Kako naci "poslovnog andjela" ???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

fabrika

#1 Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by fabrika »

Pozdrav svima. Mene zadima slijedece: kako naci nekog poslovnog partnera, ili vise njih, ili neko udruzenje ili fond ili neznam ni ja sta koji ce finansijski podrzati tvoju ideja za pokretanje posla.
Kada ovo pitam mislim na samu strategiju prnalazanje istih. Recimo da imate dobru ideju, dobro razradjen poslovni plan sa svim bitnim elementima. E sad, love nete dovoljno (ili nimalo) a treba vam recimo 100.000 KM za neke start-up troskove i pokretanje posla.
Kako pregovarati sa tim facama?
Da li neko zna postoje li neki takvi investitori?
Kako mu prezentovati ideju (recimo kako napraviti executive summary iz biznis plana za prezentaciju) a da vam on kaze da nije zainteresovan a kasnije sam sve to pokrene?
Da li je ideja intelektualno vlasnistvo i dali se moze nekako zastititi pa tek onda pregovarati o poslu?
Da li bolja varijanta ici sam u taj posao (mislim uzeti neki kredit) ili traziti partnere?

Na kraju, kratko i jasno, kako realizovati ideju kada nemate love (ili hrabrosti) za to
baby_angel

Post by baby_angel »

Kad smo kod toga treba i meni nekih 100.000.00 KM :D
chuchumbamayumbe

#3 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by chuchumbamayumbe »

fabrika wrote:Pozdrav svima. Mene zadima slijedece: kako naci nekog poslovnog partnera, ili vise njih, ili neko udruzenje ili fond ili neznam ni ja sta koji ce finansijski podrzati tvoju ideja za pokretanje posla.
Kada ovo pitam mislim na samu strategiju prnalazanje istih. Recimo da imate dobru ideju, dobro razradjen poslovni plan sa svim bitnim elementima. E sad, love nete dovoljno (ili nimalo) a treba vam recimo 100.000 KM za neke start-up troskove i pokretanje posla.
Kako pregovarati sa tim facama?
Da li neko zna postoje li neki takvi investitori?
Kako mu prezentovati ideju (recimo kako napraviti executive summary iz biznis plana za prezentaciju) a da vam on kaze da nije zainteresovan a kasnije sam sve to pokrene?
Da li je ideja intelektualno vlasnistvo i dali se moze nekako zastititi pa tek onda pregovarati o poslu?
Da li bolja varijanta ici sam u taj posao (mislim uzeti neki kredit) ili traziti partnere?

Na kraju, kratko i jasno, kako realizovati ideju kada nemate love (ili hrabrosti) za to
U kojem si gradu namjeravao da pokreces biznis?
fabrika

Post by fabrika »

Ja mislio da se uopste diskutujemo o ovoj temi bez obzira na geografsku lokaciju, a logicno je da ces ideju prije realizovati u sarajevu nego u nevesinju. Znaci, Sarajevo
babanovac

Post by babanovac »

Isto pitanje mi se vrzma po glavi mjesecima.
Ja nisam imao hrabrosti pitati cak ni na forumu :)
car-x

Post by car-x »

hajmo osnovat forum sarajevo-x d.d.
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

SERDA za pocetak...oni kao imaju para od Evropske komisije (ili 'vako nesto) i cekaju projekte da finansiraju

http://www.serda.ba/
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

#
Provoditi konkretne projekte vezano za finansijsku podršku, kako bi se odgovorilo na potrebe malih i srednjih preduzeća za fondovima. Regionalne razvojne agencije bi mogle imati kreditno-garancijski fond za razvoj malih i srednjih preduzeća
#
Pružati posebnu savjetodavnu i tehničku pomoć, kao što su poslovne i informacione usluge za novoosnovana preduzeća
pitt

Post by pitt »

Cisto sumnjam da je jos doslo vrijeme za andjele po BiH. :roll: Ljude sa parama mozes naci al nije fazon samo u tome. Andjeli ne ulazu pare samo da zarade na projektu (u vecini slucajeva vec imaju i previse) vec zato sto osjecaju potrebu da iskoriste svoje znanje i iskustvo i pomognu tebi. na zalost, iako kod nas ima ljudi sa parama, ovih sa relevantnim znanjem i iskustvom, koji su jos uz to merhametli tesko da ces naci. :?
Dendrlix

