Kako organizovati proteste po zakonu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#76 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Haris.ba »

Evo, gorivo je pojeftinilo.
Molim cijenjene forumase koji pozivaju na upotrebu sile, da ne pale i unistavaju drzavnu imovinu.
Nek zapale iz protesta svoju privatnu kao dokaz svojih uvjerenja.
gospodja profiterka

#77 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by gospodja profiterka »

Haris.ba wrote:Evo, gorivo je pojeftinilo.
Molim cijenjene forumase koji pozivaju na upotrebu sile, da ne pale i unistavaju drzavnu imovinu.
Nek zapale iz protesta svoju privatnu kao dokaz svojih uvjerenja.
Sigurno i bi da im je ostalo kakve imovine.
Haris.ba

#78 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Haris.ba »

Pa hoćemo li vise odlučiti? Je li na nasilje poziva i vodi srednja klasa koja ima imovinu? Ili sirotinja koja je nema, a koja ce kako neko fino bez stida ukaza, biti gorivo revolucije.
calculator

#79 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by calculator »

Haris.ba wrote:Pa hoćemo li vise odlučiti? Je li na nasilje poziva i vodi srednja klasa koja ima imovinu? Ili sirotinja koja je nema, a koja ce kako neko fino bez stida ukaza, biti gorivo revolucije.
Zašto temu o protestima i njihovoj organizaciji spinuješ nasiljem? :?
Haris.ba

#80 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Haris.ba »

calculator wrote:
Haris.ba wrote:Pa hoćemo li vise odlučiti? Je li na nasilje poziva i vodi srednja klasa koja ima imovinu? Ili sirotinja koja je nema, a koja ce kako neko fino bez stida ukaza, biti gorivo revolucije.
Tesla10 wrote: Ovi na vlasti milom otići neće. Oni razumiju samo silu.
KIseljak12 wrote: I da, revolucije ne pokrece proletarijat, njih pokrece srednja klasa koja u tome vidi svoj interes. Proleteri su gorivo vazda bili i ostali.
lijepa u dusi wrote:Mi smo toliko zaglibili da se ne moze nista rijesit mirno, civilizovano, postepeno. Moze nas spasit samo revolucija, da se narod konacno dozove pameti i skine s vlasti glavesine, protjera ih iz predsjednistva, vlade, parlamenta, s Poljina. Sve sto imaju da se zaplijeni. Svima ruke svezat i na autoput, da vidis kako se onda brzo gradi. Nema dzaba hljeba. Upregnut stoku kako oni nas drze upregnute 20 godina. Eto to je rjesenje, pa sta god poslije bude, gore ne moze biti sigurno.
Jest, ja pozivam na nasilje i spinujem. :-)
gospodja profiterka

#81 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Lažna dilema. Paljenje je nusproizvod svakog ozbiljnog bunta, a ne njegov cilj. Ako se suzdržavaš od bunta jer bi moglo doći do paljenja, bogami ćeš se natrpiti svega.
Haris.ba

#82 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Haris.ba »

http://www.bbc.com/news/world-europe-30653784

Da se pokrenu ritualna paljenja ko u Francuskoj? Eto, to je baš efikasan način protesta. Imaju paljenja auta i u Sarajevu. Pa ne vidim baš nekih promjena. Zapaliti predsjedništvo? Imaš optužnicu protiv dva lica, renovirano predsjedništvo i izgubljenu arhivsku građu od neprocjenjive vrijednosti. Imaš zapaljenu zgradu općince Centar. I posljedicu renoviranje zgrade.
Zapaljen dio općine Tuzla. posljedica? Obnovljena šalter sala. I jedan lik se spasio i zdušio preko azila u Austriju.

Ko misli da će silom nešta promjeniti je u zabludi. Prema njemu će odjednom proraditi pravna država.

