Kako otici iz BiH
- arbosan
#1 Kako otici iz BiH
Pozdrav svima,
Htio bi da znam kako ljudi uspjevaju dobiti imigracione vize, kako ljudi napustaju BiH, koja je procedura. Pitanje je uopsteno za zemlje Zapada, ili Kanadu.
Imam namjeru da napustim zemlju ja i moja familija, imam 31 god. Magistar Racunare i informatiku. pricam 3 jezika, itd. koja je procedura za bijeg odavde!?!.
Molim Vas da navedete konkretne primjere ili savjete.
Hvala
Htio bi da znam kako ljudi uspjevaju dobiti imigracione vize, kako ljudi napustaju BiH, koja je procedura. Pitanje je uopsteno za zemlje Zapada, ili Kanadu.
Imam namjeru da napustim zemlju ja i moja familija, imam 31 god. Magistar Racunare i informatiku. pricam 3 jezika, itd. koja je procedura za bijeg odavde!?!.
Hvala
- trinaesti
#2 Re: Kako otici iz BiH
po ko zna koji put:
Vise informacija za useljenje u Kanadu:
http://www.cic.gc.ca/english/index.asp
treba minimum 67 bodova da bi se moglo useliti u Kanadu:
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/ ... /index.asp
5 bodova dobijes ako imas rodjake u Kanadi
Najbrzi nacin je na osnovu braka sa Kanadskom državljankom...
Vise informacija za useljenje u Kanadu:
http://www.cic.gc.ca/english/index.asp
treba minimum 67 bodova da bi se moglo useliti u Kanadu:
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/ ... /index.asp
5 bodova dobijes ako imas rodjake u Kanadi
Najbrzi nacin je na osnovu braka sa Kanadskom državljankom...
- karanana
#3 Re: Kako otici iz BiH
Pitanje za ovo bodovanje i imigraciju u Kanadu: Ako prodjem i ako dobijem useljenicku vizu, sta imam u Kanadi kad tek tamo dodjem odnosno sta mi drzava daje prije nego sam stanem na noge, zaposlim se itd.?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4 Re: Kako otici iz BiH
ja ću ovu zemlju napustiti samo kad odem pod zemlju
odron sve veći
-
lunci
#5 Re: Kako otici iz BiH
Cao
E sad neznam kako bi ti se svidjalo u Australiji.Ali ja sam nasla u nasim podacima da je dosta razlicitih zanimanja trazeno u tvojoj oblasti ovdje. Ako znas dobro engleski lako mozes proci pogotovo kao magistar.Procitaj malo vise o tome na linku koji ti saljem i haj nadam se da te vidimo uskoro ovdje.Ko zna mozda zajedno budemo radili haha .
Vazno da ti naglasim nasa struka je otprilike placena najmanje (pocetnicka bez iskustva)od 60 000 do 200 000 godisnje.Sto od prilike izadje oko 1200 do 4000 na sedmicu dana.Kao magistar i ako znas dosta poznatih informatickih jezika ,5 god iskustva spadas u grupu od 100 000 pa na gore.Ajde bas bih voljela i iskreno znam par ljudi u nasoj struci koji su dosli na to zvanje bez ikakvih problema.
Ako bude trebalo pomoci oko trazenja posla ovdje, savjeti oko potpisivanja ugovora i inace zakona u IT industriji Javi mi se
Link :
http://www.immi.gov.au/skilled/general- ... demand.htm
E sad neznam kako bi ti se svidjalo u Australiji.Ali ja sam nasla u nasim podacima da je dosta razlicitih zanimanja trazeno u tvojoj oblasti ovdje. Ako znas dobro engleski lako mozes proci pogotovo kao magistar.Procitaj malo vise o tome na linku koji ti saljem i haj nadam se da te vidimo uskoro ovdje.Ko zna mozda zajedno budemo radili haha .
Vazno da ti naglasim nasa struka je otprilike placena najmanje (pocetnicka bez iskustva)od 60 000 do 200 000 godisnje.Sto od prilike izadje oko 1200 do 4000 na sedmicu dana.Kao magistar i ako znas dosta poznatih informatickih jezika ,5 god iskustva spadas u grupu od 100 000 pa na gore.Ajde bas bih voljela i iskreno znam par ljudi u nasoj struci koji su dosli na to zvanje bez ikakvih problema.
Ako bude trebalo pomoci oko trazenja posla ovdje, savjeti oko potpisivanja ugovora i inace zakona u IT industriji Javi mi se
Link :
http://www.immi.gov.au/skilled/general- ... demand.htm
Last edited by lunci on 20/03/2008 09:04, edited 1 time in total.
- arbosan
#6 Re: Kako otici iz BiH
Hvala Lunci,
Molim te provjeri mail koji sam ti poslao na private msg.
Molim te provjeri mail koji sam ti poslao na private msg.
-
Smartex
#7 Re: Kako otici iz BiH
Zasto da ides iz BiH? Zar ne znas onu Santicevu "Sunce tudjeg neba nece vas grijati"...
