Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
daddyX

#1 Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by daddyX »

Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi?!

NEUM - Mnogo je ovakvih priča u Bosni i Hercegovini. Svi za njih znaju, ali šute. Zašto? Do kada? Možda se nadaju da će dobiti bilo kakav ili možda bolji posao, uz pomoć nekog moćnika koji će ih malo "pogurati". Ako mislite da je za dobiti posao dovoljno imati najviše bodova na testiranju, varate se. Meni to nije pomoglo.

Po provedenom natječaju i obavljenom testiranju, direktor Porezne uprave na radno mjesto imenuje drugoplasiranog s Liste uspješnih kandidata, unatoč mišljenju Agencije za državnu službu F BiH kako je to imenovanje nezakonito.
Naime, nakon provedene procedure Javnog natječaja za radno mjesto stručni savjetnik za javne prihode i registraciju obveznika uplate doprinosa u Županijskom poreznom uredu Mostar – Porezna ispostava Neum-Ravno, direktor Porezne uprave F BiH na navedeno radno mjesto postavlja S. K., kao drugog kandidata s Liste uspješnih kandidata na Stručnom ispitu.

Iz Obavijesti o rezultatima Javnog natječaja, koju je, po ovlaštenju direktora, donijela Pomoćnik direktora Mirjana Kutanjac vidi se da je direktor Porezne uprave izvršio nezakonito imenovanje. Citiram: "Agencija za državnu službu F BiH, je aktom br. 03-34-8-51-12/10 od 26. 7. 2010. godine, dala mišljenje da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za postavljenje kandidata S. K., mimo utvrđenog redoslijeda, a da su ispunjeni zakonski uvjeti za postavljenje Mate Matuška na navedeno radno mjesto, kao prvog kandidata sa Liste uspješnih kandidata, sa ukupno ostvarenih 85,75% od maksimalnog broja bodova, sukladno odredbama Pravilnika o jedinstvenim kriterijima, pravilima i postupku imenovanja i postavljena državnog službenika u tijelima državne službe u F BiH( „Sl. novine F BiH“, br. 7/05 i 8/10)."
Temeljem ove obavijesti, izrazio sam žalbu Odboru državne službe za žalbe u FBiH. Međutim, Odbor je donio rješenje kojim se žalba odbacuje kao neosnovana. Rješenje u ime Odbora za žalbe potpisuje predsjedavajuća Đurđica Šišul koja u obrazloženju između ostalog kaže: "Izbor državnog službenika sa Liste uspješnih kandidata je diskreciono pravo rukovodioca državne službe, a isti je prije donošenja odluke o izboru dužan zatražiti mišljenje Agencije, ali ga to mišljenje ne obavezuje." Kao osnova za postavljenje državnog službenika naveden je član 31. stav. 1. Zakona o državnoj službi u F BiH, a ne Pravilnik na koji se žalitelj poziva.

Članak 31. stavak 1. na koji se poziva Đurđica Šišul kaže: "Državnog službenika postavlja rukovoditelj tijela državne službe, uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije, s Liste uspješnih kandidata koji su prošli Javni natječaj".
Dakle, ovaj članak nigdje ne spominje da mišljenje Agencije ne obvezuje rukovoditelja tijela uprave niti kaže da je izbor kandidata diskreciono pravo rukovoditelja tijela uprave, a isto tako članak 3. Pravilnika koji Đurđica Šišul odbacuje kaže: “Rukovoditelj tijela državne službe, uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije, postavlja kandidata koji je na stručnom ispitu postigao najbolji rezultat“.

Kako provoditi javno proklamiranu "efikasnu, blagovremenu, transparentnu i nepristranu selekciju i postavljenja državnih službenika", ako Odbor državne službe za žalbe koji ima pravo nadzora kod uočenih nezakonitosti i nepravilnosti, sam čini nezakonite radnje? Kako je moguće ostvariti proklamirani cilj povjerenja građana, ako će politika uvijek imati konačnu riječ kod zapošljavanja u državnu službu? Teško se oteti dojmu da je u ovaj slučaj svoje prste umiješala lokalna neumska politika, na čelu s načelnikom Općine Neum. Sprega politike i državne službe postaje jasnija, a naša budućnost?

S poštovanjem,
Mato Matuško, Neum
http://img229.imageshack.us/i/adsobavijest.jpg/
http://img690.imageshack.us/i/odborzaza ... nje01.jpg/
http://img87.imageshack.us/i/odborzazal ... nje02.jpg/
stidljiv

#2 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by stidljiv »

Mafijasko-rodjacki lobi.

