Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kanarinen

#1 Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Kanarinen »

Baš skoro gledam neki bankar otkupio državne obveznice države argentine i sad hoće neke pare nazad, ukratko uhvatio cijelu zemlju za onu stvar i ucjenjuje ih. Hedž fond je jedan od najbržih načina sticanja bogastva.

Ja pitam:

1) Ko su ljudi koji se bave ovime?
2) Kako sve funkcioniše?
3) Šta je potrebno za uspjeh?
4) Jel ovo funkcioniše samo za SAD ili i za ostatak svijeta.. recimo hedž fond u bosni?
Saian

#2 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Saian »

John fails miserably to mention that the vulpture fund Eliot bought the defaulted bonds in 2008 at 7 cents on the dollar, so that with the argentinian government offer of 33 cents on the dollar they will be gaining 471 % They spent 50 million dollars and they are claiming 1.2 billon 
p.s. ja ne znam jesam li odavno procitao tuljanskiji post od ovog tvog gore, samoKazem
Šveđanin

#3 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Šveđanin »

Po postu bi rekao da si ti vise za saltera Intesa banke nego za pravljenje hedge fonda.

Skickat från min iPhone via Tapatalk
Stoner

#4 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Stoner »

Hedž fond je tip investicionog fonda koji koristi drugačije metode ulaganja u vrijednosne papire a najznačajnija je hedžing. Zato se i zove hedž fond. George Soros je najpoznatiji investitor, znam još za Victora Niederhoffera koji je bankrotirao, zajebo ga ovaj prvi.

Evo najosnovnijih uslova koje moraš ispuniti:

1. Imati bar 15 godina iskustva
2. U tih 15 godina si dominirao
3. Iznadprosječan IQ
4. Par milijardi početnog kapitala
5. Dobro poznavanje statistike, finansija, matematike, stohastike, politike, ma(i)kroekonomije,većine privrednih industrija i najbitnije - finansijskih tržišta
6. Jako tržište kapitala, transparentnost i dostupnost informacija na istom
7. Bar nekoliko godina profitabilnog korištenja hedžing strategije
8. Sklonost riziku, disciplina, strpljivost, samokontrola

Sretno!

Javi nam kako ide obaranje svjetskih valuta!
Stoner

#5 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Stoner »

9. Savršeno razumijevanja rizika i analiza istog
10. Bilo koje državljanstvo osim BH

Sretno!

I nemoj i ti napraviti neku veliku finansijsku krizu ko kolega ti Soros u Aziji.

P.S.

Lešinarski fond i hedž fond nisu isto. Ni blizu.
Kanarinen

#6 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Kanarinen »

A evo na primjer.. od 1000 studenata ekonomije u Bosni.. koliko je po tebi njih da imaju izgrađene sve te karakteristike.. da mogu napraviti nešto ovakvo.

Može li ekonomski UNSA izbaciti bar 10 budućih Soroševaca?
Stoner

#7 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Stoner »

Kanarinen wrote:A evo na primjer.. od 1000 studenata ekonomije u Bosni.. koliko je po tebi njih da imaju izgrađene sve te karakteristike.. da mogu napraviti nešto ovakvo.

Može li ekonomski UNSA izbaciti bar 10 budućih Soroševaca?
Niko. Ne moze. Ne uce te na fakultetu kako da obrnes koju milijardu dnevno.
Kanarinen

#8 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Kanarinen »

A gdje te uce?

I kako to da su upravo u investicionom bankarstvu i hedz fondovima.. medju milionima ljudi na ovom svijetu, raznih rasa, religija, nacija.. najvise zastupljeni jedni.. JEVREJI.
Nije nikakva teorija zavjere, Jevreja je oko 14 miliona.. kako je moguce da su toliko dobri u ovome? Prirodni talenat?

Sta bi ti rekao studentu koji kuka za Titom, pije kafu umjesto sto ide na predavanja, popunjava tikete i hoce da bude novi Soros?

Ima li ijedan covjek na balkanu koji bi po kapacitetu mogao parirati Sorosu?
Ricken

#9 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Ricken »

Kanarinen wrote:A gdje te uce?

I kako to da su upravo u investicionom bankarstvu i hedz fondovima.. medju milionima ljudi na ovom svijetu, raznih rasa, religija, nacija.. najvise zastupljeni jedni.. JEVREJI.
Nije nikakva teorija zavjere, Jevreja je oko 14 miliona.. kako je moguce da su toliko dobri u ovome? Prirodni talenat?

Sta bi ti rekao studentu koji kuka za Titom, pije kafu umjesto sto ide na predavanja, popunjava tikete i hoce da bude novi Soros?

Ima li ijedan covjek na balkanu koji bi po kapacitetu mogao parirati Sorosu?
Po kapacietu čega? Para? Ima. Vizije? Ima. Globalne podrške? Nema. Ko to u BiH može inicirati rat na nekom području na kojem postoje zanimljivi i utrživi resursi.

