Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
- Pietje_Bel
#1 Kako opisujete svoje Bosnjastvo ili Bosanstvo?
a) Bosanac/ Bosanka sam. Za mene akcenat moga nacionalnog identitet lezi na Islamu. Islam je kljuc moga Bosanstva. Za mene istorija moje zemlje pocinje sa dolaskom Islama. Sa periodom prije toga ja ne osjecam neku identifikaciju.
b)Bosanac/ Bosanka sam. Moja identifikacija pocinje sa kraljevinom i banovinom Bosnom. Ipak akcenat moje identifikacije lezi na Islamu. Islam je kljuc moga Bosanstva. Svi smo mi bili Bogumili a oni su bili isti ko i muslimani.
c)Bosanac Bosanka sam. Moja identifikacija pocinje sa banovinom i kraljevinom Bosnom. Islam nije kljuc moga Bosanstva. Citam knjige o istoriji stare nam drzave o Tvrtku, Ostoji i Dobrijem Bosnjanima, Crkvi Bosanskoj i staroj Bosanskoj slavi.( Ucim svoju djecu da budu Bosanci na ovaj nacin. ) Redovno posjecujem Bobovac i druga mjesta koja su vezana za moj identitet.
d) Bosanac/Bosanka sam, svi trebamo biti Bosanci u BiH. Moj nacionalni identitet je vezan za BiH i ne zelim da sebe ili svoju djecu previse opterecujem sa identitetom. Bosanac/ Bosanka sam i gotovo.
e)Bosanac/Bosanka i Hercegovac/Hercegovka sam. Svi mi trebamo biti Bosanci i Hercegovci po naciji. Moj identitet je vezan za BiH i ne zelim da se previse zamaram sa tim. Ja sam Bosanac i hercegovac i gotovo.
f)Bosanac /Bosanka sam. Volim Tita. Istorija moje drzave za mene pocinje pogotovo sa dolaskom Tita. Svi mi trebamo biti Bosanci/Bosanke , kao sto smo nekada svi bili Jugoslaveni.
g)Bosnjak/ Bosnjakija sam. Akcenat moga identiteta lezi na Islamu. Islam je kljuc moga Bosnjastva. Istorija moje drzave pocinje sa dolaskom Islama u Bosnu. Period prije toga za mene nema neke vrijednosti u smislu da se sa tim periodom identifikujem. Postujem zastavu sa ljiljanima ali to je sve.
h)Bosnjak/ Bosnjakinja sam. Moje Bosnjastvo pocinje sa prvom neovisnom Bosanskom banovinom 1180. Ipak akcenat moga Bosnjasva lezi na Islamu i u Islamskom identitetu (te ucim svoju djecu da budu Bosnjaci na ovaj nacin). Svi smo mi bili Bogumili prije a Bogumili su bili isti ko muslimani tako da nema potrebe da razmisljam o tome. Sve je logicno.
i)Bosnjak/Bosnjakinja sam. Moje Bosnjastvo pocinje sa prvom neovisnom Bosanskom banovinom 1180. Akcenat moga Bosnjastva su Banovina i Kraljevina Bosna a Islam nije kljuc moga Bosnjastva. Redovno posjecujem Bobovac i druga mjesta i citam o staroj Bosanskoj slavi (te ucim svoju djecu da budu Bosnjaci na ovaj nacin).
b)Bosanac/ Bosanka sam. Moja identifikacija pocinje sa kraljevinom i banovinom Bosnom. Ipak akcenat moje identifikacije lezi na Islamu. Islam je kljuc moga Bosanstva. Svi smo mi bili Bogumili a oni su bili isti ko i muslimani.
c)Bosanac Bosanka sam. Moja identifikacija pocinje sa banovinom i kraljevinom Bosnom. Islam nije kljuc moga Bosanstva. Citam knjige o istoriji stare nam drzave o Tvrtku, Ostoji i Dobrijem Bosnjanima, Crkvi Bosanskoj i staroj Bosanskoj slavi.( Ucim svoju djecu da budu Bosanci na ovaj nacin. ) Redovno posjecujem Bobovac i druga mjesta koja su vezana za moj identitet.
