Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
iz dna duše

#101 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by iz dna duše »

mustafa70 wrote:Ko ne radi, ne treba ni da jede. Tesalonjani, 3:10.

Da smo odmah na početku 1996 postavili stvari na ovaj način, barem 100 000 sadašnjih stanovnika Sarajeva bi živjeli na miru na svojim selima, uzgajali krompir, luk, kupus i ostalo, imali krave i ovce, hrana bi na pijaci bila upola cijene, rakija takođe. Ovako smo dobili armiju nezaposlenih porijeklom iz Mrduše Donje, Strgačine i ostalih metropola koja nam pije krv, i traži poslove kojih nema.

Da je ova država pametna, napravila bi popis nezaposlenih, jer se svi ne javljaju na biro, i svi koji nisu iz Sarajeva bi dobili rok od 6 mjeseci da nađu posao. Ko ga ne nađe, bandu na kamione, svima po kultivator, i sjeme za prvu godinu, i prevoz do rodnog sela. Ko ima školu turi ga nek predaje u školama u selima i bog te veselio.

Ko se nelegalno vrati, u hapsanu i radni logor za izgradnju auto ceste Sarajevo - Bos. Brod na kazan, radni dan 12 sati, pa stisni pa se vrati.

Dajte meni mi sličnima godinu dana vlasti, i riješićemo problem kriminala i nezaposlenosti.
Jedan je bio u Evropi i pravio radne logore u II svj. ratu...
Svašta ti napisa...
Soul_Sista

#102 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by Soul_Sista »

mustafa70 wrote:Ko ne radi, ne treba ni da jede. II Tesalonjani, 3:10.

Da smo odmah na početku 1996 postavili stvari na ovaj način, barem 100 000 sadašnjih stanovnika Sarajeva bi živjeli na miru na svojim selima, uzgajali krompir, luk, kupus i ostalo, imali krave i ovce, hrana bi na pijaci bila upola cijene, rakija takođe. Ovako smo dobili armiju nezaposlenih porijeklom iz Mrduše Donje, Strgačine i ostalih metropola koja nam pije krv, i traži poslove kojih nema.

Da je ova država pametna, napravila bi popis nezaposlenih, jer se svi ne javljaju na biro, i svi koji nisu iz Sarajeva bi dobili rok od 6 mjeseci da nađu posao. Ko ga ne nađe, bandu na kamione, svima po kultivator, i sjeme za prvu godinu, i prevoz do rodnog sela. Ko ima školu turi ga nek predaje u školama u selima i bog te veselio.

Ko se nelegalno vrati, u hapsanu i radni logor za izgradnju auto ceste Sarajevo - Bos. Brod na kazan, radni dan 12 sati, pa stisni pa se vrati.

Dajte meni i sličnima godinu dana vlasti, i riješićemo problem kriminala i nezaposlenosti.
Tebi i slicnima kazes?? Pa takvi su vec na vlasti kad nam jedan poput tebe soli pamet, em po forumu em zajebava radnike..u bajbuk bi ja tebe poslala :D da sam ja na vlasti :D :D :D
mustafa70

#103 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by mustafa70 »

Svaki seljak kad mu pomeneš povratak u rodno mjesto, odmah bi te ubio, nazvao Hitlerom, ne znam čim... To je normalna reakcija kad parazite pritisneš. Isto važi i za EMIGRANTE i STRANCE iz Sandžaka. Isto kao kad uzmeš lijek za crijevne parazite, pa te zaboli stomak. Brane se, žele da zadrže postojeće stanje.
Međutim, mi smo kao društvo na rubu propasti i nalazimo se u društvu banana država kao Kolumbija, Bolivija, Peru, Kongo, Zimbabve i ostali i samo nam još radikalne mjere mogu pomoći.
Sve ostalo je palamuđenje.

Ko je od vas protiv toga da ubice npr. Denisa Mrnjavca ili Amara Mistrića idu u radni logor ? Mislim - takvih ima mali milion na našim ulicama i treba ih odatle skloniti i kazniti za zločine koje čine. Ili će oni ubijati nas ili mi njih - treće nema.