A "srednja klasa" će mu se smijati, i istrumentalizirati njegovu "žrtvu".
gospodja profiterka

#83 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Haris.ba wrote:http://www.bbc.com/news/world-europe-30653784

Da se pokrenu ritualna paljenja ko u Francuskoj? Eto, to je baš efikasan način protesta. Imaju paljenja auta i u Sarajevu. Pa ne vidim baš nekih promjena. Zapaliti predsjedništvo? Imaš optužnicu protiv dva lica, renovirano predsjedništvo i izgubljenu arhivsku građu od neprocjenjive vrijednosti. Imaš zapaljenu zgradu općince Centar. I posljedicu renoviranje zgrade.
Zapaljen dio općine Tuzla. posljedica? Obnovljena šalter sala. I jedan lik se spasio i zdušio preko azila u Austriju.

Ko misli da će silom nešta promjeniti je u zabludi. Prema njemu će odjednom proraditi pravna država.

A "srednja klasa" će mu se smijati, i istrumentalizirati njegovu "žrtvu".
Nismo se dobro razumjeli... Ja rekoh da je to lažna dilema jer jednog bez drugog nema (bunta bez paljevine). Baš kao što bez sile nema suštinske promjene. Ostalo je stvar izbora. Ili hoćeš, pa se i s paljevinom pomiriš, ili nećeš, pa se miriš sa svakom tiranijom. Ali treće varijante nema, niko je nije izmislio, svi pokušaji su skončali otužno, disfunkcionalno, besciljno, kao što baš sada možemo vidjeti u susjednoj nam Evropi. I na kraju će biti paljevine. Ili neće biti ničega.
KIseljak12

#84 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by KIseljak12 »

Tema je kako organizovati proteste po zakonu. Ja i ne zagovaram revoluciju u smislu da narodne mase krenu paliti sta stignu. Proleteri = gorivo nisam smislio ja, niti se zalazem za to. Svrha je bila da upozorim one sto bi palili. Nama je potrebna revolucija svijesti, mozgova, kad bi se ona desila ne bi vise trebao neko da objasnjava sta valja a sta ne. Dakle protiv pljacke, paljevine, destabilizacije, a za revoluciju svijesti, mirne masovne proteste, fokusirano djelovanje na putu ostvarivanja gradjanske drzave
Moenx

#86 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Moenx »

OK dosli smo do toga da nam revolucija ne treba i sada vec imamo proteste u fokusu
ALi j sam to naveo, ako u strukturi stanovnistva imate gro nezaposlenih i ako se oni poglavito nadju na kafi po bastama kuda trebaju prolaziti protestanti hajde da budemo posteni
Ko ne bi izjednacio nezaposlene sa protestantima
tj sa aspekta drzave sa aspekta nezaposleni se tretiraju isto kao i protestanti
Dakle protesti se na taj nacin ponistavaju
Mislim ja zalim zbog toga
Drugo je to protest SPanija Italija ti ljudi su tamo face recimo zeljeznicari kada strajkuju vlada se htjela ne htjela zapita
A ljudi ovdje bas i nisu pa necu reci da patimo od nedostatka ljudskih prava, jednostavno nismo angazirani
Seoskivaralica

#87 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Seoskivaralica »

Potrebna je VOLJA , volja ljudi.... Naravno , od vrijednih ljudi , kako profesora , doktora , umjetnika , novinara , ljudi koji će rzmo. Oblačiti stalno nešto žuto kao dio bunta i negodovanja , kao izražaj pljuvanja na stanje u državi i društvu kao dio nekog slogana kog treba osmisliti , šamara establišmentu poltronstva i autokratije famElija , .....
Radnik , učenik , penzioner , kurva , prosjak , svi. Svi pokazati za koga su....
Pokazati sa trakom kao u akcijama za spas ove države.

Naravno da se iskristališe ko je za bolje svima a ko za bolje meni.
Ko je poltron koji ne smije reći protiv svog šupka u koji se uvlači.

