Kako osjetiti islam?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
bosancica2008

#1 Kako osjetiti islam?

Post by bosancica2008 »

Pozdrav svima,

mozda ce moje pitanje djelovati glupo, cudno, ili ne znam ni ja kako vec, ali zaista trebam pomoc forumasa. Naime, vec neko vrijeme nastojim da saznam sto vise o islamu...kupila sam dosta knjiga, neke posudila, dobila, cesto sam na portalima islamskog sadrzaja i sl. Medjutim, nedostaje mi tu jedna karika, a to je odlazak na mjesta gdje se okupljaju vjernici, imaju predavanja, druze se i sl, (mislim na Sarajevo). Jednostavno, zelim da izbliza vidim i budem sa vjernicima, da osjetim kako to sve funkcionise. Kad imam vremena idem do hf. Bugarija, ali njegovi dersovi traju jako kratko. Dakle... ima li iko ideju? Hvala unaprijed svima.
pure_love

#2 Re: Kako osjetiti islam?

Post by pure_love »

mislim da ce ti najbolje pomoci na forumu islambosne
Compact

#3 Re: Kako osjetiti islam?

Post by Compact »

Poštovana sestro,
http://www.nahla.ba/
http://annisa.net/a/
Na ovim stranicama ženskih udruženja možeš dobiti sve što te intersuje, od edukativnih sadržaja, do adresa njihovih prostorija. Znam da redovno održavaju predavanja i razne druge sdržaje, pa ti ih toplo preporučujem!
Postoji još i udruženje "Bistri izvor" ulica Lukavička, iza doma zdravlja Neđarići, tel 235 749 pa se možeš informisati, a slučajno znam da predavanja za žene organiziraju petkom!
beautyfool

#4 Re: Kako osjetiti islam?

Post by beautyfool »

I ja ti toplo preporucujem zenski edukacioni centar NAHLA http://www.nahla.ba, zaista imaju finu ponudu za edukaciju i razne programe,jos jedno mjesto a to ti je http://www.muslimanka.net tamo mozes procitati dosta toga o Islamu a i oni cesto puta organizuju raznorazna druzenja i predavanja.
arzuhal

#5 Re: Kako osjetiti islam?

Post by arzuhal »

Ja ništa plaho ne preporučjem, samo me zadivi tvoj post pa da ti se zahvalim zbog njeg i zaželim da, u ovom mubarek danu Arefata, Svemilosni primi tvoje dove i da ti se smiluje i oprosti. A i svima nama :D
mea-selam!
travar

#6 Re: Kako osjetiti islam?

Post by travar »

Imal' ovdje šta za muškinje :D
beautyfool

#7 Re: Kako osjetiti islam?

Post by beautyfool »

travar wrote:Imal' ovdje šta za muškinje :D
A sta bi ti ? :shock:
Dosta nam je sto smo oslobodjene obaveze da radimo i da izdrzavamo familiju pa moramo iskoristiti svo to vrijeme u pripremanju, sredjivanju kuce, u druzenju, u edukaciji, na masazama,u raznim salonima, na izletima i tako to, ha ja...pusti nas malo da uzivamo u "diskriminaciji" vi ionako imate svojih obaveza :-)
Poslanik savs je rekao :"Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojoj zeni" :)
:D :D :D
travar

#8 Re: Kako osjetiti islam?

Post by travar »

beautyfool wrote:
Dosta nam je sto smo oslobodjene obaveze da radimo i da izdrzavamo familiju pa moramo iskoristiti svo to vrijeme u pripremanju, sredjivanju kuce, u druzenju, u edukaciji, na masazama,u raznim salonima, na izletima i tako to, ha ja...pusti nas malo da uzivamo u "diskriminaciji" vi ionako imate svojih obaveza :-)
Poslanik savs je rekao :"Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojoj zeni" :)
Ma nisam tako mislio :D
People tend to get me wrong :shock:
beautyfool

#9 Re: Kako osjetiti islam?

Post by beautyfool »

travar wrote:
beautyfool wrote:
Ma nisam tako mislio :D
People tend to get me wrong :shock:
Neka bolan da i ja malo kritikujem, pokvari mi cejf :-)
Anyways Bajram serif mubarek olsun ! :)
chuchumbamayumbe

#10 Re: Kako osjetiti islam?

Post by chuchumbamayumbe »

bosancica2008 wrote:Pozdrav svima,

mozda ce moje pitanje djelovati glupo, cudno, ili ne znam ni ja kako vec, ali zaista trebam pomoc forumasa. Naime, vec neko vrijeme nastojim da saznam sto vise o islamu...kupila sam dosta knjiga, neke posudila, dobila, cesto sam na portalima islamskog sadrzaja i sl. Medjutim, nedostaje mi tu jedna karika, a to je odlazak na mjesta gdje se okupljaju vjernici, imaju predavanja, druze se i sl, (mislim na Sarajevo). Jednostavno, zelim da izbliza vidim i budem sa vjernicima, da osjetim kako to sve funkcionise. Kad imam vremena idem do hf. Bugarija, ali njegovi dersovi traju jako kratko. Dakle... ima li iko ideju? Hvala unaprijed svima.
Jesi li muslimanka?
travar

#11 Re: Kako osjetiti islam?

