KAKO NAPUSTITI BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

chuchumbamayumbe

#26 Re: KAKO NAPUSTITI BiH?

Post by chuchumbamayumbe »

nineac wrote:
terapija wrote:Ja mislim da kao i ja mnogo mladih sve vise razmislja o ovome.
U ratu sam bio "vani" kao dijete s majkom, a otac ovdje. Vratio sam se uprkos mogucnosti i perspektivi da ostanem. Svakim danom sve vise se kajem zbog toga, ali svjestan sam da jos uvijek postoji nacin, bilo to preko profila poslova koji se traze, i slicno.

Molim iskustva svih koji su "uspjeli", kao savjete i adrese kako doci do potrebnih informacija ovdje.

Samo navalite.
Probaj se upisati u neki postdiplomski program u prekokeanskim zemljama (zato sto je koliko znam lakse) pa ce hanuma u tebe dobiti isto vizu. E onda je do tebe da se boris da ostanes tu, sto vjerovatno kao i kod mene znaci skolovanje do krajnjih mogucnosti (nema tu nista lose smo sto se nekad zapitam jel pocinjem polako ludit) da bi bio sto konkurentniji na trzistu rada.
Ja sam presao iz faze "vracam se nazad svom gradu" do faze "necu vise da cujem za te bolesnike." Imam jedan zivot i ja i moja djevojka i nemislim da ga tek tako dam jednom harisu Silajdzicu ili Dodiku, ili nekim celama i slicnom "jet-setu."
Sinoc sam na youtube gledao onu montazu iz rata na Seal-ovu pjesmu Crazy. Nesto me uhvatila ljutnja, ali ne na te sto su pucali nego na ove sada idiote koji pod parolom patriotizma dok se vozaju u najluksuznijim autima unistavaju buducnost omladini. Proslo je 12 godina od rata, a mi konstantno idemo nazad. Svijet zivi, ide naprijed a mi se svadjamo oko plemenskih nesuglasica, reforme policije i slicnih gluposti. BOLI ME KURAC kako ce se policija zvati sve dok radi svoj posao!!! Hocel to policija kada se reformise pomoci starici da predje cestu, ili skloniti kamen sa ceste? NECE! tako da mi sve to smjesno izgleda gdje se oni dobro provode na raznim sastancima, stranci nam se smiju, jer je do nas a ne do njih. Sebi drzavu uredjujemo.
E sve dok je nasim glasacima vaznije zakoga komsija glasa, a ne jel DGS radi svoj posao, jel imamo zakon o visokom obrazovanju, jel imamo svoju kontrolu leta, jel gradimo auto-put, jel nam ministarstvo naredilo povlacenje opasne otopine za sociva sa trzista, ta zemlja nema sta ponuditi meni niti mom djetetu!
Stoga Bosno i Hercegovino, sretno, ali bez mene, nekad je stvarno trava zelenija preko puta, ovaj put preko okeana!
PAMETNO!
Cestitam na odluci!
Svako dobro i sve najbolje u zivotu!
Kada bih mogao i ja bih sutra spalio sa zenom i djetetom.
terapija

Post by terapija »

Dena wrote:Ne znam sta bih ti rekla....
Ja imam Schengen vizu do Februara sljedece godine. Mogu da se iselim u Kanadu kad pozelim (cak me i dobar posao ceka tamo). Isto vazi i za Ameriku, Norvesku, Belgiju i Luxemburg....Ali meni ne pada na pamet da idem igdje odavde. Bas ako moram poslovno odem, ali mi vec 5-ti dan crv proradi da se vratim KUCI. I kad sletim u Sarajevo najsretnija sam na svijetu! :D
Na osnovu cega mozes da se iselis u navedene zemlje?
Navedi primjere ako nije problem, da vidim ima li me igdje :)
Bio bih zahvalan
karanana

Post by karanana »

terapija wrote:
Ja imam Schengen vizu do Februara sljedece godine. Mogu da se iselim u Kanadu kad pozelim (cak me i dobar posao ceka tamo). Isto vazi i za Ameriku, Norvesku, Belgiju i Luxemburg....Ali meni ne pada na pamet da idem igdje odavde. Bas ako moram poslovno odem, ali mi vec 5-ti dan crv proradi da se vratim KUCI. I kad sletim u Sarajevo najsretnija sam na svijetu! :D
Na osnovu cega mozes da se iselis u navedene zemlje?
Navedi primjere ako nije problem, da vidim ima li me igdje :)
Bio bih zahvalan
Ima svojih macana i shema svuda po svijetu
basta sljezove boje

#29 Re: KAKO NAPUSTITI BiH?

