Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Locked
Drvosjeca iz Dejcica

#676 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

muha_sa wrote:
Ripicipi wrote: Govorim o clanu predsjednistva.
znam ja o kome je rijec jer j od kad sam stekao pravo glasa UVIJEK sam izlazio medj prvim na biracko mjesto i glasao.

al sad prvi put cujem da moram zaokružit iskljucivo Bošnjaka :-)
Možeš ti zaokružiti hrvatskog nije problem u tome, problem je u tome kada SDP ili neko drugi ko nije HDZ kandiduje hrvatskog člana što po sadašnjem zakonu može. Legalno jeste ali postavljaju pitanje da li je legitimno? :roll:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 04/11/2016 20:45, edited 1 time in total.
Fudo387

#677 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Fudo387 »

Ripicipi wrote:
muha_sa wrote: slažem se--i ja sam za to da na glasanje idemo sa trakom oko rukava---recimo, zelena, plava, crvena, žuta--valjal prijedlog :?
Muha, ne pricam niokakvim trakama i obiljezavanjima, lupas zivota mi... govorim o tome zasto bi Bosnjak uopste glasao za hr. clana?
Ono, Bosnjak ceka izbore da bi izasao i glasao za hr. clana, je l' to?
Zamisli da je u BiH 3 miliona Srba i da oni biraju bosnj. clana.
Sumnjam da bi takvu pricu pricao.
Sistem je u svom korijenu bolestan. Razuman covjek bi trebao da se vodi nekim drugim prioritetima, umjesto zadovoljavanja puke forme glasanja za "svog". Ne znam koji ce im qrac izbori, neka stolne, temeljne i ine qrac stranke odrede ko ce ih predstavljati u institucijama vlasti, ustedice se pare i narod se nece bezveze maltretirati po glasackim mjestima. Ovako se sve svodi na puko prebrojavanje, a za to im i ne trebaju izbori.
Edin H.

#678 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:
znam ja o kome je rijec jer j od kad sam stekao pravo glasa UVIJEK sam izlazio medj prvim na biracko mjesto i glasao.

al sad prvi put cujem da moram zaokružit iskljucivo Bošnjaka :-)
Od Bosnjaka jedino sam glasao za Nijaza Durakovica, jer je mogao dobro popiti. :D

Glasao bih i za Zuku Dzumhura, ali nije se bavio politikom. :D
Ripicipi

#679 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Ripicipi »

muha_sa wrote: al sad prvi put cujem da moram zaokružit iskljucivo Bošnjaka :-)
Da se moralo, Komsic sigurno ne bi ni pobijedio 2 puta.
Nije stvar smijes li i mozes li, nego trebas li, je li to dobro za zemlju itd...

Ja uvijek razmisljam sta je za zemlju bolje, dok vidim vecina razmislja samo sta je za Bosnjake bolje.
muha_sa

#680 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by muha_sa »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Možeš ti zaokružiti hrvatskog nije problem u tome, problem je u tome kada SDP ili neko drugi ko nije HDZ kandiduje hrvatskog člana što po sadašnjem zakonu može. Legalno jeste ali postavljaju pitanje da li je legitimno? :roll:
presipamo iz šupljeg u prazno :-)

sve dok na listi imamo nekoliko kandidata zaokružim onog za koga smatram da je dobar i vozdra---boli me rinaka jel Bošnjak, Hrvat il peti deseti

kad promjene zakon pa kažu da moram glasat za Bošnjaka više necu izlazit na izbore i ende
Drvosjeca iz Dejcica

#681 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ripicipi wrote:
Nije stvar smijes li i mozes li, nego trebas li, je li to dobro za zemlju itd...

