Kako najlakše otići u Kanadu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kriticarka_nikova

#1 Kako najlakše otići u Kanadu?

Post by kriticarka_nikova »

Sve je receno u naslovu, a kao napomenu dodajem da bih najradije u englesko govorno podrucje.
roki

Post by roki »

Ne znam kako najlakse ali ako zelis onda mozes sve izganjati.Moja je prijateljica ganjala papire godinu dana(sve preko neta) i upisala se u canadi na studij uz sve placene troskove.Sada radi u Americi.
Vjerujem da je pocela kao i ti:sa obicnim pitanjem kako otici.
kriticarka_nikova

Ja necu studirat, zavrsila sam studij, samo pitam kako otici dole? Ima li neko ko zna?
zemo_online

Post by zemo_online »

Ako imas nekog,ako nemas,nadji nekog ,bona.
kriticarka_nikova

test01 wrote:Ako imas nekog,ako nemas,nadji nekog ,bona.
gdje u kanadi il ovde?
pitt

Post by pitt »

ne znam kako je najlakse stvarno, ali ako trazis englesko govorno podrucje, moj ti je savjet toronto.
kriticarka_nikova

:-D
zemo_online

Post by zemo_online »

kriticarka_nikova wrote:
test01 wrote:Ako imas nekog,ako nemas,nadji nekog ,bona.
gdje u kanadi il ovde?
Bilo gdje,samo da ima papire.
zemo_online

Post by zemo_online »

Ako si zavrsila faks,mozda mozes nastaviti u Kanadi ,nesto kao razmjena,magisterij isl.
Danger

Post by Danger »

U Canadu da udjes moras applicirati kao imigrant ili da se udas za nekog ko ima papire ovdje (sto vecina nasi imaju).

http://www.cic.gc.ca/ --> ovdje ces naci sve sto treba da znas.
Comrad

Post by Comrad »

Ja mislim da je najlakse avionom.
anais_nin

Post by anais_nin »

Danger wrote:U Canadu da udjes moras applicirati kao imigrant ili da se udas za nekog ko ima papire ovdje (sto vecina nasi imaju).

sve informacije imas na linku koji je postavio Danger. Ukratko, ako dolazis samostalno, kao nezavisni kandidat za imigraciju, sistem frcera na principu "bodovanja" tj dobivas bodova za odredjene stvari tipa poznavanje engleskoj jezika, stepen obrazovanja, stepen "potraznje" za tvoju struku u kanadi u ovom trenutku itd itd. Medjutim bitna stavka je da moras pokazati i dokazati da imas odredjenu sumu novca, tj da si u stanju da se finansiras odredjeni vremenski period po dolasku u kanadu, znaci bice ti zatrazen izvod bankovnog racuna na kojem bi trebao biti odredjeni iznos. Mislim da na stranici cak imas formular koji ti pokazuje okvirno koliko bi poena dobila na osnovu svojih kvalifikacija, tj kakve su ti sanse. To je ako dolazis samostalno i dobivas status "landed immigrant". Sto znaci pri dolasku u Kanadu imas isti status kao drzavljani, sva prava i mogucnosti osim pasosa i glasanja na izborima :D znaci zdravstveno, mogucnost zaposlenja itd itd. Ovim programom ti niko ne utice u kojem dijelu kanade ces zivjeti. Mada mislim da malo vise bodova dobiju oni koji pokazu spremnost da se nastane u centrima kao sto su Calgary i Winnipeg jer je tamo trenutno veca potraznja i potreba za radnom snagom.

Ukoliko nisi u mogucnosti da finansiras svoj dolazak ovde (a u troskove svega toga treba da uracunas troskove "predavanja papira" koji nisu bas zanemarljivi, kao i troskove ljekarskog pregleda - ne moze bilo koji doktor, ukoliko prodjes "prvu rundu" Kanadjani ti zadaju lokaciju gdje ides na testiranje...takodje ukoliko budes pozvana na razgovor, tj intervju, spremi se i za te troskove, jer se za region Balkana ti razgovori obavljaju u Becu. u Sarajevu se izdaju samo turisticke vize) i zavisno od toga koje si struke i koliko dobro poznajes jezik, postoje i druge vrste programa, znaci da prvo dobijes posao pa da onda tim putem doselis u Kanadu, mada ti status onda nije isti kao u ovom gore navedenom slucaju, ali imas mogucnost da pokrenes postupak za dobivanje tog statusa jednom kad dodjes na kanadsko tlo.

Pregledaj malo stranicu za vise detalja, ukoliko ti nesto nije jasno ili imas jos pitanja, budemo i za njih pronasli odgovore :D nadam se da je ovo gore pomoglo.....