Post by basta sljezove boje »

SiSaJuMe wrote: NE BOLJE JE:
Ja te kradem, ja te mrzim, ja te handrim zakonima, ja te ubijam
A TI SI PONOSAN I TRPIS.
slucajno upoznah djevojku mladju od 30 godina, dva puta bila u braku, dva puta razvedena, jednom Spanac, drugi put Grk. Djevojka je zivjela kao izbjeglica nekoliko godina u inostranstvu kao dijete i ne moze nikako da se privikne na zivot u BiH. Ni preko Spanca ni preko Grka nije dobila "papire", jer su brakovi popucali nakon premalo vremena. Mozda je u problem u tome sto je tipove upoznala na internetu. Problem je sto cura u startu ima stav - u BiH nema momka za mene i ja se udajem samo vani :(

sad opet zivi u Sarajevu, je li promijenila stav, ne znam
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

debela wrote:
komi wrote:ovo više postaje nenormalno :D:D:D

koliko se muškaraca priheftalo dijasporkama da je za ne povjerovati

:D
e da nam je tebe udomiriti (priheftati) ko da bi se rodila :D sta cekas bolan?
čuj šta čekam

papire bona :D
debela

Post by debela »

komi wrote:čuj šta čekam

znaci radis vec na tome? :D bravo, samo tako.
SiSaJuMe

#32 Re: KAKO NAPUSTITI BiH?

Post by SiSaJuMe »

basta sljezove boje wrote:
A TI SI PONOSAN I TRPIS.
slucajno upoznah djevojku mladju od 30 godina, dva puta bila u braku, dva puta razvedena, jednom Spanac, drugi put Grk. Djevojka je zivjela kao izbjeglica nekoliko godina u inostranstvu kao dijete i ne moze nikako da se privikne na zivot u BiH. Ni preko Spanca ni preko Grka nije dobila "papire", jer su brakovi popucali nakon premalo vremena. Mozda je u problem u tome sto je tipove upoznala na internetu. Problem je sto cura u startu ima stav - u BiH nema momka za mene i ja se udajem samo vani :(

Svasta ima u bozijoj basti,a u ljudskim mozgovima da nepriam. al ocito je pun kofer svima mladima u bih. Grebu na sve nacine da pronadju izlaz, i ako je neko uspio preko papirnate dijaspore, neka je,. nek im je sretno,.,.
Kamo srece da je obrnuta situacija.
basta sljezove boje

#33 Re: KAKO NAPUSTITI BiH?

SiSaJuMe wrote:
A TI SI PONOSAN I TRPIS.

Svasta ima u bozijoj basti,a u ljudskim mozgovima da nepriam. al ocito je pun kofer svima mladima u bih. Grebu na sve nacine da pronadju izlaz, i ako je neko uspio preko papirnate dijaspore, neka je,. nek im je sretno,.,.
Kamo srece da je obrnuta situacija.
bas sam htjela ovim reci da papiri nisu izlaz i da po pravilu treba biti 3 godine u braku, a nije lako biti 3 godine s nekim koga ne volis. Zaista je tesko birati izmedju opcija koje su Bosancima i Hercegovcima na raspolaganju :(
Truba

Post by Truba »

debela wrote:

moja ti znaš kako je skupo prevođenje diploma :oops:
a imam ih marsala :D:D:D
Bosanac_21

#35 Re: KAKO NAPUSTITI BiH?

Post by Bosanac_21 »

SiSaJuMe wrote: 1. Kriminal/Korupcija
2. Nacionalizam
3. Mrznja
4. entiteti - rs/pederacija
5. Zakoni
Kad je tako, zasto onda dosta raje zeli izaci van iz Federacije a ne toliko iz rs?
Razlika u zivotnom standardu s Federacijom i rs-om je nebo i zemlja, kad se
uzme stepen nezaposlenosti, provale, mrznja - rs je tu na dnu.
Ipak, bar koliko sam cuo od dosta naroda koji je vani, da se srbi sve vise
vracaju, zivotni stil je prijeratni, vazno im da se bi mogu sta posijati i prezivjeti,
dok drugi imamju mnogo vise a zele van.
malamaca

Post by malamaca »

Jes, eto, samo nas cekaju... tamo sve ceka gotovo samo da mi dodjemo i da pocnemo da zivimo zivotom iz filmova... :roll:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Tamo pružaju prilike.... da mlad čovjek radi (bez debele štele il podmazane guzice) za više od 800KM, tamo nema što ovdje i obratno, ali možeš misliti kako je vdeo kad su ovi fašisti na vlasti...

