Kako naci zenu vrijednu braka?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- wewa
#2676 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
ko koga danas zeni, plavi brate?
razumijem da je tako nekad bilo, prije emancipacije zenskog roda. danas mlade zene rade, zaradjuju, mogu samostalno odlucivati o svom zivotu i ne treba im sigurnost braka i tudje prezime da bi ih drustvo prihvatilo, odnosno da bi zadovoljile svoje potrebe. druga je stvar sta mahala prica, jer mahala zivi u nekom prevazidjenom vaktu i zemanu.
razumijem da je tako nekad bilo, prije emancipacije zenskog roda. danas mlade zene rade, zaradjuju, mogu samostalno odlucivati o svom zivotu i ne treba im sigurnost braka i tudje prezime da bi ih drustvo prihvatilo, odnosno da bi zadovoljile svoje potrebe. druga je stvar sta mahala prica, jer mahala zivi u nekom prevazidjenom vaktu i zemanu.
- pirmin
#2677 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Rijetko, vrlo rijetko naletim na glupost koje je pisalo zensko na ovom forumu.
Al zato "musko" ...e tu je stvarno konkurencija zestoka, nepresusan izvor. Jos od 2001.
Nije ni cudo da su mnoge forumasice napustile forum.
Sasvim druga liga.
Al zato "musko" ...e tu je stvarno konkurencija zestoka, nepresusan izvor. Jos od 2001.
Nije ni cudo da su mnoge forumasice napustile forum.
Sasvim druga liga.
-
zipoo
#2678 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Ne treba, ali opet se udaju. Šta onda treba?
Dvoje ne mogu biti ravnopravni niti ce ikad biti. Moze iluzorno, ali to je vec nesto drugo.
Dvoje ne mogu biti ravnopravni niti ce ikad biti. Moze iluzorno, ali to je vec nesto drugo.
- anchor85
#2679 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Meni stvarno nije jasno kako još nisu skontali ovo? I koliko će još vremena morati da prođe da bi došlo u glavu?wewa wrote:ko koga danas zeni, plavi brate?
- anchor85
#2680 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
A zašto ne? Zaista me zanima. A bez da uvlačimo biologiju/anatomiju/fiziologiju. Šta je to u čemu muško i žensko ne mogu biti ravnopravni.zipoo wrote:Ne treba, ali opet se udaju. Šta onda treba?
- dobar osjecaj
#2681 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Ima još jako puno primitivizma koji se ljubomorno njeguje i čuva i još puno primitivno odgojenih muškaraca i žena koji trebaju i žele ponizne služavke i žena koje još uvijek pristaju na to, žena koje odgajaju i mušku i žensku djecu u tom duhu.
U našem okruženju ima toliko divnih porodica koje će svaki atom snage ulagati u napredak i razvoj porodice, ne prave se razlike između ženske i muške djece. Tik do njih ima i roditelja koji sinu u današnje vrijeme kažu "vodi mi te kurve iz kuće" pri čemu su kurve sinova supruga i maloljetne kćerke u predškolskoj dobi.
U našem okruženju ima toliko divnih porodica koje će svaki atom snage ulagati u napredak i razvoj porodice, ne prave se razlike između ženske i muške djece. Tik do njih ima i roditelja koji sinu u današnje vrijeme kažu "vodi mi te kurve iz kuće" pri čemu su kurve sinova supruga i maloljetne kćerke u predškolskoj dobi.
-
zipoo
#2682 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Zato što ne mogu ni musko - musko ili zensko - zensko biti ravnopravni.anchor85 wrote:A zašto ne? Zaista me zanima. A bez da uvlačimo biologiju/anatomiju/fiziologiju. Šta je to u čemu muško i žensko ne mogu biti ravnopravni.zipoo wrote:Ne treba, ali opet se udaju. Šta onda treba?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2683 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Ova priča sa alfom nema mjesta u braku.
To su tinejdžerska preseravanja.
To su tinejdžerska preseravanja.
- wewa
#2684 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
ljudi se vjencavaju jer tako zele, poneko, ali samo poneko jer misli da tako mora.zipoo wrote:Ne treba, ali opet se udaju. Šta onda treba?
ali, sta je za tebe ravnopravnost?
da prvo to razjasnimo, kako bi diskusija imala smisla.
jer, ne zagovaram ni ja jednakost u smislu da svi mogu i moraju postizati i raditi isto. sva poenta partnerskog odnosa, tj braka je u medjusobnom dopunjavanju, uskladjivanju jakih strana obaju partnera kako bi oboje napredovali.
ali, ravnopravnost - na nacin da i jedno i drugo mogu upravljati autom, odgajati djecu, obavljati neophodne kucne i ostale poslove, itd... ravnopravnost nikako ne znaci da su oba partnera jednako sposobna za sve. nema ta pita.
- anchor85
#2685 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Ali zašto? Konkretne stvari.zipoo wrote:Zato što ne mogu ni musko - musko ili zensko - zensko biti ravnopravni.anchor85 wrote:A zašto ne? Zaista me zanima. A bez da uvlačimo biologiju/anatomiju/fiziologiju. Šta je to u čemu muško i žensko ne mogu biti ravnopravni.zipoo wrote:Ne treba, ali opet se udaju. Šta onda treba?