Nadji dobrog advokata i tuzi te kriminalce. Ponasaju se kao da im je to babovina i zaposljavaju rodjake, komsije ili one sto daju vise para...

Sramota...treba tuziti tu kriminalnu organizaciju pa kako god...
maxell_sarajevo

#3 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by maxell_sarajevo »

Poslije ovakvih konkursa treba shvatiti da je to samo gubljenje vremena i da ce onaj za koga je raspisan konkurs dobiti posao pa makar i zadnji na listi uspjesnih bio.

Meni se desilo da sam konkurisao u Min.za boracka pitanja i imao max broj bodova na testu i na usmenom, al' oni su primili Hrvata da bi ispostovali ravnopravnost iako je taj Hrvat imao deset bodova manje od mene.Sta cu nisam imao koga da me gura pa sam odustao.Kada sam ih pitao pa zasto onda niste raspisali konkurs samo za hrvate oni su mi rekli "ukoliko imate pitanja napistite ih na papir i predajte na protokol" :-)
fedor

#4 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by fedor »

maxell_sarajevo wrote:Poslije ovakvih konkursa treba shvatiti da je to samo gubljenje vremena i da ce onaj za koga je raspisan konkurs dobiti posao pa makar i zadnji na listi uspjesnih bio.

Meni se desilo da sam konkurisao u Min.za boracka pitanja i imao max broj bodova na testu i na usmenom, al' oni su primili Hrvata da bi ispostovali ravnopravnost iako je taj Hrvat imao deset bodova manje od mene.Sta cu nisam imao koga da me gura pa sam odustao.Kada sam ih pitao pa zasto onda niste raspisali konkurs samo za hrvate oni su mi rekli "ukoliko imate pitanja napistite ih na papir i predajte na protokol" :-)
Odavno je jasno da za radni odnos u državnim institucijama (bilo da su to škole pa do ministarstava) ne treba predavati papire, jer su to već unaprijed "rasporodata" mjesta. Ako nemaš koga da te ugura, džaba ti bodovi, silne diplome, priznanja. Tu se gleda samo rodbinska veza. A to je jad i čemer, jer sposobni ljudi, školovani ne mogu da dobiju posao u državnim institucijama.
Recimo kad izađe konkurs za prijem u te famozne institucije, traže se originali ili ovjerene kopije (diploma, uvjerenja itd), što znači da ti treba u prosjeku 50-100KM da platiš sve to i da se prijaviš, da te na kraju odbiju, jer su primili nekog uhljupa!
Zato nam je država u ovakvom stanju! ;-)
Zejnil

#5 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by Zejnil »

Kada već ovo javno iznosiš, onda ti je jasno da sa trenutnom garniturom vlasti se sigurno nećeš zaposliti u državnoj službi, a nemoj misliti da nećeš i kod privatnika imati problema, onda jarane ih opali do kraja i istjeraj ovu bandu pred sud. Ova rješenja što sam čitao, nasraše se tri lista oko dvije rečenice i za to platu primaju, da ne psujem... sretno
bubica123

#6 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by bubica123 »

Ne bi bio prvi koji je na sudu izgubio po osnovu ovog pitanja, jer Agencija prilikom donošenja izmjene u Pravilniku nije istovremeno vezala isti za izmjenu člana u Zakonu, a Zakon ima veću snagu, tako da ni sudovi neće donijeti presudu u tvoju korist. Po Zakonu i dalje rukovodilac organa ima diskreciono pravo da zapošljava bilo kog kandidata sa liste uspješnih kandidata i biće tako dokle god se ne izmjeni Zakon. To je jednostavno začaran krug!
fedor

#7 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by fedor »

bubica123 wrote:Ne bi bio prvi koji je na sudu izgubio po osnovu ovog pitanja, jer Agencija prilikom donošenja izmjene u Pravilniku nije istovremeno vezala isti za izmjenu člana u Zakonu, a Zakon ima veću snagu, tako da ni sudovi neće donijeti presudu u tvoju korist. Po Zakonu i dalje rukovodilac organa ima diskreciono pravo da zapošljava bilo kog kandidata sa liste uspješnih kandidata i biće tako dokle god se ne izmjeni Zakon. To je jednostavno začaran krug!
Cijeli sistem je pogrešan. Ne može se čovjek boriti protiv sistema. Takva borba je isrcpljujuća i na kraju uvijek budeš poražen! ;-)
oktagon

