Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
- fortaleza
#51 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Propali smo kolektivno, zagrizli u korupciji, nepotizmu, pljački, prljavštini i dotakli smo samo dno. Ne samo država koje nema i uvezana vladajuća oligarhija ne dajući ljudima pravo na život, nego sami ljudi...i odnosi između ljudi, brat s bratom ne priča, susjed sa susjedom. Postajanjem svjesnijih sebe, prema okolini i prema drugima za nas je jednostavno nedokučivo. Ovih dana vidimo kako policija premlaćuje ljude, kako krimosi pišu prekršajne prijave i kaznu od 500KM nezaposlenom (fakultetski obrazovanom) čovjeku zbog iznošenja običnih transparenata. I neće nam biti bolje.
Znam kako je, gurajući kroz život jedini dugoročni cilj je da se koliko toliko ekonomski i materijalno osiguraš, zaposliš... I kad to uspiješ svojim radom, shvatiš da se ništa nije promjenilo i nemaš više snage boriti se s vjetrenjačama i cilj postane pobjeći iz ove vukojebine, daleko... Ne mogu ti pomoći, al mogu ti samo savjet dati, ako si sposoban, imaš znanja i želje da stvoriš nešto svojim radom i pridoneseš u uređenom društvu koje će ti to vratiti da bježiš odavde... Prvoborci na ratnim linijama neće nikad priznati da su pogriješili boreći se za "bolje sutra", a paleći kuće drugima.(nek se nitko ne osjeti prozvan) Preponosni su, i takve komentare treba zanemariti barem u ovom slučaju.
Znam kako je, gurajući kroz život jedini dugoročni cilj je da se koliko toliko ekonomski i materijalno osiguraš, zaposliš... I kad to uspiješ svojim radom, shvatiš da se ništa nije promjenilo i nemaš više snage boriti se s vjetrenjačama i cilj postane pobjeći iz ove vukojebine, daleko... Ne mogu ti pomoći, al mogu ti samo savjet dati, ako si sposoban, imaš znanja i želje da stvoriš nešto svojim radom i pridoneseš u uređenom društvu koje će ti to vratiti da bježiš odavde... Prvoborci na ratnim linijama neće nikad priznati da su pogriješili boreći se za "bolje sutra", a paleći kuće drugima.(nek se nitko ne osjeti prozvan) Preponosni su, i takve komentare treba zanemariti barem u ovom slučaju.
-
novi66
#52 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Austrija i Njemacka primaju ponovo radnu snagu iz Bosne i dr. ne europskih zemalja. Uslov je da znas nesto njemackog jezika i da trazis posao koji je kod njih u deficitu. Daju stalne papire i mozes studurati ako zelis. Otvori na guglu Mangelberufe Oesteraich ili Mangelberufe Deutschland. Mislim da traze i programere Najvise traze visokoobrazovane, medicinsku struku i gotovo sve zanatlije, puno srece.Programer28 wrote:Pozdrav svima,
Dali neko ima ideju kako legalno otici negdje izvan BiH jer ovdje vise ne mogu. Trenutno novac mi ne predstavlja problem, znaci imam dovoljno da bilo gdje odem i pokrijem troskove zivota za par godina ali bi time potrosio svu ustedjevinu. Pada mi na pamet da upisem neki fakultet u Australiji, na osnovu studentske vize mogao bih radit 20 sati sedmicno i ako sam dobro razumio moja supruga i djeca na osnovu toga mogu doci i supruga moze raditi. Nakon 4 godine faksa mogu aplicirati za drzavljanstvo.
Kakva je situacija sa Amerikom? Ako upisem studije tamo mogu li dovest porodicu? Mozemo li raditi?
Ima li neko uopste iskustva ili savjeta?
Prodat cu sve sto imam ovdje i put pod noge. Zemlja nije bitna, samo po mogucnosti da se prica engleski i da nema sranja kao kod nas.
-
sweet_sin
-
Hendrix
#54 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Brisi dok mozes jarane, to ti je najbolji potez zivota vjeruj...ja sam prije par mjeseci to uradio i tek mi je sada jasno gdje sam ja radio i potrosio mladost u jebenom kokosinjcu.