Mi već živimo tihi građanski rat, ali i to ne vidite i nećete da vidite, ali kad budete opljačkani, pretučeni, udareni autom ili ubijeni shvatit ćete. Tržište rada je samo odraz društvenog stanja.
Last edited by mustafa70 on 02/02/2010 10:27, edited 3 times in total.
JThomas

#104 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by JThomas »

fes na avataru, citira poslanice, uveo bi staljinove kolhoze, a puna mu usta kapitalizma.

neprocjenjivo. baja spojio nespojivo.
JThomas

#105 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by JThomas »

vi skontajte da je u ovoj zemlji od 4 miliona stanovnika juče 2.000 ljudi u jednom potezu ostalo bez posla. pa jebote, to je pola promila CJELOKUPNE populacije, ne radno sposobne, nego cijele populacije ove države. jesu li i oni lijeni?

i kad se već moraju crtati neke stvari: činjenica da na birou ima hiljadu ili dvije diplomiranih žurnalista ili politologa, i još pet hiljada vječnih studenata, nije izgovor za činjenicu da primjera radi, ljudi po tržnim centrima rade 12 sati na dan za 500 KM bez socijalnih davanja. što je em protuzakonito, em neljudski, em država ne čini ništa.

ili trebamo možda još više načepiti ove koji rade da bi kompenzirali za uhljupe?
kamilica.ba

#106 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by kamilica.ba »

mustafa otkud ti pravo da ti necije majke nazivas "materesinama"????jel znas ti sta je majka,znas li ti da ima majki koje koje mukotrpno rade da prehrane svoju djecu,da plate racune,da plate rate kredita,da im obezbjede topli dom,ustaju nocu kad su bolesna da im prave caj i mjere temperaturu,i opet ujutru idu rano na posao u novu borbu,budu uz njih kad kod im je tesko u zivotu i uce ih da se posteno bore i idu kroz zivot,a ne kako ti kazes da "lakiraju nokte" i "pokupe kosurinu",da od svoje male plate odvjaju jedva 800KM da uplate taj fakultet o kojem ti toliko ser.s,jer zele najbolje za svoju djecu???s kojim pravom ti vrijedjas to krhko bice,koje nekom znaci sve na svijetu???dobro ti neko rece,vrati se u 1910. godinu!!!ne znam kako je kod tebe,al ja ustanem kad spomenem svoju majku!!!
suncica24

#107 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by suncica24 »

JThomas wrote:fes na avataru, citira poslanice, uveo bi staljinove kolhoze, a puna mu usta kapitalizma.

neprocjenjivo. baja spojio nespojivo.
:lol:
Erzsebet

#108 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by Erzsebet »

Drugo, piše autor teksta, da mu prijatelj traži nove radnike ali niko neće. Objavi ti umjesto prijatelja taj oglas pa da vidimo. Naivno, pa nismo ovce. To je samo floskula da podupre konstrukcije iz teksta.
Pa otvorio je... A ja napisah već šta se dešavalo. Niko mu ne valja, jer je on veliki brat.
GaRGa

#109 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by GaRGa »

kad procitam sve ove komentare nekako mi bude drago sto sam morao od 14 godine da radim, mislim da bi i ja bio nezadovoljan da sam citav zivot ucio i nadao se super poslu koji na kraju nije dosao. Mustafa je u pravu kad govori o aluzijama, puno ljudi u ovoj drzavi zive preko svojih mogucnosti.
madner

#110 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by madner »

Mustafa care ja sam za.
Ali da se vrati stanje iz 1870, a ne samo ovaj zadnji val.
Erzsebet

#111 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by Erzsebet »

ThunderbirD wrote:
Erzsebet wrote:
Drugo, piše autor teksta, da mu prijatelj traži nove radnike ali niko neće. Objavi ti umjesto prijatelja taj oglas pa da vidimo. Naivno, pa nismo ovce. To je samo floskula da podupre konstrukcije iz teksta.
Pa otvorio je... A ja napisah već šta se dešavalo. Niko mu ne valja, jer je on veliki brat.
Manje sam čitao uvodni dio na ovom topicu pa ako nije problem da link postaviš :)

Pa imaš na četvrtoj stranici ove teme, moj dugački tekst. Poslao sam ga i kao reagovanje njima na mail, vidjećemo hoće li ga objaviti na portalu. Samo se vrati malo nazad.
Erzsebet

#112 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by Erzsebet »

ThunderbirD wrote:
Erzsebet wrote:

Pa imaš na četvrtoj stranici ove teme, moj dugački tekst. Poslao sam ga i kao reagovanje njima na mail, vidjećemo hoće li ga objaviti na portalu. Samo se vrati malo nazad.
Pročitah !
Baš si se raspisao :-D

Dobro si to sročio i napisao.
Svi trebaju pročitati. :thumbup:

Možda gospoda i objave kao "reagovanje", što sam od njih i tražio, mada čisto sumnjam. Nema veze, biće u drugim medijima onda.
Klodovik

