Tacna konstatacija situacije kod nas.
Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
-
prog321
#1076 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Bravo Animals,
-
slavonskilola
#1077 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
prog321 wrote:Okomio si se na pogresnu stranu Animalu.
Bosnjaci stvarno nemaju nista od ovih hapsenja. Nikakve koristi. Pogotovo u Posavini gdje su Bos i Hr zajedno ucestvovali.
Ako zelis gnjev, okreni se prema BL i Beogradu.
Imaju.Stali su na stranu onih koji su ih klali i ubijali sistematski u zadnjih više od sto godina.Izdali su heroje odbrane Posavine a time i Državu ne samo te Hrvate.Još jednom im je bačena kost i nasjeli su.Umjesto da pljujete po Čoviću kakav god on da je i Hrvatima probaj te u njima gledati saveznike protiv zajedničkog neprijatelja,jer imate ih vi u svojim redovima i puno gorih od Čovića.Shebalo vas je bratstvo i jedinstvo jugo velikosrbskog tipa.
Guske u magli što bi rekao Radić i što bi rekli još mnogi muslimani kroz historiju.
- Alfons Kauders
#1078 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Nije, ali je pitao Zagreb i Beograd. Njima treba i uputiti ove zahtjeve za reklamaciju, jer se i Sarajevo pitalo koliko i vi - nista.animals wrote:Pogresno sve..
nikad nisam smatrao nikoga neprijateljom, a pogotovu ne Bosnjake..
ali nemoguce je rijesiti, problem BIH,a da nekoga ne ostetis..
Srbi su zadnjim ratom nagradjeni sa pola BIH..sto nije nikako fer, ali
nas nije niko pitao nista..
svatam da se Bosnjaci osjecaju izdanim, ali jedino rijesenje za BIH,
je gradjanska drzava na cijelom teritoriju,..
ali dok god postoji RS,nema nista od toga..
S ostatkom se slazem, ali prekasno je.
Hrvatska, a i Hrvati u BiH, su se davno odrekli prostora u RS, od Prijedora do Posavine. To je politika koju gledamo od rata do danas, i to je politika koju podrzava velika vecina hrvatskog naroda. Bosnjaci se nisu odrekli RS, a jos manje dijelova FBiH u kojim su Hrvati vecina, i to je politika koju podrzava vecina Bosnjaka.
Ne vjerujem da se tu ista moze promijeniti, jer bez nekih tektonskih poremecaja nema ni ukidanja RS ni nekog bitnog preustroja FBiH koji bi zadovoljio apetite HDZa.
Tako je vec 20 godina i tako ce ostati jos 20 godina, ili vise. HDZ smatra da se to moze promijeniti bez Srba, ali to jednostavno nije slucaj. To je podjednako realno kao Haris i njegovih 100% ili Mile i njegovi referendumi o otcjepljenju. Medjutim, percepcija je nesto drugacija - jer ogromna vecina Bosnjaka zna da od tih prica nema nista, a siguran sam da barem pola Srba (ili vise) ima isto misljenje o referendumima i nezavisnoj RS.
A Hrvati? Vecina nije ni za kuhanje sa Srbima ni sa Bosnjacima... Samo sto vecina i dalje iz nekog razloga misli da nerealni ciljevi njihovih politicara nisu suplja prica kao kod Srba i Bosnjaka. Nazalost jesu i Hrvati u BiH od te politike dugorocno nece dobiti puno, tj. dobili bi neuporedivo vise da se fokusiraju na druge stvari.
- Alfons Kauders
#1079 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Ja na Hrvate u mom kraju ne gledam kao na saveznike... Jer to implicira da su neki ljudi koji su sa strane, pa eto mi kao saveznici il neki kurac...slavonskilola wrote:prog321 wrote:Okomio si se na pogresnu stranu Animalu.
Bosnjaci stvarno nemaju nista od ovih hapsenja. Nikakve koristi. Pogotovo u Posavini gdje su Bos i Hr zajedno ucestvovali.
Imaju.Stali su na stranu onih koji su ih klali i ubijali sistematski u zadnjih više od sto godina.Izdali su heroje odbrane Posavine a time i Državu ne samo te Hrvate.Još jednom im je bačena kost i nasjeli su.Umjesto da pljujete po Čoviću kakav god on da je i Hrvatima probaj te u njima gledati saveznike protiv zajedničkog neprijatelja,jer imate ih vi u svojim redovima i puno gorih od Čovića.Shebalo vas je bratstvo i jedinstvo jugo velikosrbskog tipa.
