Ima test za stitnu zljezdu, izvade ti krv i provjere nivo TSH, zna se koji je reference range, tj. normalan nivo, ako je TSH visok, onda ti stitna zljezda ne proizvodi dovoljno hormona, ako je nizak, onda imas previse. TSH je hormon koji proizvodi pituitarna zljezda u mozgu, koja kontrolise i stimulira stitnu zljezdu.
Ukoliko si hypothyrodi, tj. stitna zljezda ne proizvodi dovoljno hormona, postoji terapija kojom se taj hormon zamjenjuje pilulom. Levothyroxine se zove ljek. To je sinteticka forma, istog hormona koje tijelo treba da prozivodi. Uglavnom - veci je problem dijagnosticirati ovo, tj. neki ljudi dugo zive s "problematikom" - a nikad da otidju kod doktora, nego sto je terapija neki problem.
Ukoliko imas visak hormona, sto znaci da si uvijek "high" - nervozna, ne mozes da spavas, srce ti poskakuje u prsima, znojis se, gubis na tezini itd. onda se moze administrirati ljekovi koji zaustavbljaju radi stitne zljezde kao propylthiouracil ili radioaktivna terapija u kojoj se administrira radioaktivni jod - koji se akomulira u stitnoj zljezdi koju unisti pa onda cijeli zivot uzimas pilulu kao saplement ili se hirurski dio zljezde ili cijela odstrani.
Jos nesto, preporucio bih svima nama da se ne igramo dijagnoze preko interneta, ovdje govorimo o stvarima generalno, te ako se u necemu nadjes, ne prihvataj to zdravo za gotovo - kao da i "imas" dijagnozu. Za to je potrebno kao sto rekoh - ne samo imati simptome vec i laboratorijski rezlutati koji to potvrduju probleme koje imas te ukolio si zabrinuta otidji kod doktora, ja znam da ima hiljadu razloga zasto sistem ne funkcionira ali ovo je relativno jednostavan proces, i test, i terapija - prvenstveno ljekovima, te postoji jako mnogo ljudi koji imaju slicne probleme, dakle vrlo je prisutan taj problem, kao sto rekoh kod zena narucito.
Kako podici imunitet ?
Moderator: anex
- Bumbar
ja nabadam po tematici hahaha...mlada i zelena wrote:imam jos jedno pitanje za Nosferatua:
Taj deficit stitne zlijezde kako se to moze otkriti, je l'neki gadan test u pitanju ?
posto vidim da se razumijes u te stvari , hajde molim te odgovori, kod nas se strajkuje u bolnicamahvala
a i Bumbarka se razumije u materiju izgleda...hajd' Bumbarko reci i ti sta je raditi ...ako znas naravno
ne ozbiljno...odi doktoru i provjeri...to je najbolje...preko foruma ti mogu dijagnosticirati sta sve ne i ti samo nervozu sebi stvarati.....:s
Nego, vidi li se kraj strajka?? ja istu stvar moram ici uraditi
-
pesak
Kod nas su apoteke prenatrpane nekakvim pilulama u kojima ima algi, biljaka i td...ima neka spirulina, pa sam to pocela piti. i bolje mi je...samo i dalje imam napade hladnoce...
http://www.yu4you.com/items/sr/ostalo/item_685.html
http://www.yu4you.com/items/sr/ostalo/item_685.html
-
senada
udobna internet fotelja ti sigurno nece pomoci uz svu silu naguglanih recepata... nego hvataj se terenskih tjelesnih aktivnosti.... nije bitno koliko ces kalorija unijeti, nego kako ces i hoces li ih potrositi....pesak wrote:ma nek ide s milim bogom. ima da skinem yih 10 kila pa makar dobila velike boginje.
....sedenjem ce se pesak sedimentirati i formirati u kamencice, pa u kamenje do kamencuga..... a ako se desi opstrukcija, pa perforacija ..... i ako humanisti i nadalje budu krsili humanizam..... propade ti renesansa.
-
Stich
e cao raja, slucajno vidjeh ovu temu trazeci inormacije o prekidu strajka. Posto se ja pomalo bavim nutricionizmom vec duze vrijeme i znam dosta o ishrani i o tome sta ishrana i redukcione dijete donose. Toplo preporucujem da posjetite jedan sajt...nije mi cilj da se reklamiram samo da vam preporucim jednostavnu korekciju vaseg zdravlja i ishrane kroz izbalansiranu hranu (naravno onima koje to zanima). Za one KOJE TO bude zanimalo mogu ostaviti svoje podatke na istom sajtu i neko iz tima ce im se javiti. Pozrav
www.start-wellness.com i upisite CODE 144
www.start-wellness.com i upisite CODE 144
-
Bosanski_Amerikanac
#32 Re: Kako podici imunitet ?
Posto sam novi na forumu i tek sad naletih na ovu temu da se javim.pesak wrote:Mene interesuje na koje se nacine moze podici imunitet organizma? Interesuje me i sta uzrokuje pad imuniteta ?
Evo sta ja radim zadnje 4 godine i jos nijednom nisam dobio gripu. Kupam se hladnom vodom. Jednom ili 2 puta dnevno. Samo kosu/glavu perem mlakom vodom.
Ovo mi je jedan dedo nas preporucio. Malo se bilo tesko navici. Sad da li to pomaze ili ne ali evo ja gripe, kijavice, ni smrcanja nisam imao otkako to radim. A i za misice i kapilare je dobro to znam jos sa faxa.
-
pesak
Moj brat se takodje kupa hladnom vodom i nije bolestan...retko...ali neka lekarka mi je rekla da to nije bas zdravo zbog stresa koji organizam pretrpi usled nagle promene temparature tela....ne znam. Znam da je jako zdravo vazdusno kupanje...a to je da si go makar pola sata na dan...to vam je iz joge...i jako je zdravo hodati bos sto vise...e sad to sve zavisi koliko ti je toplo u kuci. A sto se tusiranja tice, citala sam negde da temparatura vode treba da bude slicna temparaturi tela...
-
pcela
Preporucujem za jacanje imuniteta i popravljanje krvne slike maticnu mlijec. Ali ne onu koja se guta (tablete u medu i sl.) vec cistu maticnu mlijec koja se stavi ispod jezika.
Efekat je veoma dobar, jedino je problem naci zaista pravu, cistu, maticnu mlijec. Izgleda da se masovno maticna mlijec mijesa sa drugim proizvodima (med tablete i sl.) iz razloga sto proizvodjaci zele da sakriju kolicinu maticne mlijeci koja se zaista nalazi u takvim proizvodima.
Efekat je veoma dobar, jedino je problem naci zaista pravu, cistu, maticnu mlijec. Izgleda da se masovno maticna mlijec mijesa sa drugim proizvodima (med tablete i sl.) iz razloga sto proizvodjaci zele da sakriju kolicinu maticne mlijeci koja se zaista nalazi u takvim proizvodima.