokrajina a sa paritetom u vlasti, ali tu imaju dvije bitne primjedbe:
1. Nigdje ne postoji višenacionalna država koja tako funkcionira, što me navodi na to da pomislim da ima i razlog zašto ne postoji.
2. Paritet često dovodi do blokada vlasti, tj. sustav ne bi bio efikasan.

S druge strane, višenacionalne države koje su ostvarile priličan ekonomski uspjeh: Kanada, Španjolska, Britanija, Italija, Švicarska, Belgija sve imaju pokrajine čije granice su određene poštujući etnički princip. Dakle, logično da onda i ja pomislim da je to rješenje kvalitetno, zar ne?
zemo_online

Post by zemo_online »

kako bi ti Tomo povukao te etnicke granice u bih?bosnjaci u stocu npr. nikad ne bi zivjeli u novoj herceg-bosni,kao sto hrvati u srednjoj bosni ne bi u bosnjackoj republici.znaci opet deseci hiljada izbjeglica i protjeranih.
Šandor

Post by Šandor »

Tomo, možeš ti ovako do kraja života. A ja ću ti samo ponavljati da to nije moguće.

Ako bi se možda i dogovorio sa Bošnjacima sa Srbima nećeš moći. Hrvati će se morati odlučiti. Ili sa Srbima ili sa Bošnjacima. Nije moguće i sa jednima i sa drugima jer Srbi nikad neće pristati da vrate kvadratni milimetar RS-a. A već si rekao da su vam bliži Srbi jer imate slične stavove. U svakom slučaju, morat ćete se odlučiti jer ovo ne vodi ničemu. Federalizacija prema kojoj bi Hrvati dobili Posavinu, Bošnjaci Podrinje i dio Krajine....to nije moguće i zato je sve ovo šuplja priča. Hrvati će morat smislit nešto što je moguće. Baš kao i Bošnjaci koji sada pričaju kako će ukinuti entitete (jašta će).
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

test01 wrote:kako bi ti Tomo povukao te etnicke granice u bih?bosnjaci u stocu npr. nikad ne bi zivjeli u novoj herceg-bosni,kao sto hrvati u srednjoj bosni ne bi u bosnjackoj republici.znaci opet deseci hiljada izbjeglica i protjeranih.
Za sve treba koristiti već postojeća iskustva u svijetu. Može biti recimo pozitivna diskriminacija. Tko će se seliti ako ima prednost pri zapošljavanju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ko je šta jamio jamio

:roll: :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Demokracija podrazumjeva slobodan izbor. Ni ti, ni ja ne možemo utjecati koga će neki građanin odabrati na izborima. On može izabrati dobro, ali može glasovati recimo za neke svoje nacionaliste. Često čujem dobronamjeran prijedlog, kao eto, ne trebamo gledati tko je tko, trebamo se okrenuti ekonomiji itd., to je sve ok, ali ne postoji mehanizam da ti možeš garantirati da glasač neće i povrh tvog savjeta izabrati nacionaliste.
Izbori nisu jedina stvar gdje oni kojim su usta najvise puna anacionalnog ispadaju nacionalisti, na svim stranama, na zalost, tako da te ovdje u potpunosti razumijem.
Ako je država unitarna sa principom jedan čovjek - jedan glas, tada je teoretski moguće da većinski narod izabere nacionaliste i onda je manjinski narod u problemu. Zbog ove mogućnosti mora (ne znam slažeš li se) postojati institucionalna zaštita prava naroda a ne samo građana, i to kroz ustav.
Mislim, cak sta vise ubjedjen sam, da postoje i drugi mehanizmi zastite interesa manjina osim dijeljenja na potpuno nefunkcionalne i nepotrebne entitete koji vode, na kraju krajeva, stvaranju administracije kakvu i danas imamo i koja ne lici ni na sta. Da ne spominjemo sto vodi jos dubljim etnickim podjelama i zavrsavanju onoga sto su neki drugi zapoceli prije petnaest godina.
Ako se slažeš onda dalje. Ovaj problem se teoretski može riješiti bez pokrajina a sa paritetom u vlasti, ali tu imaju dvije bitne primjedbe:
1. Nigdje ne postoji višenacionalna država koja tako funkcionira, što me navodi na to da pomislim da ima i razlog zašto ne postoji.
2. Paritet često dovodi do blokada vlasti, tj. sustav ne bi bio efikasan.

