Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Moderator: _BataZiv_0809
-
prelivoda
#1 Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Suvlasnik sam u jednom objektu i parceli i imam 1/6 svega. Kljuc od objekta ima samo jedna osoba koja je isto vlasnik 1/6.
Ostali suvlasnici nemaju pristup.
Kako natjerati ostale suvlasnike da prodaju ili otkupe dijelove u nekretnini i parcelli, kako bi se rijesila ova situacija od koje niko nema koristi?
Kako natjerati ostale suvlasnike da prodaju ili otkupe dijelove u nekretnini i parcelli, kako bi se rijesila ova situacija od koje niko nema koristi?
-
zigson
#2 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Natjerati nikako, mozes im ponuditi da otkupis njihove dijelove, odnosno ako bi oni prodavali moraju tebi prvo ponuditi da otkupis, odnosno svim suvlasnicima i to je uglavnom to koliko ja znam. A ako je sporan pristup kuci i parceli mozes tuzbom/prijavom natjerati tog suvlasnika da ti omoguci pristup. Zna li se tacno cije je sta, je li dioba uradjena ili parcelizacija? Ili je samo 1/6 na sve?
Imas fb grupu pravna pitanja i odgovori bih, probaj tu pitati mozes i anonimno. Bude dobrih savjeta a i advokata.
Imas fb grupu pravna pitanja i odgovori bih, probaj tu pitati mozes i anonimno. Bude dobrih savjeta a i advokata.
- dr_Evil
#3 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Nemam pojma kakva je situacija, ali ako jedan ima kljuc ovako to izgleda obicno:zigson wrote: ↑13/01/2025 19:22 Natjerati nikako, mozes im ponuditi da otkupis njihove dijelove, odnosno ako bi oni prodavali moraju tebi prvo ponuditi da otkupis, odnosno svim suvlasnicima i to je uglavnom to koliko ja znam. A ako je sporan pristup kuci i parceli mozes tuzbom/prijavom natjerati tog suvlasnika da ti omoguci pristup. Zna li se tacno cije je sta, je li dioba uradjena ili parcelizacija? Ili je samo 1/6 na sve?
Kuca bila na dedi koji je imao 2-3 djece, jedno ostalo sa njim zivjeti, taj sta je ostao zivjeti svom malom dao kljuc jer je pogresno pretpostavio da je njegovo. Sad sva unucad i djeca od dede hoce svoju hisu iako niko od njih dedu nije ni obisao.
Tipican problem kod Bosnjaka, nek halali svak, ali ovo se Srbima i Hrvatima slabo desava, makar u uzem podrucju Mostara. Usmena predaja kome sta ne pije vode, nego samo stvara problem, smrtovnica i upisivanje grunta misaona imenica.
- kabal1337
#4 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
pa kad jadovi u 1/6 vide drugo auto, jaknu od par hiljada i sl.
fuj
fuj
-
zigson
#5 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Jbg ako nije napravljen ugovor o dozivotnom izdrzavanju koji se tesko pobija, ili testament koji se lahko pobija na sudu, zakonski je nebitno sto je on ostao sa dedom, nego se dijeli svakom nuzni dio i to je to. Tako je kako je, stari sistem, ne razdijeli se za zivota i onda citav zivot nasljednicima problem.dr_Evil wrote: ↑14/01/2025 12:13Nemam pojma kakva je situacija, ali ako jedan ima kljuc ovako to izgleda obicno:zigson wrote: ↑13/01/2025 19:22 Natjerati nikako, mozes im ponuditi da otkupis njihove dijelove, odnosno ako bi oni prodavali moraju tebi prvo ponuditi da otkupis, odnosno svim suvlasnicima i to je uglavnom to koliko ja znam. A ako je sporan pristup kuci i parceli mozes tuzbom/prijavom natjerati tog suvlasnika da ti omoguci pristup. Zna li se tacno cije je sta, je li dioba uradjena ili parcelizacija? Ili je samo 1/6 na sve?