Ja uvijek razmisljam sta je za zemlju bolje, dok vidim vecina razmislja samo sta je za Bosnjake bolje.
Ja se pokušavam staviti u cipele Hrvata i razumijem donekle njihove stavove ali meni je pravno to zapetljana situacija. Recimo da li SDP ili bilo koja druga stranka ima pravo kandidovati hrvatskog člana predsjedništva ili recimo bošnjačkog osim HDZ-a odnosno SDA? Ako se udovolji HDZ-u da samo HDZ može imenovati hrvatskog člana da li onda to znači da će i SDA tražiti da samo oni mogu imenovati bošnjačkog? Koga bi tom logikom mogao i smio imenovati SDP, SBB i ostale stranke?
Ripicipi

#682 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Ripicipi »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ripicipi wrote:

Ja se pokušavam staviti u cipele Hrvata i razumijem donekle njihove stavove ali meni je pravno to zapetljana situacija. Recimo da li SDP ili bilo koja druga stranka ima pravo kandidovati hrvatskog člana predsjedništva ili recimo bošnjačkog osim HDZ-a odnosno SDA? Ako se udovolji HDZ-u da samo HDZ može imenovati hrvatskog člana da li onda to znači da će i SDA tražiti da samo oni mogu imenovati bošnjačkog? Koga bi tom logikom mogao i smio imenovati SDP, SBB i ostale stranke?
Naravno da moze svako kandidovati hr. clana, to je sasvim normalno i razmumljivo.
Meni nije razumljivo da se hrvatima ne dozvoljava da sami sebi izaberu koga hoce, bio to neko iz hdz-a, sdp-a, hsp-a.
Ako im se svidi neko iz npr. sdp-a neka ga izaberu, ako hoce nekog is hdz-a nega ga izaberu.
Bosnjaci se tu apsolutno ne bi trebali petljati.
Fudo387

#683 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Fudo387 »

spreca wrote:
almir90 wrote:Ne zna da li je već postavljano, kome nije mrsko da gleda.

Dakle, ipak za sve su krivi Bakir i SDA. :lol: :lol: :lol:
Ovog je pravio Smiljko Sagolj.....ako mu ovo caca vidi odmah ce znati da mu se zena kurvala sa Sagoljom :lol:....kad je reko da su djecu od 4 godine ubijali ja sam mu jebo majku kurvetinu i nisam vise gledao
Ti si pametniji od mene, ja pogledah do kraja.
Sad ozbiljno razmisljam da nazovem doktora da mi preporuci dobrog psihijatra, da vidim sta mi je.
vivaldi

#684 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by vivaldi »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja se pokušavam staviti u cipele Hrvata i razumijem donekle njihove stavove ali meni je pravno to zapetljana situacija. Recimo da li SDP ili bilo koja druga stranka ima pravo kandidovati hrvatskog člana predsjedništva ili recimo bošnjačkog osim HDZ-a odnosno SDA? Ako se udovolji HDZ-u da samo HDZ može imenovati hrvatskog člana da li onda to znači da će i SDA tražiti da samo oni mogu imenovati bošnjačkog? Koga bi tom logikom mogao i smio imenovati SDP, SBB i ostale stranke?
Upravo to stavljanje znaka jednakosti izmedju hdz-a i "certifikata" je rezultat nevjerovatne dominacije hdz-a medju hrvatima. jednostavno hrvati=hdz nije uopste daleko od istine.

iako je na forumu fokus na "kocgoglavim hercegovcima" kada pogledas rezultate izbora to je totalno netacno. Koliko se sjecam hdz je uzeo 18 opstina po 9 u bosni i u hercegovini.

cinjenica je da oni pravo na certificiranje dobijaju na izborima jer nijedna druga nacionalna stranka ne pobjeduje tako dominantno ko hdz
Danguba

#685 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Danguba »

Sve dok je Hrvat imam pravo I za njega glasati a to, da li je HDZ je drugi problem.
Danguba

#686 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Danguba »

Ripicipi wrote:
Naravno da moze svako kandidovati hr. clana, to je sasvim normalno i razmumljivo.
Meni nije razumljivo da se hrvatima ne dozvoljava da sami sebi izaberu koga hoce, bio to neko iz hdz-a, sdp-a, hsp-a.
Ako im se svidi neko iz npr. sdp-a neka ga izaberu, ako hoce nekog is hdz-a nega ga izaberu.
Jedno hipoteticko pitanje.
HDZ-90-ka kandiduje Raguza za clana predsjednistva. On ponudio par nekih stvari koje se Bosancima/Bosnjacima dopadaju, imaju li oni pravo da za njega glasaju i prekucaju HDZ-ovog Covica?
animals

#687 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by animals »