S druge strane, višenacionalne države koje su ostvarile priličan ekonomski uspjeh: Kanada, Španjolska, Britanija, Italija, Švicarska, Belgija sve imaju pokrajine čije granice su određene poštujući etnički princip. Dakle, logično da onda i ja pomislim da je to rješenje kvalitetno, zar ne?
Konstantno govorim da ne treba izmisljati toplu vodu, da je dovoljno prepisati neciji uspjesan recept, pocevsi od drzavnog uredjenja pa do funkcionisanja pojedinih sluzbi i administracije. Medjutim, problem je nacin na koji su nastale gore nabrojane drzave (koje su stvorili razliciti narodi) i nacin na koji je nastala BiH ovakva kakva je danas (a koja je stvorena genocidom i etnickim ciscenjem pojedinih podrucja). Da se plan povratka sproveo kako treba, da su se ljudi vratili svojim kucama, ja licno ne bih imao nista protiv nekog svicarskog modela. Ali drzava gdje su Bogom data nekakva tri konstitutivna naroda, drzava gdje je jednom dobrom dijelu stanovnistva oduzeto pravo da se nacionalno odredi, odnosno date su mu tri opcije kako moze biti nacionalno odredjen, drzava u kojoj zive i ljudi koji nisu Srbi, Hrvati i Bosnjaci i koji po automatizmu nemaju nikakva, ali bas nikakva prava, jos uvjek nije zrela za poredjenje sa gore nabrojanim drzavama. Ili, da idemo bas u krajnost, da uradimo popis, i da svaki, ali bas svaki narod koji se pojavi na popisu, dobije nekakav svoj kanton, pa da vidimo na sta ce na kraju sve to liciti.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šandor wrote:Tomo, možeš ti ovako do kraja života. A ja ću ti samo ponavljati da to nije moguće.

Ako bi se možda i dogovorio sa Bošnjacima sa Srbima nećeš moći. Hrvati će se morati odlučiti. Ili sa Srbima ili sa Bošnjacima. Nije moguće i sa jednima i sa drugima jer Srbi nikad neće pristati da vrate kvadratni milimetar RS-a. A već si rekao da su vam bliži Srbi jer imate slične stavove. U svakom slučaju, morat ćete se odlučiti jer ovo ne vodi ničemu. Federalizacija prema kojoj bi Hrvati dobili Posavinu, Bošnjaci Podrinje i dio Krajine....to nije moguće i zato je sve ovo šuplja priča. Hrvati će morat smislit nešto što je moguće. Baš kao i Bošnjaci koji sada pričaju kako će ukinuti entitete (jašta će).
Ne znam da li su se Bošnjaci odrekli Podrinja, nije moje da se miješam, ako Bošnjaci hoće neka se odreknu, ali Hrvati se nikad neće odreći Posavine. Ako i nije moguće danas, biće moguće sutra, ili prekosutra. Ni Hrvatska nije stvorena dok nije došao "povoljan povijesni trenutak" 8)
Šandor

Post by Šandor »

Tomislav MO wrote:
Šandor wrote:Tomo, možeš ti ovako do kraja života. A ja ću ti samo ponavljati da to nije moguće.

Ne znam da li su se Bošnjaci odrekli Podrinja, nije moje da se miješam, ako Bošnjaci hoće neka se odreknu, ali Hrvati se nikad neće odreći Posavine. Ako i nije moguće danas, biće moguće sutra, ili prekosutra. Ni Hrvatska nije stvorena dok nije došao "povoljan povijesni trenutak" 8)
Vaše je samo da odlučite s kim ćete biti u tom povijesnom trenutku. Sa Srbima ili sa Bošnjacima. Nema i i ...niti će ikada biti. A sva ova priča o federalizaciji....od toga nema ništa....vi bez rata možete dobiti samo do granice Kupres - Bugojno, Prozor - Jablanica....i Bog te veselio.