Sto je najzalosnije, meni treba vremena da se naviknem na normalan zivot, na firmu koja misli o radnicima, kolegama koje imaju nesto drugo reci osim ''koji ti je to mobitel, koliko megapiksela?'', cak se cijeni inovativnost a nije ko kod nas svaki pokusaj nove ideje ''sta ti seres ba pametujes mi ovako 20 godina radimo..'' Pa kad ti na kraju mjeseca jos i plate, jebote, ljudi te fakat plate i to onu platu koju imas u ugovoru...u Bosni je vazda bio izgovor kriza kolega, bice nekad a radi ti prekovremene pisacemo mi to ne sikiraj se.
Nije nigdje raj na zemlji, svugdje se radi ali to je ono sto vecina raje i zeli, da radi normalno svoj posao i da bude placen za to a nema mi smjesnije kad podju pricati kako vani nema raje i kafa...ko da i u Bosni pijes kafu radnim danom, malo sutra. Pa onda cuvena samo pidzama i radno odijelo sistem...ja sam jedno vrijeme u bosni radio i po 15 sati dnevno, vikende i nisam nikad dobio nista za to osim ''mogli ste to zavrsiti i ranije ne radite dovoljno'', ne nasjedaj na price o robovanju vani...pravo robovanje je u Bosni.
Kao sto rekoh, ja sam na rehabilitiaciji od prevara i bosanskih biznis lazi, i iskreno ne pada mi na pamet da se vratim i radim vise u onakvom lopovskom sistemu, mozda kao penzioner jedino, vise ja nikome ne poklanjam vikende i slobodne sate da bi gazda kupio sinu stan u centru.
Sretno u potrazi novog posla.
Sto je najzalosnije, meni treba vremena da se naviknem na normalan zivot, na firmu koja misli o radnicima, kolegama koje imaju nesto drugo reci osim ''koji ti je to mobitel, koliko megapiksela?'', cak se cijeni inovativnost a nije ko kod nas svaki pokusaj nove ideje ''sta ti seres ba pametujes mi ovako 20 godina radimo..'' Pa kad ti na kraju mjeseca jos i plate, jebote, ljudi te fakat plate i to onu platu koju imas u ugovoru...u Bosni je vazda bio izgovor kriza kolega, bice nekad a radi ti prekovremene pisacemo mi to ne sikiraj se.
Nije nigdje raj na zemlji, svugdje se radi ali to je ono sto vecina raje i zeli, da radi normalno svoj posao i da bude placen za to a nema mi smjesnije kad podju pricati kako vani nema raje i kafa...ko da i u Bosni pijes kafu radnim danom, malo sutra. Pa onda cuvena samo pidzama i radno odijelo sistem...ja sam jedno vrijeme u bosni radio i po 15 sati dnevno, vikende i nisam nikad dobio nista za to osim ''mogli ste to zavrsiti i ranije ne radite dovoljno'', ne nasjedaj na price o robovanju vani...pravo robovanje je u Bosni.
Kao sto rekoh, ja sam na rehabilitiaciji od prevara i bosanskih biznis lazi, i iskreno ne pada mi na pamet da se vratim i radim vise u onakvom lopovskom sistemu, mozda kao penzioner jedino, vise ja nikome ne poklanjam vikende i slobodne sate da bi gazda kupio sinu stan u centru.
Sretno u potrazi novog posla.
-
Programer28
#55 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Ja da imam diplomu nebi ni otvarao ovu diskusiju, ja imam znanje i iskustvo ali sam ga stekao neformalno u zadnjih 10+ godina. Sada gledam da bar upisem neki bachelor program negdje vani, ali po mogucnosti da jednim udarcem ubijem dvije muhe tj da zavrsim fax i usput stvorim uslove za stalni boravak i rad. Hvala na informacijama.damskot wrote:Jednostavno ako si programer i znas bilo koji Pr_jezik odes na web stranice biro za zaposljavanje vidis ko nudi posao ali nejavljas se birou nego posaljes CV firmi . ZA JAVU ili C/C++ (php malo teze) ce ti 99% firmi srediti sve papire pa i smjestaj . Ako inastaliras kase po gradu ili OS .. Zaboravi posao vani jer to radi svako sebi sam .Programer28 wrote:Pozdrav svima,
Dali neko ima ideju kako legalno otici negdje izvan BiH jer ovdje vise ne mogu. Trenutno novac mi ne predstavlja problem, znaci imam dovoljno da bilo gdje odem i pokrijem troskove zivota za par godina ali bi time potrosio svu ustedjevinu. Pada mi na pamet da upisem neki fakultet u Australiji, na osnovu studentske vize mogao bih radit 20 sati sedmicno i ako sam dobro razumio moja supruga i djeca na osnovu toga mogu doci i supruga moze raditi. Nakon 4 godine faksa mogu aplicirati za drzavljanstvo.