d) Bosanac/Bosanka sam, svi trebamo biti Bosanci u BiH. Moj nacionalni identitet je vezan za BiH i ne zelim da sebe ili svoju djecu previse opterecujem sa identitetom. Bosanac/ Bosanka sam i gotovo.
e)Bosanac/Bosanka i Hercegovac/Hercegovka sam. Svi mi trebamo biti Bosanci i Hercegovci po naciji. Moj identitet je vezan za BiH i ne zelim da se previse zamaram sa tim. Ja sam Bosanac i hercegovac i gotovo.
f)Bosanac /Bosanka sam. Volim Tita. Istorija moje drzave za mene pocinje pogotovo sa dolaskom Tita. Svi mi trebamo biti Bosanci/Bosanke , kao sto smo nekada svi bili Jugoslaveni.
g)Bosnjak/ Bosnjakija sam. Akcenat moga identiteta lezi na Islamu. Islam je kljuc moga Bosnjastva. Istorija moje drzave pocinje sa dolaskom Islama u Bosnu. Period prije toga za mene nema neke vrijednosti u smislu da se sa tim periodom identifikujem. Postujem zastavu sa ljiljanima ali to je sve.
h)Bosnjak/ Bosnjakinja sam. Moje Bosnjastvo pocinje sa prvom neovisnom Bosanskom banovinom 1180. Ipak akcenat moga Bosnjasva lezi na Islamu i u Islamskom identitetu (te ucim svoju djecu da budu Bosnjaci na ovaj nacin). Svi smo mi bili Bogumili prije a Bogumili su bili isti ko muslimani tako da nema potrebe da razmisljam o tome. Sve je logicno.
i)Bosnjak/Bosnjakinja sam. Moje Bosnjastvo pocinje sa prvom neovisnom Bosanskom banovinom 1180. Akcenat moga Bosnjastva su Banovina i Kraljevina Bosna a Islam nije kljuc moga Bosnjastva. Redovno posjecujem Bobovac i druga mjesta i citam o staroj Bosanskoj slavi (te ucim svoju djecu da budu Bosnjaci na ovaj nacin).
Last edited by Pietje_Bel on 23/12/2008 09:58, edited 1 time in total.
- Pietje_Bel
#2 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Imas i Hercegovke i Herceegovce. Procitaj malo bolje.babilon wrote:HEJ, A HERCEGOVCI\HERCEGOVKE???
-
pjo
#3 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Nepotpuna ponuda odgovora.
Što je sa onima koji osjećaju Hrvatima a svoje bosanstvo/hercegovstvo doživaljavaju kao regionalnu i odrednicu mentaliteta i kulture poput Dalmatinaca ili Slavonaca ?
Što je sa onima koji osjećaju Hrvatima a svoje bosanstvo/hercegovstvo doživaljavaju kao regionalnu i odrednicu mentaliteta i kulture poput Dalmatinaca ili Slavonaca ?
- Pietje_Bel
#4 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
pjo wrote:Nepotpuna ponuda odgovora.
Za njih ova anketa ne vrijedi.
Pozdrav
- Pietje_Bel
#5 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Pa kako se osjecas? Ako znas dosta o staroj Bosanskoj drzavi, ako si citao knjige, interesovao se stvarno, zelis svojoj djeci da das Slavenska imena (poput Tvrtko, Drina, Gorcin) onda bih te svrstao pod i. Ali ako je to samo reda radi da si Bosnjak na taj nacin a u srcu ipak na prvom mjestu musliman onda bih te svrstao pod h.Her Flick wrote:pietje
super ideja, mislim na anketu
samo brate dragi prekomplikovana ti "pitanja"
evo ja sam bosanac islamske vjeroispovjesti
moje bosnjastvo potice od kulina bana a ne islama
a ne idem redovno na bobovac
pod koji odgovor bi me svrstao
-
pjo
#6 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Previse se filozofira, a pitanje nacije ne bi smjelo biti toliko komplicirano.