#113 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by Klodovik »

JThomas wrote:vi skontajte da je u ovoj zemlji od 4 miliona stanovnika juče 2.000 ljudi u jednom potezu ostalo bez posla. pa jebote, to je pola promila CJELOKUPNE populacije, ne radno sposobne, nego cijele populacije ove države. jesu li i oni lijeni?

i kad se već moraju crtati neke stvari: činjenica da na birou ima hiljadu ili dvije diplomiranih žurnalista ili politologa, i još pet hiljada vječnih studenata, nije izgovor za činjenicu da primjera radi, ljudi po tržnim centrima rade 12 sati na dan za 500 KM bez socijalnih davanja. što je em protuzakonito, em neljudski, em država ne čini ništa.

ili trebamo možda još više načepiti ove koji rade da bi kompenzirali za uhljupe?
Ne želim pravdati našu situaciju, ali...

http://www.foreignpolicy.com/articles/2 ... generation
Angelina84

#114 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by Angelina84 »

...
Last edited by Angelina84 on 02/02/2010 12:59, edited 1 time in total.
Angelina84

#115 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by Angelina84 »

...
Last edited by Angelina84 on 02/02/2010 12:59, edited 1 time in total.
Angelina84

#116 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by Angelina84 »

Erzsebet wrote:
ThunderbirD wrote:
Erzsebet wrote:

Pročitah !
Baš si se raspisao :-D

Dobro si to sročio i napisao.
Svi trebaju pročitati. :thumbup:

Možda gospoda i objave kao "reagovanje", što sam od njih i tražio, mada čisto sumnjam. Nema veze, biće u drugim medijima onda.
Ti od njih nisi dobio nikakav odgovor? Poslao si nekim drugim medijima ovo pismo? Jedva čekam da čujem reakcije... Ja imam ovakvih iskustava kao što su tvoja, ne 5 niti 10... Tačan broj uopće ne znam... Ali si me inspirisao da napišem štošta. Bez obzira na sve, osvježenje je da neko tako javno kaže golu istinu. :thumbup:

A što se tiče samog konkursa, i ja sam se prijavila. Nisu me niti pozvali na taj lažni intervju.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#118 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by dr.gog »

Teška tema...ni mnogo jači novinar ne bi uspio opisati ove stvari u jednom tekstu, pa je kritika za Bešliju stvar percepcije..U pravu je i on, ali i ljudi koji kritikuju tekst.Ima ljudi koji po 10 godina ne rade iz pasjaluka i vlastite nesposobnosti i lijenosti, ali definitivno - previše je problema oko zapošljavanja da bi se sve moglo "presjeći" sa onom brutalnom novotajkunskom "im'o bi da radi".
black

#119 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by black »

Erzsebet wrote:Poštovani uredniče i vlasnici portala Sarajevo-x.com,

Obraćam vam se povodom najnovijeg teksta gospodina Asima Bešlije, naslovljenog sa «Kako naći posao ako si lijen da ga tražiš?». Nadam se da ćete moje reagovanje, u skladu sa principima novinarstva, objaviti na portalu.

Gospodin Asim Bešlija je sigurno posljednji koji može i treba pisati o ovoj temi. Takođe, portal Sarajevo-x, kao jedno od najmoćnijih sredstava informisanja u Bosni i Hercegovini, ne zaostaje za drugim «poslodavcima» i izrabljivačima, u šta sam se i sam mogao uvjeriti prije nekoliko sedmica.

Naime, nakon što sam polovinom decembra aplicirao za posao novinara na portalu, sekretarica me pozvala već naredno jutro i sa mnom dogovorila intervju, koji se trebao desiti već dan poslije. Ipak, dan poslije sam dobio poziv gdje me je obavijestila da je «urednik bolestan» i da «će me nazvati naredne sedmice». Međutim, taj poziv se nije desio naredne sedmice, niti u nedjelji nakon toga. Ja sam ih pozvao i pitao šta se događa i kada ću imati razgovor, da bi me gospoda tek nakon tri cijele sedmice, tačnije, 7. januara pozvali da dođem naredni dan u deset sati (konkurs je trajao do 9. januara, pa se zato nisam uzbuđivao, iako mi je već sve postajalo sumnjivo).