Kakva je situacija sa Amerikom? Ako upisem studije tamo mogu li dovest porodicu? Mozemo li raditi?
Prodat cu sve sto imam ovdje i put pod noge. Zemlja nije bitna, samo po mogucnosti da se prica engleski i da nema sranja kao kod nas.
ja sam gledao Australiju jer je za programere raj drzava u kopereciji sa firmam ti sve zacas sredi , samo posaljes iz Rijeke kontejner sa golf 2 i ostalim skulamaSalim se ...
http://www.immi.gov.au/Work/Pages/skill ... lists.aspx
Skilled Occupations Lists
This information page can be used by potential applicants seeking to nominate skilled occupations which are acceptable for permanent and temporary skilled migration to Australia under these programs:
ICT business Analyst 261111 ACS
Systems Analyst 261112 ACS
Analyst Programmer 261311 ACS
Developer Programmer 261312 ACS
Software Engineer 261313 ACS
Computer Network and Systems Engineer 263111 ACS
Telecommunications Engineer 263311 Engineers Australia
Telecommunications Network Engineer 263312 Engineers Australia
Itd Itd
ako imas do 150.000e kad sve prodas onda mozes birat zemlju vecina je oko 50.000e polozis na banku i otvoris firmu sa ta dva papira ces dobiti stalni boravak poslje 5 god i drzavljanstvo .
-
Programer28
#56 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
A kako onda ne vratiti se u BiH?Romanista 101% wrote:Kako otici iz BiH? - avionom, vozom, autom...
-
Programer28
#57 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Vidis, tu je razlika izmedju tebe i mene, ti znas da ima mjesta gdje je zivot puno gori pa ti je i Bosna dobra.rasuta_riza wrote:Uhh, jeste me, zaboravio sam napisati da bi to bila privremena mjera naravno, pa čitava nam država ima manje od 4 miliona, ako nam odu oni najproduktivniji i još ih podstičemo na to, koji klinac onda sve ovo?
Zamislite da nam ode u nepovrat 70% populacije od 20 do 40 god. koja je prilično obrazovana, kome i čemu ovo sve ostaje i šta je smisao života u takvoj zemlji?
Jbg, nema nas kao indijaca milijardu pa da se raspršimo svuda po svijetu a opet nas viška kod kuće.
Najbolje onda kolektivno samoubistvo da uradimo, skratićemo si muke.
Dakle, nema majčin sine nikuda dok se ne oporavimo, ako se oporavimo a ne smatram to tako nemogućim. Svi bi mi nekud i nešto bolje,ali tu smo gdje smo. Jebaji ga, ima i gorih mjesta za živjeti na svijetu nije ovo najgore ma kako nam se činilo. Trebamo raditi,ma šta trebamo-moramo, da bude bolje.
Radikalna situacija-radikalne mjere, šta da smo svi preko grane kad je rat bio,a?
E pa i ovo je rat, rat za budućnost pa neće je krojiti matorci i osnovci.
Ja znam da ima daleko boljeg zivota izvan Bosne, da postoje mjesta gdje ja mogu biti od koristi, gdje cu biti cjenjen zbog onog sto znam, gdje mogu dobiti promociju zbog dobrog rada. I gdje mogu zivjet i radit a da nebudem zaludjen svim politickim, vjerskim i nacionalnim idejama i prjetnjama. Vjeruj mi da me nista ne veze za teritoriju ovu niti imam obavezu da ikome pomognem kada ti isti nisu godinama bili tu za nas.
Situacija se moze popraviti u Bosni ali desetak generacija ako u medjuvremenu ne bude opet nekog rata.
