Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ahasoho

#1 Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by ahasoho »

Imam GT opremu i plastika je bolje kvalitete nego kod drugih paketa. Ali uslijed godina i sunca je nekako posvijetlila (auto je iz 2000.god). Nije vise onako crna, nego uvijek izgleda kao da je naprasnjena.

Čime premazati plastiku ne da se usjaji, nego da dobije jacu nijansu crne boje?

Na pamet mi pade ona spuzvica za cipele (ono za brzo ciscenje cipela) s crnom bojom. Lako se nanosi, a nije jaka kao da je namazem crnom kremom za cipele. Iskustva?

Crni flomaster mi nemojte spominjati, jer sam jednom probao i nakon toga par godina bilo ljepljivo i ostajalo crno na rukama na dodir. Osim ako postoji pravi marker/flomaster za ovo?!
Melami

#2 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by Melami »

ahasoho wrote:Imam GT opremu i plastika je bolje kvalitete nego kod drugih paketa. Ali uslijed godina i sunca je nekako posvijetlila (auto je iz 2000.god). Nije vise onako crna, nego uvijek izgleda kao da je naprasnjena.

Čime premazati plastiku ne da se usjaji, nego da dobije jacu nijansu crne boje?

Na pamet mi pade ona spuzvica za cipele (ono za brzo ciscenje cipela) s crnom bojom. Lako se nanosi, a nije jaka kao da je namazem crnom kremom za cipele. Iskustva?

Crni flomaster mi nemojte spominjati, jer sam jednom probao i nakon toga par godina bilo ljepljivo i ostajalo crno na rukama na dodir. Osim ako postoji pravi marker/flomaster za ovo?!
pa ako ti si to boji onda oboji normalnom bojom, a ne tim nekakvim markerima.
Ja znam da se na TVu reklamira nekakve maramice, sad ja im ne bi vjerovao al ti kako hoces.
Pogledaj nesto ovdje, kad nadjes neki produkat onda pokusaj izguglati kakva su iskustva.
Drugi nacin, nadji neki video na youtube kako neko to radi, pa pokusaj naci taj proizvod na ebayu.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=ca ... e&_sacat=0
Qler

#3 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by Qler »

Cuj markerom farbao unutrasnjost?! e svasta...
bakonja

#4 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by bakonja »

Cuj marker, ja kupio auto i vec dvije godine mi ljepljivo i kontam sta li je pa se to desava. Cime si ga skinuo. :-)
goran16v

#5 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by goran16v »

ahasoho wrote: Na pamet mi pade ona spuzvica za cipele (ono za brzo ciscenje cipela) s crnom bojom. Lako se nanosi, a nije jaka kao da je namazem crnom kremom za cipele. Iskustva?
I svaki put kad dotaknes to gdje si mazao spuzvicom ruke ce ti biti crne i masne jer plastika ne upija...
juzna_strana

#6 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by juzna_strana »

Sonax ima odlicne proizvode za to sto tebi treba.
Imas ih u svim trznim centrima pa pogledaj.
dingosp0

#7 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by dingosp0 »

nece ti ni za cipele ono nista pomoci....
mozda privremeno, ali opet zaboravit ces da si mazao pa ces dotaci se hiljadu puta po garderobi i uprljati se...
jedino sjajni sprej onaj ti je spas...

poskidaj plastiku svu, kupi sprej crni, flat black ... i zadaj se jedan vikend i ofarbaj...
evo npr vako ti nesto treba, nez imali kod nas http://www.duplicolor.com/products/trimPaint/
citam po forumima amerckim, raja je koristila ovo da prefarba plastiku i svi su preporucili ovaj sprej
Melami

#8 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by Melami »

dingosp0 wrote:nece ti ni za cipele ono nista pomoci....
mozda privremeno, ali opet zaboravit ces da si mazao pa ces dotaci se hiljadu puta po garderobi i uprljati se...
jedino sjajni sprej onaj ti je spas...