Na intervjuu sam razgovarao sa izvjesnim Ivanom, a bio je prisutan i urednik, Asim Bešlija. Namjerno kažem, «bio je prisutan», jer mi nije postavio niti jedno jedino pitanje. Kako je uopšte moguće da urednik ne postavi nijedno pitanje čovjeku koji će možda sutra raditi za portal koji on uređuje? Cijeli razgovor sam obavio sa Ivanom, iako mi je poznato kako su braća Šimić vlasnici portala, ali sam mislio da je on tu nekakav direktor ili šta već. Ipak, ni to nije bilo tačno; Ivan je običan zaposlenik, a intervju je vođen samo reda radi, jer je očito «poslodavcima» bilo previše sramotno da me ne pozovu, nakon što su me već jednom, doduše greškom, pozvali na intervju.

Sve uslove za aplikaciju sam ispunjavao, poslao sam tekstove objavljivane u Danima, Graciji, studentskom magazinu Eho, kao i na nekim portalima, te nekoliko novih tekstova, koje sam priredio samo za ovu priliku. Radio sam za «Pošteno govoreći», kao i mnoge druge poslove nevezane za novinarstvo, tečno govorim engleski i makedonski jezik, dosta razumijem i njemački, volontirao sam godinama dok sam studirao i imao sam veliku želju za radom. Htio sam i pokloniti svoje tekstove portalu, ukoliko dogovorimo bilo kakav angažman, a pored toga, u rezervi imam još barem pedeset tekstova koje bih rado objavio, pripremam knjigu koju sam bio spreman ustupiti njima, te imam ogromnu listu kontakata koje sam stekao radeći na BHT-u. Na sve te moje opservacije sam dobio komentar kako «sam OK lik, ali me ime malo jebe». Ovim riječima mi se Ivan obratio, što i nije bilo čudno, s obzirom na to da smo generacijski vrlo blizu. Ime me, dakle, jebe, jer je neko, potpisan kao ja, navodno pisao nacionalističke komentare na portalu. Naravno, ja sam to opovrgao i rekao «poslodavcima» kako barem na Facebooku ima petnaestak ljudi sa istim imenom i kako zaista ne znam o čemu se radi. Sve je to bilo komentarisano kroz šegu i šalu, a Ivan je rekao da će me «još malo proguglati» prije nego javi rezultate. Uz sve navedeno, predstavio sam svoj plan rada, nekoliko novih prijedloga, obećao povećanje posjećenosti, najavio rad na terenu i kad nije moje radno vrijeme, rekao kako sam spreman ostajati i duže, truditi se i svim silama pomoći da portal bude svakim danom sve bolji i bolji. Na sve to, ekipa od dvojice «poslodavaca», navodno nije imala nikakve zamjerke. Jedini je problem bio, ispostaviće se kasnije, što oni uopšte ne odlučuju o prijemu radnika i što je intervju bio vođen bez ikakve namjere.

U to su mi rekli kako su «oni primili jednu djevojku, ali traže još jednog radnika». Kako je moguće primiti nekoga, ako konkurs traje do sutra, pitao sam se, ali nisam ništa komentarisao. Kasnije mi je bilo jasno da je djevojka primljena na posao između datuma kad sam ja prvobitno trebao imati intervju i kad sam zaista imao intervju.

Nakon sedam dana, tačnije 18. januara, Asim Bešlija mi je poslao mail i rekao kako «su odlučili privremeno stopirati proces novih zaposlenja» i «kako će mi se vjerovatno nekad uskoro opet javiti, jer su veoma zadovoljni sa mnom i da sam veoma blizu onoga što oni traže».

Sve to ne bi bilo čudno da je istina. Međutim, sve je bila laž. Kasnije sam saznao kako izvjesni Ivan uopšte nije zadužen za kadrove, Asim mi na razgovoru nije postavio nijedno pitanje, a saznao sam da «poslodavci» i dalje traže ljude, ali ne mogu da nađu. Takođe sam saznao, što je meni i bila najveća uvreda, kako je «neki lik otvoreno priznao da je pisao nacionalističke komentare na portalu». Usto, ja sam bio jedini «lik», sve su ostalo bile djevojke na intervjuima. Ili su i to «poslodavci» lagali?! Šta je od svega istina, ptice znaju, ali jedino što je sigurno tačno, je činjenica da u životu nisam napisao komentar, a kamoli neki nacionalistički post ostavio, ili na forumu, ili bilo kakvim drugim vidovima komuniciranja. Da forum degradira mnoge ljude koji se ne sviđaju administratorima, to je svima jasno, ali ja ni tamo nikad nisam imao problema, budući da već imam nekoliko stotina postova i nijednu zamjerku bilo koga od prisutnih članova.