#8 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by oktagon »

Ma ovo je suviše ludo i bezobrazno da bi bilo istinito....Ovaj odbor za žalbe je toliko glupa i smiješna institucija da je to strašno i uglavnom ne služi nizašto...Najgore od svega je što će sad postupak pred sudom trajati pa sigurno neki 2-3 ako ne i više godina.... I prosto dođeš u situaciju da se boriš protiv vjetrenjača.....I ja imam pa mal te ne isto iskustvo i sad se tužim s njima na sve strane....Ako Mato ovo pročita volio bih da ostavi neki kontakt kako bi mogli da razmijenimo iskustva i da se probamo izboriti sa ovom gamadi.... :x
SadaMeHuseine

#9 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by SadaMeHuseine »

maxell_sarajevo wrote:Poslije ovakvih konkursa treba shvatiti da je to samo gubljenje vremena i da ce onaj za koga je raspisan konkurs dobiti posao pa makar i zadnji na listi uspjesnih bio.

Što se nisi "pod punom i materijalnom odgovornošću" izjasnio da si Hrvat...znaš koliko Srba i Muslimana znam da su to uradili...ha,ja......
Ovo ti je danas došlo da se možeš izjasniti kako hoćeš....još malo pa će početi da traže Albance kao konstitutivni narod,tek ćeš onda da vidiš ko je ugrožen!!!
Comrad

#10 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by Comrad »

U 21. vijeku mi imamo nevjerovatnu diskriminaciju.

Ko uopste dokazuje ko je Hrvat, ko Bosnjak, a ko Srbin. Je li ima neka masina koja to provjeri? Il se to radi po imenima?

Ono, ako si Ivan - Hrvat si, ako si Edin - Bosnjak, a Davor - Srbin... :-)

Onda je najbitnije otkriti prije konkursa, kojeg naroda manjka i onda se tako izjasnit i nema zime. :D

Kako smo samo glup narod. :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by Truba »

zato je dobra stvar prijeratni dokument
a za mlađe bi bilo dobro imati neku srednjoškolsku diplomu ili semestralni list
al to nije politički korektno

korektnije je da damir i vanja budu svake godine druge nacionalnsoti :mrgreen:
arbosan

#12 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by arbosan »

Evo kako ces dobiti posao u drzavnoj sluzbi.
Nadji nekog ministra, ili neko ko ce biti ministar i pokusaj da te on u svoj kabinet uvede, pa makar kao vozaca, onda ce ti on raspisati konkurs i eto te stigao do cilja i postao si drzavni sluzbenik, koji je neovisan, nekorumpiran ...i sve ono bi jedan drzavni sluzbenik trebao biti.

Ja pozivam nase drustvo, pa i Sarajevo-x da napravi malo, ama skroz malo istrazivanje u ministarstvima, i da vidi ko je bio u kabinetu, pa nakon toga postao drzavni sluzbenik.............. :run:
Truba

#13 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by Truba »

ma nemojte tako nema štele
znam jednu što je upala bez štele
:roll: :roll: :roll: :roll:
oktagon

#14 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by oktagon »