Ako ti je ZATO argument, ne moraš dalje pisati.
- tech10
#2686 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Upisati kurs stranog jezika ili plesa. 
-
zipoo
#2687 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Realno ništa. Obaveze, posao, podjela posla ili slicno u ravnopravnost ne ubacujem. I to sam uvijek dijelio na sposobno i nesposobno, zna/ne zna.wewa wrote:ljudi se vjencavaju jer tako zele, poneko, ali samo poneko jer misli da tako mora.zipoo wrote:Ne treba, ali opet se udaju. Šta onda treba?
ali, sta je za tebe ravnopravnost?
da prvo to razjasnimo, kako bi diskusija imala smisla.
jer, ne zagovaram ni ja jednakost u smislu da svi mogu i moraju postizati i raditi isto. sva poenta partnerskog odnosa, tj braka je u medjusobnom dopunjavanju, uskladjivanju jakih strana obaju partnera kako bi oboje napredovali.
ali, ravnopravnost - na nacin da i jedno i drugo mogu upravljati autom, odgajati djecu, obavljati neophodne kucne i ostale poslove, itd... ravnopravnost nikako ne znaci da su oba partnera jednako sposobna za sve. nema ta pita.
Jedno su obaveze...a drugo je zadnja rijec i ta neka superiornost. Idila ne postoji, uvijek ce jedna strana pokusati navuci na svoj mlin. Zensko moze vise zaradjivati, imati bolju edukaciju, ali iza zatvorenih vrata moze biti skroz druga prica. Ili obrnuto.
- dobar osjecaj
#2688 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
A treće gomila narodnih mudrosti i omiljenih doskočica o ženama kako piju krv, skraćuju život, nameću se zaboga, traže da žive, hoće da imaju stav i mišljenje a trebalo da budu i ostanu tihe i zahvalne, najbolje negdje u ćošku i nevidljive.zipoo wrote:Jedno su obaveze...a drugo je zadnja rijec i ta neka superiornost. Idila ne postoji, uvijek ce jedna strana pokusati navuci na svoj mlin. Zensko moze vise zaradjivati, imati bolju edukaciju, ali iza zatvorenih vrata moze biti skroz druga prica. Ili obrnuto.
- wewa
#2689 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
jadna mu/joj majka ako se superiornost mora pokazati i dokazati na domacem terenu.zipoo wrote:
Realno ništa. Obaveze, posao, podjela posla ili slicno u ravnopravnost ne ubacujem. I to sam uvijek dijelio na sposobno i nesposobno, zna/ne zna.
Jedno su obaveze...a drugo je zadnja rijec i ta neka superiornost. Idila ne postoji, uvijek ce jedna strana pokusati navuci na svoj mlin. Zensko moze vise zaradjivati, imati bolju edukaciju, ali iza zatvorenih vrata moze biti skroz druga prica. Ili obrnuto.
inace, nikako mi nije jasno zasto forumske nezenje ne prestaju pricati o braku i vezama kao konfliktu, borbi za premoc i tome slicno. razumjela bih da to cine razvedeni, koji su se opekli pa i na jogurt pusu, ali otkud tolika vjera u ovo sto @dobar osjecaj navodi, pa bas kad se o vezama radi... cemu taj strah?
- pustopoljina
#2690 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Roditeljska kuca. Previse tudjeg zivota. Premalo licnog iskustva.
-
zipoo
#2691 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Sve ste u pravu 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2692 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Tako ćeš i govoriti kad se oženišzipoo wrote:Sve ste u pravu
- pustopoljina
#2693 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Jbg. Ne govorim sto te mrzim, i meni je trebalo dugo razdvojiti neke stvari...ako samzipoo wrote:Sve ste u pravu
- biggrin
#2694 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
jedino oni još smiju....wewa wrote: inace, nikako mi nije jasno zasto forumske nezenje ne prestaju pricati o braku i vezama kao konfliktu, borbi za premoc i tome slicno...
- wewa
#2695 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
biggrin wrote:jedino oni još smiju....wewa wrote: inace, nikako mi nije jasno zasto forumske nezenje ne prestaju pricati o braku i vezama kao konfliktu, borbi za premoc i tome slicno...

- biggrin
#2696 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
...a i ti zippo svašta lupaš, vidi se da nemaš iskustva, k'o da ni jedan film pogledao nisi...
-
moonca
#2697 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Zene bi Sina alfu I zeta betu.

- wewa
#2698 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
iz iskustva govoris pretpostavljam?moonca wrote:Zene bi Sina alfu I zeta betu.
-
zipoo
#2699 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
Hocu, a na forumu cu biti savrsenstvo covjecanstva. Siriti ljubav, borit se za svjetski mir i voditi svoj zivot kako bi volio u stvarnosti.Tomahawk11 wrote:Tako ćeš i govoriti kad se oženišzipoo wrote:Sve ste u pravu
- biggrin
#2700 Re: Kako naci zenu vrijednu braka?
u dobrom braku partneri su ravnopravni...samo je jedan partner malo ravnopravniji