Danguba wrote:Sve dok je Hrvat imam pravo I za njega glasati a to, da li je HDZ je drugi problem.
Problem je negdje drugo i ti si samo neki nebitan faktor, da se tebe ista pita..
animals

#688 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by animals »

vivaldi wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja se pokušavam staviti u cipele Hrvata i razumijem donekle njihove stavove ali meni je pravno to zapetljana situacija. Recimo da li SDP ili bilo koja druga stranka ima pravo kandidovati hrvatskog člana predsjedništva ili recimo bošnjačkog osim HDZ-a odnosno SDA? Ako se udovolji HDZ-u da samo HDZ može imenovati hrvatskog člana da li onda to znači da će i SDA tražiti da samo oni mogu imenovati bošnjačkog? Koga bi tom logikom mogao i smio imenovati SDP, SBB i ostale stranke?
Upravo to stavljanje znaka jednakosti izmedju hdz-a i "certifikata" je rezultat nevjerovatne dominacije hdz-a medju hrvatima. jednostavno hrvati=hdz nije uopste daleko od istine.

iako je na forumu fokus na "kocgoglavim hercegovcima" kada pogledas rezultate izbora to je totalno netacno. Koliko se sjecam hdz je uzeo 18 opstina po 9 u bosni i u hercegovini.

cinjenica je da oni pravo na certificiranje dobijaju na izborima jer nijedna druga nacionalna stranka ne pobjeduje tako dominantno ko hdz
Jadna SDA, dobije samo 10% :-)
Ripicipi

#689 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Ripicipi »

Danguba wrote:
Ripicipi wrote:
HDZ-90-ka kandiduje Raguza za clana predsjednistva. On ponudio par nekih stvari koje se Bosancima/Bosnjacima dopadaju, imaju li oni pravo da za njega glasaju i prekucaju HDZ-ovog Covica?
Zamisli ovo, Abdic se kandiduje za clana predsjednistva iz reda Bosnjaka, Srbima se svidi njegova politika pa ga izaberu svojim glasovima kao bosnj. clana predsjednistva.
animals

#690 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by animals »

Ripicipi wrote:
Danguba wrote:
Ripicipi wrote:
Zamisli ovo, Abdic se kandiduje za clana predsjednistva iz reda Bosnjaka, Srbima se svidi njegova politika pa ga izaberu svojim glasovima kao bosnj. clana predsjednistva.
Ne moze on to dokuciti..
nije mu domet toliki :D
Fudo387

#691 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Fudo387 »

animals wrote:
vivaldi wrote:

Jadna SDA, dobije samo 10% :-)
Vivaldi je stari simpatizer ideje "zelene transfezale" i zagovornik kolektivnog sunecenja. :D
Jesi li ti uopste pokusao razumjeti sta je covjek napisao, ili ti je po obicaju svaka, gruh, na prvu?
muha_sa

#692 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by muha_sa »

Ripicipi wrote:
Danguba wrote:
Ripicipi wrote:
nek izaberu--zašto ne kad je takav izborni zakon

ko eto clan predsjedništva nešto :-) fikus :lol:
Danguba

#693 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Danguba »

animals wrote:
Ripicipi wrote:
Danguba wrote: Jedno hipoteticko pitanje.
Ne moze on to dokuciti..
nije mu domet toliki :D
Animals, smanji dozivljaj. Faktor je onaj ko je brojniji.

...a sto se tice Abdica, bujrum da i to vidimo ALI mi opet ne odgovori na pitanje ILI stvarno mora biti iz HDZ-a?
tandmand

#694 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by tandmand »

HDZ i SDA se ne mogu porediti po tome pitanje, jer se HDZ krije iza Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja sve stranke sa hrvatskim prefiksom i to je taj legitimitet, koji okuplja apsolutnu većinu glasača Hrvata.

