Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
-
mehoxy
#76 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
I ja sam u istoj dilemi.Nakon sto zavrsim fakultet planiram upisati jos i kurs njemackog i programiranja pa abd otici iz drzave ukoliko se nesto ne promijeni.Mislim da ovdje situacija nikada nece krenuti na bolje jer je sama drzava permanentno sje*ana dejtonskim ugovorom u kojem je dozvoljeno moronima koji ocito ne zele ovu drzavu da imaju rijec u vlasti.Zalosno,jer ja stvarno volim ovu drzavu ali su mi je oduzeli stranci i domace ublehe.S druge strane,gdje god da odem osjecat cu se kao stranac i necu nikada u stvarnosti biti prihvacen kao gradjanin te drzave.Novac ne kupuje srecu,nazalost.
-
neki
#77 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Nisam siguran, ali mislim da cak i kad imas studijsku vizu, useljenicku mozes traziti tek kad ti istekne studijska i kad se vratis u maticnu drzavu.Programer28 wrote:Hvala, ovo su jako korisne informacije, jer sam mislio da nakon 4 godine studiranja mogu trazit drzavljanstvo. Upravo sam nasao da nakon diplomskog jedino mogu zatraziti radnu i boravisnu vizu do 2 godine. I to je opet nesto. Sve ukupno da bi dosao znaci do drzavljanstva treba mi 4 godine da provedem tamo ali na stalnoj boravisnoj vizi.neki wrote:Zaboravi na studij u Australiji, sa studijskom vizom nemas pravo traziti drzavljanstvo.
ako nemas fakultetsku diplomu jako tesko...probaj zavrsiti sto vise profesionalnih kurseva koji su priznati internacionalno. Pozitivno ti je sto si programer, s pravim diplomama i dokazanim iskustvom bi trebao lako naci poslodavca i preko interneta koji bi ti bio garancija za useljenicku vizu.
Pripremi se da je to dug i jako skup proces, a niko ti ne garantuje da ces biti primljen.
Zaboravi na agente koji pomazu i te price o uplati 150 000![]()
http://www.immi.gov.au je mjesto odakle bi trebao poceti...
Zanimljivo
Za drzavljanstvo ti treba useljenicka viza sa kojom bi tamo zivio 4 godine s tim da ne smijes izbivati iz australije vise od 3 mjeseca u toku svake godine.
Sve ove informacije i jos vise mozes naci na immi.gov.au...pa zarovi se, i sretno
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#78 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
samo ne znaš geografiju a to se dešava neobrezovanim....izlazi su Bijača, Bosanski Brod, Bosanska Gradiška, Doljani, Izačić.....itd.Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
- astala_vistala
#79 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Medju prvim izbjeglicama sam evo me u zemlji eu i ne planiram se vracati sreca rodbina se sikira oko mene.
- damskot
#80 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Oko za tebe kao programera ne vaze nikakve upute taj svijet je drugaciji nema tu sefa nema hirarhije sve je raja u timu sve je rilex . Samo pazi da probas dionice ili bar bonuse u ugovor ugraditi . Kokuzluk ne postoji sta god da ti kazu ovi sto im je lose . Ja bi rekao nemoj ici ako nemas djece ali kad udjes u razred djetetu vani i u bih sve ti bude jasno . Vrijedi za (nedaj boze) bolnice. Tako da si duzan to svojoj djeci obezbjediti . Ako izaberes austriju mozes petak u bih doma pa u nedelju ponovo na posao .
Vvjezbaj vjezbaj vjezbaj . Moj drug ..... iz hadzica zna 12 jezika on ce raditi hidroelektrane fincima kaze ovako JA NA ETF-u nista nisam naucio i fakultet ti da vrijeme samo da sam nesto naucis ..