I možeš li zamisliti kako je ljudima koji ostavljaju sve iza sebe i idu negdje u nepoznato....

Nije sve u životu crno-bijelo....
debela

Post by debela »

komi wrote:
debela wrote:

moja ti znaš kako je skupo prevođenje diploma :oops:
a imam ih marsala :D:D:D
moj ti, da pokrenemo kakvu akciju za pomoc. nesto kao ulaganje u mlade i perspektivne bih kadrove :lol:
striker

Post by striker »

uvjek dobar gost wrote:Hvala za onu priču o Kanadi... sad me još više privlači...

Živili
Ima još jedna priča o Kanadi :D
http://bhmedia.se/vic/dnevnik%20kanada.htm
basta sljezove boje

#40 Re: KAKO NAPUSTITI BiH?

Bosanac_21 wrote: Kad je tako, zasto onda dosta raje zeli izaci van iz Federacije a ne toliko iz rs?
Razlika u zivotnom standardu s Federacijom i rs-om je nebo i zemlja, kad se
uzme stepen nezaposlenosti, provale, mrznja - rs je tu na dnu.
Ipak, bar koliko sam cuo od dosta naroda koji je vani, da se srbi sve vise
vracaju, zivotni stil je prijeratni, vazno im da se bi mogu sta posijati i prezivjeti,
dok drugi imamju mnogo vise a zele van.
prijateljica ima predratnu vikendicu u RS. Stanara koji je cijeli rat proveo u njoj (a ima vlastitu kucu nekoliko kilometara dalje) su delozirali i poceli su sredjivati kucu i okucnicu. Gore ne spavaju vec samo dolaze preko dana. Prvo im je neko nepoznat ukrao teski kameni rostilj koji su stavili ispred kuce koji je toliko tezak da ga mora nekoliko ljudi nositi. Onda im je opet neko nepoznat ukrao frizider, a poslije nekoliko dana i stednjak. Fol je da oko kuce ima jos nekoliko kuca i da uvijek znatizeljne komsije izlaze da gledaju ko je dosao. Moji prijatelji su strasno razocarani, jer tu gdje imaju vikendicu nema bas neke sirotinje i ljudi imaju u kucama sve potrebno. Ne mislim da je tako u Banjoj Luci, ali po ovim selima oko Sarajeva ocito jeste. I sto bi onda neko iz RS-a isao, mucio se i riljao van kad u BiH ima svega
uvjek dobar gost

Ne da je prejaka, smijao sam se kao lud kolege na poslu gledaju u mene kao u hajvana..... jaka... pravo jaka.... :lol: :shock:

Mada ja još uvijek čujem KANADA KANADA..... :roll: :D
pjega

#42 Re: KAKO NAPUSTITI BiH?

Post by pjega »

karanana wrote:
SiSaJuMe wrote:
pjega wrote:[quote="karanana

1. Kriminal/Korupcija
2. Nacionalizam
3. Mrznja
4. entiteti - rs/pederacija
5. Zakoni

eto ti 5 komada pa se razmisli., Zivot je jedan ZIVI GA FIKRETA.
Hvala. Nisam vidio da me je pitao.

Ukratko, ovdje se ne cijeni kakav si, koliko si skolovan, koliko znas, koliko si voljan da radis....te ce te stvari (tvoja volja za napredovanjem) ustvari na vecini mjesta ukopati i srezati. Ovdje je mafija toliko pustila svoje korijene da je to nevjerovatno, dodji pa vidi. Nisam ni ja vjerovao dok se nisam vratio.
Sve ja to razumijem, ali malo dosadilo i ovdje. Mozda nema takvih problema, ali ima onih sasvim drugacije prirode. Uostalom, ni sama nisam sigurna, ne zuri mi se nigdje, pa vidjecemo. :)
uvjek dobar gost

Samo par stvari......

Ja sam upisao fakultet i kontao ma dok ja završim nešto će se promijeniti..... evo mislim tri godine kako sam završio i kako radim i ništa se promijenilo nije.....

