@convict, oroci u banci ako zelis siguricu, ali ne pitaj koliko se isplati
Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
-
emirbey_7
#26 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
@mavcs, naravno 
-
zonbirile
#27 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
------------------------xMaryJanex wrote:kupi radno mjestoconvict wrote:Ja imam problem drugačije prirode. Uložio bih pare - oko 20ak hiljada - u nešto što je profitabilno, a da nije rizično. Al' to ti dođe kao da tražiš nešto kvalitetno a jeftino - slabe šanse...
javi na pp,gdje ,kod koga
- kockica_kockica
#28 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede federacije daje kredit sa grejs periodom za dobre poslovne planove....
Svojedobno je ona FIRMA Consortium BH davao poticaj za dobre poslovne planove.. ne znam da li jos daju, ali tada su grant sredstva ( prosle godine) bila od 15000 do 35000 KM
Resursni centar za Civilno drustvo je imalo nekakav plan za poticaj ... mozes kod njih na stranici pogledati...
Svojedobno je ona FIRMA Consortium BH davao poticaj za dobre poslovne planove.. ne znam da li jos daju, ali tada su grant sredstva ( prosle godine) bila od 15000 do 35000 KM
Resursni centar za Civilno drustvo je imalo nekakav plan za poticaj ... mozes kod njih na stranici pogledati...
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#29 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
@kurti, mlad si,pametan, ambiciozan, hamalio si jos od djetinjstva i znas cijeniti rad i znanje ...prava je steta sto niste "jamili" te strance i uzeli tih 5-6 hiljada.. greska, velika greska.. bar bi naucili kako se pravi biznis plan.. taman da ste i propali sa tih 5-6 hiljada zavrsili bi pocetni kurs iz poduzetnistva, a taj kurs se na uci ni na jednom faksu na dunjaluku .. vrijedi suha zlata ..kurty wrote:Ja sam na jednoj kafici sa drugom pricao o par "biznis planova"... Kafic je bio sa slabijom muzikom, pa se neki ljudi, koji su sjedili do nas mogli cuti sta mi pricamo... ELem, mi smo imali tri ideje i pricali smo o njima i sve stavljali na papir i pricali, pricali (uglavnom za pokretanje sva tri ta posla je trebalo oko 6-7 000 maraka)... Elem, nakon pola sata tog "mudrovanja" ustaje covjek koji je sjedio do nas i sjeda za nas sto... I rece, kako se izvinjava sto je cuo sta smo pricali, ovo ono.. i kaze nam da napravimo biznis plan i da se njemu obratimo (dao nam vizitku) ili nekom ko s njim radi... Rade za neke strance, koji daju pare za pokretanje biznisa ako se ima dobar biznis plan...
To je bilo prije nesto vise od godinu dana... I on nam je rekao da masa para ceka da se da za pokretanje poslova, lai niko nece da aplicira...
Nama bilo mrsko praviti biznis plan (ruku na srce, nije da je bilo mrsko, nego nismo znali), a jos zaboravili vizitku u kaficu
poslovni plan ti je ko kremonin plan sila iz statike, najobicniji algoritam; uredjen skup pravila sa tacno definisanim redoslejdom izvrsavanja i nista vise ... problem vas dvojice nije u tome sto niste znali napravit poslovni plan, jer svaki fakultetski naobazovan insan moze napraviti biznis plan za sitna biznisa do 10000 KM... vi ste ga znali napravit, samo niste znali da to znate.. zato vam je taj covjek i prisao .... da ste bili kreteni: ne bi vas ni pogledo, a ne maksuzile usto i sjeo vam za sto.. kako niste shvatili da vam je to bio kompliment i fer ponuda koja se rijetko desava a i odbija ..
vas je problem bio u tome sto niste imali poduzetnickog duha i sto niste odmah zagrizli
nasa najveca nevolja i jeste u tome sto ovi nasi "elitni" fakulteti nemaju katedre iz poduzetnisitva...
jebo ih vise Marks i Engels - sta su ih se svezali
inzenjer i ekonomsista ne smiju izaci sa faksa a da ne znaju napravit poslovni plan ili projektni prijedlog za grantove
zasto asocijacije studenata ne traze da se na fakultetima uvedu fakultativni predmeti iz poduzetnistva. da svaki student kad izadje sa faksa zna napravit posovni plan, case stady, project proposl za projekte do 100 000 eura...ja sma ubjeden da bi neki donatori kao USAID,SIDA bili sretni kad bi im se studenti pojavili sa ovakvim projektnim predlogom i finansirali taj projekat.
Nek fakulteti obezbjede prostore a nek donatori plate predavace i nek studenti insistiraju da predavaci nikako ne mogu biti profesorai sa univerziteta -za kaznu sto sami to ne rade - vec nek traze predavace sa iskustvom u biznisu.