Nigdje nije bilo toliko komplicirano.
Vjerojatno zato nacionalnost i nacionalna pitanja imaju te negativne konotacije na brdovitom Balkanu.
Nigdje nije bilo toliko komplicirano.
Vjerojatno zato nacionalnost i nacionalna pitanja imaju te negativne konotacije na brdovitom Balkanu.
- Pietje_Bel
#7 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Nemoze neko iz Bosne ko se izjasnjava kao Hrvat ili Srbin nikada biti Bosanac u nacionalnom smislu. Mozda bih ti to zelio ali to nije realnost.Her Flick wrote:evo jedne vjecite rasprave u BIH, tipa sta je starije kokos ili jajePietje_Bel wrote:pjo wrote:Nepotpuna ponuda odgovora.
Za njih ova anketa ne vrijedi.Ovo je ograniceno samo na Bosance i Bosnjake u nacionalnom smislu.
Pozdrav
koje je tvoje shvatanje definicije nacije
sta je bosanac a sta bosnjak
Pozdrav
-
pjo
#8 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Pietje_Bel wrote:Nemoze neko iz Bosne ko se izjasnjava kao Hrvat ili Srbin nikada biti Bosanac u nacionalnom smislu. Mozda bih ti to zelio ali to nije realnost.Her Flick wrote:evo jedne vjecite rasprave u BIH, tipa sta je starije kokos ili jajePietje_Bel wrote:
Za njih ova anketa ne vrijedi.Ovo je ograniceno samo na Bosance i Bosnjake u nacionalnom smislu.
Pozdrav
Pozdrav
Kako bi uopce objasnila razliku izmedju izjasnjavanja bosanac/hercegovac u regionalnom i nacionalnom smislu ?
Da li Dalmatinac manje Dalmatinac ako kaze da je nacionalno Hrvat ?
- Pietje_Bel
#9 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Nemoze neko iz Bosne ko se izjasnjava kao Hrvat ili Srbin nikada biti Bosanac u nacionalnom smislu. Mozda bih ti to zelio ali to nije realnost.pjo wrote:
evo jedne vjecite rasprave u BIH, tipa sta je starije kokos ili jaje
Pozdrav[/quote]
Kako bi uopce objasnila razliku izmedju izjasnjavanja bosanac/hercegovac u regionalnom i nacionalnom smislu ?
Da li Dalmatinac manje Dalmatinac ako kaze da je nacionalno Hrvat ?[/quote]
Ne trolaj temu. Idi otvori novu temu sa naslovom:"Kako objasniti da moze Bosanac biti i nacionalna odrecica za nekoga). Jedostavno ima vrlo puno ljudi koji se tako osjecaju.
-
pjo
#10 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Da li izjašnjavanjem kao Dalmatinac u regionalnom smislu a Hrvat u nacionalnom smislu on time obezvrijeđuje Dalmaciju i ne želi joj dobro ?
-
pjo
#11 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Pietje_Bel wrote:Nemoze neko iz Bosne ko se izjasnjava kao Hrvat ili Srbin nikada biti Bosanac u nacionalnom smislu. Mozda bih ti to zelio ali to nije realnost.pjo wrote:
evo jedne vjecite rasprave u BIH, tipa sta je starije kokos ili jaje
Pozdrav
Da li Dalmatinac manje Dalmatinac ako kaze da je nacionalno Hrvat ?[/quote]
Ne trolaj temu. Idi otvori novu temu sa naslovom:"Kako objasniti da moze Bosanac biti i nacionalna odrecica za nekoga). Jedostavno ima vrlo puno ljudi koji se tako osjecaju.[/quote]
Nisam shvatio kako trolam ali ako ti tako kažeš - povlačim se.