Pitaš se za Izrael. Pa najveći izvoz nakon USA-a imaju na teritorije pod upravom Palestine. Pa ti vidi. Izvoze 14 milijardi dolara u Palestinu, i jučer su kukali kako je bezobrazno što stanovnici Zapadne obale hoće da bojkutuju Izraelske proizvode. Kao nije lijepa poruka suživota.
Helem, sve se svodi na kontrolu ključnih resursa, a preduslov su globalne strategije koje jedino oni imaju. U svijetu glupih naroda i korumpiranih državnika to je samo prljav, ali nipošto zahtjevan posao.

Što se tiče tvog pitanja nije mi poznato da naš zaknon poznaje tip hedžing fonda, što znači da i kad bi skupio par miliona početnog kapitala ne bi u BiH mogao registrovati nešto slično niti investirati mimo pravila KMVP FBiH.
modem33

#10 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by modem33 »

Šveđanin wrote:Po postu bi rekao da si ti vise za saltera Intesa banke nego za pravljenje hedge fonda.

Hahahahahhahahahahahhahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahaha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :thumbup:
modem33

#11 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by modem33 »

Kanarinen wrote:Baš skoro gledam neki bankar otkupio državne obveznice države argentine i sad hoće neke pare nazad, ukratko uhvatio cijelu zemlju za onu stvar i ucjenjuje ih. Hedž fond je jedan od najbržih načina sticanja bogastva.

Ja pitam:

2) Kako sve funkcioniše?
4) Jel ovo funkcioniše samo za SAD ili i za ostatak svijeta.. recimo hedž fond u bosni?

Sinko, kad budes u Texas holdem up pokeru krenuo sa 1000$ i kroz 2 godine uspijes doci do 30 miliona $ tada ces biti spreman za Hedz fond jer tako ces moci steci "osjecaj za investiranje" .... I da ti kazem iz iskustva najtezi je 1 milion $ ostvariti a kasnije to ide laganno i brzo do 30 miliona $. Za 1 milion $ mi je trebloa 1 pol godina dok sa 1 milion na 30 milion $ mi je trebalo pola godine.

Kad igras zestoko i sa razlicitim igracima i razvijes svoj sistem strategije i pridrzavas ga se ..... to ide malo lakse. Potrebno je tu mnogo psihologije, strategije ulaganja, poznavanja pravila igre ... i slicno.

Tako ti je i sa Hedz fondom. A iz iskustva znam da tko ima najvise novca .... lakse profitira.
mirsek

#12 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by mirsek »

Ko hoce da obrce veliku lovu na berzi mora imati insajdere ili da zna sta neka vlada sprema da uradi u buducnosti pa na osnovu toga da ulaze.
Znaci bez debelih veze i izvora kljucnih informacija zaboraviti veliku lovu na berzi.
Za sve ostalo tu je sportska kladionica. :D
Drinski

#13 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Drinski »

Kakve frustracije ljudi gore imaju..
detroit-mercy

#14 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by detroit-mercy »

Kanarinen wrote:Baš skoro gledam neki bankar otkupio državne obveznice države argentine i sad hoće neke pare nazad, ukratko uhvatio cijelu zemlju za onu stvar i ucjenjuje ih. Hedž fond je jedan od najbržih načina sticanja bogastva.

Ja pitam:

2) Kako sve funkcioniše?
Pitaj Gasija :mrgreen: on bi ti sve ovo znao objasniti :skoljka: .
Šveđanin

#15 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Šveđanin »

Sta bi jel osnovao momak hedge fond? :D Ko nam je to gledao vuka wall streeta pa ga prebacilo. :D

Cim je on pitao ima li na ekonomiji u Sarajevu 10 buducih hedge menadzera, sve mi je bilo jasno. :D

Stoner

#16 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Stoner »

Mislim da se predomislio, ipak ce biti astronaut.
detroit-mercy

#17 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by detroit-mercy »

Stoner wrote:Mislim da se predomislio, ipak ce biti astronaut.
Ma ipak mu je bolje da bude pilot :mrgreen: .
Hajlac

#18 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by Hajlac »

Kako osnovati?

Prvi preduslov za "početni kapital" (TAJKUNska posla) jeste - biti psihopata.

ExNihilo

#19 Re: Kako osnovati svoj HEDŽ FOND?

Post by ExNihilo »

modem33 wrote:

Ja pitam:

2) Kako sve funkcioniše?

Sinko, kad budes u Texas holdem up pokeru krenuo sa 1000$ i kroz 2 godine uspijes doci do 30 miliona $ tada ces biti spreman za Hedz fond jer tako ces moci steci "osjecaj za investiranje" .... I da ti kazem iz iskustva najtezi je 1 milion $ ostvariti a kasnije to ide laganno i brzo do 30 miliona $. Za 1 milion $ mi je trebloa 1 pol godina dok sa 1 milion na 30 milion $ mi je trebalo pola godine.

Kad igras zestoko i sa razlicitim igracima i razvijes svoj sistem strategije i pridrzavas ga se ..... to ide malo lakse. Potrebno je tu mnogo psihologije, strategije ulaganja, poznavanja pravila igre ... i slicno.

Tako ti je i sa Hedz fondom. A iz iskustva znam da tko ima najvise novca .... lakse profitira.
Pazi ovog multimilionera :lol:
Post Reply