Post by travar »

beautyfool wrote: Neka bolan da i ja malo kritikujem, pokvari mi cejf :-)
Anyways Bajram serif mubarek olsun ! :)
Izvintavam se, ne skontah, halali :D
Allahraziolsun, i tebi BŠMO (trebali bi staviti smajlija sa ovom kraticom :D )
bosancica2008

#12 Re: Kako osjetiti islam?

Post by bosancica2008 »

Chuchumbamayumbe, jesam muslimanka. Ali, nazalost (jos uvijek) samo po imenu. Dok nisam pocela da razmisljam o vjeri mislila sam da sam mnogo veca vjernica.
bosancica2008

#13 Re: Kako osjetiti islam?

Post by bosancica2008 »

Svim forumasima koji osjecaju da se to na njih odnosi - sretna Nova 1430. godina....
bosancica2008

#14 Re: Kako osjetiti islam?

Post by bosancica2008 »

E izvinite, ali ja dodjoh na forum nakon duzeg vremena i sada sam se bas "navila":) Ali, ja bih da vas pitam nesto (a da to ne bude kao ono - šta djeca znaju o zavičaju). Dakle, za oni dio forumasa koji vjeruje i nema dileme da postoji Bog, Allah, zasto su tako sigurni u to, u cemu vide dokaze postojanja Boga?
PS: Ovo zaista nije provokacija, vec samo upit jedne izgubljene duse...
tranquil

#15 Re: Kako osjetiti islam?

Post by tranquil »

bosancica2008 wrote:E izvinite, ali ja dodjoh na forum nakon duzeg vremena i sada sam se bas "navila":) Ali, ja bih da vas pitam nesto (a da to ne bude kao ono - šta djeca znaju o zavičaju). Dakle, za oni dio forumasa koji vjeruje i nema dileme da postoji Bog, Allah, zasto su tako sigurni u to, u cemu vide dokaze postojanja Boga?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=46419
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=50962
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=42388

Sretno u pronalaženju sebe i vlastitih uvjerenja :)
istocnjak

#16 Re: Kako osjetiti islam?

Post by istocnjak »

bosancica2008 wrote:E izvinite, ali ja dodjoh na forum nakon duzeg vremena i sada sam se bas "navila":) Ali, ja bih da vas pitam nesto (a da to ne bude kao ono - šta djeca znaju o zavičaju). Dakle, za oni dio forumasa koji vjeruje i nema dileme da postoji Bog, Allah, zasto su tako sigurni u to, u cemu vide dokaze postojanja Boga?
Dokazi postojanja Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) su svuda oko nas samo ih treba potražiti. Dokazi o postojanju Allaha dž.š. se nalaze oko nas i u nama, jedan od prostih dokaza postojanja Allaha dž.š. je i kretanje zemlje oko sunca jer ako bi se zemlja približila suncu sve bi na istoj izgorilo a ako bi se udaljila ostala bi okovana ledom. Već 4,5 biliona godina zemlja se okreće oko sunca na skoro istoj udaljenosti što te dovodi do zaključka da postoji Centralna Sila upravljanja svime u svemiru kao i u onim što mi ne znamo. Isto tako u atomu imamo kretanje elektrona oko jezgra. Drugi dokaz je u ljudima a to je kucanje srca jer je medicina još uvijek nema odgovor na pitanje šta to pokreće srce da se stalno grči i opušta pumpajući krv kroz organizam a svi znamo da perpetum mobile ne postoji. Sam čovjek je dokaz postojanja Allaha dž.š. jer je dualistićko biće sastavljeno od materije i onoga što nije materija ili nematerija. Postojanje nematerije su prije nekoliko godina dokazali naučnim eksperimentom pa malo vidi Google a najbolje ti je da pročitaš prvo malu knjižicu "Dijalog sa prijateljem ateistom" od Dr. Mustafe Mahmuda pa nakon toga "Zapečaćeni dženetski napitak" ali počni čitati od neke 50 stranice od rodjenja poslanika Muhammeda s.a.v.s. ako ti je dosadno da čitaš o događajima prije. Nakon toga pročitaj knigu "Biblija, Kur'an i Nauka" od doktora Maurcie Baucaille i imačeš jasniju sliku o vjeri.
NIN

#17 Re: Kako osjetiti islam?