- Pietje_Bel
#12 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Nemam pojma. Pitaj tatu. Nemoj vise off topicariti.pjo wrote:Da li izjašnjavanjem kao Dalmatinac u regionalnom smislu a Hrvat u nacionalnom smislu on time obezvrijeđuje Dalmaciju i ne želi joj dobro ?
-
tataratira
#13 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Nema opcije M92
- Pietje_Bel
#14 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
mozes birati iz a,d,e,f. Ovisno o kako se osjecas. Za svakoga ima nesto.tataratira wrote:Nema opcije M92
-
pjo
#15 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Pietje_Bel wrote:Nemam pojma. Pitaj tatu. Nemoj vise off topicariti.pjo wrote:Da li izjašnjavanjem kao Dalmatinac u regionalnom smislu a Hrvat u nacionalnom smislu on time obezvrijeđuje Dalmaciju i ne želi joj dobro ?
"Pitaj tatu" ?
I onda, ja off-topičarim ?
- slavkoimamodilera
#16 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Dosadan si... Dalmacija je regija unutar drzave koja se zove Republika Hrvatska... i nema nikave veze sa drzavom koja se zove Bosna i Hercegovina...pjo wrote:"Pitaj tatu" ?
Kao sto u SAD-u mogu postojati etnicki portorikanci koji se izjasnjavaju kao Amerikanci (pripadnici americke nacije) tako mogu postojati i etnicki Hrvati koji se izjasnjavaju kao Bosanci/Hercegovci/kakogodhoces...
Ne mijesaj regije jedne drzave s drugom drzavom... ajmo malo, uzet knjigu "Uvod u sociologiju", procitat ponekad nesto u zivotu prije srat po forumu...
-
tataratira
#17 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Pietje_Bel wrote:mozes birati iz a,d,e,f. Ovisno o kako se osjecas. Za svakoga ima nesto.tataratira wrote:Nema opcije M92
M92 - musliman since 1992.
-
sarajevonekad
#18 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
osjećam se BOSANCEM I HERCEGOVCEM.
Mislim da je anketa dobra, ali je trebalo dodati i civilizacije koje su postojale u BiH prije dolaska Slavena, konkretnije mislim na Ilire.
Obično svaka konvencionalna istorija BiH ( bilo strana, npr Noel Malcolm-Bosna-kratka Povijest i sl, bilo domaća) počinje neminovno sa Ilirima, a zatim prelazi na Rimljane, Slavene, Osmanlije itd.
Moj identitet BOSANCA I HERCEGOVCA veze se za sve kulture koje su na ovom području ostavile traga.
Samim tim moja istorija počinje od prvih civilizacija na prostoru moje današnje države, dakle:
1. Ilirski period
2. Rimski (Latinski) period
3. Slavenski period
4. Osmanlijski period
5. Austro-ugarski period
6. Socijalistički period
7. Neo-Bosanski period
8. Liberalno-Demokratski i kozmopolitski period
Poseban naglasak stavljam na one kulturne elemenate koji su specifični za ovo područje kao što su:
1. BiH dijalekt (narječeje),
2. Specifičan humor
3. Stara ilirska kultura (gigantske utvrde i gradine kao Daorson kod stoca,ilirska ornamentika, nošnja, istorija Ilira u BiH, Ilirski ustanci protiv rimskog okupatora-ustanak Batona itd.)
4. stećci i srednjovjekovna BiH (Ban Kulin, KraljTvrko i dinastija Kotromanića,...)
5. specifičan oblik kršćanstva ( Crkva Bosanska),
6. Franjevci BiH
7. specifičan oblik osmalijske kulture
i sve drugo što je karakteristično za područje današnje BiH.
Dakle identitet obuhvata sve navedeno, ali neki elementi dominiraju, npr.