-
Programer28
#58 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Nisam ja rekao da mi je toliko lose u BiH, da zelim otici negdje jer ovdje nemam sta jesti. Nekako sam imao srece zadnjih 4-5 godina, radio neke projekte za strano trziste pa sam se iscupao, ali sve je to trenutno, i kroz pet godina sve sto sam ustedio ce nestati. Zato na vrijeme trazim nacin da odem negdje gdje mogu obezbjediti sebi i porodici neku sigurnost, gdje mogu biti siguran da slijedeci dan necemo zaratiti, i da mogu biti izoloran od politike.ExNihilo wrote:Kralju, ako ti imaš toliko ušteđevine da možeš živjeti godinama od iste (u bilo kojoj zemlji svijeta)...onda tebi nije u BiH tako loše
- paraf
#59 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
teško ćeš ti dočekat to bolje i zato briši ako si smouvjeren da ćeš se snać na tržištu rada... 
-
drmaplovak
#60 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Australija ne znam, USA zena ima neke rodbine kaze sad imas sad nemas posla, za studije ne znam. Sto ne vidis kako se u Svedsku mozes/te prebaciti.Programer28 wrote:Pozdrav svima,
Solidna zemlja , jak standard i socijalni sistem trenutno , za studij ne znam mislim visi. A studirat mozes i sa 50 god ako hoce covjek u Svedskoj razne prekvalifikacije i tako.
Nadam se da ces se snaci i ispuniti vam zelju.
- muha_sa
-
Programer28
#62 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
hvala na info, ja jesam programer ali moje znanje ne neformalno steceno zadnjih deset godina, i kao takvo ne vrijedi puno. Da bi sve to ispravio gledam da upisem fakultet, i to ozvanicim i naucim druge stvari.i_ja_na_forumu wrote:ako si programer, kao sto ti je nickonda se zafuraj u njemacku ili austriju..
za njemacku imas blue card, koja podrazumijeva da nadjes poslodavca koji ti garantuje minimalnu godisnju platuu od 40k eura ( cini mi se), za ostalo je lahko..
za austriju imas rot wiess rot cart gdje imas neki kalkulator koji ti racuna bodove koji se odnose na skolsku spremu, godine, iskustvo itd. ako predjes br. od 65 bodova ( mislim ) onda bi trebao bez problema dobiti tu kartu
s obzirom da idemo od pretpostavke da si programer imaj na umu da se u dosta firmi prica i na engleskom..
pogledaj na monster.de ili monster.at ukucaj jedan od programa s kojima radis pa vidi sta se nudi
-
Programer28
#63 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili nevidim
Ja ne ocekujem da zivim od plaze i lijepog vremena, ja planiram da radim i stvaram nesto. Planiram da se skolujem i imam sigurnost i mir. Jednom kada odem, vise se ne okrecem niti vracam, meni netreba Bosna za odmor, odmarao sam se pola zivota u njoj. Ne veze me nista u njoj, a kad umrem ja sam tad zavrsio, i ne treba mi niko dolaziti na grob.hatemondays wrote:Sto se upaliste bezveze, evo par cinjenica za penziju ovdje da se nelazemo, u penziju sad se moze sa 65 kad ja budem isao u penziju vjerovatno ce biti 75, imas tzv. super kojeg nemozes dirati do 65, nemozes penziju dobivati van australije ako nisi zivio ovdje 35 godina, dakle nije ko u evropi sto si zaradio to i primas,penzija zdravo, cisto da programer zna, kuce su skupe, zivot sve skuplji i to te ceka programeru,nezivi se samo od plaza i lijepog veremen, za karananu znam mnoge ljude otisli odavde i samo se jedan par vratio doduse oni htjeli malo hljeba preko pogace i to je to, i na kraju rikverc, dalje programeru znas li da ti treba 10 milja dolara ako imas 4-clanu familiju ako zelis da vidis familiju u Bosni samo za avio karte, posao ces naci nije to problem ali ostalo treba da znas isto.Za ove sto dolaze iz Njemacke naravno da im se tesko odluciti vratiti u auto i crta nazad, meni treba najmanje 20 sati u zraku u jednom pravcu, prosto ti muka kad ides na odmor znas da si 2 dana u havi i tako godinama.Uglavnom javim se kad se rikvercujem necu kosti ovdje ostavljati,jebo ti sve kad ti ni na mezar nema ko doci.
- McMoy
#64 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Sad, baš za Njemačku nisam siguran za programere.
Znam da glumci dobro prolaze... još ako si nagrađivan...
Znam da glumci dobro prolaze... još ako si nagrađivan...