#10 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by Dendrlix »

fabrika wrote: Da li je ideja intelektualno vlasnistvo i dali se moze nekako zastititi pa tek onda pregovarati o poslu?
Jasta da je intelektualno vlasnistvo. Zastiti se moze, al znas kakvo je nase sudstvo. Kako to zastititi? I ja sam dumao o jednoj ideji i priupitao prijateljicu kako se ideja moze zastititi i ona mi isprica sljedecu pricu:

Taj projekat stavis fino u kovertu, odneses na postu, oni to fino zapecate, stave datum.... Onda to fino posaljes sam sebi na adresu i trazis povratnicu. Kad ti dodje posta, potpises da si primio, i to ti je otprilike to. U slucaju spora, lopov ideje mora predociti sudu dokaz da je imao napisanu ideju prije tvog datuma.

Volio bih da neko od pravnika kaze pije li ovo vode u BiH.

Zdra'o
pitt

#11 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by pitt »

Dendrlix wrote:
fabrika wrote: Da li je ideja intelektualno vlasnistvo i dali se moze nekako zastititi pa tek onda pregovarati o poslu?
Jasta da je intelektualno vlasnistvo. Zastiti se moze, al znas kakvo je nase sudstvo. Kako to zastititi? I ja sam dumao o jednoj ideji i priupitao prijateljicu kako se ideja moze zastititi i ona mi isprica sljedecu pricu:

Taj projekat stavis fino u kovertu, odneses na postu, oni to fino zapecate, stave datum.... Onda to fino posaljes sam sebi na adresu i trazis povratnicu. Kad ti dodje posta, potpises da si primio, i to ti je otprilike to. U slucaju spora, lopov ideje mora predociti sudu dokaz da je imao napisanu ideju prije tvog datuma.

Volio bih da neko od pravnika kaze pije li ovo vode u BiH.

Zdra'o
ne kontam kako moes dokazati sta je bilo u koverti. :?
zar ne mozes otici kod nekog notara i udariti stembilj sa dataumom?
Na cafirskom zapadu u vecini PE i VC deals advokati igraju veliku ulogu.
Kada posaljes busines plan VC ili andjeo prvo moraju potpisati Confidentiality Agreement :D
Dendrlix

#12 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by Dendrlix »

pitt wrote: ne kontam kako moes dokazati sta je bilo u koverti. :?
zar ne mozes otici kod nekog notara i udariti stembilj sa dataumom?
Na cafirskom zapadu u vecini PE i VC deals advokati igraju veliku ulogu.
Kada posaljes busines plan VC ili andjeo prvo moraju potpisati Confidentiality Agreement :D
Pa u posti ti zapecate kovertu sa onim voskom. Udare na vosak neki pečat i datum na kovertu. Notar je nepotreban, jer sud priznaje datum "udaren" u posti. kako ces dokazati sta je bilo u koverti? Pa fino das sudu da otvore kovertu i pogledaju u nju :-D
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

na zapadu stitis intellectual property sa "Copyright" (u USA ja obavezan upis u copyright-register, u evropskim zemljama - koliko ja znam - nepostoji centralni registar)

Venture Capital kompanija ima i kod nas, meni je poznata:
Horizonte Venture, http://www.horizonte.at

Inace se mozes obratiti internacionalnim VC kompanijama kao sto su:
3i Group
Atlas Venture
Apax Partners
Leman Capital
freak_with_a_laptop

ops ... zaboravila sam :-D

ako ti je potrebno, mogu ti poslati template za NDA - non disclosure agreement

ako ti partner sa kojim pregovaras da potpis na NDA, sa tim potpisom si osigurao svoj "property" :D
fabrika

Post by fabrika »

Eto neka smo na neki nacin rijesili to intelektualno vlasnistvo oko vlasnistva nad idejom (posta, notar, ...). Kako dalje postupiti??

Kontaktiramo te velike igrace i dogovorimo sastanak. Na sastanku ja nudim ideju, oni daju lovu. Oni onda evaluiraju ideju, procjenjuju njezin potencijal Oni kazu mi cemo biti vlasnici 90%, ti ces imati udio od 10% i bit ces clan te nekakve uprave. Oni kazu da ce raditi neko beta testiranje ideje, uradice detaljan marketing plan, ispitivanje trzista,... itd.