Jasno je da je bošnjačka politika organizaciono nedorasla pošto nemaju jednu takvu instituciju kao HNS.
Last edited by tandmand on 04/11/2016 21:15, edited 1 time in total.
vivaldi

#695 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Vivaldi je stari simpatizer ideje "zelene transfezale" i zagovornik kolektivnog sunecenja. Jesi li ti uopste pokusao razumjeti sta je covjek napisao, ili ti je po obicaju svaka, gruh, na prvu?
ovo vec postaje zabrinjavajuce, ista stvar i sinoc mi se desila na temi o arapima (i sve cesce se desava). Ljudi su postali toliko zapaljivi da vise ne mozes nista napisati.

ako napises da je messi najbolji na svijetu, prvi komentar na to ce biti "jah eto ronaldo nema pojma" i onda dva reda smajlija koji kolutaju ocima.
statixx

#696 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by statixx »

Fudo387 wrote:
Ripicipi wrote:
muha_sa wrote: slažem se--i ja sam za to da na glasanje idemo sa trakom oko rukava---recimo, zelena, plava, crvena, žuta--valjal prijedlog :?
Muha, ne pricam niokakvim trakama i obiljezavanjima, lupas zivota mi... govorim o tome zasto bi Bosnjak uopste glasao za hr. clana?
Ono, Bosnjak ceka izbore da bi izasao i glasao za hr. clana, je l' to?
Zamisli da je u BiH 3 miliona Srba i da oni biraju bosnj. clana.
Sumnjam da bi takvu pricu pricao.
Sistem je u svom korijenu bolestan. Razuman covjek bi trebao da se vodi nekim drugim prioritetima, umjesto zadovoljavanja puke forme glasanja za "svog". Ne znam koji ce im qrac izbori, neka stolne, temeljne i ine qrac stranke odrede ko ce ih predstavljati u institucijama vlasti, ustedice se pare i narod se nece bezveze maltretirati po glasackim mjestima. Ovako se sve svodi na puko prebrojavanje, a za to im i ne trebaju izbori.
:thumbup:
bh.tornjak

#697 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by bh.tornjak »

ovi su skontali odakle vjetar duva....

Vijeće branitelja u FBiH zatražilo je hitno puštanje uhićenih pripadnika HVO-a na slobodu, kao i proglašavanje nevažećih svih budućih uhidbenih i drugih kaznenih naloga prema bilo kojem pripadniku Armije BiH ili HVO-a.

"Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima Vijeće branitelja odmah ili najkasnije u roku od tri dana, poduzet ćemo mjere koje će biti usmjerene prema RS, od kojih će jedna od mjera biti blokada svih magistralnih i regionalnih putova koji vode iz FBiH prema RS-u, te blokada državnih institucija BiH koji udovoljavaju zahtjevima RS-a", navodi se u priopćenju za javnost Vijeća branitelja u FBiH.
vivaldi

#698 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by vivaldi »

bh.tornjak wrote:ovi su skontali odakle vjetar duva....

Vijeće branitelja u FBiH zatražilo je hitno puštanje uhićenih pripadnika HVO-a na slobodu, kao i proglašavanje nevažećih svih budućih uhidbenih i drugih kaznenih naloga prema bilo kojem pripadniku Armije BiH ili HVO-a.

"Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima Vijeće branitelja odmah ili najkasnije u roku od tri dana, poduzet ćemo mjere koje će biti usmjerene prema RS, od kojih će jedna od mjera biti blokada svih magistralnih i regionalnih putova koji vode iz FBiH prema RS-u, te blokada državnih institucija BiH koji udovoljavaju zahtjevima RS-a", navodi se u priopćenju za javnost Vijeća branitelja u FBiH.
sad je 22:17, spomenulo se razjebavanje drzavnih insitutcija. Ako se oakville ne pojavi u narednih 15 minuta nece na dobro :D
radostan dan

#699 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by radostan dan »

Skijaš napokon može izaći na raskrsnicu i blokirati je... :mrgreen:
Ripicipi

#700 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?

Post by Ripicipi »

Danguba wrote:
Animals, smanji dozivljaj. Faktor je onaj ko je brojniji.

...a sto se tice Abdica, bujrum da i to vidimo ALI mi opet ne odgovori na pitanje ILI stvarno mora biti iz HDZ-a?
Ja bih volio da ne mora, volio bih da smo totalno drugacija zemlja, svasta bih ja volio.
Stvar je realnosti, stvar je da takvi potezi ovako krhku zemlju mogu samo jos vise destabilizovati.
"Sta je, moRe nam se itd". nisu stavovi mudre osobe, a ni politike, posebno u ovakvoj zemlji i politickoj situaciji kakvu imamo.
Locked