Kuca bila na dedi koji je imao 2-3 djece, jedno ostalo sa njim zivjeti, taj sta je ostao zivjeti svom malom dao kljuc jer je pogresno pretpostavio da je njegovo. Sad sva unucad i djeca od dede hoce svoju hisu iako niko od njih dedu nije ni obisao.
Tipican problem kod Bosnjaka, nek halali svak, ali ovo se Srbima i Hrvatima slabo desava, makar u uzem podrucju Mostara. Usmena predaja kome sta ne pije vode, nego samo stvara problem, smrtovnica i upisivanje grunta misaona imenica.
Znam dosta slucajeva, karikiram ovo, 3 sestre imaju, 2 su vani, 1 ovdje koja je brinula o bolesnoj majci, opet karikiram 10 godina do njene smrti, majka ostavila ovoj sto je brinula o njoj sve, onda nakon smrti majke, ove 2 sestre tuze za nuzni dio imovine iako nisu ni brinule o majci, pitale za nju, brinule o imovini, i tako zagorcaju zivot dodatno ovoj 1. Je li fer? Nije. Je li mogu to po zakonu? Mogu. Ukoliko naravno nije napravljen ugovor o dozivotnom izdrzavanju koji u 99.9% slucajeva se ne moze 'prekrojiti i pobiti' nakon smrti.
Samo se ne slazem da se slabo desava Srbima i Hrvatima, isti je to kursljuz i govna kao i kod nas.
Last edited by zigson on 14/01/2025 12:55, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
zigson
-
prelivoda
-
Armin2013
#9 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Iz tvojih postova pretpostavljam da je to i tvoj dedo?
Ako je tako, a ti kažeš da je imao 2-3 djece vidi se koliko si obilazio dedu.
Po meni, ako se jedno dijete brinulo o dedi do kraja života, ostala djeca neka se odreknu posjeda u njegovu korist.
Nisu ni zaslužili dio.
Izvinjavam se ako sam pogrešno procijenio situaciju.
Po meni, ako se jedno dijete brinulo o dedi do kraja života, ostala djeca neka se odreknu posjeda u njegovu korist.
Nisu ni zaslužili dio.
-
azdralovic
- -Chesterfield-
#11 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Pošteno bi bilo da se ostali odreknu u korist osobe ili nasljednika te osobe koja je najviše pomagala dedu.prelivoda wrote: ↑13/01/2025 19:18 Suvlasnik sam u jednom objektu i parceli i imam 1/6 svega. Kljuc od objekta ima samo jedna osoba koja je isto vlasnik 1/6.
Nedavno sam vozio mamu notaru koja je imala sličan slučaj.
Odrekla se nasljedstva u korist druge osobe.
- dr_Evil
#12 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Ne bas. Mi smo to jednostavno u familiji rijesili, sve je prepisano pojedincu sta je ostao, bez marke i dinara, na obje strane(jedino posteno). Ali nista nije rijeseno za zivota bilo, nadajmo se da ce sljedece generacije biti pamenije. Cak sam jednog natjerao da ode i upise, i porez mu platio.Armin2013 wrote: ↑14/01/2025 14:59 Iz tvojih postova pretpostavljam da je to i tvoj dedo?
Nisu ni zaslužili dio.
Generalni je to komentar bio, na familije gdje se rijesilo i gdje ne. Primjera koliko hoces, da dolazi neka familija i hoce svoju hisu. S druge strane imas primjera gdje je zemlja na praneni, svako zna sta je njihovo podiljeno za zivota, ali upisano 0.
- Haris.ba
#13 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
1. Nadjes advokataprelivoda wrote: ↑13/01/2025 19:18 Suvlasnik sam u jednom objektu i parceli i imam 1/6 svega. Kljuc od objekta ima samo jedna osoba koja je isto vlasnik 1/6.
2. Pokrenes postupak sudske diobe stvari - tj.prodaje stvari jer je radi o nekretnini koja se ne moze podjeliti fizicki.
Suvlasnik koji zeli dijelove ostalih bi trebao da imaju pravo prvootkupa.
-
Gray
#14 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Član 38.