1. slavenski ( kad je u pitanju jezik),
2. Ilirski (kad je u pitanu slobodoljubivost i nepokorenost po kojoj su bili poznati a koje se itekako odnose na modernu istoriju BiH),
3. srednjevjekovni bosanski (kada je u pitanju istorija državotvornosti i specifična materijalna kultura-stećci , i duhovna kultura-crkva Bosanska),
4. Kozmopolitski ideal
mislim da se od pouđenih opcija u ovaj moj stav najviše uklapa OPCIJA "E".
Mislim da je anketa dobra, ali je trebalo dodati i civilizacije koje su postojale u BiH prije dolaska Slavena, konkretnije mislim na Ilire.
Obično svaka konvencionalna istorija BiH ( bilo strana, npr Noel Malcolm-Bosna-kratka Povijest i sl, bilo domaća) počinje neminovno sa Ilirima, a zatim prelazi na Rimljane, Slavene, Osmanlije itd.
Moj identitet BOSANCA I HERCEGOVCA veze se za sve kulture koje su na ovom području ostavile traga.
Samim tim moja istorija počinje od prvih civilizacija na prostoru moje današnje države, dakle:
1. Ilirski period
2. Rimski (Latinski) period
3. Slavenski period
4. Osmanlijski period
5. Austro-ugarski period
6. Socijalistički period
7. Neo-Bosanski period
8. Liberalno-Demokratski i kozmopolitski period
Poseban naglasak stavljam na one kulturne elemenate koji su specifični za ovo područje kao što su:
1. BiH dijalekt (narječeje),
2. Specifičan humor
3. Stara ilirska kultura (gigantske utvrde i gradine kao Daorson kod stoca,ilirska ornamentika, nošnja, istorija Ilira u BiH, Ilirski ustanci protiv rimskog okupatora-ustanak Batona itd.)
4. stećci i srednjovjekovna BiH (Ban Kulin, KraljTvrko i dinastija Kotromanića,...)
5. specifičan oblik kršćanstva ( Crkva Bosanska),
6. Franjevci BiH
7. specifičan oblik osmalijske kulture
i sve drugo što je karakteristično za područje današnje BiH.
Dakle identitet obuhvata sve navedeno, ali neki elementi dominiraju, npr.
1. slavenski ( kad je u pitanju jezik),
2. Ilirski (kad je u pitanu slobodoljubivost i nepokorenost po kojoj su bili poznati a koje se itekako odnose na modernu istoriju BiH),
3. srednjevjekovni bosanski (kada je u pitanju istorija državotvornosti i specifična materijalna kultura-stećci , i duhovna kultura-crkva Bosanska),
4. Kozmopolitski ideal
mislim da se od pouđenih opcija u ovaj moj stav najviše uklapa OPCIJA "E".
Last edited by sarajevonekad on 23/12/2008 09:37, edited 1 time in total.
- karanana
#19 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
U americi, njemackoj, francuskoj se ljudi izjasnjavaju meksiko-amerikanci, irski amerikanci, italijanski amerikanci, njemacki turci, marokanski francuzi.....
sta fali ako se u bosni ljudi izjasnjavaju kao bosanski srbi, bosanski hrvati?
- Pietje_Bel
#20 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Za nekoga je Bosanac samo regionalna odrecica ili mozda malo vise od toga. Dragan Vikic za sebe kaze da je Hrvat ali da je Bosanac i Hercegovac. Jovan Divjak za sebe kaze da je Bosanac u nacionalnom smislu. Za svakoga je to drugacije.pjo wrote:Pietje_Bel wrote:Nemam pojma. Pitaj tatu. Nemoj vise off topicariti.pjo wrote:Da li izjašnjavanjem kao Dalmatinac u regionalnom smislu a Hrvat u nacionalnom smislu on time obezvrijeđuje Dalmaciju i ne želi joj dobro ?
"Pitaj tatu" ?