Iz iskustav radeci po bih nailazio sam na ETF diplomce koji nisu znali kako ce dokument isprintat u pdf .(Kupljen soft bez opcije printanja u pdf pa se morao zadat virtual printer software i nastimat kad printas da ide u njega)
I kad sam skocio da mi nedira mrezu mali kaze imao sam predmet mreza na ETF-u .. Halo ba ... Nekazem da je etf los puno bolji od ovdje obrazovanja ali ti sa ETF-a covjeku koji je iso samo da zavrsi moras platu davat godinu da se usteli toga u EU nema imas 2 dana da se dokazes a 2 sedmice da uletis u tempo ako neide dobijas nogu . Nemoze ti 1000 fakulteta pomoci ..
Ja licno mislim da je fax za programere jedino dobra stvar sto pravis konekcije pa ces poslje od kolega sa faxa dobre pare zaradjivat jer ce tebe za usluge/savjete zvati kao i ti njih ..
Hocu da ti dodam upustvo ali moze te uvrijedit jer si programer pa nek bude upustvo za druge . Znaci za raju koja ne konta metadatu .. Trazis malo mjesto grad , trazis kako se na tom jeziku kaze biro za zaposljavanje . Onda trazis u tom mjestu biro na tom jeziku . U vecini slucajeva nevidis kontakt firme nego biroa ali isti text mozes googlat i naci oglas od te firme u novinama tako i kontakt podatke .
Vvjezbaj vjezbaj vjezbaj . Moj drug ..... iz hadzica zna 12 jezika on ce raditi hidroelektrane fincima kaze ovako JA NA ETF-u nista nisam naucio i fakultet ti da vrijeme samo da sam nesto naucis ..
Iz iskustav radeci po bih nailazio sam na ETF diplomce koji nisu znali kako ce dokument isprintat u pdf .(Kupljen soft bez opcije printanja u pdf pa se morao zadat virtual printer software i nastimat kad printas da ide u njega)
I kad sam skocio da mi nedira mrezu mali kaze imao sam predmet mreza na ETF-u .. Halo ba ... Nekazem da je etf los puno bolji od ovdje obrazovanja ali ti sa ETF-a covjeku koji je iso samo da zavrsi moras platu davat godinu da se usteli toga u EU nema imas 2 dana da se dokazes a 2 sedmice da uletis u tempo ako neide dobijas nogu . Nemoze ti 1000 fakulteta pomoci ..
Ja licno mislim da je fax za programere jedino dobra stvar sto pravis konekcije pa ces poslje od kolega sa faxa dobre pare zaradjivat jer ce tebe za usluge/savjete zvati kao i ti njih ..
Hocu da ti dodam upustvo ali moze te uvrijedit jer si programer pa nek bude upustvo za druge . Znaci za raju koja ne konta metadatu .. Trazis malo mjesto grad , trazis kako se na tom jeziku kaze biro za zaposljavanje . Onda trazis u tom mjestu biro na tom jeziku . U vecini slucajeva nevidis kontakt firme nego biroa ali isti text mozes googlat i naci oglas od te firme u novinama tako i kontakt podatke .
-
MrShadow
#81 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Ja se ne bih slozio s tobom oko toga imas vremena 2 sedmice da se ustelis isl. Kao sto sam rekao moja 2 prijatelja su dobili poslove, a bukvalno su rekli na razgovoru za posao da nemaju pojma programirati ali da imaju veliku zelju da uce i da ostanu raditi i ljudi su ih primili, normalno za pocetak manja plata, ali kasnije sve legne na svoje.