poskidaj plastiku svu, kupi sprej crni, flat black ... i zadaj se jedan vikend i ofarbaj...
evo npr vako ti nesto treba, nez imali kod nas http://www.duplicolor.com/products/trimPaint/
citam po forumima amerckim, raja je koristila ovo da prefarba plastiku i svi su preporucili ovaj sprej
Ja sam nekoliko puta koristio proizvode dupli-color i katastrofa su.
Koliko sam skonto on hoce lijepu sjajnu crnu boju, i flat black mu nece pomoci. Neka uzme obicnu crnu boju.
dingosp0

#9 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by dingosp0 »

pa onda nek uzme obicnu crnu boju...
ili nek uzme crnu carbon foliju,poskida svu plastiku i pocne ljepiti
Melami

#10 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by Melami »

dingosp0 wrote:pa onda nek uzme obicnu crnu boju...
mislim da bi mu mogla i folija pomoci ako zna kako uraditi.
citroen xm

#11 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by citroen xm »

Ama neka uzme sprej za table koji koriste u praonicama prilikom kompletnog pranja auta. I neka pršće svako malo. Ionako on drži bar 7 dana sjaj. Kakvi markeri, kakve kreme za cipele i ostala čuda. A dupli-color proizvodi su loši i složio bih se sa Melamijem.
testovi3

#12 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by testovi3 »

mozes i mat crnim sprejom ali bet pripreme ce ti trajat mopzda 4 mjeseca i pocece da se guli bar je tako kad se farbaju unutrasnje rucke na vratima
a ako uradis dobru pripremu mozda i duze

koje je auto mozda je isplatnije trazit na otpadu plastike

ja nisam za sprej koji se koristi u autopraonicama na njeg sa lijepi prasina
citroen xm

#13 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by citroen xm »

Bez prajmera za plastiku neka ne pokušava farbati jer će napraviti samo još gori posao. Međutim i ako ofarba dobiće uglančanu površinu pa će auto ličiti na kinesku igračku, a vrlo vjerovatno će se svjetlost mnogo više reflektovati na šajbu pa će otežavati vidljivost.

Na tablu naprskanu sprejem se lijepi prašina, ali jednom u 10 dana nije problem preći krpom i opet naprskati.
preludezalude

#14 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by preludezalude »

Tu je najbolja i najdugotrajnija opcija da ti neko lijepo zalijepi karbon foliju.
ahasoho

#15 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by ahasoho »

Qler wrote:Cuj markerom farbao unutrasnjost?! e svasta...
to rade svi dileri autima, pa se ti i dalje pitaj ;-)
bakonja wrote:Cuj marker, ja kupio auto i vec dvije godine mi ljepljivo i kontam sta li je pa se to desava. Cime si ga skinuo. :-)
alkohol, aceton, razredjivac... ;-)
ahasoho

#16 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by ahasoho »

Melami wrote:
dingosp0 wrote:pa onda nek uzme obicnu crnu boju...
mislim da bi mu mogla i folija pomoci ako zna kako uraditi.
ne znam s folijom, probao. em mi je problem naci industrijski fen :( zato i gledam ima li nesto da se premaze
ahasoho

#17 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by ahasoho »

Ne bih farbao jer em je skupo em se previse sjaji izgube se teksture. Radije platiti da se folija metne.

Al kako zelim neko rjesenje koje ne kosta mnogo, a koje mogu sam izvesti, izgleda da mi ostaje stara metoda sa onim sprejom i pamucnom krpom.
shlauf

#18 Re: Kako osvjeziti boju plastike u unutrasnjosti auta

Post by shlauf »

goran16v wrote:
ahasoho wrote: Na pamet mi pade ona spuzvica za cipele (ono za brzo ciscenje cipela) s crnom bojom. Lako se nanosi, a nije jaka kao da je namazem crnom kremom za cipele. Iskustva?
I svaki put kad dotaknes to gdje si mazao spuzvicom ruke ce ti biti crne i masne jer plastika ne upija...
Jbga, kupi crne cipele i obriši ruke od njih. Ima da se cakle i cipele i tabla. :D

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Post Reply