-
lunci
#8 Re: Kako otici iz BiH
Ima tu necega Smartex.Prezivjela sam rat tu i nije me sunce ogrijalo dok nisam izasla ,vjeruj mi.Prvi dvije godine me nije ogrijalo ni ovdje (posao i sve ostalo ok ali nostalgija i najvise moje drustvo ostavljeno jako tesko) a pravo da ti kazem sad poslije decenije ovo je moje sunce i grije mogu ti reci.Sto je najvaznije mogu da si priustim klimu a tamo bih u mojim uslovima sanjala o tome.Svako svoj kozun mjeri i nikom nije iste mjere..
- arbosan
#9 Re: Kako otici iz BiH
Ova izreka je bila nekada tacna, ali sada, kada pogledas situaciju u BiH, vjeruj mi da te ovo sunce ovdje nece nikada ugrijati. Dok se radilo o meni, pa mogao sam trpjeti taj nerad u BiH, nepravud, nakaradne zakone, politicare i sve ostalo. Medjutim, sada kada imam 2 djece, a po prilicno sam jos mlad, i borim se za svoj bolji zivot, vjeruj mi zelim priustiti djeci, zeni i sebi bolji i sigurniji zivot.Smartex wrote:Zasto da ides iz BiH? Zar ne znas onu Santicevu "Sunce tudjeg neba nece vas grijati"...
Znam da ce nekad u BiH biti bolje, ali nemam vremena da cekam kada ce to nekad doci, i dali cu tada imati snage da se borim za bolje sutra i biti u mogucnosti sebi i mojoj familiji obezbjediti ono osnovno, a da ne govorim malo bolje.
Sunce ce me grijati tamo gdje cu moci obezbjediti svojoj familiji bolji zivot. A Bosnu cu nositi u Srcu. Kao sto se kaze, bolja je ona ruka koja daje nego ona koja pruza. u tome je sustina.
-
lunci
#10 Re: Kako otici iz BiH
Arbosan podrzavam te
Covjek tvoje struke i zvanja zasluzuje bolji zivot .Toliko truda studiranja i grijanja stolice nije eto samo tako da se da za domovinu.Sta domovina daje tebi ili nama za tu zaslugu i zrtvu.Na kraju krajeva ako oni nisu zainteresovani(politicari) da grade zemlju i sacuvaju svoj strucni (obrazovani) narod ima ko hoce to postovati i platiti kako treba .Ne samo to nego ti dati sve uslove za normalan zivot tj. da te stiti.
U Bosnu se uvjek moze vratiti i nema niko prava da ti kaze .Otisao tamo pa se vratio kad se sve smirilo.Treba biti ponosan da se ljudi sa znanjem vracaju i ponovo daju sve za domovinu odakle su.
Covjek tvoje struke i zvanja zasluzuje bolji zivot .Toliko truda studiranja i grijanja stolice nije eto samo tako da se da za domovinu.Sta domovina daje tebi ili nama za tu zaslugu i zrtvu.Na kraju krajeva ako oni nisu zainteresovani(politicari) da grade zemlju i sacuvaju svoj strucni (obrazovani) narod ima ko hoce to postovati i platiti kako treba .Ne samo to nego ti dati sve uslove za normalan zivot tj. da te stiti.
U Bosnu se uvjek moze vratiti i nema niko prava da ti kaze .Otisao tamo pa se vratio kad se sve smirilo.Treba biti ponosan da se ljudi sa znanjem vracaju i ponovo daju sve za domovinu odakle su.
-
snimren
#11 Re: Kako otici iz BiH
Isto sam magistar informatike, u Americi sam. Informatika je definitivno jedna od struka u kojoj se vise isplati raditi vani, na zapadu. Evo trenutno je, na primjer, u Americi ekonomija u padu, ali informaticki sektor cvijeta, ne mogu uposliti dovoljno ljudi. Kanadu ti ne bi preporucio, znam rodjene Kanadjane koji rade u Americi i svi kazu kako je trziste ovdje mnogo bolje (u prevodu: mnogo lakse naci posao). Ako ti je kojim slucajem Amerika jedna od opcija, mogao bih ti pokusati pomoci.
- arbosan
#12 Re: Kako otici iz BiH
Snimren, zahvaljujem se za tvoju ponudu, i svakako bi volio razmotriti tu opciju za zivot i rad u USA. pogotovo sto bi mi pomoglo da cujem tvoje obsirnije misljenje o tom sektoru u USA, kao i grad odkale se javljas i uslovi za dolazak kao i ponude. Molim te da mi posaljes svoj licni mail na PM. ako nije problem.snimren wrote:Isto sam magistar informatike, u Americi sam. Informatika je definitivno jedna od struka u kojoj se vise isplati raditi vani, na zapadu. Evo trenutno je, na primjer, u Americi ekonomija u padu, ali informaticki sektor cvijeta, ne mogu uposliti dovoljno ljudi. Kanadu ti ne bi preporucio, znam rodjene Kanadjane koji rade u Americi i svi kazu kako je trziste ovdje mnogo bolje (u prevodu: mnogo lakse naci posao). Ako ti je kojim slucajem Amerika jedna od opcija, mogao bih ti pokusati pomoci.
Hvala unaprijed.
Arbosan
-
pita
#13 Re: Kako otici iz BiH
Aha.....u eu cak i sada trebaju informaticare...cak i kod nas u slo ako samo embedded C ili C++ poznas ces dobiti posao kao stranac... recimo Hermesarbosan wrote:Pozdrav svima,
Hvala