Guske u magli što bi rekao Radić i što bi rekli još mnogi muslimani kroz historiju.
Nisu.
Ja ih gledam na isti nacin kao sto gledam sve ostale ljude koji zive s nama. Ne mozemo biti "saveznici" kad smo jedno.
- tandmand
#1080 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Radi se o tome da im termin "Bošnjaci" pri izgovaranju/pisanju nanosi duševnu bol. U svakodnevnim razgovorima sa Bošnjacima oni ipak koriste termin "musliman". Čak i ako krenu da izgovore Bošnjak, tačno vidiš da mu stane u grlu i na brzinu izgovori - musliman. Ne žele da nas prihvate kao narod, već nas guraju u vjersku grupu - muslimani - kojoj onda, je li, tako se lako lijepi etiketa fundamentalizma, islamizacije ... bla bla bla. Sjetimo se samo izvještaja Smiljka Šagolja, Bože Skoke, Dijane Čuljak gdje su se upotrebljavali isključivo izrazi: Muslimani (Bošnjaci), muslimanska vlada (vlada RBiH), muslimanske snage (Armija BiH) ... Od agresije su medijski stvarali ne građanski rat .. još gore, vjerski nasrtaj muslimanskih radikala na miroljubivo katoličko pučanstvo na predziđu kršćanstva.arzuhal wrote:Koliko znam jedan od tri konstitutivna naroda u BiH, a prema Ustavu BiH i Dejtonu, su i - Bošnjaci. Ko su Muslimani/Bošnjaci koje pominje dr Ljubić?
-
daddy-kool
#1081 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
http://www.dnevnik.ba/vijesti/bih/tvrtk ... -putovnicaU slučaju hiperprodukcije optužnica protiv vojnika i zapovjednika HVO, kao i grobna tišina kada je riječ o procesuiranju zločina nad Hrvatima, jedina ispravna reakcija je, po Milovićevom mišljenju, politički pritisak kroz organe Europske Unije i NATO saveza.
Uvesti vize
-Ako to ne da rezultate, onda Hrvatska sebe ne može smatrati ravnopravnom članicom, ističe Milović. Mišljenja je i kako je potrebno uvesti vize za korisnike bh. putovnica pri ulasku u Hrvatsku:
-Suverena država sebi ne može dozvoliti da ubojice njenih sugrađana neometano ljetuju i prolaze kroz Hrvatsku svake godine, kaže Milović za Hrvatski Medijski Servis.
Ako se ove džihatlije Muslimani/Bošnjaci ne urazume šta drugo preostaje?
- Alfons Kauders
#1082 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Neki dan gledam cirkus na HRT i slusam "bosnjacki jezik"... I onda se jedan mladjahni desnicar iz skole Raspudica ispravlja, i kaze "bosnjacki jezik, ili kako ga oni nazivaju, bosanski jezik"...tandmand wrote:Radi se o tome da im termin "Bošnjaci" pri izgovaranju/pisanju nanosi duševnu bol. U svakodnevnim razgovorima sa Bošnjacima oni ipak koriste termin "musliman". Čak i ako krenu da izgovore Bošnjak, tačno vidiš da mu stane u grlu i na brzinu izgovori - musliman. Ne žele da nas prihvate kao narod, već nas guraju u vjersku grupu - muslimani - kojoj onda, je li, tako se lako lijepi etiketa fundamentalizma, islamizacije ... bla bla bla. Sjetimo se samo izvještaja Smiljka Šagolja, Bože Skoke, Dijane Čuljak gdje su se upotrebljavali isključivo izrazi: Muslimani (Bošnjaci), muslimanska vlada (vlada RBiH), muslimanske snage (Armija BiH) ... Od agresije su medijski stvarali ne građanski rat .. još gore, vjerski nasrtaj muslimanskih radikala na miroljubivo katoličko pučanstvo na predziđu kršćanstva.arzuhal wrote:Koliko znam jedan od tri konstitutivna naroda u BiH, a prema Ustavu BiH i Dejtonu, su i - Bošnjaci. Ko su Muslimani/Bošnjaci koje pominje dr Ljubić?
Ovo je isti argument koji koriste Srbi - "na srpskom se ne kaze 'bosanski' vec 'bosnjacki' jezik"...
- Alfons Kauders
#1083 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Slazem se, treba tim muslimanima pokazati zube.daddy-kool wrote:http://www.dnevnik.ba/vijesti/bih/tvrtk ... -putovnicaU slučaju hiperprodukcije optužnica protiv vojnika i zapovjednika HVO, kao i grobna tišina kada je riječ o procesuiranju zločina nad Hrvatima, jedina ispravna reakcija je, po Milovićevom mišljenju, politički pritisak kroz organe Europske Unije i NATO saveza.