P.S. Ne slusaj ove sto ti govore ovo za udaju, procedura nije nista manje rigorozna nego ova iz prvog dijela za nezavisnog kandidata, a ni troskovi nisu nista manji, a i tesko ces naci nekog spremnog da ti izadje u susret za takav aranzman jer osoba koja te "sponzorise" mora da potpise papire da ce biti finansijski odgovorna za tebe (u svakom smislu) odredjeni broj godina, a onda taj broj godina nemas ni pravo ni mogucnost na socijalnu pomoc, nego ukoliko ostanes bez posla taj tip mora da te izdrzava....malo ko ce ti pristati na taj aranzman (taj dio zakona su promjenili prije par godina :D)
kijameta

Post by kijameta »

Avionom
Baby Jane

Post by Baby Jane »

kijameta wrote:Avionom
hahaha, prestigla si me! :D
Comrad

Post by Comrad »

Comrad wrote:Ja mislim da je najlakse avionom.
Necu, ja sam prvi. Mrs. :D
campa_xxx

Post by campa_xxx »

Ja na testu imao 46 bodova a minimum je 67 tako da mene necete vidjeti u Kanadi :sad: , odoh probati neku drugu zemlju :-D
zemo_online

Post by zemo_online »

Comrad wrote:Ja mislim da je najlakse avionom.
Kako ces uci u avion? Prije toga ti treba viza tj.stos papira i formulara.
newone

Post by newone »

anais_nin wrote:
Danger wrote:U Canadu da udjes moras applicirati kao imigrant ili da se udas za nekog ko ima papire ovdje (sto vecina nasi imaju).

sve informacije imas na linku koji je postavio Danger. Ukratko, ako dolazis samostalno, kao nezavisni kandidat za imigraciju, sistem frcera na principu "bodovanja" tj dobivas bodova za odredjene stvari tipa poznavanje engleskoj jezika, stepen obrazovanja, stepen "potraznje" za tvoju struku u kanadi u ovom trenutku itd itd. Medjutim bitna stavka je da moras pokazati i dokazati da imas odredjenu sumu novca, tj da si u stanju da se finansiras odredjeni vremenski period po dolasku u kanadu, znaci bice ti zatrazen izvod bankovnog racuna na kojem bi trebao biti odredjeni iznos. Mislim da na stranici cak imas formular koji ti pokazuje okvirno koliko bi poena dobila na osnovu svojih kvalifikacija, tj kakve su ti sanse. To je ako dolazis samostalno i dobivas status "landed immigrant". Sto znaci pri dolasku u Kanadu imas isti status kao drzavljani, sva prava i mogucnosti osim pasosa i glasanja na izborima :D znaci zdravstveno, mogucnost zaposlenja itd itd. Ovim programom ti niko ne utice u kojem dijelu kanade ces zivjeti. Mada mislim da malo vise bodova dobiju oni koji pokazu spremnost da se nastane u centrima kao sto su Calgary i Winnipeg jer je tamo trenutno veca potraznja i potreba za radnom snagom.

Ukoliko nisi u mogucnosti da finansiras svoj dolazak ovde (a u troskove svega toga treba da uracunas troskove "predavanja papira" koji nisu bas zanemarljivi, kao i troskove ljekarskog pregleda - ne moze bilo koji doktor, ukoliko prodjes "prvu rundu" Kanadjani ti zadaju lokaciju gdje ides na testiranje...takodje ukoliko budes pozvana na razgovor, tj intervju, spremi se i za te troskove, jer se za region Balkana ti razgovori obavljaju u Becu. u Sarajevu se izdaju samo turisticke vize) i zavisno od toga koje si struke i koliko dobro poznajes jezik, postoje i druge vrste programa, znaci da prvo dobijes posao pa da onda tim putem doselis u Kanadu, mada ti status onda nije isti kao u ovom gore navedenom slucaju, ali imas mogucnost da pokrenes postupak za dobivanje tog statusa jednom kad dodjes na kanadsko tlo.

Pregledaj malo stranicu za vise detalja, ukoliko ti nesto nije jasno ili imas jos pitanja, budemo i za njih pronasli odgovore :D nadam se da je ovo gore pomoglo.....

P.S. Ne slusaj ove sto ti govore ovo za udaju, procedura nije nista manje rigorozna nego ova iz prvog dijela za nezavisnog kandidata, a ni troskovi nisu nista manji, a i tesko ces naci nekog spremnog da ti izadje u susret za takav aranzman jer osoba koja te "sponzorise" mora da potpise papire da ce biti finansijski odgovorna za tebe (u svakom smislu) odredjeni broj godina, a onda taj broj godina nemas ni pravo ni mogucnost na socijalnu pomoc, nego ukoliko ostanes bez posla taj tip mora da te izdrzava....malo ko ce ti pristati na taj aranzman (taj dio zakona su promjenili prije par godina :D)
Ljekarski pregled je sada u Sarajevu kao i intervju u Kanadskoj Ambasadi u Sarajevu. Prijateljica mi se tako ispalila u Canadu sa skilled worker visa programom prosle godine. E ne znam da li je i za druge programe sve to u Sarajevu ili u Becu. Doduse, ona je inicijalne dokumente poslala u Bec.
anais_nin

