Kako normalno živjeti na HD

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zagordark

#1 Kako normalno živjeti na HD

Post by zagordark »

Molim da mi se jave ljudi koji idu na hemodijalizu i iznesu svoja prava, probleme i kako su organizovali vlastiti život.
Ja sam samo iskrositio pravo na tuđu njegu i pomoć, pa ne znam dali postoje još neke povlastice i gdje se mogu iskoristiti.
Uglavnom dan provedem tako što odem na kafu ili završim neke sitne obaveze. S vremena na vrijeme odem na stonotenis.
Nadam se da će se neko javiti pa da razmjenimo iskustva. Pozdrav.
River_isle

#2 Re: Kako normalno živjeti na HD

Post by River_isle »

nisam jedna od oboljelih ali nekako sam imala potrebu da napisem nesto jer bilo ko prozivljava bolest ne smije biti sam. poznajem prilicno dosta ljudi kojima je HD neophodna i znam koliko muke i iscrpljena to organizmu donosi pa ti samo preporucujem puno odmora u drustvu koje ti godi, radi stvari koje te opustaju a ako bude potreban razgovor imas jednu forumasicu na raspolaganju. :)
lijep ppozdrav
Dioda

#3 Re: Kako normalno živjeti na HD

Post by Dioda »

Evo da se i ja tuspasim,mada od mene neces biti nista pametniji :D
Nisam neko stucnjak,i od mene nema neke pomoci :D Znam da ti nije lako,ni fizicki ni psihicki.Al ne daj se.Glavu gore i ugodi sebi koliko god mozes :D :kiss:
SaraLe

#4 Re: Kako normalno živjeti na HD

Post by SaraLe »

zagordark wrote:Molim da mi se jave ljudi koji idu na hemodijalizu i iznesu svoja prava, probleme i kako su organizovali vlastiti život.
Ja sam samo iskrositio pravo na tuđu njegu i pomoć, pa ne znam dali postoje još neke povlastice i gdje se mogu iskoristiti.
Uglavnom dan provedem tako što odem na kafu ili završim neke sitne obaveze. S vremena na vrijeme odem na stonotenis.
Nadam se da će se neko javiti pa da razmjenimo iskustva. Pozdrav.
Probaj sto vise da se druzis sa ljudima :wink: i sto bi ti ja licno savjetovala "nemoj svoj problem" da krijes od osoba, sa kojima zelis da budes prijatelj 8-)
zagordark

#5 Re: Kako normalno živjeti na HD

Post by zagordark »

Zahvaljujem na dobroj volji, ali ja sam htio da razmjenim iskustva sa drugim ljudima koji idu na HD. Nema tu šta da se krije to bi bila čista glupost.
I nisam ja sad u nekom crnjaku, samo svaka informacija dobro dođe i zato sam ovu temu i pokrenuo, nažalost još se niko nije javio ko ima iste probleme.
Još jednom vama koji ste se javili hvala na dobroj volji, možda se čujemo uvezi nekih drugih tema. Pozdrav.
otherside

#6 Re: Kako normalno živjeti na HD

Post by otherside »

Jesi li pokusao kontaktirati neko udruzenje? Trebalo bi da postoji kod nas...tamo bi sigurno upoznao ljude sa istim zdravstvenim problemom a mozda i prosirio krug prijatelja na taj nacin...Kakve su sanse za transplantaciju u tvom slucaju?
zagordark

#7 Re: Kako normalno živjeti na HD

Post by zagordark »

otherside wrote:Jesi li pokusao kontaktirati neko udruzenje? Trebalo bi da postoji kod nas...tamo bi sigurno upoznao ljude sa istim zdravstvenim problemom a mozda i prosirio krug prijatelja na taj nacin...Kakve su sanse za transplantaciju u tvom slucaju?
Pa i nisu baš neke, zato što nema živog davaoca a kod nas još uvijek nije razvijena svijest o dobrovoljnom zavještavanju organa u slučaju moždane smrti.
Pored toga imam još dodatni zdravstvenih problema, tako da u ovom trenutku šanse nisu baš velike. Pozdrav.
ljubav_aha

#8 Re: Kako normalno živjeti na HD

Post by ljubav_aha »

citala sam slucaj Lejle Karmehmedovic iz TZ,dali si upoznat sa njenim slucajem

najgore je sto niko u sadasnjem drustvu BiH ne moze obezbjediti pacijentima tablete protiv doslovnog nestajanja kostiju ,kao i finasijsku pomoc,jer osobe na HD ne mogu dobiti posao
zagordark

#9 Re: Kako normalno živjeti na HD

Post by zagordark »

Nisam konkretno upoznat sa njezinim slučajem, ali vremenom dolazi do oštećenja kostiju kod nekih pacjenata prije a kod nekih kasnije. Tablete koje služe za vezivanj fosvora( a fosvor uništava kosti) postoje kod nas međutim nedovoljno efikasne i sa popriličnim nuspojavama.
Posebna tema je finaciska strana HD. Ja znam par ljudi koji su iz Evrope i idu na HD i apsolutno što se tiče lijekova i finansija nemaju nikakvih problema.
Na žalost naše društvo je daleko od rješavanja tih problema, recimo društvo bi moglo ljudima koji se osjećaju nešto bolje da im ponudi neki posao u skladu sa njihovim mogućnostima. I tu je još niz problema recimo pitanje odmora, a to je vrlo bitno koliko psihološki toliko i zdravstveno. Postoje udruženja HD pacijenata ali kao i u čitavom društvusve to ide veoma sporo a ovi ljudi nemaju baš vremena u nedogled.Pozdrav.
ljubav_aha

#10 Re: Kako normalno živjeti na HD

Post by ljubav_aha »

zagordark,upravo tako ,upoznata sam sa svim detaljima koje si napisao u prethodnom postu
Post Reply