Izvore ne otkrivam, ali su stopostotno tačni. Odatle je proizašla i Asimova najnovija kolumna, u stilu «kadrova nema, a kad će ih biti ne zna se». Asime, kadrova ima, ali nemojte očekivati Miljenka Jergovića da vam se javi za posao. Pored toga što sam predstavio plan rada i što sam bio željan da radim i više nego se od mene očekuje, što sam poslao nekoliko probnih tekstova (nisam dobio nikakav komentar na njih od velikog brata Asima, kako sam sebe naziva u kolumni), što sam po njihovim riječima «najbolji kandidat dosad i ako ne dođe niko bolji, zaposliće me», što sam se zaista nadao da je ta firma normalna i da tu nema korupcije i podmetanja nogu, ipak nisam dobio posao i to iz neobjašnjivih razloga. Razloge ne mogu znati, mogu ih samo pretpostaviti. Nikada se nikome od njih nisam zamjerio, niti sam išta loše napisao o njima (ali eto, «priznao» sam nacionalističke komentare), štaviše nismo se ni poznavali. Ali, «ime me jebalo», kako reče marketing menadžer Ivan, jer sam «dizao bune protiv portala». I pored toga što nemaju nijedan jedini dokaz i što ne mogu nikako znati ko je to zaista radio, «poslodavci» su se odlučili da traže nekoga drugog. Da se to desilo iz profesionalnih razloga, ne bih se ljutio.

I onda je došla kolumna u kojoj je Asim izvrijeđao inteligenciju svih poštenih i normalnih ljudi u ovoj državi. Ja sam, nažalost, stoka koja neće da radi i posao mi nije važan, a Asim je taj koji će me kao takvog procijeniti. Ne znam koliko dotični govori stranih jezika i koliko ima obrazovanja, ali znam da je potpuno nepoznat novinar, koji ne može ni kolumnu napisati bez stilskih i štamparskih grešaka. Usto je u jednom u pravu; kolumna je dosadna, a on je samo obično piskaralo. Nažalost, to piskaralo je valjda veoma podobno vlasnicima portala i samom sebi, da vedri i oblači u toj medijskoj kući, te da određuje ko je nacionalista, a ko nije (dosad sam uglavnom dobijao kritike kako sam protivnik Bošnjaka, islama i muslimana, te izdajnik, jer sam radio s Duškom Jurišić, a eto, sad me Ivan i Asim proglasiše nacionalistom). Nije mi poznato ni šta su vlasnici portala dobili kao povratnu informaciju o meni, ali više bih cijenio da su otvoreno rekli kako je cijeli intervju za posao jedna obična farsa, umjesto da su me izvrijeđali i samim tim izbacili iz daljnjeg takmičenja. Da li su nekome obećali posao ili ne, ni to ne mogu znati, ali znam da im se Jergović, Hemon ili Nikolaidis neće javiti u redakciju da pišu za njih, a valjda to očekuju.
Poslodavci poput Asima i sličnih će određivati kako visokoobrazovani kadrovi, koji nisu svi isti i nisu svi došli sa FPN-a bez imalo znanja (kao što vjerovatno i sam Asim ima predodžbu), trebaju biti sretni ako im Asim, za kojeg je, ponavljam, rijetko ko i čuo, dodijeli mjesto volontera, a presretni ako ih plati. Čovjek koji iz dana u dan kuka, a da pritom ne može smislenu rečenicu sastaviti, zaista nije mjerilo. Ili je možda problem što sam portalu obećao veću posjećenost, što sam najavio prijedlog novih rubrika, mukotrpan i težak rad da bih inicirao što veću popularnost sajta, što sam bio spreman raditi od jutra do sutra, za probnih tri mjeseca i 450 KM, i platu od 800 KM, koliko su mi ponudili, «ukoliko se dokažem nakon ta tri mjeseca». Gospodo, i pored toga sam htio raditi za vas i nije mi bilo mrsko graditi karijeru, kao što u svojoj kolumni Asim kaže. Nije mi mrsko napisati desetine tekstova dnevno, stvarati dobru atmosferu i, između ostalog, vama donositi novac. Vjerujte mi da znanja imam i više nego što mislite, a vjerujem da ste to i prepoznali na razgovoru. Ali, trebali ste otvoreno reći razloge, a ne sve to «zakukuljiti», ostati «korektni» i javiti kako ćete stopirati proces zapošljavanja. Pored toga što Asim vrijeđa inteligenciju vaših čitalaca iz dana u dan, uvrijedili ste me i pri samoj pomisli da sam nacionalista, a kamoli svojom akcijom protiv mene i pričama koje puštate u ovaj mali, iskompleksirani i mahalski grad. Neka vam služi na čast, ali nemojte drugima dijeliti lekcije kako da traže posao i kako da rade, volontiraju, usavršavaju jezike i rade na sebi. Ja to imam i više od svih vas, pa opet nisam ušao u vaš klan.