Sudsko razvrgnuće
(1) U slučaju kada suvlasnici ne mogu postići sporazum o načinu razvrgnuća suvlasništva o
tome će odlučiti sud u vanparničnom postupku, na zahtjev bilo kojeg suvlasnika (sudsko
razvrgnuće).
(2) Ako je dioba stvari nemoguća ili je moguća samo uz znatno smanjenje vrijednosti stvari, sud
će odlučiti da se dioba izvrši prodajom stvari na javnoj dražbi ili na drugi prikladan način, a
dobiveni iznos podijeliti srazmjerno suvlasničkim dijelovima (civilna dioba).
(3) Ako ne uspije ni dioba prodajom stvari, sud može stvar dosuditi u vlasništvo jednom ili više
suvlasnika, uzimajući u obzir veličinu njihovih suvlasničkih dijelova, njihove potrebe i druge
okolnosti, uz obavezu isplate naknade tržišne vrijednosti ostalim suvlasnicima, srazmjerno
njihovim dijelovima.
(4) Suvlasniku kome je diobom pripala cijela stvar ili dio stvari ostali suvlasnici jamče za pravne
i fizičke nedostatke stvari do visine vrijednosti svojih suvlasničkih dijelova prema pravilima
obligacionog prava.
- banjaluka078
#15 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Ko radi te procjene vrijednosti imovine, kome se osoba/suvlasnik obrati da sazna koliko uopšte vrijedi neki posjed?
I odbija li se od tog iznosa vrijednosti imovine ono što je ulagano za održavanje, popravke, poboljšanja...od strane osobe koja koristi imovinu ili time samo podiže vrijednost imovine?
I odbija li se od tog iznosa vrijednosti imovine ono što je ulagano za održavanje, popravke, poboljšanja...od strane osobe koja koristi imovinu ili time samo podiže vrijednost imovine?
- Truba
#16 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
sud će ti reći
žao nam je sto ste ulagali to je drugi par čarapa morat ćete posebno voditi parnicu ili se dogovorite
prvo pravilo: ulaže se samo u 1/1 svoje
žao nam je sto ste ulagali to je drugi par čarapa morat ćete posebno voditi parnicu ili se dogovorite
prvo pravilo: ulaže se samo u 1/1 svoje
-
dječak sa šibicama
#17 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Posaljes im ponudu koju ne mogu odbiti.
- banjaluka078
#18 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Šta ako želim samo znati koliko nešto vrijedi? Ko to pregleda i sračuna, ko se bavi time?
- Haris.ba
#19 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
banjaluka078 wrote: ↑15/01/2025 12:19 Ko radi te procjene vrijednosti imovine, kome se osoba/suvlasnik obrati da sazna koliko uopšte vrijedi neki posjed?
https://www.fmp.gov.ba/bs/lista-licenci ... telja.htmlbanjaluka078 wrote: ↑15/01/2025 12:30 Šta ako želim samo znati koliko nešto vrijedi? Ko to pregleda i sračuna, ko se bavi time?
Oni daju procjenu vrijednosti, a moze i dati i procjenu koliko su ta ulaganja iznosila.
Koliko se sjecam, ako mislis na to da li se tom sto je ulagao pika vrijednost ulaganja ili vrijednosti "povecanja vrijednosti" nekretnine", pika se vrijednost ulaganja. S time da on svakako ucestvuje u povecanoj vrijednosti nekretnine.
- banjaluka078
#20 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Hvala. Trebam onda tražiti ekvivalent ovome za RS.Haris.ba wrote: ↑15/01/2025 12:35
https://www.fmp.gov.ba/bs/lista-licenci ... telja.html
Oni daju procjenu vrijednosti, a moze i dati i procjenu koliko su ta ulaganja iznosila.
Koliko se sjecam, ako mislis na to da li se tom sto je ulagao pika vrijednost ulaganja ili vrijednosti "povecanja vrijednosti" nekretnine", pika se vrijednost ulaganja. S time da on svakako ucestvuje u povecanoj vrijednosti nekretnine.