Neznam kako to fercera.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

freak_with_a_laptop wrote:ops ... zaboravila sam :-D

ako ti je potrebno, mogu ti poslati template za NDA - non disclosure agreement

ako ti partner sa kojim pregovaras da potpis na NDA, sa tim potpisom si osigurao svoj "property" :D
ok
ali ako si mala ribica i igras se sa velikim zvjerkama oni imaju love za advokate i za podmititi
najpametnije ti je da ne dajes sve detalje plana/projekta/proizvoda
izostavi ono sto je kljucno bez cega proizvod nece raditi
pitt

Post by pitt »

Ma jok bolan....cuj 90% :? uradis valuation i na osnovu toga skontas koji procenat tih 100 milja ce predstavljati. :-D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

fabrika wrote:Eto neka smo na neki nacin rijesili to intelektualno vlasnistvo oko vlasnistva nad idejom (posta, notar, ...). Kako dalje postupiti??

Kontaktiramo te velike igrace i dogovorimo sastanak. Na sastanku ja nudim ideju, oni daju lovu. Oni onda evaluiraju ideju, procjenjuju njezin potencijal Oni kazu mi cemo biti vlasnici 90%, ti ces imati udio od 10% i bit ces clan te nekakve uprave. Oni kazu da ce raditi neko beta testiranje ideje, uradice detaljan marketing plan, ispitivanje trzista,... itd.

Neznam kako to fercera.
fercera na principu da ti si taj koji napravi biznis plan, uradi market research i sracunas profit na ideju i koliko dugo treba da se dodje do tog profita.
ti prodajes svoju ideju ali i ti si taj bez kojeg ideja neci ici naprijed.
znaci insistiras na tome da ti budes u kontroli.
VC investitori u vecini slucajeva zele da naprave profit u odredjenom vremenu - i onda se povlace iz biznisa. onda dolaze drugi investitori.
freak_with_a_laptop

Vozdra_123 wrote: ok
ali ako si mala ribica i igras se sa velikim zvjerkama oni imaju love za advokate i za podmititi
najpametnije ti je da ne dajes sve detalje plana/projekta/proizvoda
izostavi ono sto je kljucno bez cega proizvod nece raditi
Tvoju velicinu sam ordredjujes - sve zavisi o profesionalnom nastupu u tim pregovorima. U svakom slucaju - ako postoji mogucnost - obrati se prijatelju/poznaniku ekonomisti - ponekad mali detalj u business planu zna biti odlucujuci.

Ako vec zelis 100% zastitu, onda pokreni biznis privatnim kreditom. Tek u fazi II ukljuci VC u svrhu ekspanzije.
fabrika

Post by fabrika »

Ja imam samo formalno obrazovanje iz ekonomije, biznisa, i tih stvari. Inace se bavim tehnikom i slazem se da treba nekoga konsultovati iz oblasti ekomije ili npr. uraditi brainstorming. Opet vas pitam (zbog neiskustva) da li je uobicajeno da se samo ponudi ideja (postoji li takva mogucnost), oni vamo daju kes i oni dalje sami nastupaju, vas vise nigdje nema.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

fabrika wrote:Ja imam samo formalno obrazovanje iz ekonomije, biznisa, i tih stvari. Inace se bavim tehnikom i slazem se da treba nekoga konsultovati iz oblasti ekomije ili npr. uraditi brainstorming. Opet vas pitam (zbog neiskustva) da li je uobicajeno da se samo ponudi ideja (postoji li takva mogucnost), oni vamo daju kes i oni dalje sami nastupaju, vas vise nigdje nema.
nije
zasto?
zato sto njima nista ne garantuje da ce tvoja idea raditi
u najmanju ruku moras deliverovati prototip
i dokazati da postoji market za tu ideju
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

car-x wrote:hajmo osnovat forum sarajevo-x d.d.
Je l´ to d.d. znaci domaci i dijaspora? :D:D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

horns&drums wrote:
car-x wrote:hajmo osnovat forum sarajevo-x d.d.
Je l´ to d.d. znaci domaci i dijaspora? :D:D
normalno

dijaspora daje pare i znanje
a domaci kafu i suplju

:D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Braco dijasporaska, nece nas ovi domaci handriti vise!!!

Znam sve njihove fazone i suplju, ja cu da vas vodim :D:D:D
car-x

Post by car-x »

horns&drums wrote:Braco dijasporaska, nece nas ovi domaci handriti vise!!!

Znam sve njihove fazone i suplju, ja cu da vas vodim :D:D:D
che je moro otici iz argentine na kubu da bi posto revolucionar.. sta dijaspora uradi od cojka..
Post Reply