Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Esma95

#1 Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by Esma95 »

Pozdrav! Imam veliki problem,nije da mi Engleski nesto lose ide, ali kada je u pitanju pisanje Engleskoga jezika tu pocinju moji problemi. Cesto izostavim slovo ili jednostavno ne napisem kako treba. Kako da vjezbam pisati Engleski jezik, da li se moram koristiti spelovanjem pri tome, da li engleski jezik posjeduje neka pravopisna pravila itd. Zelim da naucim pisati, ali iskreno ne znam kako, pa ako neko postoji na ovom forumu ko bi bio raspolozen da me nauci da perfektno pisem Engleski bila bih mu zahvalna :D :D
bull21

#2 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by bull21 »

Kol'ko imaš godina?
Ostalo ćemo se dogovoriti :-)
ZmaJ-BiH

#3 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by ZmaJ-BiH »

Esma95 wrote:Pozdrav! Imam veliki problem,nije da mi Engleski nesto lose ide, ali kada je u pitanju pisanje Engleskoga jezika tu pocinju moji problemi. Cesto izostavim slovo ili jednostavno ne napisem kako treba. Kako da vjezbam pisati Engleski jezik, da li se moram koristiti spelovanjem pri tome, da li engleski jezik posjeduje neka pravopisna pravila itd. Zelim da naucim pisati, ali iskreno ne znam kako, pa ako neko postoji na ovom forumu ko bi bio raspolozen da me nauci da perfektno pisem Engleski bila bih mu zahvalna :D :D
:-)

Pa normalno da moras pravilno spelovati. Bez toga nema engleskog jezika.

U glavnom najbolje je da pises odnosno da slazes rijeci i recenice na papiru onako kako govoris.

Ako znas pravilno reci onda znas i napisati, samo moras pravilno spelovati.
ćiribiribela

#4 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by ćiribiribela »

Skini sebi Rosetta Stone i polako. :D
Esma95

#5 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by Esma95 »

ma znam ja to sve, mislim kontam kako se pise, ali najveci problem predstavljaju mi podvostrucena slova npr. kao u rijeci bubam classic ili biggest itd. onda ne znam sta se u engleza pise velikim slovom, imena kako se pisu i nekada se znam spetljati i u pisanju rijeci kao npr. u rijeci purchases i neke koje po prvi put cujem :D imaju li neka pravila gdje mogu da naucim to sve, da bez straha mogu uraditi test :D
ratamahatta

#6 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by ratamahatta »

Najbolja stvar ti je citati knige na engleskom do beskonacnosti :) uz preduslov da bar znas osnove gramatike, vrlo brzo ces jednostavno propisati :) pozdrav
Esma95

#7 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by Esma95 »

ma znam ja i osnove gramatike i imam i lijep fond rijeci, ali eto pisanje mi ne ide :D
moke_017

#8 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by moke_017 »

Evo imam i ja isti problem pa bi zamolio nekog kome nije mrsko da mi prevede jednu stranicu :D

Rezime

Savaki poslovni subjekt, kao cilj i motiv svoga postojanja, vidi u uspješnosti obavljanja svog posla. Da bi se ostvarila uspješnost poslovanja, preduzeća moraju primjenjivati načela maksimalne racionalnosti. Cilj je da se sa određenom količinom ulaganja u reprodukciju, ostvari maksimalni poslovni rezultat.

Temeljni finansijski izvještaji ne daju dovoljno informacija kojima se može utvrditi i objektivno ocijeniti kvaliteta uspješnog poslovanja sa stajališta pojedinog faktora poslovanja i njihovog ukupnog utjecaja. Za dobre odluke u postizanju boljeg rezultata poslovanja poslužit će nam pokazatelji uspješnosti poslovanja preduzeća.
S obzirom na koristi od pokazatelja uspješnosti poslovanja preduzeća za očekivati je da će u prvom redu vlasnici i menadžment prih¬vatiti i primjenjivati izložene pokazatelje uspješnosti poslovanja preduzeća. Za uspješno poslovanje preduzeća potrebno je da uprava (menadžeri) raspolažu dovoljnim znanjem o upravljanju povjerenim im resur¬sima, finansijskoj politici, finansijskim izvještajima te pokazateljima uspješnosti poslovanja preduzeća.

Ključne riječ sui: ekonomičnost, rentabilnost, investiranje, produktivnost, likvid¬nost, zaduženost, prihodi, rashodi, dobit, analiza.