- kurty
#30 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
Kao prvo... Gdje me nadje sa Kemoninim planom sila...Toto wrote:@kurti, mlad si,pametan, ambiciozan, hamalio si jos od djetinjstva i znas cijeniti rad i znanje ...prava je steta sto niste "jamili" te strance i uzeli tih 5-6 hiljada.. greska, velika greska.. bar bi naucili kako se pravi biznis plan.. taman da ste i propali sa tih 5-6 hiljada zavrsili bi pocetni kurs iz poduzetnistva, a taj kurs se na uci ni na jednom faksu na dunjaluku .. vrijedi suha zlata ..kurty wrote:Ja sam na jednoj kafici sa drugom pricao o par "biznis planova"... Kafic je bio sa slabijom muzikom, pa se neki ljudi, koji su sjedili do nas mogli cuti sta mi pricamo... ELem, mi smo imali tri ideje i pricali smo o njima i sve stavljali na papir i pricali, pricali (uglavnom za pokretanje sva tri ta posla je trebalo oko 6-7 000 maraka)... Elem, nakon pola sata tog "mudrovanja" ustaje covjek koji je sjedio do nas i sjeda za nas sto... I rece, kako se izvinjava sto je cuo sta smo pricali, ovo ono.. i kaze nam da napravimo biznis plan i da se njemu obratimo (dao nam vizitku) ili nekom ko s njim radi... Rade za neke strance, koji daju pare za pokretanje biznisa ako se ima dobar biznis plan...
To je bilo prije nesto vise od godinu dana... I on nam je rekao da masa para ceka da se da za pokretanje poslova, lai niko nece da aplicira...
Nama bilo mrsko praviti biznis plan (ruku na srce, nije da je bilo mrsko, nego nismo znali), a jos zaboravili vizitku u kaficu
poslovni plan ti je ko kremonin plan sila iz statike, najobicniji algoritam; uredjen skup pravila sa tacno definisanim redoslejdom izvrsavanja i nista vise ... problem vas dvojice nije u tome sto niste znali napravit poslovni plan, jer svaki fakultetski naobazovan insan moze napraviti biznis plan za sitna biznisa do 10000 KM... vi ste ga znali napravit, samo niste znali da to znate.. zato vam je taj covjek i prisao .... da ste bili kreteni: ne bi vas ni pogledo, a ne maksuzile usto i sjeo vam za sto.. kako niste shvatili da vam je to bio kompliment i fer ponuda koja se rijetko desava a i odbija ..
vas je problem bio u tome sto niste imali poduzetnickog duha i sto niste odmah zagrizli
nasa najveca nevolja i jeste u tome sto ovi nasi "elitni" fakulteti nemaju katedre iz poduzetnisitva...
jebo ih vise Marks i Engels - sta su ih se svezali
inzenjer i ekonomsista ne smiju izaci sa faksa a da ne znaju napravit poslovni plan ili projektni prijedlog za grantove
zasto asocijacije studenata ne traze da se na fakultetima uvedu fakultativni predmeti iz poduzetnistva. da svaki student kad izadje sa faksa zna napravit posovni plan, case stady, project proposl za projekte do 100 000 eura...ja sma ubjeden da bi neki donatori kao USAID,SIDA bili sretni kad bi im se studenti pojavili sa ovakvim projektnim predlogom i finansirali taj projekat.
Nek fakulteti obezbjede prostore a nek donatori plate predavace i nek studenti insistiraju da predavaci nikako ne mogu biti profesorai sa univerziteta -za kaznu sto sami to ne rade - vec nek traze predavace sa iskustvom u biznisu.
S druge strane, kasnije smo skontali da smo neke vrste biznis planova radili kroz Saobracajnu ekonomiju, i da je to u biti to... Al tad nas covjek uze na prepad, nas dvojica poletni..Ono kao nismo zeljeli da nas neko gura...Al danas bi objerucke prihvatili to...
Nama dvojici je najbitnije da i dan danas imamo ideja, a to cemo ako Bog da u narednih par godina ralizovati...bar jedan od tih planova...
- jedna tamo
#31 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
nema baš puno veze sa temom ali ovi muški koji ne rade daću im ja ideju..nek idu u autolimare..znači obišla sam ilidžu sokolović koloniju i jebenu hrasnicu nigdje autolimara....
na kraju odem u kasindol i nađem kao neki za sve autoservise...
pa eto nema autolimara..bio neki u otesu pa umro prije nekoliko mjeseci..eto da sam muško sad bi znala šta da radim....
pa muški nemojte reći nema posla.....
pa eto nema autolimara..bio neki u otesu pa umro prije nekoliko mjeseci..eto da sam muško sad bi znala šta da radim....