-
Programer28
#65 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Malo smo skrenuli sa teme, jer ja nisam ni u jednom trenutku pitao da li trebam ici ili ostati, vec ima li ko informacija kako legalno da odem sa porodicom i gdje je najlakse otici. U obzir dolazi da ja upisem studij pa na osnovu toga da kasnije trazim dozvolu za boravak i rad, neko mi je rekao da ako polozis npr 150 000 australijskih dolara na racun u njohovoj banci na osnovu toga mogu dobit dozvolu za boravak i rad. Ali nisam siguran u to.
- stakasa
#66 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
A zasto je studij uslov? Zar ti nije jednostavnije naci posao u struci i na osnovu toga otici i ostati. Pa onda ako treba usput nesto i studirati itd. Ali ti je jednostavnije da ti ulaznica bude posoProgramer28 wrote:Malo smo skrenuli sa teme, jer ja nisam ni u jednom trenutku pitao da li trebam ici ili ostati, vec ima li ko informacija kako legalno da odem sa porodicom i gdje je najlakse otici. U obzir dolazi da ja upisem studij pa na osnovu toga da kasnije trazim dozvolu za boravak i rad, neko mi je rekao da ako polozis npr 150 000 australijskih dolara na racun u njohovoj banci na osnovu toga mogu dobit dozvolu za boravak i rad. Ali nisam siguran u to.
-
pearlica
#67 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Trazi posao u struci negdje, trazi svugdje pa gdje upali upali
-
MrShadow
#68 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Idi u Austriju, bez problema se i upise studij i dobiju papiri i imas pravo 20 sati sedmicno da radis.
Imam 2 prijatelja koji su isto otisli tamo i obojica dobili posao kao programeri i to rade vise od 20 sati na crno, napominjem da nisu imali pojma o IT-u i da nemaju veze sa programiranjem ali su im ljudi dali priliku da se uce.
Kad zavrsis studije tamo imas roka godinu dana mislim da nadjes posao i mozes ostati, a isto tako i za vrijeme studija nadjes firmu koja ce ti dati 1900 eur bruto plato mjesecno mozes odmah aplicirati za rot weis rot i mozes ostati.
Imam 2 prijatelja koji su isto otisli tamo i obojica dobili posao kao programeri i to rade vise od 20 sati na crno, napominjem da nisu imali pojma o IT-u i da nemaju veze sa programiranjem ali su im ljudi dali priliku da se uce.
Kad zavrsis studije tamo imas roka godinu dana mislim da nadjes posao i mozes ostati, a isto tako i za vrijeme studija nadjes firmu koja ce ti dati 1900 eur bruto plato mjesecno mozes odmah aplicirati za rot weis rot i mozes ostati.
-
Programer28
#69 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Ja mislim da je taj rok od godine dana samo ukoliko zavrsis post diplomski, ali ne i diplomski. opet nisam siguran trebam malo bolje istraziti.MrShadow wrote:Idi u Austriju, bez problema se i upise studij i dobiju papiri i imas pravo 20 sati sedmicno da radis.
- hatemondays
#70 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Neko te dobro slagao tih 150 milja, ima zakon po kome doneses 5 miliona dolara ili ih investiras i dobijas rezidenciju, zato se ovi mali bogati kinezi naseljavaju ko ludi ima se para, studiji su jedni od najskupljih na svijetu stim sto neplacas sve odmah nego kroz hecs, recimo za dokotora kosta cetet studij oko 400 milja, ovo vracas kad se zaposlis pomalo, mozes zavrsiti fakultet ovdje pa se ispaliti u neku drzavu tu ti nemogu nista, puno lokalnih zavrsi fax ovdje pa pravac crta engleska traziti posao, imas milion aussies zivi sad u engleskoj upitaj se zasto veliki market, australija ima 23 miliona stanovnika a jedna je od najvecih drzava na svijetu, imas immi.gov.au tu sve pise stari, usput da imas fax ko sto nemas mogao bih te pogurati mozda u mojoj kompaniji gdje radim ali moras imat diplomu prvo.Eto da netrunim mislim da sam ti bio od pomoci sa ovim infom.Programer28 wrote:Malo smo skrenuli sa teme, jer ja nisam ni u jednom trenutku pitao da li trebam ici ili ostati, vec ima li ko informacija kako legalno da odem sa porodicom i gdje je najlakse otici. U obzir dolazi da ja upisem studij pa na osnovu toga da kasnije trazim dozvolu za boravak i rad, neko mi je rekao da ako polozis npr 150 000 australijskih dolara na racun u njohovoj banci na osnovu toga mogu dobit dozvolu za boravak i rad. Ali nisam siguran u to.