Isto važi i za Bošnjake. Podrinje mogu vratiti samo mačem.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šandor wrote:Vaše je samo da odlučite s kim ćete biti u tom povijesnom trenutku. Sa Srbima ili sa Bošnjacima. Nema i i ...niti će ikada biti. A sva ova priča o federalizaciji....od toga nema ništa....vi bez rata možete dobiti samo do granice Kupres - Bugojno, Prozor - Jablanica....i Bog te veselio.
Granicama neka se bave eksperti. Načelno bih samo rekao da bi bilo dobro da svi budu jednako zadovoljni jednako nezadovoljni, to mi zvuči pošteno. :D
Šandor wrote:Isto važi i za Bošnjake. Podrinje mogu vratiti samo mačem.
Pa, mačem ste to izgubili, zašto bi onda bilo nelegitimno vratiti na isti način?
Last edited by Tomislav MO on 22/06/2007 16:46, edited 1 time in total.
suncokret13

Post by suncokret13 »

znaci li to i podjela porodica ili obitelji..........

sigurno je samo to da je veoma rjetko naci etnicko cistu pordicu/obitelj na podrucju BiH,odnosno da je nije bilo ''mjesanja'' sa strane ( ruzno poredjenje,ali...)

o slicnim stvarima se pricalo na pocetku rata,odnosno s tom problematikom se bacala prasina narodu u oci.......,

medjutim i glavni zagovornik jedinstvene BiH je odustao od toga - i javno,veoma brzo ( pitanje je da li je ikada privatno bio za to ???? )

jedan iz zapadnih krajeva hercegovine,
zlocinac i ubica
max luburic je sin od PRAVOSLAVCA !
njegov otac je PRAVOSLAVAC,
iz crne gore je dosao u zapadnu hercegovinu i ozenio se i iz te veze je rodjen max luburic.
on koji je pobio mnogo,mnogo LJUDI.
jedan od onih koji djele ljude po vjeri,naciji ili i po boji koze.

u razgovoru s starijim sarajlijama( kojih je nazalost ostalo malo)mozes ih pitati za luburica vilu....

i tesko je shvatljivo da neko moze velicati i pisati hvalospjeve za takve osobe..........

pa bili oni ustase ili chetnici ili oni s planine OZREN.
Šandor

Post by Šandor »

Tomislav MO wrote:Granicama neka se bave eksperti. Načelno bih samo rekao da bi bilo dobro da svi budu jednako zadovoljni jednako nezadovoljni, to mi zvuči pošteno. :D
Bez rata moguće je samo zadržati postojeće stanje u kojem su i Bošnjaci i Hrvati podjednako nezadovoljni a Srbi prilično zadovoljni.

Tomislav MO wrote:Pa, mačem ste to izgubili, zašto bi onda bilo nelegitimno vratiti na isti način?
Nisam rekao da je nelegitimno. Samo kažem da je mač jedini način.

-----------------------------------

Ponavljam, vaše je samo da odlučite s kim ćete biti u povijesnom trenutku. Sa Srbima ili sa Bošnjacima. A ova priča o federalizaciji završit će na smetljištu gdje joj je i mjesto jer je to nemoguće.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šandor wrote: Ponavljam, vaše je samo da odlučite s kim ćete biti u povijesnom trenutku. Sa Srbima ili sa Bošnjacima. A ova priča o federalizaciji završit će na smetljištu gdje joj je i mjesto jer je to nemoguće.
O tom po tom.

Ok, recimo da se slažem da je pravedno razgraničenje u ovom trenutku nemoguće, u pravu si. Što je moguće?
Šandor

Post by Šandor »

Tomislav MO wrote:
Šandor wrote: Ponavljam, vaše je samo da odlučite s kim ćete biti u povijesnom trenutku. Sa Srbima ili sa Bošnjacima. A ova priča o federalizaciji završit će na smetljištu gdje joj je i mjesto jer je to nemoguće.
O tom po tom.

Ok, recimo da se slažem da je pravedno razgraničenje u ovom trenutku nemoguće, u pravu si. Što je moguće?
Moje mišljenje je da je nemoguća bilo kakva promjena postojećeg stanja. Osim ako UN odluči umjesto nas i donese rješenje slično onom u Palestini/Izraelu. A onda, ko živ ko mrtav. Ko ne napusti milom napustit će silom.

Al ne vjerujem da će se to desit ovdje. Ovdje niko nema status kakav imaju Jevreji. Znači, ja ne vidim rješenje. Dugo vremena sam mislio da ćemo se moći dogovoriti. Sada više ne mislim tako.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

ja sam za to da podijelimo sprsku
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

neka se odvoje, ali onda neka bosnjaci, hrvati, i ostali proglase svoje entitete u srpskoj
Post Reply