Stvarno ako nekome nije mrsko zacas probo sam sa google translate, al ima gresaka :sad: u pitanju je diplomski pa molim bez zajebancija :run:
Keiko

#9 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by Keiko »

moke_017 wrote:Evo imam i ja isti problem pa bi zamolio nekog kome nije mrsko da mi prevede jednu stranicu :D

Rezime

Savaki poslovni subjekt, kao cilj i motiv svoga postojanja, vidi u uspješnosti obavljanja svog posla. Da bi se ostvarila uspješnost poslovanja, preduzeća moraju primjenjivati načela maksimalne racionalnosti. Cilj je da se sa određenom količinom ulaganja u reprodukciju, ostvari maksimalni poslovni rezultat.

Temeljni finansijski izvještaji ne daju dovoljno informacija kojima se može utvrditi i objektivno ocijeniti kvaliteta uspješnog poslovanja sa stajališta pojedinog faktora poslovanja i njihovog ukupnog utjecaja. Za dobre odluke u postizanju boljeg rezultata poslovanja poslužit će nam pokazatelji uspješnosti poslovanja preduzeća.
S obzirom na koristi od pokazatelja uspješnosti poslovanja preduzeća za očekivati je da će u prvom redu vlasnici i menadžment prih¬vatiti i primjenjivati izložene pokazatelje uspješnosti poslovanja preduzeća. Za uspješno poslovanje preduzeća potrebno je da uprava (menadžeri) raspolažu dovoljnim znanjem o upravljanju povjerenim im resur¬sima, finansijskoj politici, finansijskim izvještajima te pokazateljima uspješnosti poslovanja preduzeća.

Ključne riječ sui: ekonomičnost, rentabilnost, investiranje, produktivnost, likvid¬nost, zaduženost, prihodi, rashodi, dobit, analiza.

Stvarno ako nekome nije mrsko zacas probo sam sa google translate, al ima gresaka :sad: u pitanju je diplomski pa molim bez zajebancija :run:
Treba li ti ovo jos uvijek?
moke_017

#10 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by moke_017 »

Keiko wrote:
moke_017 wrote:Evo imam i ja isti problem pa bi zamolio nekog kome nije mrsko da mi prevede jednu stranicu :D

Rezime

Treba li ti ovo jos uvijek?
Ma netreba, preveo mi je neko, al fala :)
cyprus

#11 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by cyprus »

Sa spelingom nikad nisam imo problema :mrgreen: Ali imam velikih problema kada treba engleski tečno govoriti... U zadnjih dvije godine sam napredovao dosta... Sada poznajem 99% vokabulara koji je dovoljan za normalnu komunikaciju sa nekim, nisam loš ni sa gramatikom (istina od prošlih vremena koristim samo past simple i past continuous, ostala doživljavam kao bespotrebno komplikovanje :mrgreen: :oops: ), kada čitam neki tekst na engleskom sve razumijem i kada neko priča skoro sve razumijem, ali nikako da se usavršim u tome da bez problema sastavljam vlastite rečenice... Često se mučim da rečenicu dovedem do tačke...

Šta je meni činiti? :mrgreen:
malsal

#12 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by malsal »

Ja sam ucio na pamet, i postepeno se poboljsavao..
Slusao muziku, filmove i pisao rjeci sto ih cujem i kasnje provjeravao i pokusao pamtit pravilan nacin pisanja.
Praksa i vrjeme ce ti pomoci, samo sto moras reletivno redovno to znanje koristit.
Ja cu i sad cu sigurno napravit par greskica kad pisem ali generalno me fino ide..
kockica_kockica

#13 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by kockica_kockica »

Esma95 wrote:ma znam ja i osnove gramatike i imam i lijep fond rijeci, ali eto pisanje mi ne ide :D
pocni voditi dnevnik na engleskom...
nadji si nekog ko ce se s tobom dopisivati na engleskom...
kad malo bolje ovladas nadji forum gdje je iskljucivo engleski u opticaju, upali opciju provjere pisanja.... (pazi oni pisu skracenice, koje ce ti mozda u pocetku biti nepoznate, ali znas kako to ide nakon kraceg vremena nadjes nekog s kim razmjenis nekoliko privatnih poruka, kazes odakle si, i tako, to, poslije imas jedno lijepo prijateljstvo na daljinu, ja sam svoju prijateljicu molila da me ispravi ako napisem nebulozu od recenice i mogu ti reci da sam unaprijedila svoje znanje engleskog jezika koje je prije dvije godine bilo odlicno, ali eto covjek uci dok je ziv samo treba biti otvoren za nova znanja. kroz ovo ces prosirivati i fond rijeci, nauciti nove stvari itd...)