Kome ne ide programiranje, ucite servere, mreze, milion je poslova i za System Administratorie po EU, posao koji se ubio za Bosance jer kad sve radi u firmi dan mozete provesti ispijajuci kahve i citajuci novine, a plate skoro kao u programera
Kome ne ide programiranje, ucite servere, mreze, milion je poslova i za System Administratorie po EU, posao koji se ubio za Bosance jer kad sve radi u firmi dan mozete provesti ispijajuci kahve i citajuci novine, a plate skoro kao u programera
- damskot
#82 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Istina meni su obrazovanje platili ali ja sam drzavljanin njihov . i razmisljam kad bi neko u NL uzeo nekog bosanca iz bih sto je uzas papirologija i jos mu dao sansu da se uci Hm ovdje ne 100% Ako trazi takvog nekog uzece iz familije ili raje . A ako mu treba pro kojeg nemeoze naci onda ima pravo na traziti van drzave .MrShadow wrote:Ja se ne bih slozio s tobom oko toga imas vremena 2 sedmice da se ustelis isl. Kao sto sam rekao moja 2 prijatelja su dobili poslove, a bukvalno su rekli na razgovoru za posao da nemaju pojma programirati ali da imaju veliku zelju da uce i da ostanu raditi i ljudi su ih primili, normalno za pocetak manja plata, ali kasnije sve legne na svoje.
A ovo za bih je uzas pa kad se hala zacepi 30 do 70 km .. A programer kad kaze svoju cijenu onda je uf ima umene od dajdze sin on stim barata neka on ce
Ako nemislis ici na radnu dozvolu nego na drugi nacin onda nema nista vrijdnije a lakse od microsoft, cisco, linux i sad ethical hacker certifikata svaki po 500km a zagarantovan posao kad dobijes radnu dozvolu ( na taj drugi nacin) . Samo sa njima je neces dobiti ..
-
numizmatic
#83 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
jok je trebam krojiti ja bez prebijene pare u džepu?rasuta_riza wrote:Uhh, jeste me, zaboravio sam napisati da bi to bila privremena mjera naravno, pa čitava nam država ima manje od 4 miliona, ako nam odu oni najproduktivniji i još ih podstičemo na to, koji klinac onda sve ovo?
Zamislite da nam ode u nepovrat 70% populacije od 20 do 40 god. koja je prilično obrazovana, kome i čemu ovo sve ostaje i šta je smisao života u takvoj zemlji?
Jbg, nema nas kao indijaca milijardu pa da se raspršimo svuda po svijetu a opet nas viška kod kuće.
Najbolje onda kolektivno samoubistvo da uradimo, skratićemo si muke.
Dakle, nema majčin sine nikuda dok se ne oporavimo, ako se oporavimo a ne smatram to tako nemogućim. Svi bi mi nekud i nešto bolje,ali tu smo gdje smo. Jebaji ga, ima i gorih mjesta za živjeti na svijetu nije ovo najgore ma kako nam se činilo. Trebamo raditi,ma šta trebamo-moramo, da bude bolje.
Radikalna situacija-radikalne mjere, šta da smo svi preko grane kad je rat bio,a?
E pa i ovo je rat, rat za budućnost pa neće je krojiti matorci i osnovci.
- damskot
#84 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Sto se tice tog prezadnjeg nedaj boze prvi avion je moj .. Stari dade zivot dacu i ja pa ce valjda sin za 40god opet . A doslje nek se bogate i prave tornjeve i zajednice . )(&%)_*)_*+_&_(#numizmatic wrote:jok je trebam krojiti ja bez prebijene pare u džepu?rasuta_riza wrote:Uhh, jeste me, zaboravio sam napisati da bi to bila privremena mjera naravno, pa čitava nam država ima manje od 4 miliona, ako nam odu oni najproduktivniji i još ih podstičemo na to, koji klinac onda sve ovo?
Zamislite da nam ode u nepovrat 70% populacije od 20 do 40 god. koja je prilično obrazovana, kome i čemu ovo sve ostaje i šta je smisao života u takvoj zemlji?
Jbg, nema nas kao indijaca milijardu pa da se raspršimo svuda po svijetu a opet nas viška kod kuće.
Najbolje onda kolektivno samoubistvo da uradimo, skratićemo si muke.