najveci paradox je sto i kada sve procedure prodjes dolazis na "noz" nekome ko te u zivotu nikada nije ni vidio i prosto ni na koji nacin ne moze biti mjerodavan pri izboru kandidata, a to je rukovodilac organa koji je raspisao konkurs...polozis silne testove, obavis intervju i onda dodje lik i kaze, e neces ti biti izabran kao prvi na listi nego neki tamo peti s liste, koji je naravno u vecini slucajeva neki stranacki pulen...pa cemu onda sve te peripetije, cemu agencija za drzavnu sluzbu kad svakako nema nikakve kontrole nad izborom kandidata....misljenje agencije nije obavezujuce....usvoji su pravilnik u kojem je predvidjeno da rukovodilac organa mora izabrati kandidata koji je postigao najbolji rezultat, ali ni to ne pije vode...a sta sad opsta anrahija....daj barem da ukinu i agenciju i odbor za zalbe, pa da se smanji administracija....
ja kada sam razgovarao s nadleznim u agenciji rekli su mi da je to kao neki pravni vakum, zvao ministarstvo pravde i razgovarao sa federalni inspektorom koji mi je rekao da agencija nije u njihovoj nadleznost...i tako da te svi prave budalom odreda i ti tu ne mozes nista....lijep nam je sistem....za popizdit.....
po nekoj logici stvari i po mom misljenu na ovakvim primjerima, da sistem funkcionise kako treba, bi bilo najlaske dokazati zloupotrebu sluzbenog polozaja i ovlasti.....jer kao sto sam vec naveo, rukovodilac koji bira sa liste uspjesnih kandidata kao jedino mjerilo ima rezultate koje si postigao na ispitu i intervju i nema nikakvog drugo dodira sa kandidatima...i jednostavno samo po sebi se nametne pitanje, a gospodine sto ste vi recimo od 5 kandidata izabrali bas recimo treceg, zasto ne prvog ili cetvrtog i cim se ste se vi to vodili pri izboru kandidata i koja su to mjerila....?????!
Uf, i opet sam bijesan, mislim i majmunima i pticama na grani je jasno koja je ovo budalastina, bezvlasce, bezobrazluk, uvreda za sve koji imalo mozga imaju i nikom nista.....lijepo su meni kolege govorile nemoj se prijavljivat na konkurs jer se vec zna za koga je to radno mjesto, a eto ja hocu pa hocu reko ako nista da polozim te neke drzavne ispite( samo se sad pitam za koji ce mi....?!)....i sta sam dobio izgubio sam toliko zivaca da mi to vise ne moze namiriti nista, pa ni sutra da me za ministra imenuju....fujjjjjjjjjjjjjjjjj........... :x
oktagon

#15 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by oktagon »

Pa daj neka neko proprati ovo nekim člankom, ovo je stvarno gore od katastrofe. Taman kad čovjek pomisli da nema dalje oni smisle još veću glupost. "Pravilnik o jedinstvenim kriterijima, pravilima i postupku imenovanja i postavljenja državnog služenika" dobio je novu izmjenu koja glasi:""Rukovodilac organa državne službe, uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije, postavlja onog kandidata, sa liste uspješnih kandidata, za kojeg procijeni da će najbolje obavljati poslove radnog mjesta na koje se vrši postavljenje." ????????????????????????????????????????????????????
Kako će on to procijeniti, ko da više para, koje čiji, koga ima od rodbine, u kojoj je stranci ili kako već?!....Kako rukovodilac može biti mjerodavan po bilo kojem osnovu kad on samo dobije listu i bira, kako on da zna ko će obavljati bolje poslove radnog mjesta, ako primi jednog po tom osnovu kako zna da neko drugi sa liste ne bi bio bolji na tom mjestu......Pa jeli se može biti toliko bezobrazan pa ovako nešto propisati.....Prosto molim bilo koga i iz bilo kojeg medija da se pozabavi ovom budalaštinom....
Ili neka barem Agencija propiše u Pravilniku član u kojem će pisati vi ste svi retardirani i nemoj te se džaba prijavljivat na konkurs u ovoj državi mi radimo šta hoćemo i kako hoćemo i zbog toga se jedino možete žaliti upravi vodovoda ....
Do duše ova izmjena u prenesenom značenju ništa drugo ni ne znači....Eto sad imamo legalizovan nepotizam, mito i korupciju :x
Truba

#16 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by Truba »

ja sam dosta konkursa oplakao
zato se više i ne prijavljujem

a živce i da ne spominjemo 8)
oktagon

#17 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by oktagon »

komi wrote:ja sam dosta konkursa oplakao

Ma ni ja se više ne prijavljujem, ali prosto ne mogu da shvatim da ovakve stvari prolaze nezapaženo. Posebno zbog činjenice da su uglavnom kandidati koji se prijavljuju na konkurse koje objavi Agencija visokoobrazovani i da nas sve vuku za nos kao telad. Ne moram ja nikada dobiti posao u državnoj službi ali do kada više gluposti. Štela je uvijek bilo i biće ali na ovaj način i gotovo legalno s tim ne mogu nikako da se pomirim niti ću ikada moći. Ne moram i vjerovatno sa ovim piskaranjem neću ništa promijeniti, ali mi je dosta više i prihvatanja svega pod normalno.
bailaor

#18 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by bailaor »

Meni se jos vise cini tragicnijim to sto najjaci mediji ne pridaju dovoljno paznje ovoj tematici, ako izuzmemo pojedinacne clanke.
tvile