Uvesti vize
-Ako to ne da rezultate, onda Hrvatska sebe ne može smatrati ravnopravnom članicom, ističe Milović. Mišljenja je i kako je potrebno uvesti vize za korisnike bh. putovnica pri ulasku u Hrvatsku:
-Suverena država sebi ne može dozvoliti da ubojice njenih sugrađana neometano ljetuju i prolaze kroz Hrvatsku svake godine, kaže Milović za Hrvatski Medijski Servis.
Ako se ove džihatlije Muslimani/Bošnjaci ne urazume šta drugo preostaje?
- spreca
#1084 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
a mogo sam traziti da mi vratis istom mjeromsherbett wrote:Ma nemojspreca wrote:vazno da si reagirala
-
daddy-kool
#1085 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Alfons Kauders wrote:
Slazem se, treba tim muslimanima pokazati zube.Jer sam sasvim siguran da ovakav potez ne bi imao ama bas nikakvih negativnih posljedica na robnu razmjenu i privredu Republike Hrvatske.
... neke guske ... neka magla ....
-
slavonskilola
#1086 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Srbi su htjeli i žele uglavnom sve zapadno od Drine.Svi problemi BIH leže u megalomanskoj bolesnoj velikosrbskoj politici koju prenose s koljena na koljeno.Vidiš i sam da negiraju sve i da su im Načrtanije jednako Biblija.animals wrote:Nisam se ja okomio ni na koga..prog321 wrote:Okomio si se na pogresnu stranu Animalu.
uvijek sam bio protiv Dodika i ekipe iz Beograda..
Covic je isto ljigav..
nerviraju me isto i moji Hrvati, posebno oni veliki, koji su isto nacionalisti..
jedina istina na koju pokusavam da ukazem, je da svi problemi
danasnje BiH, leze u razracunjavanju Srba i Hrvata na ovim prostorima..
Srbima je dato pola BIH, samo zato jer su istjerani iz Hrvatske..
i tu lezi kljuc , svi problema..
Srbima je dato pola Bosne zato jer je to željela međunarodna Britanska politika koja redovito kroz povijest sponzorira svoje kokošare .
- Alfons Kauders
#1087 Re: RE: Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Get a room you two...sherbett wrote:Ma mrsh [emoji38]spreca wrote:a mogo sam traziti da mi vratis istom mjeromsherbett wrote: Ma nemoj[emoji14] [emoji38]
- GeeTnT
#1088 Re: RE: Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
..i ja sam od istih tih bosnjaka cuo da je Srbija do Tokija....njihovi nikovi su bili alikemal, teheran, dzalalabad, 23%, Br0to...itdsherbett wrote:Izvini Alfonso, al ja sam prvi puta cula za bosnjacki jezik od bosnjaka i to na ovom forumuAlfons Kauders wrote:
Neki dan gledam cirkus na HRT i slusam "bosnjacki jezik"... I onda se jedan mladjahni desnicar iz skole Raspudica ispravlja, i kaze "bosnjacki jezik, ili kako ga oni nazivaju, bosanski jezik"...
Ovo je isti argument koji koriste Srbi - "na srpskom se ne kaze 'bosanski' vec 'bosnjacki' jezik"...Dobro... Ali onda cemo i mi istom logikom na bosanskom izmisliti neke nove izraze za srpski i hrvatski jezik... Recimo brdsko-bosanski i juzno-bosanski. [emoji38]
- Alfons Kauders
#1089 Re: RE: Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Jesu li bili legitimni predstavnici bosnjackog naroda?sherbett wrote: Izvini Alfonso, al ja sam prvi puta cula za bosnjacki jezik od bosnjaka i to na ovom forumu
- Alfons Kauders
#1090 Re: RE: Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
A najjaci su mi kad krenu nesto kao vjerski furat, i vazda su im nickovi na taj fol...GeeTnT wrote:..i ja sam od istih tih bosnjaka cuo da je Srbija do Tokija....njihovi nikovi su bili alikemal, teheran, dzalalabad, 23%, Br0to...itdsherbett wrote:Izvini Alfonso, al ja sam prvi puta cula za bosnjacki jezik od bosnjaka i to na ovom forumuAlfons Kauders wrote:
Neki dan gledam cirkus na HRT i slusam "bosnjacki jezik"... I onda se jedan mladjahni desnicar iz skole Raspudica ispravlja, i kaze "bosnjacki jezik, ili kako ga oni nazivaju, bosanski jezik"...