kroz ove stvari lako naucis... na jednom drugom forumu nisu ni skontali da nisam iz amerike, dok me nisu zvali na druzenje, pa sam morala reci da zivim u BiH i da mi je to preskupo... lol

pisanje je stvar vjezbanja, ali i naucenih pravila u pisanju... gramatiku uzmes i pravila u pisanju... glupo zvuci ali prepisivanje tekstova pomaze takodjer... i vazno je kontinuirano to raditi...

bez muke nema nauke...
graue_maus

#14 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by graue_maus »

cyprus wrote:Sa spelingom nikad nisam imo problema :mrgreen: Ali imam velikih problema kada treba engleski tečno govoriti... U zadnjih dvije godine sam napredovao dosta... Sada poznajem 99% vokabulara koji je dovoljan za normalnu komunikaciju sa nekim, nisam loš ni sa gramatikom (istina od prošlih vremena koristim samo past simple i past continuous, ostala doživljavam kao bespotrebno komplikovanje :mrgreen: :oops: ), kada čitam neki tekst na engleskom sve razumijem i kada neko priča skoro sve razumijem, ali nikako da se usavršim u tome da bez problema sastavljam vlastite rečenice... Često se mučim da rečenicu dovedem do tačke...

nemoj na bosanskom kontat sta ces reci , vec na engleskom ......onda dolaze rijeci same od sebe ....
cyprus

#15 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by cyprus »

graue_maus wrote:
cyprus wrote:Sa spelingom nikad nisam imo problema :mrgreen: Ali imam velikih problema kada treba engleski tečno govoriti... U zadnjih dvije godine sam napredovao dosta... Sada poznajem 99% vokabulara koji je dovoljan za normalnu komunikaciju sa nekim, nisam loš ni sa gramatikom (istina od prošlih vremena koristim samo past simple i past continuous, ostala doživljavam kao bespotrebno komplikovanje :mrgreen: :oops: ), kada čitam neki tekst na engleskom sve razumijem i kada neko priča skoro sve razumijem, ali nikako da se usavršim u tome da bez problema sastavljam vlastite rečenice... Često se mučim da rečenicu dovedem do tačke...

nemoj na bosanskom kontat sta ces reci , vec na engleskom ......onda dolaze rijeci same od sebe ....
E tooo... Nikako ne mogu prestat razmišljat na bosanskom i da prešaltam misli na engleski :mrgreen:
EdoSP

#16 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by EdoSP »

Gledaj filmove sa engleskim prevodom. :D
mefistofilis

#17 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by mefistofilis »

Esma95 wrote:ma znam ja to sve, mislim kontam kako se pise, ali najveci problem predstavljaju mi podvostrucena slova npr. kao u rijeci bubam classic ili biggest itd. onda ne znam sta se u engleza pise velikim slovom, imena kako se pisu i nekada se znam spetljati i u pisanju rijeci kao npr. u rijeci purchases i neke koje po prvi put cujem :D imaju li neka pravila gdje mogu da naucim to sve, da bez straha mogu uraditi test :D
kod "podvostrucenih" slova gledas stress sto bi anglezi rekli. dakle: klaessssik izgovori u sebi i skontat ces da ovo nije toliko apsurdno koliko kkkklaesik ili klaesiiiik...
refer to: cita se kratko i bez posebnog stresa; referred to: mozes "razvuci" ovo rrr.
nisu ovo nikakva pravila nego ja nekakvu svoju logiku izvodim. meni je to nekako uvijek islo pa nisam ni obracao paznju na to.
ali probaj ti sama traziti logiku i objasnjavati zasto su neka slova uduplana i ako nista bit ce lakse pamtiti
mali_balon

#18 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by mali_balon »

Citati citati citati i jos citati, na engleskom naravno.
Šveđanin

#19 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by Šveđanin »

Meni je engleski sam od sebe došao.

Danas ga pričam kao maternji, sve razumijem, bez greške a nikad ga nisam baš aktivno učio..

Ali često sam čitao, gledao serije, filmove..

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
mumy

#20 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by mumy »

.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#21 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by Velkoski »

Igraj igre i igrice, skini neki mmo. :mrgreen:
bajroo

#22 Re: Kako naučiti pisati na Engleskome jeziku

Post by bajroo »

meni je opet problem komunikacija ili ti ga izgovor, citam knjige na engleskom lagano, al' sto se tice izgovora ko ruski pjanac ili ona iz Hrvatske(kako se ono zvase): Pipl mast crast as :D znam rijec a jezik se petlja, bas se dovedem nezgodnu priliku :oops: , a sU kim insan da vjezba.
Post Reply