Bosna je bila drzava 500 (Banovina Vasalna, Banovina neovisna, Kraljevina, mini-Kraljevina) godina pod imenom Bosna a Ejalat 450 godina pod imenom Bosanski Ejalat. To sa dalmacijom sigurno nije slucaj.
-
callmethebreeeze
#21 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
ja sam bosanac-svedjanin. 
Last edited by callmethebreeeze on 23/12/2008 09:38, edited 1 time in total.
-
callmethebreeeze
#22 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
ja ne znam zasto se toliko energije trosi da se ljudima nametne nacionalna pripadnost koju ne zele. isto kao sto ja necu ni u ludilu dopustiti srbima i hrvatima da mi kaze da sam jedan od njih, tako ne zelim ni njih siliti da budu bosanci.
-
sarajevonekad
#23 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Ma ne fali ništa, ali ili neće ili ne smiju ( Čast izuzecima i to Svaka Čast-to su Ljudine i njima aferim).
karanana wrote:U americi, njemackoj, francuskoj se ljudi izjasnjavaju meksiko-amerikanci, irski amerikanci, italijanski amerikanci, njemacki turci, marokanski francuzi.....
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#24 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Pietje bel, trebao bi ti ipak doci u svoju domovinu i shvatiti jednom vec da se znacenje termina mijenja.
Naime, termin GAY i dan danas znaci ono sto je znacio prije 200 godina, a to je ZIVAHAN RADOSTAN, ali se sada koristi iskljucivo za odrednicu homoseksualne orijentacije.
Isto tako, termin Bosnjak, tj BOSNJANIN je znacio ONAJ KOJI ZIVI U BOSNI, ali sada znaci BOSANAC/HERCEGOVAC ISLAMSKE VJEROISPOVIJESTI. Svidjalo se to tebi ili ne.
Tako da kosa crta izmedju Bosnjak/Bosanac ne moze i ne znaci ODNOSNO ....samim time ti je pitanje, kao i anketa, nepravilno postavljeno.
PS Ako ces me ubjedjivati da nisam u pravu, dokazi argumentima.
Naime, termin GAY i dan danas znaci ono sto je znacio prije 200 godina, a to je ZIVAHAN RADOSTAN, ali se sada koristi iskljucivo za odrednicu homoseksualne orijentacije.
Isto tako, termin Bosnjak, tj BOSNJANIN je znacio ONAJ KOJI ZIVI U BOSNI, ali sada znaci BOSANAC/HERCEGOVAC ISLAMSKE VJEROISPOVIJESTI. Svidjalo se to tebi ili ne.
Tako da kosa crta izmedju Bosnjak/Bosanac ne moze i ne znaci ODNOSNO ....samim time ti je pitanje, kao i anketa, nepravilno postavljeno.
PS Ako ces me ubjedjivati da nisam u pravu, dokazi argumentima.
-
pjo
#25 Re: Kako opisujete svoje Bosnjastvo/ Bosanstvo?
Pietje_Bel wrote:
Za nekoga je Bosanac samo regionalna odrecica ili mozda malo vise od toga. Dragan Vikic za sebe kaze da je Hrvat ali da je Bosanac i Hercegovac. Jovan Divjak za sebe kaze da je Bosanac u nacionalnom smislu. Za svakoga je to drugacije.
Bosna je bila drzava 500 (Banovina Vasalna, Banovina neovisna, Kraljevina, mini-Kraljevina) godina pod imenom Bosna a Ejalat 450 godina pod imenom Bosanski Ejalat. To sa dalmacijom sigurno nije slucaj.
Dalmacija je duže i "nedavnije" bila kraljevina nego što je to bilo Bosna. Usput pogledaj šta je značilo biti ejalet kod Turaka - ništa. Kad te pozovu moraš dati vojsku, sve poreze su ubirali i slali u Istanbul.
Ali vidim kamo ide tvoja priča.... Rimsko carstvo je ustvari bilo Bosna, samo što skrivaju bobanovci u Zagrebu, Beogradu i Vatikanu.