Ovo je isti argument koji koriste Srbi - "na srpskom se ne kaze 'bosanski' vec 'bosnjacki' jezik"...Dobro... Ali onda cemo i mi istom logikom na bosanskom izmisliti neke nove izraze za srpski i hrvatski jezik... Recimo brdsko-bosanski i juzno-bosanski. [emoji38]
Dodju na klix da selame...
A na forumu manje vjernika nego na koncertu Judas Priesta
- Alfons Kauders
#1091 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
17,500 postova i jos hvatas konce, jer nisi pratila?sherbett wrote:Sta ja znam tko su..ja sam na ovom forumu o tom jeziku citala. A nikad necu zaboravit kakvu sam bukvicu dobila kad sam sve konstitutivne nrode BiH nazvala Bosancima. Znaci, nije mi se ponovilo...oprala me Herka
Nisam do dolaska na forum proucavala odnose u BiH..jos hvatam konce.
Eto te ko Hillary... 33,000 mailova da planira udaju kcerke jedinice
- arzuhal
#1092 Re: RE: Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Alfons Kauders wrote: A na forumu manje vjernika nego na koncertu Judas Priesta
- arzuhal
#1093 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Čudo te ne oprala, ne možeš tako. Moraš uvijek istaknuti: Bosanci i Južnobosanci.sherbett wrote:Sta ja znam tko su..ja sam na ovom forumu o tom jeziku citala. A nikad necu zaboravit kakvu sam bukvicu dobila kad sam sve konstitutivne nrode BiH nazvala Bosancima. Znaci, nije mi se ponovilo...oprala me Herka
- spreca
#1094 Re: RE: Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
sherbett wrote: Ma mrsh [emoji38]
- tandmand
#1095 Re: RE: Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
HNSovci kažu da se bosanki jezik na hrvatskom kaže "bošnjački jezik" ... tako opravdavaju zašto je u pojedinim kantonima u službenoj upotrebi taj naziv.sherbett wrote:Izvini Alfonso, al ja sam prvi puta cula za bosnjacki jezik od bosnjaka i to na ovom forumu
-
155_mm
#1096 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
hapsenje je insenirano da bi hrvatska imala povod za pritisak na bosnjake. to je bar sad jasno.
razlog?
tuzilastvo BiH? vjerovatno ne, to je dodikov dio kolaca u ovom planu.
Stolac? moguce. ali prijetnje iz HR su prevelike da bi se radilo samo o Stocu.
ustavne reforme veceg obima? moguce je da je doslo do zagreba kako bi to sa reformama moglo izgledati pa im se nije svidjelo i zato unaprijed pokusavaju ustrasiti bosnjacku stranu
ima li ko jos ideja?
razlog?
ustavne reforme veceg obima? moguce je da je doslo do zagreba kako bi to sa reformama moglo izgledati pa im se nije svidjelo i zato unaprijed pokusavaju ustrasiti bosnjacku stranu
ima li ko jos ideja?
- GeeTnT
#1097 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
..na sihire si naletila...sherbett wrote:Sta ja znam tko su..ja sam na ovom forumu o tom jeziku citala. A nikad necu zaboravit kakvu sam bukvicu dobila kad sam sve konstitutivne nrode BiH nazvala Bosancima. Znaci, nije mi se ponovilo...oprala me Herka
-
miop
#1098 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Mozda prepisuju od:155_mm wrote:hapsenje je insenirano da bi hrvatska imala povod za pritisak na bosnjake. to je bar sad jasno.
razlog?
ima li ko jos ideja?
-
155_mm
#1099 Re: RE: Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
bosnjani jedino mogu objaviti tekstove dejtonskog morovnog sporazuma na srpskom i hrvatskom u vrijeme potpisivanja istog, da se vidi jel tada na tim jezicima bilo bosanski jezik ili bosnjacki jezik.tandmand wrote:HNSovci kažu da se bosanki jezik na hrvatskom kaže "bošnjački jezik" ... tako opravdavaju zašto je u pojedinim kantonima u službenoj upotrebi taj naziv.sherbett wrote:Izvini Alfonso, al ja sam prvi puta cula za bosnjacki jezik od bosnjaka i to na ovom forumu
dodatno se moze u bosanskom jeziku uvesti razlicite nazive za srpski i hrvatski jezik u BiH i u maticama.
mislim da bi to bio jedini moguci odgovor na tu tematiku.
- GeeTnT
#1100 Re: Kako objasniti Hrvatskoj da nismo Srbi?
Ovde bi Kaplan pola forumasa.....zhiiiiik.