Post by NIN »

istocnjak wrote: Dokazi postojanja Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) su svuda oko nas samo ih treba potražiti. Dokazi o postojanju Allaha dž.š. se nalaze oko nas i u nama, jedan od prostih dokaza postojanja Allaha dž.š. je i kretanje zemlje oko sunca jer ako bi se zemlja približila suncu sve bi na istoj izgorilo a ako bi se udaljila ostala bi okovana ledom. Već 4,5 biliona godina zemlja se okreće oko sunca na skoro istoj udaljenosti što te dovodi do zaključka da postoji Centralna Sila upravljanja svime u svemiru kao i u onim što mi ne znamo. Isto tako u atomu imamo kretanje elektrona oko jezgra. Drugi dokaz je u ljudima a to je kucanje srca jer je medicina još uvijek nema odgovor na pitanje šta to pokreće srce da se stalno grči i opušta pumpajući krv kroz organizam a svi znamo da perpetum mobile ne postoji. Sam čovjek je dokaz postojanja Allaha dž.š. jer je dualistićko biće sastavljeno od materije i onoga što nije materija ili nematerija. Postojanje nematerije su prije nekoliko godina dokazali naučnim eksperimentom pa malo vidi Google a najbolje ti je da pročitaš prvo malu knjižicu "Dijalog sa prijateljem ateistom" od Dr. Mustafe Mahmuda pa nakon toga "Zapečaćeni dženetski napitak" ali počni čitati od neke 50 stranice od rodjenja poslanika Muhammeda s.a.v.s. ako ti je dosadno da čitaš o događajima prije. Nakon toga pročitaj knigu "Biblija, Kur'an i Nauka" od doktora Maurcie Baucaille i imačeš jasniju sliku o vjeri.
A sta cemo sa sisnim bradavicama kod muskinja i tim tvojim repicem medju guzovima?

P.S. Zas li kako i kada je nastalo zlato i znas li kako mravi medjusobno komuniciraju?
Epitop

#18 Re: Kako osjetiti islam?

Post by Epitop »

@istočnjak i NIN imate PM za svoje lične rasprave
armin_tz

#19 Re: Kako osjetiti islam?

Post by armin_tz »

NIN wrote:
istocnjak wrote: Dokazi postojanja Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) su svuda oko nas samo ih treba potražiti. Dokazi o postojanju Allaha dž.š. se nalaze oko nas i u nama, jedan od prostih dokaza postojanja Allaha dž.š. je i kretanje zemlje oko sunca jer ako bi se zemlja približila suncu sve bi na istoj izgorilo a ako bi se udaljila ostala bi okovana ledom. Već 4,5 biliona godina zemlja se okreće oko sunca na skoro istoj udaljenosti što te dovodi do zaključka da postoji Centralna Sila upravljanja svime u svemiru kao i u onim što mi ne znamo. Isto tako u atomu imamo kretanje elektrona oko jezgra. svi znamo da perpetum mobile ne postoji. Sam čovjek je dokaz postojanja Allaha dž.š. jer je dualistićko biće sastavljeno od materije i onoga što nije materija ili nematerija. Postojanje nematerije su prije nekoliko godina dokazali naučnim eksperimentom pa malo vidi Google a najbolje ti je da pročitaš prvo malu knjižicu "Dijalog sa prijateljem ateistom" od Dr. Mustafe Mahmuda pa nakon toga "Zapečaćeni dženetski napitak" ali počni čitati od neke 50 stranice od rodjenja poslanika Muhammeda s.a.v.s. ako ti je dosadno da čitaš o događajima prije. Nakon toga pročitaj knigu "Biblija, Kur'an i Nauka" od doktora Maurcie Baucaille i imačeš jasniju sliku o vjeri.
A sta cemo sa sisnim bradavicama kod muskinja i tim tvojim repicem medju guzovima?

P.S. Zas li kako i kada je nastalo zlato i znas li kako mravi medjusobno komuniciraju?
Dobro si mu reko...
Drugi dokaz je u ljudima a to je kucanje srca jer je medicina još uvijek nema odgovor na pitanje šta to pokreće srce da se stalno grči i opušta pumpajući krv kroz organizam
Dasi stagod procitao, ne bi pisao ovakve gluposti poput ove gore. Srce ima svoj autonomni nervni sistem. Ja sad ne bi htio da ulazim u polemiku da li postoji bog ili ne, niti želim da sputavam tvoje vjerovanje, ali bi mogao provjeriti ono sto cujes ili procitas.
ragib

#20 Re: Kako osjetiti islam?

Post by ragib »

http://www.tabacki.com/ba/main/index.php

tabacki mesdzid je zakon, neces se prevariti imas svaku subotu predavanja.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#21 Re: Kako osjetiti islam?

Post by Latina »

beautyfool wrote: A sta bi ti ? :shock:
Ne sjedimo sve kod kuce itd. mila. Ja radim k'o masina ( trenutno sam na odmoru pa sam vise na forumu ). I nisam jedina.
beautyfool

#22 Re: Kako osjetiti islam?

Post by beautyfool »

Latina wrote:
beautyfool wrote: A sta bi ti ? :shock:
Ne sjedimo sve kod kuce itd. mila. Ja radim k'o masina ( trenutno sam na odmoru pa sam vise na forumu ). I nisam jedina.
Meni se cini da ti nisi najbolje razumila sta sam htjela reci :) ...rekla sam "oslobodjene obaveze" dakle npr ako si u bracnom statusu po Islamu ti nemas obavezu da radis a i ako radis novac zaradjen mozes da trosis na svoje licne potrebe, suprug je taj koji se smatra obaveznim da finansiski izdrzava porodicu.
Sto se tice posla i ja sam godinama aktivna po tom pitanju, elhamdulillah :-)
Post Reply