U biti je do nas.... u stvari do većine koja ovu u principu lijepu zemlju i pogodnu za razne oblike poduzetništva posmatraju kao stanicu ili kao čekaonicu dok je manjina posmatra kao poligon za vježbanje i ispitivanje kojekakvih eksperimenata.... u kojim mi u stvari živimo.....
Truba

Post by Truba »

uvjek dobar gost wrote: Ja sam upisao fakultet i kontao ma dok ja završim nešto će se promijeniti..... evo mislim tri godine kako sam završio i kako radim i ništa se promijenilo nije.....
isto kao i ja 1999. kad sam završio gimnaziju

:( kako sam naivan bio

a sad sam otišao u drugu krajnost
mislim da nikad neće biti dobro ovdje (osim za manjinu koja živo kao bubreg u loju) definitivno za naših života neće biti bolje
uvjek dobar gost

Ja sam 1995-96 završio Treću Gimnaziju.... poslije upisao fakultet... i evo danas bih najradije jurišao na barikade i žario institucije... samo se pitam bili tad bilo efekta... bili moja žrtva recimo vrijedila....

Bili se sutra desilo išta..... ili bi nas trebalo izginuti jedno stotinjak u obračunu sa tjelohraniteljima i sipovcima... pa da za nama krenu svi ostali...????'

Ljudi ima jedna stvar koja je i do nas..... naša neodlučnost i linija manjeg otpora kojom se krećemo....
basta sljezove boje

uvjek dobar gost wrote:Hvala za onu priču o Kanadi... sad me još više privlači...

Živili
ako ima neki forumas/forumasica informacije o useljavanju na neki od karipskih otoka, kako ide s papirima i je li primaju Bosance, bila bih zahvalna :D
uvjek dobar gost

Živili
ako ima neki forumas/forumasica informacije o useljavanju na neki od karipskih otoka, kako ide s papirima i je li primaju Bosance, bila bih zahvalna :D
Ako je par problem mislim ako primaju samo bračne drugove i to bi se dalo rješiti... mada me malo brine cunami....
Tau Gama

Post by Tau Gama »

Uvijek su mi ove teme odlaska i ostanka jako interesantne - no nazalost ziveci i radeci u jednoj od ovih zemalja koje su pozeljna destinacija vas koji bi zeljeli izaci, me uveliko sprecava da cesce sudjelujem u debati ovog tipa.
Pa eto nabrzinu onako dok me kapitilasticki bic ne pukne po ledjima, jer God forbid radno je vrijeme - a vrijeme su pare - da i ja dodam par recenica.

Ljudi imaju iskrivljenu predstavu o zivotu vani- znam podrzace me ovi vani, pljuvace me ovi dole. O tome kako je meni necu pisati, svi mi imamo svoje probleme i brige - koji su mozda malo drugaciji od navedenih 5 stavki ranije ali su itekako veliki jer se dogadjaju ovdasnjem drustvu i meni kao jedinki.

Evo jedan savjet a moze se protumaciti i kao dilema "kvantitet vs kvalitet":
Morate se prvo zapitati sta je vama ustvari vazno, sta vas pravi srecnima?
1) Jesu li to skupe stvari, auta, stanovi ili mogucnost da sebi pristite dva tri odmora godisnje i to kupljena za kes a ne na kredit? Ili mozda mogucnost skolovanja i dobivanja posla koji strastveno zelite i to bez stele- na kojem se konstantno dokazujete da biste napredovali, isticete svoju sposobnost i intelektualnu prednost nad drugima..

2) Ili mozda je to blizina porodice i prijatelja, setnje uvecer, kafice sa rajom na pauzi za rucak, mama koja je blizu da pricuva djecu, mozda i vec otplacen stan/kuca.

Treba o svemu dobro razmisliti..
Ja jos uvijek vagam. Imam ono pod 1, ali nemam pod 2 - i kontam bas kakav je to zivot kad se ja moram dogovarati da se nadjem s rajom na brzu kafu jedno mjesec unaprijed?!
Dori

Post by Dori »

Pearl wrote:
mozda u tome i jeste stvar - sto znas da MOZES da odes kad god zelis ;) :)
Mozda ima i toga.... :)
Pearl

Post by Pearl »

Tau Gama wrote:Uvijek su mi ove teme odlaska i ostanka jako interesantne - no nazalost ziveci i radeci u jednoj od ovih zemalja koje su pozeljna destinacija vas koji bi zeljeli izaci, me uveliko sprecava da cesce sudjelujem u debati ovog tipa.
Pa eto nabrzinu onako dok me kapitilasticki bic ne pukne po ledjima, jer God forbid radno je vrijeme - a vrijeme su pare - da i ja dodam par recenica.