-
neki
#71 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Zaboravi na studij u Australiji, sa studijskom vizom nemas pravo traziti drzavljanstvo.
ako nemas fakultetsku diplomu jako tesko...probaj zavrsiti sto vise profesionalnih kurseva koji su priznati internacionalno. Pozitivno ti je sto si programer, s pravim diplomama i dokazanim iskustvom bi trebao lako naci poslodavca i preko interneta koji bi ti bio garancija za useljenicku vizu.
Pripremi se da je to dug i jako skup proces, a niko ti ne garantuje da ces biti primljen.
Zaboravi na agente koji pomazu i te price o uplati 150 000
www.immi.gov.au je mjesto odakle bi trebao poceti...
ako nemas fakultetsku diplomu jako tesko...probaj zavrsiti sto vise profesionalnih kurseva koji su priznati internacionalno. Pozitivno ti je sto si programer, s pravim diplomama i dokazanim iskustvom bi trebao lako naci poslodavca i preko interneta koji bi ti bio garancija za useljenicku vizu.
Pripremi se da je to dug i jako skup proces, a niko ti ne garantuje da ces biti primljen.
Zaboravi na agente koji pomazu i te price o uplati 150 000
www.immi.gov.au je mjesto odakle bi trebao poceti...
-
zippoo87
#72 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
novi zeland je mozda i najbolji,ali to ti je "Kraj svijeta" a i australija moze proci
imam tetku i rodjake tamo,jedan od rodjaka je zivio i na novom zelandu i kaze da je NZ geografski isti kao bosna a to po meni nije lose
na NZ postoje sve moguce kulture i narodi i gore se razlicitosti cijene a mislim da nije problem ni za posao
ovaj moj rodjak ima zavrsena 2 fax a a ide i na treci,malo nesto radi,malo vise se zajebava a nema potrebu da radi kao konj ,kao ovdje u EU,gdje se samo radi i spava
mislim da je kvalitet zivota odlican na NZ
imam tetku i rodjake tamo,jedan od rodjaka je zivio i na novom zelandu i kaze da je NZ geografski isti kao bosna a to po meni nije lose
na NZ postoje sve moguce kulture i narodi i gore se razlicitosti cijene a mislim da nije problem ni za posao
ovaj moj rodjak ima zavrsena 2 fax a a ide i na treci,malo nesto radi,malo vise se zajebava a nema potrebu da radi kao konj ,kao ovdje u EU,gdje se samo radi i spava
mislim da je kvalitet zivota odlican na NZ
- Roland_Of_Gilead
#73 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
A što je sa UAE, Turskom, Bahreinom, Katarom...?
Vidim ovdje svi spominju zapadne zemlje.
Zašto ne otići na bliski istok ili Tursku? Tamo su ipak braća.
A drugo, tamo se mogu veliki novci zaraditi. Pogotovo u Dubaiu, Dohi i slično.
Vidim ovdje svi spominju zapadne zemlje.
Zašto ne otići na bliski istok ili Tursku? Tamo su ipak braća.
A drugo, tamo se mogu veliki novci zaraditi. Pogotovo u Dubaiu, Dohi i slično.
-
neki
#74 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
nabijem ja na q takvu bracu 
-
Programer28
#75 Re: Kako otici iz BiH - Ili sam glup ili ne vidim
Hvala, ovo su jako korisne informacije, jer sam mislio da nakon 4 godine studiranja mogu trazit drzavljanstvo. Upravo sam nasao da nakon diplomskog jedino mogu zatraziti radnu i boravisnu vizu do 2 godine. I to je opet nesto. Sve ukupno da bi dosao znaci do drzavljanstva treba mi 4 godine da provedem tamo ali na stalnoj boravisnoj vizi.neki wrote:Zaboravi na studij u Australiji, sa studijskom vizom nemas pravo traziti drzavljanstvo.
Zaboravi na agente koji pomazu i te price o uplati 150 000![]()
http://www.immi.gov.au je mjesto odakle bi trebao poceti...
Zanimljivo