Neće se tako očistiti kukolje nego dobiti masa.
Uvijek ima onih mainstreamaša koji samo prate šta treba da se uradi da bi imao svoje džepove pune , onih što bi i majku rodjenu ubio zarad uskog ličnog interesa...reklo bi se snalažljivih , doduše prije ljudi bez obraza i časti....
Koji potpisuju bjanko izjave samo da bi bili u vlasti il na vlasti , imali dobru platu , bili na bini na protestu , bili u masi na protestu sa selfijem isl.

Jasan cilj za Ničeove Velike ljude koji će nas , nas sve ostale , povesti u bolje sutra.

Jer bez vodstva i plana svaki protest i revolucija je aždaha bez glave koja se besciljno koprca i klokinja i krvari ko gušterov otkinut rep..
Vidjeli smo onaj revolt kod protesta boraca neke godine , zlatni ljiljani su batinani , zašto , jer se skupina navijača pridružila vici i počela kamenovati vladu i onda sve ode u haos....balavurdija napravila kavgu i otišla...
Od čoporativnosti i bezciljnog nasilja nema mnogo efekta...strpaju sve u isti koš i gotovo , to je kažu nemir , paljevina , huliganstvo, kako sve ne.....

Treba ostvariti legitimitet revolucije ili protesta ili puča....bez vojske , naučne elite , sedme sile , renomiranih gradjana , estrade , to je samo prdež u čabar.
lijepa u dusi

#88 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by lijepa u dusi »

Haris.ba wrote:
calculator wrote:
Tesla10 wrote: Ovi na vlasti milom otići neće. Oni razumiju samo silu.
KIseljak12 wrote: I da, revolucije ne pokrece proletarijat, njih pokrece srednja klasa koja u tome vidi svoj interes. Proleteri su gorivo vazda bili i ostali.
lijepa u dusi wrote:Mi smo toliko zaglibili da se ne moze nista rijesit mirno, civilizovano, postepeno. Moze nas spasit samo revolucija, da se narod konacno dozove pameti i skine s vlasti glavesine, protjera ih iz predsjednistva, vlade, parlamenta, s Poljina. Sve sto imaju da se zaplijeni. Svima ruke svezat i na autoput, da vidis kako se onda brzo gradi. Nema dzaba hljeba. Upregnut stoku kako oni nas drze upregnute 20 godina. Eto to je rjesenje, pa sta god poslije bude, gore ne moze biti sigurno.
Jest, ja pozivam na nasilje i spinujem. :-)
Dakle, revolucija podrazumijeva automatski paljenje neceg? Uopste nije to ono sto sam imala u planu. Sva ta njihova privatna imovina da se podijeli narodu koji je dijelove svog tijela ostavio na linijama devedesetih, a danas zive od par desetina KM, mozda ni toliko, u barakama koje prokisnjavaju, bez grijanja, gladni i ucviljeni, dok mole Boga da ih uzme sebi i skrati im muke. Ne bi toga bilo dovoljno za svu sirotinju, barem ne odmah. Ali sigurno da bi se nakon preuzimanja bankovnih racuna dug Bosne otplatio za vrlo kratko vrijeme, mozda bismo dosli i u plus.

I otkad je kod nas srednja klasa ona koja ima neku veleimovinu? Pobogu, srednja klasa su ljudi koji spoje prvi s prvim bez da se zaduze u lokalnom granapu ili posude od nekog. Vec odavno nam je tako. Ogromne su razlike izmedju slojeva drustva i nema sredine. Meni je vise muka od svega.
Evo bas sad racunam s muzem, drzava mu je uzela preko 6 000 KM za prethodnu godinu, mimo novca za zdravstveno. Nisu to drzavi neke velike pare, ali pomnozi ih recimo sa 300 000, onda postaju velike i zavrsavaju naravno na privatnim racunima pojedinaca!
Oporezuju platu obicnog covjeka i uzimaju mu dusu, sto ti je manja plata cini mi se sve je veci porez, a onim guzonjama koji imaju preko 4 000 KM mjesecno, kao da ni ne odbijaju nista.