-
gidra
#21 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Ovo, ili narodski rečeno "civilna dioba" i nikako drugačije.Gray wrote: ↑15/01/2025 10:26Član 38.
Sudsko razvrgnuće
(1) U slučaju kada suvlasnici ne mogu postići sporazum o načinu razvrgnuća suvlasništva o
tome će odlučiti sud u vanparničnom postupku, na zahtjev bilo kojeg suvlasnika (sudsko
razvrgnuće).
(2) Ako je dioba stvari nemoguća ili je moguća samo uz znatno smanjenje vrijednosti stvari, sud
će odlučiti da se dioba izvrši prodajom stvari na javnoj dražbi ili na drugi prikladan način, a
dobiveni iznos podijeliti srazmjerno suvlasničkim dijelovima (civilna dioba).
(3) Ako ne uspije ni dioba prodajom stvari, sud može stvar dosuditi u vlasništvo jednom ili više
suvlasnika, uzimajući u obzir veličinu njihovih suvlasničkih dijelova, njihove potrebe i druge
okolnosti, uz obavezu isplate naknade tržišne vrijednosti ostalim suvlasnicima, srazmjerno
njihovim dijelovima.
(4) Suvlasniku kome je diobom pripala cijela stvar ili dio stvari ostali suvlasnici jamče za pravne
i fizičke nedostatke stvari do visine vrijednosti svojih suvlasničkih dijelova prema pravilima
obligacionog prava.
Kada dođe do toga ili ćeš ti prodati jednom od suvlansika svoj dio ili oni tebi svoj. Ako i tada nema dogovora, nekretninu prodaje sud i na osnovu procenta u suvlasništvu vam se dijeli novac.
Angažovat će se sudski vještak ekonomske i građevinske struke i sve ćete to vi platiti, odnosno kako sud odluči da li na 6 dijelova ili onaj koji je pokrenuo postupak. Vještaci će odrediti stvarnu/tržišnu vrijednost nekretnine.
Obzirom da je kuća ili stan u pitanju to se fizički ne može podjeliti na 6 jednakih dijelova i takve nekrenine se prodaju, ako se ne možete dogovoriti između sebe.
Najeftinije po vas sviju je da sjednete i da se dogovorite da jedan kupi to sve. U svakoj ostaloj varijanti ćete manje dobiti uz plaćanje sudskih troškova.
- Haris.ba
-
Seyfo
#23 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
A šta ako imam suvlasnika koji ne želi ni u kom slučaju da proda jer misli koristiti i zaboli ga što nije vlasnik 1/1, a ja hoću da prodam jer me ta nekretnina ne zanima? Da li u tom slučaju sudska dioba pije vode? Ja znači kao suvlasnik 50% od ukupno dva suvlasnika zatražim sudsku diobu a on je ne želi a ne želi ni kupiti moj dio jer je švorc?
- Truba
#24 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
meni je moj advokat rekao da se sudskim putem može natjerati da dobiješ svoje pare
osobno imam 3/86 kuće u leskovcu
1/5 u surdulici i 1/ 12 u aleksincu 
sve zajedno vrijedi ko kokošinjac u podacama
osobno imam 3/86 kuće u leskovcu
sve zajedno vrijedi ko kokošinjac u podacama
- Haris.ba
#25 Re: Kako natjerati suvlasnike da prodaju ili kupe udio u nekretnini.
Postavljen ti je dio iz zakona gore vise.Seyfo wrote: ↑15/01/2025 13:39 A šta ako imam suvlasnika koji ne želi ni u kom slučaju da proda jer misli koristiti i zaboli ga što nije vlasnik 1/1, a ja hoću da prodam jer me ta nekretnina ne zanima? Da li u tom slučaju sudska dioba pije vode? Ja znači kao suvlasnik 50% od ukupno dva suvlasnika zatražim sudsku diobu a on je ne želi a ne želi ni kupiti moj dio jer je švorc?
Sud moze njemu dodjeliti nekretninu uz uslov da tebe isplati. Ako nece ili ne moze da te isplati, prodaje se nekretnina sudski neovisno od toga da li on zeli ili ne zeli prodati.