Dakle, nema majčin sine nikuda dok se ne oporavimo, ako se oporavimo a ne smatram to tako nemogućim. Svi bi mi nekud i nešto bolje,ali tu smo gdje smo. Jebaji ga, ima i gorih mjesta za živjeti na svijetu nije ovo najgore ma kako nam se činilo. Trebamo raditi,ma šta trebamo-moramo, da bude bolje.
Radikalna situacija-radikalne mjere, šta da smo svi preko grane kad je rat bio,a?
E pa i ovo je rat, rat za budućnost pa neće je krojiti matorci i osnovci.
-
x_lecter
#85 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
imao sam srecu da nakon faxa nadjem dobar posao ... firma i dalje ulaze u mene, imam odlicne uslove za nas standard ... ipak prva prilika i idem vani ... jednostavno gdje god se u BiH okrenem, ne vidim ni jednu jedinu stvar koja bi mi ukazala da ce nam u narednih 100 godina biti imalo bolje ... moj savjet, ko god ima priliku nek ide ... ta prica o "odljevu mozgova", "ode nam pamet" je
... i zadnjih 20 godina ima masa pametnih i obrazovanih ljudi ... samo sto 1 glupan je dovoljan da unisti ono sto 50 pametnih stvori
-
XOX100
#86 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Svako bi trebao otici vani na najmanje dvije godine.
Vecina se na kraju vrate.
Nekima treba 10 nekima 20 ili 30 godina, ali se opet vecina vrati
Vecina se na kraju vrate.
Nekima treba 10 nekima 20 ili 30 godina, ali se opet vecina vrati
- Ajatolah_
#87 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Vrijedi li otići na master vani poslije bachelora u BiH, IT sektor, i gdje? Zanimaju me države EU.
Gledao sam za Austriju, oni daju kao nekakve olakšice za one koji tamo završe master, s tim da bih morao imati minimalno dvije godine profesionalnog iskustva, pa bi me pustili na šest mjeseci da tamo tražim posao.
Osim te opcije, ima i ona da se nađe nekakav poslodavac vani, ali to mi se opet čini veoma teško...
Gledao sam za Austriju, oni daju kao nekakve olakšice za one koji tamo završe master, s tim da bih morao imati minimalno dvije godine profesionalnog iskustva, pa bi me pustili na šest mjeseci da tamo tražim posao.
Osim te opcije, ima i ona da se nađe nekakav poslodavac vani, ali to mi se opet čini veoma teško...
-
almir90
#88 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Ima li još kakvih poslova negdje da se može dobro zaraditi za par godina, kao što je se moglo prije u Afganistanu? I ja sam u zadnje vrijeme u velikoj dilemi, volio bi se odreći 3-4 godine za neki ozbiljniji novac, ovdje čovjeku mladost i onako propada.
-
stup centar
#89 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
zasto ic legalno kad mozes ici ilegalno za manje para i postoji puno vise nacina. ako se odluci za ilegalno posalji mi pp, sve cu ti lijepo objasnit, naravno za manju svotu novca
-
putnik29
#90 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Ovako drug,
ja sam vec 15-tak godina vani i ne pada mi na pamet razmisljati o povratku. Mogu ti dati par odgovora vezanih za tvoja pitanja i USA. Ako mozes izfinansirati svoje fakultetsko obrazovanje u americi - imas pravo raditi 20 sati sedmicno - primarno na kampusu. Postoji mogucnost da dovedes porodicu - ali oni ne mogu raditi.
Cijena skolovanja varira i moze biti od 3-4 hiljade pa do 40-tak hiljada dolara po semestru.
tokom skolovanja - kao strancu imas pravo raditi tzv internship - sto je do 3 mjeseca placenog posla godisnje za neku firmu.
Nakon skolovanja (diplomiranja) imas pravo na tzv. OPT - Optional practical training - sto je jos jedna godina rada - s istim pravim kao i americki radnici. Ovaj sistem se koristi da se vidi kakav si radnik. ako se pokazes dobar - firma te sponzorira za stalni boravak - nakon 5 god mozes predati za drzavljanstvo.