Ljuta sam na nas jer vidim da jedan od 200 ljudi razmislja na isti nacin i da je spreman da se bori, uzasnuta sam slijeganjem ramenima i svim drugim sto ne uspijevam ni da opisem, izaziva uzasan osjecaj gadjenja u meni i najradije bih se sad spakovala i isla sto dalje. Ali ostavljam tu mladju sestru i brata znajuci da ce sutra oni mozda biti ubijeni na ulici i da niko nece odgovarati za to, jer su se nasli u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu, da ce sutra njihova djeca mozda biti gladna i zeljna svega jer im roditelji ne mogu naci posao ili cak i ako ga imaju, plata im je nedovoljna da bi priustili vise od pukog prezivljavanja, a mozda cak ni to.

Ne mogu da se prepustim svemu i da slegnem ramenima znajuci da su nam izbori namjesteni, potkupljeni, da smo postali privatno vlasnistvo i robovi pojedinaca, da nema drzave koja nas stiti, ni pravosudja, ni zakona, ni policije, ni sistema... nicega, da nemamo pravo glasa, da nas niko nista ne pita, a uzimaju nam dusu i snagu lopatom, da smo obicni pijuni.
Izvinite, gospodo, ali se smatram inteligentnijom od toga.
supercali

#89 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by supercali »

Ja kontao s tobom u revoluciju al cim sam procitao ja s muzem racunala ohladio sam se
Idem ja ganjati revolucionarke na drugim mjestima
lijepa u dusi

#90 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by lijepa u dusi »

supercali wrote:Ja kontao s tobom u revoluciju al cim sam procitao ja s muzem racunala ohladio sam se
Respo, zajebanciju prosipaj na lj&s, ovo su ozbiljne teme :D
supercali

#91 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by supercali »

lijepa u dusi wrote:
supercali wrote:Ja kontao s tobom u revoluciju al cim sam procitao ja s muzem racunala ohladio sam se
Respo, zajebanciju prosipaj na lj&s, ovo su ozbiljne teme :D
Ok mora se malo nego stvarno je zalosno da malo ljudi zeli bolji zivot
Banalan primjer u tramvaju kazes pomjeri se na sredinu da mogu uci ostali ne brini nece ti pobjeci stanica jok stoji i gleda te ko nijema osoba
Da ne govorim o vecim stvarima hajmo se organizovati da nam sutra bude bolje
Jok sjedi pije kafu i njemu je dobro
Ukazea na nepravilnosti docekaju te na noz
Evo ja cu prvi biti uz tebe (ako se muz skloni) da podrzim bilo kakav vid protesta revolucije nazovi kako hoces ako cemo sutra bolje zivjeti
Problem je sto nema kanala kuda ce se to provuci do svih ljudi koji vi stvarno zelili bolje sutra
Evo sutra da se ovdje organizujemo kladim se da bi ti sipa ili neko od tih agencija dosli na vrata da ispituju naravno ako mali od tetke koji je haker bude slobodan pa nas bude pratio
Drzava je jednostavno gora nego najcrnje "komunisticke" drzave koje su postojale
Njom upravlja odredjena grupa ljudi koje je rat iznjedrio na ovaj ili onaj nacin i drze pod kontrolom obicne ljude koji bi se borili za bolje sutra u vecini slucajeva
Moenx

#92 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Moenx »

Al zato cim e ustane hajd kafa hajd ovo hajd ono
nightvision

#93 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by nightvision »

Koja srednja klasa? Srednja klasa u bosni je administracija zaposlena na drzavne jasle po partijskoj i rodbinskoj liniji. Visoka klasa su politicki mafijasi i pokoji "ugledni" privrednik. Sve ostalo je sirotinja. Sta ti mislis ko poziva na nasilje? To pod jedan. Pod dva, nasilje je i ovo sto sirotinja trpi od strane politicke mafije i ima daleko vece posljedice i za drzavu i za narod nego li dvije-tri spaljene zgrade, pa taman i da je u pitanju predsjednistvo. Iduci put kad ga budu palili nek samo budu sigurni da su sva trojica unutra, da ne gori bas dzaba.
AmirBaa