Ljudi imaju iskrivljenu predstavu o zivotu vani- znam podrzace me ovi vani, pljuvace me ovi dole. O tome kako je meni necu pisati, svi mi imamo svoje probleme i brige - koji su mozda malo drugaciji od navedenih 5 stavki ranije ali su itekako veliki jer se dogadjaju ovdasnjem drustvu i meni kao jedinki.

Evo jedan savjet a moze se protumaciti i kao dilema "kvantitet vs kvalitet":
Morate se prvo zapitati sta je vama ustvari vazno, sta vas pravi srecnima?
1) Jesu li to skupe stvari, auta, stanovi ili mogucnost da sebi pristite dva tri odmora godisnje i to kupljena za kes a ne na kredit? Ili mozda mogucnost skolovanja i dobivanja posla koji strastveno zelite i to bez stele- na kojem se konstantno dokazujete da biste napredovali, isticete svoju sposobnost i intelektualnu prednost nad drugima..

2) Ili mozda je to blizina porodice i prijatelja, setnje uvecer, kafice sa rajom na pauzi za rucak, mama koja je blizu da pricuva djecu, mozda i vec otplacen stan/kuca.

Treba o svemu dobro razmisliti..
Ja jos uvijek vagam. Imam ono pod 1, ali nemam pod 2 - i kontam bas kakav je to zivot kad se ja moram dogovarati da se nadjem s rajom na brzu kafu jedno mjesec unaprijed?!
ja se sa svojom nekadasnjom rajom mailom cujem, vidjamo se jednom mjesecno, a pazi molim te, u bosni svi zivimo :) nije ovo vise zemlja rahatluka, kafa i meraka... bar za one koji moraju da rade a nemaju babe da ih poguraju..

idealizacija i "onog gore" i "onog dole" postoji sa obje strane.. mozda covjek treba da isproba zivot na obje strane da moze da sudi.. nit' je bosna kako je pamti moja generacija nit' je zapad kao u filmovima..

da ti kazem malo o ovome tvom pod 2), posto vani jos nisam zivjela, pa ne znam kako je:
moja mama nece moci cuvati moje dijete, jer ne moze da priustiti da ode u penziju koja ce ionako biti mizerna (ima jos nekih 10tak godina po sadasnjem zakonu)
familija je kud i kamo po svijetu, a ako su i tu, niko nema vremena za tebe od svojih briga - porodicna okupljanja su misaona imenica iz predratnog doba za kojima se pati i sa sjetom sjeca
stana/kuce nemam... nesto uzese komunisti, nesto ova vlast... ali je to najmanji problem, dok se ima posla, moze se dici kredit ako nista na 20 godina..ili se stan moze rentati...
kafe sa prijateljima se organizuju kad ko ima vremena, na pauzi ne stignes zbog guzve u gradu i manjka parkinga, setnje su svima gubljenje vremena, vlada sveopsta apatija, svi samo o problemima pricaju, kako je tesko, a najglasniji su oni koji nece da rade...

ako ti imas ispunjene uslove pod 2) koje si naveo, mozda bi trebao da se vratis... ako te srce vuce.. a jos bolje ako se mozes vratiti gore ako ti dosadi..
ali je meni vise muka od prepucavanja s jedne na drugu stranu "ne znate vi kako je ovdje" .. kome njegovo ne valja nek proba ono drugo.. s razlikom sto se iz vana dolazi sa stranim pasosem i "stranjskom" diplomom (sto ce reci da ne znam nikoga ko se vratio a nije nasao posao), pa usporedba 1:1 nije bas validna...

nedavno mi drugarica kuka kako bi se vratila, nostalgija je ubi.. prije sam joj govorila da ne dolazi, da ce se razocarati, da ona predstava o Bosni koju ima vise ne postoji.. vise ne.. dala sam joj par linkova gdje bi mogla naci posao, pomoci cu joj da se snadje ako odluci da dodje.. neka sama vidi kako je sad ovdje i vidi da li je to ono sto zeli (jer sigurno nije ono za cim pati)... mozda joj bude super... u krajnjoj liniji, ko sam ja da nekome govorim da mu negdje ne valja... nek svako proba, ako ima mogucnosti.. i pasos neke druge drzave u zadnjem dzepu, za svaki slucaj ;)

i sta reci osim da su ovo moja iskustva.. mozda neko ima potpuno drugacija ...
Post Reply