Mogu di dati vise detalja u pp, ali vidi nesto - tacno je da se vecina naseg svijeta ne snadje jer pokusavaju da zive stil zivota koji smo imali na balkanu ovdje. Ako prihvatis nacin zivota i rada kakav je ovdje - moze se lijepo zivjeti (ovo je lakse reci nego napraviti).
ja sam vec 15-tak godina vani i ne pada mi na pamet razmisljati o povratku. Mogu ti dati par odgovora vezanih za tvoja pitanja i USA. Ako mozes izfinansirati svoje fakultetsko obrazovanje u americi - imas pravo raditi 20 sati sedmicno - primarno na kampusu. Postoji mogucnost da dovedes porodicu - ali oni ne mogu raditi.
Cijena skolovanja varira i moze biti od 3-4 hiljade pa do 40-tak hiljada dolara po semestru.
tokom skolovanja - kao strancu imas pravo raditi tzv internship - sto je do 3 mjeseca placenog posla godisnje za neku firmu.
Nakon skolovanja (diplomiranja) imas pravo na tzv. OPT - Optional practical training - sto je jos jedna godina rada - s istim pravim kao i americki radnici. Ovaj sistem se koristi da se vidi kakav si radnik. ako se pokazes dobar - firma te sponzorira za stalni boravak - nakon 5 god mozes predati za drzavljanstvo.
Mogu di dati vise detalja u pp, ali vidi nesto - tacno je da se vecina naseg svijeta ne snadje jer pokusavaju da zive stil zivota koji smo imali na balkanu ovdje. Ako prihvatis nacin zivota i rada kakav je ovdje - moze se lijepo zivjeti (ovo je lakse reci nego napraviti).
-
XOX100
#91 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Ako mislis kratkorocno nesto para zgrnuti i vratiti se, onda je opcija ilegalnog rada u EU najbolja.
Ne placas porez na dobit.
Nadjes neki krevet u sobi sa 4 druga ilegalca. I sve sto zaradis sacuvas. Jebiga, zivis na kruhu i vodi par godina.
Znam ljude koji su za nekoliko godina kucu izgradili tako.
Rizicno jeste. Ali sta nije rizicno.
Nije ni lako.
Ako ti se ne vraca u BiH, onda je opcija ovog sto 15 godina ne razmislja da se vrati, takodje veoma dobra.
Samo ako odes u Ameriku ili Australiju, onda si bogu iza nogu.
I da hoces, ne mozes se tako lako vratiti.
Put za Ameriku je put do penzije. Razumijes?
Ne placas porez na dobit.
Nadjes neki krevet u sobi sa 4 druga ilegalca. I sve sto zaradis sacuvas. Jebiga, zivis na kruhu i vodi par godina.
Znam ljude koji su za nekoliko godina kucu izgradili tako.
Rizicno jeste. Ali sta nije rizicno.
Nije ni lako.
Ako ti se ne vraca u BiH, onda je opcija ovog sto 15 godina ne razmislja da se vrati, takodje veoma dobra.
Samo ako odes u Ameriku ili Australiju, onda si bogu iza nogu.
I da hoces, ne mozes se tako lako vratiti.
Put za Ameriku je put do penzije. Razumijes?
- kanocale
#92 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
brat mi radio i dobio nogu. zahvaljujuci hrvatskoj putovnici otisao u njemacku i sad radi u brodogradilistu. prezadovoljan.
-
sRKi mouche
#93 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Ima li ko iskustva sa work & travel? Navodno svake godine iz BiH 250 ljudi ode u Ameriku.
Ja isto planiram u dogledno vrijeme, jer nema smisla ostajati u zemlji u kojoj sve propada.
Ja isto planiram u dogledno vrijeme, jer nema smisla ostajati u zemlji u kojoj sve propada.