#94 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by AmirBaa »

nightvision wrote:
Koja srednja klasa? Srednja klasa u bosni je administracija zaposlena na drzavne jasle po partijskoj i rodbinskoj liniji. Visoka klasa su politicki mafijasi i pokoji "ugledni" privrednik. Sve ostalo je sirotinja. Sta ti mislis ko poziva na nasilje? To pod jedan. Pod dva, nasilje je i ovo sto sirotinja trpi od strane politicke mafije i ima daleko vece posljedice i za drzavu i za narod nego li dvije-tri spaljene zgrade, pa taman i da je u pitanju predsjednistvo. Iduci put kad ga budu palili nek samo budu sigurni da su sva trojica unutra, da ne gori bas dzaba.
odlicno receno :) ali djaba objasnjavati ovim lokalnim pljuvacima, ne do Bog koju pametnu ko da napise, samo ide hejt :-D
dezurni_ucenik

#95 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 22/03/2016 13:02, edited 1 time in total.
Moenx

#96 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Moenx »

nightvision wrote:
Ok prvi dio posta dotaknuo se srednje klase dakle dotaknuo se nasim saovnistvom nasim stanjem nasim odnosom prema istom
DAkle mislim da u zizi treba biti kako se mi odnosimo prema samima sebi onimsto imamo
Zasto je to bitno
Zato sto ako utvdimo sta imamo i koliko imamo i kakav je nas stav prema tome sto imamo tada mozemo utvrditi i nas patriotizam i nase mjesto u drustvu; i ono sto je jako bitno tada mozemo saznati koliko su nas pokrali
DAkle ako ne znamo cijeniti to sto imamo onda ne znamo koliko su nam ukrali
Na fonu prisjeticu se intervjua Gorana Milica na Face tv
Govoreci o temi koja je otprilike gadjala posttranzicijska drustva Goran Milic veli: "dosta toga smo asljedili od bivseg sistema i gro stambenih problema zapravo je rjesen jos u komunizmu "
Ovo je parafreaziranje ali eto pitanje bi bilo da li smo spremni da stvaramo nove vrijednosti i ne samo stvaramo nego zastitimo od negativnih utjecaja :jal lopova profitera i slicnih
Naravno ovaj drugi dio posta naravno da dolazis do trenutka ocaja
oridjidji

#97 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by oridjidji »

Sve zapaliti. Uvesti diktaturu. Udariti zidove na Dinari i Drini. :D Enver Hoxha stil dok se svi ne usaglasimo da smo prije svega Bosanci i Hercegovci. :D
Moenx

#98 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Moenx »

Pa, nije ni to lose
Hakiz

#99 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: Ko misli da će silom nešta promjeniti je u zabludi. Prema njemu će odjednom proraditi pravna država.
Kao što vidimo iz primjera Francuske revolucije (ne, revolucionari nisu ubili i kralja i kraljicu i nisu srušili simbol represivne moći sistema, Bastilju), komunističkih revolucija (mislim da smo mi u kolektivnoj zabudi kada mislimo da su komunisti na vlasti u Kini, na Kubi, i da nisu vladali SSSR-om koliko jesu).

A mislim i da bi Indijci i Južnoafrikanci imali šta reći.

Tačno, revolucije ništa ne mijenjaju, na kraju sve njih sredi pravna država.
Hakiz

#100 Re: Kako organizovati proteste po zakonu?

Post by Hakiz »

Na nasilje poziva srednja klasa. Oni imaju znanja i sposobnosti da organizuju i vode. Sirotinja je topovsko meso. Pogedaj istoriju, nikada nisu revolucije poveli neobrazovani i siromašni. Oni, njihova patnja možda jesu bili razlog pokretanja revolucija, ali su revolucije praktično, dakle organizovanjem strategije i taktičkih radnji pokretali obrazovani, srednja klasa.
Post Reply