Post by anais_nin »

newone wrote: Ljekarski pregled je sada u Sarajevu kao i intervju u Kanadskoj Ambasadi u Sarajevu. Prijateljica mi se tako ispalila u Canadu sa skilled worker visa programom prosle godine. E ne znam da li je i za druge programe sve to u Sarajevu ili u Becu. Doduse, ona je inicijalne dokumente poslala u Bec.
to je ovaj drugi program o kojem sam ja govorila, u kojem dobivas vizu na osnovu profesionalnih kvalifikacija. To nije "landed immigrant" program i samim tim status ti je drugaciji kada dodjes u kanadu. Takodje preko skilled workers program ne moze dovesti cijelu porodicu sa sobom, to je viza samo za pojedince, dok "landed immigrant" program omogucava cijeloj porodici da zajedno aplicira.
newone

Post by newone »

Ćelava cura wrote:
newone wrote:
anais_nin wrote: sve informacije imas na linku koji je postavio Danger. Ukratko, ako dolazis samostalno, kao nezavisni kandidat za imigraciju, sistem frcera na principu "bodovanja" tj dobivas bodova za odredjene stvari tipa poznavanje engleskoj jezika, stepen obrazovanja, stepen "potraznje" za tvoju struku u kanadi u ovom trenutku itd itd. Medjutim bitna stavka je da moras pokazati i dokazati da imas odredjenu sumu novca, tj da si u stanju da se finansiras odredjeni vremenski period po dolasku u kanadu, znaci bice ti zatrazen izvod bankovnog racuna na kojem bi trebao biti odredjeni iznos. Mislim da na stranici cak imas formular koji ti pokazuje okvirno koliko bi poena dobila na osnovu svojih kvalifikacija, tj kakve su ti sanse. To je ako dolazis samostalno i dobivas status "landed immigrant". Sto znaci pri dolasku u Kanadu imas isti status kao drzavljani, sva prava i mogucnosti osim pasosa i glasanja na izborima :D znaci zdravstveno, mogucnost zaposlenja itd itd. Ovim programom ti niko ne utice u kojem dijelu kanade ces zivjeti. Mada mislim da malo vise bodova dobiju oni koji pokazu spremnost da se nastane u centrima kao sto su Calgary i Winnipeg jer je tamo trenutno veca potraznja i potreba za radnom snagom.

Ljekarski pregled je sada u Sarajevu kao i intervju u Kanadskoj Ambasadi u Sarajevu. Prijateljica mi se tako ispalila u Canadu sa skilled worker visa programom prosle godine. E ne znam da li je i za druge programe sve to u Sarajevu ili u Becu. Doduse, ona je inicijalne dokumente poslala u Bec.
Zanima me koje je to zanimanje bilo kod te kolegice pa se uspjela ispaliti za Kanadu?
Masinski inzenjer diplomirani....dobila odmah posao u Winipegu.
newone

Post by newone »

Mislim da je nekih $11,300.00 Canadian dollars iznos kojeg moras posjedovati + troskovi ljekarskog, izdavanja vize i avio karte u jednom smijeru.
U pitanju je zelja i jaka volja da se izadje iz zemlje. Ko to ima novac na kraju nije prepreka. Nesto ustedis, nesto posudis....i furaj Mishko!
burekodsira

Post by burekodsira »

gdje vam je taj kalkulator? ja nadjem samo onaj za ljude koji borave ili su boravili u kanadi
newone

Post by newone »

Anais_nin je u gore jednom postu dala web site Kanadske vlade gdje ti je sve u najsitnije detalje objasnjeno!!!
zemo_online

Post by zemo_online »

anais_nin wrote:
newone wrote: Ljekarski pregled je sada u Sarajevu kao i intervju u Kanadskoj Ambasadi u Sarajevu. Prijateljica mi se tako ispalila u Canadu sa skilled worker visa programom prosle godine. E ne znam da li je i za druge programe sve to u Sarajevu ili u Becu. Doduse, ona je inicijalne dokumente poslala u Bec.
to je ovaj drugi program o kojem sam ja govorila, u kojem dobivas vizu na osnovu profesionalnih kvalifikacija. To nije "landed immigrant" program i samim tim status ti je drugaciji kada dodjes u kanadu. Takodje preko skilled workers program ne moze dovesti cijelu porodicu sa sobom, to je viza samo za pojedince, dok "landed immigrant" program omogucava cijeloj porodici da zajedno aplicira.
Sta znaci landed immigrant?
anais_nin

Post by anais_nin »

test01 wrote:
anais_nin wrote:
Sta znaci landed immigrant?
doslovan prevod nema rezona na nasem jeziku, u biti to znaci boravisna viza....tj dobivas pravo da zivis i radis u kanadi.

Samo da se ispravim, da ne bi bilo zabune, @new one tvoje jaranica jeste otisla onda po programu "stalne boravisne vize" u podkategoriji "skilled worker" tj kao radna snaga koja je potrebna ovde.

Medjutim postoje PROGRAMI koji se isto tako zovu, i na osnovu kojih ti program ili agencija obezbjedi radni odnos u kanadi, a zatim putem tog radnog mjesta dobivas vizu za ulazak u kanadu

nesto ovako:

http://www.workpermit.com/canada/employer.htm

Zadnjih godina je bila velika potraznja za gradjevinske radnike, medicinske sestre/njegovateljice, ali konstantno se mjenja profil struka koje su u "potraznji".....
Post Reply