#19 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by tvile »

oktagon wrote:
komi wrote:ja sam dosta konkursa oplakao

Ma ni ja se više ne prijavljujem, ali prosto ne mogu da shvatim da ovakve stvari prolaze nezapaženo. Posebno zbog činjenice da su uglavnom kandidati koji se prijavljuju na konkurse koje objavi Agencija visokoobrazovani i da nas sve vuku za nos kao telad. Ne moram ja nikada dobiti posao u državnoj službi ali do kada više gluposti. Štela je uvijek bilo i biće ali na ovaj način i gotovo legalno s tim ne mogu nikako da se pomirim niti ću ikada moći. Ne moram i vjerovatno sa ovim piskaranjem neću ništa promijeniti, ali mi je dosta više i prihvatanja svega pod normalno.
:thumbup:

Traže i stvari koje nikakve veze nemaju s poslom koji bi trebao obavljati! Vjerovatno, sistem lakše eliminacije.

Pitanje: kako ste rješavali problem potvrde o radnom iskustvu ako ste u radnom odnosu?
Meni je to van pameti da ti traže takvu potvrdu! Šta treba, otići sadašnjem nadležnom/direktoru i tražiti potvdu da radiš na tom i tom radnom mjestu u svrhu prijave na konkurs u državnoj službi :-) :-) :?: :?: :?:
plonker

#20 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by plonker »

.
Last edited by plonker on 16/09/2012 19:43, edited 1 time in total.
Comrad

#21 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by Comrad »

Gledam jedan americki film...muz i zena, imaju nekih finansijksih problema...
Govori zena muzu, nesto u smislu "Znam da oboje radimo u drzavnoj sluzbi, ali snaci cemo se nekako..."

Eeee kontam u sebi, pa dodjite kod nas u drzavnu sluzbu. :D

Samo kod nas je moguce da administracija ima najvece plate. Ne kazem da se ne moze bez te administracije, ali nam je vala i ne treba ovoliko. Suludo je da neki salteras ili neko ko preziva po kabinetima, ima vecu platu od tamo nekoga ko fakat pravi novac, radi nesto konkretno, te na kraju placa i tog salterasa. :roll:
oktagon

#22 Re: Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi

Post by oktagon »

Comrad wrote:Gledam jedan americki film...muz i zena, imaju nekih finansijksih problema...
Govori zena muzu, nesto u smislu "Znam da oboje radimo u drzavnoj sluzbi, ali snaci cemo se nekako..."

Eeee kontam u sebi, pa dodjite kod nas u drzavnu sluzbu. :D

Samo kod nas je moguce da administracija ima najvece plate. Ne kazem da se ne moze bez te administracije, ali nam je vala i ne treba ovoliko. Suludo je da neki salteras ili neko ko preziva po kabinetima, ima vecu platu od tamo nekoga ko fakat pravi novac, radi nesto konkretno, te na kraju placa i tog salterasa. :roll:
:thumbup:

Slažem se u potpunosti i koliko sam ja upućen svugdje u svijetu, a možda griješim, posao u državnoj službi za jednog pravnika, ekonomistu, inžinjera i tome sl. je zadnji posao koji se traži...Ali eto kod nas je sasvim suprotno što zbog plata, što zbog toga što je to posao koji ti pruža određenu sigurnost da sutra nećeš ostati bez posla prvi put kad poslodavac ustane na lijevu nogu i eventualno mu se smanji obim posla....A da ne spominjemo razne dodatke. Meni je regres samo misaona imenica, a radim skoro 5 godina, pa gdje je tu topli, pa troškovi prijevoza, pa odvojeni život, minuli rad i još svašta nešto. I samo neka mi niko ne govori što ne tužim poslodavca...Narodski rečeno da režem granu na kojoj sjedim, jednostavno nema smisla. Htjeli mi to sebi priznat ili ne, vremena su takva da je bitno da se radi i da je redovna plata, a ostalo kako ti bude.....(ne podržavam, prosto preživljavam) :-)
I meni samom je posao u državnoj službi nešto što me baš i ne ispunjava ali šta se može, čovjek prosto mora ići trbuhom za kruhom. Ali očito je da tu za mene, ovakav kakav sam (bez rodbinskih veza, para, stranačke podrške i inih drugih štela), nema kruha ili pak hljeba.
Naravno da se može bez te administracije, za početak koji će nam Agencija za državnu službu, sve to se može rješavati na nekom lokalnom nivou i u praksi se tako i rješava. Pa kad već puca štela neka makar idem manje para iz bužeta.
"Ništa ne mogu učiniti, ali mislim. Toliko mogu."
Post Reply