- Toto
#32 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
jedna tamo wrote:nema baš puno veze sa temom ali ovi muški koji ne rade daću im ja ideju..nek idu u autolimare..znači obišla sam ilidžu sokolović koloniju i jebenu hrasnicu nigdje autolimara....
dok je zemskih sofera bit ce posla i za limare -muske
- jedna tamo
#33 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
eto nek si ti nama reko 
- Toto
#34 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
pa jel se emancipovano ili nijejedna tamo wrote:eto nek si ti nama reko
sto bi samo muski radili limariju
a i nejma vise lima na autu
sve karbon, kevlar i ostala stakloplastika
a kristal i staklarija je vavik bio poso za zemskinje
doso je vakata da se i zenskadija prifati "limarije"
zato i nisi mogla nac limara
trazi plasticara
-
detroit-mercy
#35 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
Ja sam cuo da se kurvaluk danas najbolje isplati u BiH. Ono das oglas u novine " moj alat i ruke, tvoj materijal" i sibas. Na sat se, ako je malo bolji majstor, moze i stoja uzeti
.
Sad nesto razmisljam, kako bi se neki frenchise od toga mogao otvoriti, ono drugi hebu a ti uzimas pare
Sad nesto razmisljam, kako bi se neki frenchise od toga mogao otvoriti, ono drugi hebu a ti uzimas pare
- Toto
#36 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
nista od fransizedetroit-mercy wrote:Ja sam cuo da se kurvaluk danas najbolje isplati u BiH. Ono das oglas u novine " moj alat i ruke, tvoj materijal" i sibas. Na sat se, ako je malo bolji majstor, moze i stoja uzeti.
dok McD ne osvane u Seheru
do tad samo lizing i pushing
- jutarnji
#37 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
Otvori kladionicuconvict wrote:Ja imam problem drugačije prirode. Uložio bih pare - oko 20ak hiljada - u nešto što je profitabilno, a da nije rizično. Al' to ti dođe kao da tražiš nešto kvalitetno a jeftino - slabe šanse...
-
Suzie Q
#38 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
nije više ni to, valjda dolazi do prezasićenja. kod moje zgrade se otvorila kladionica sa automatima za kockanje, impersivan prostor, dobra lokacija, ali vazda prazno. sumnjam da će dugo izuzev ako ne peru pare. ne bih ni primjetila da ne prolazim tu stalno a i radnik mi kaže da je slabo skroz.
- Language
#39 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
da znam kako ne bi to podijelio ovdje sa vama na forumu 
- Erzsebet
#40 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
Druže, imaš privatnu poruku, poslao sam ti na forum...emirbey_7 wrote:Znam da je proslo godina dana od posljednjeg odgovora, zanima me da li je ideja jos uvijek aktuelna i je li potraga za sredstvima jos uvijek aktivna ?
Mozda ti mogu pomoci.
Btw, nepune 2 godine sam radio u Business Start Up Centru (Zenica), vejrovatno se i znamo!
Ideja je još uvijek aktuelna, jer ja, nažalost, i dalje nisam došao do para (moron). Kako sam živio u dva grada, aplicirao sam samo za jednu vrstu podrške, ali je nisam dobio.
Ima li još neko nekih ideja, dakle potrebno mi je najmanje 20.000 KM, ideja je održiva, nije uopšte rizična, i ulažem i dio svojih sredstava, koje nisu u novcu. Radi se u porodičnom biznisu, i svi smo, manje - više, kreditno sposobni, ima nas četvoro. Stvar je u tome da dobijemo jedan kredit od recimo 30.000 KM, pod povoljnim uslovima, a ne da tražimo četiri kredita od po 6-7 hiljada.
Naravno, ako ima nekih nepovratnih sredstava, onda je to još bolje. Ako je kredit, imam vikendicu u Hrvatskoj koju mogu staviti pod hipoteku.
-
michio
#41 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
Prodaj kucu.
Ne vidim da imas problem sa finansijama ako ti vec taj biznis nije rizican.
- Language
#42 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
michio wrote:Prodaj kucu.
-
drekalica28
#43 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti biznis
Nisam u toku...kakvo je sad stanje sa grantovima za pokretanja sopstvenog biznisa?
Pogovo recimo prirodne kozmetike.
Pogovo recimo prirodne kozmetike.
- Language
#44 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti bi
pitanje ti je dosta zbunjujuce.....grant i kozmetika ne idu jedno sa drugim
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
-
Kiko_Budaliko
#46 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti bi
Moja sestra tražila posao i ja konto da će preko naćelnikove štele doći na funkciju,ali šipak.U se i u svoje kljuse.
- malsal
- JanuaryJones
#48 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti bi
Ne znam da li je pokretaču teme još aktuelno ali ima ovaj program kreditiranja: http://www.nerda.ba/cisploc.php 
- JanuaryJones
#49 Re: Kako najlakše i najbrže doći do sredstava za vlastiti bi
Up. Trenutno aktuelno pokretanje biznisa.