Struja ima kao sto neko napisa ima visu i nizu tarifu, mozete na stranici elektroprivrede naci kada je koja posto se vremena mijenjaju ljeti i zimi.
Ne razumijem se puno u zice ali mislim da od brojila zavisi da li imate ove dvije tarife ili jednu srednju, naime ako je brojilo dvofazno onda je jedna srednja trifa, ako je trofazno onda imate visu i nizu. Moguce je da grijesim u vezi ovoga.
U svakom slucaju provjerite racun za struju tamo vam pise koliko je potroseno jeftine a koliko skupe struje.
Sto se tice produznih kod mene su svi produzni sa prekidacem na sebi tako da mi je lako jednim potezom ugasiti sve sto je prikljuceno (a u dnevnoj mi je produzni na produznom koji je na produznom...

), ako produzni nema prekidac mozete ga za par KM kupiti u Peniju fakticki to je uticnica koja na sebi ima prekidac pa jednostavno ugasite ono sto je ukljuceno u nju.
Uredjaji u standbyu trose zajedno solidnu kolicinu struje a skontajte sami sta je danas sve stalno upaljeno, od tva, preko videa, dvda, kojekakvih risivera, bezicnih telefona, radio satova, racunara ... Nema sta nema, ne trose puno ali vat po vat nabere se. Ipak radi svoje komocije ne gasim to stalno nego samo kada odlazim preko vikenda ili na duze.
Uzmite u obzir da stalno gasenje uredjaja iz struje nije bas ni dobro tako da ne treba pretjerivati s tim jer ce biti skuplji popravak uredjaja nego usteda na struji.
Takodje bi mogle pomoci i stedne sijalice koje su danas prilicno jeftine, kvalitetne se mogu naci vec od 3 KM (Penni) i dugo traju. Ja jos imam sijalice koje sam kupio prije desetak godina a stalno se koriste, iako su tada bile dosta skuplje nego danas pretpostavljam da su se za ovo vrijeme isplatile.
Potrosnja se moze mjeriti uredjajima za mjerenje potrosnje, ja sam prije par godina za 10 tak km nabavio jedan takav u Robotu, naime kupili su ih za neko drugo trziste tako da uticnica i utikac na uredjaju nisu odgovarali nasim standardima, naravno, nije trebala neka posebna pamet da se to prilagodi. Inace mislim da se mogu kupiti u Conradu (interex pofalici) medjutim nisu bas jeftini.
Potrosnja koju je uredjaj izmjedio je bila stvarno zanemariva, recimo ako bi vam digitalni sat risiver radio mjesec dana po 8 sati potrosio bi svega 1 KM protivvrijednosti struje, uostalom to mozete i sami izracunati ako znate cijenu kilovata struje + potrosnju uredjaja
Mislim da nasi dosta grijese i sa bojlerom, vecini ljudi koje znam bojler je stalno upaljen, ja ga upalim desetak minuta prije tusiranja, toliko je dovoljno da se zagrije ona voda koja mi je potrebna. Idealno bi bilo ugraditi protocni bojler u kuhinji i kupatilu ali o tome cu razmisljati nekada kada budem radio totalno renoviranje. U proslom stanu sam imao protocni u kuhinji i zaista je odlicna stvar, toplu vodu dobijete odmah, velicina bojlera je zanemariva a potrosnja struje je onolika kolika je stvarno potebna u tom momentu.
Racuni za struju su mi tipicno oko 33 marke mjesecno.