I za kraj, evo i jedna mala analiza samo jednog Asimovog pasusa.

Umjesto do usvajaju nova znanja, kompjuterske vještine, jezike, naši mladi na kojima će budućnost ostati (aha, malo sutra) svoje vrijeme traće po birtijama, žvakajući uvijek iste priče, vrteći se u kvazi-uživanjima i ne misleći iskreno sa samima sobom šta ih čeka odmah tu iza ugla. A, to nisu dobra kola, osigurano ljetovanje, i svakodnevni izlasci, servirani na pladnju koji čeka baš samo njih.

• Za početak, bilo bi lijepo da prva rečenica ima veznik «i» prije riječi «jezike», jer nabrajanje bez obaveznog «i» na kraju, stilski nije baš najbolje zamišljeno.
• Riječ «žvakajući» mi nije poznata. Kaže se «žvačući».
• «Kvazi – uživanje» je potpuno nepotreban izraz u tekstu. Nije mi jasno ni šta taj izraz znači. Valjda ne može Asim nekome reći šta je za njega uživanje.
• Dio rečenice «i ne misleći iskreno sa samima sobom šta ih čeka...» mi je, zaista, potpuno nejasan. Kako neko može «misliti iskreno sa samim sobom». Možemo se, Asime, zamisliti, ali ne sa, nego nad samim sobom. Možemo misliti o sebi, ali definitivno ne možemo «misliti iskreno sa samima sobom». Ovo su ti dobronamjerne kritike. Ne ispiraj nam mozak više, uštedi nam klik na svoje žalopojke.

S poštovanjem,
Potpis
:thumbup:
naravno da ti nece ovo objaviti, i jos te "jebe tvoje ime", sto je onako bash u skladu sa politikom uredjivanja i pisanja koje pokusavaju da prodaju :oops: ;-)
macy_A

#120 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by macy_A »

Erzsebet wrote:Poštovani uredniče i vlasnici portala Sarajevo-x.com,

Obraćam vam se povodom najnovijeg teksta gospodina Asima Bešlije, naslovljenog sa «Kako naći posao ako si lijen da ga tražiš?». Nadam se da ćete moje reagovanje, u skladu sa principima novinarstva, objaviti na portalu.

Gospodin Asim Bešlija je sigurno posljednji koji može i treba pisati o ovoj temi. Takođe, portal Sarajevo-x, kao jedno od najmoćnijih sredstava informisanja u Bosni i Hercegovini, ne zaostaje za drugim «poslodavcima» i izrabljivačima, u šta sam se i sam mogao uvjeriti prije nekoliko sedmica.

Naime, nakon što sam polovinom decembra aplicirao za posao novinara na portalu, sekretarica me pozvala već naredno jutro i sa mnom dogovorila intervju, koji se trebao desiti već dan poslije. Ipak, dan poslije sam dobio poziv gdje me je obavijestila da je «urednik bolestan» i da «će me nazvati naredne sedmice». Međutim, taj poziv se nije desio naredne sedmice, niti u nedjelji nakon toga. Ja sam ih pozvao i pitao šta se događa i kada ću imati razgovor, da bi me gospoda tek nakon tri cijele sedmice, tačnije, 7. januara pozvali da dođem naredni dan u deset sati (konkurs je trajao do 9. januara, pa se zato nisam uzbuđivao, iako mi je već sve postajalo sumnjivo).

Na intervjuu sam razgovarao sa izvjesnim Ivanom, a bio je prisutan i urednik, Asim Bešlija. Namjerno kažem, «bio je prisutan», jer mi nije postavio niti jedno jedino pitanje. Kako je uopšte moguće da urednik ne postavi nijedno pitanje čovjeku koji će možda sutra raditi za portal koji on uređuje? Cijeli razgovor sam obavio sa Ivanom, iako mi je poznato kako su braća Šimić vlasnici portala, ali sam mislio da je on tu nekakav direktor ili šta već. Ipak, ni to nije bilo tačno; Ivan je običan zaposlenik, a intervju je vođen samo reda radi, jer je očito «poslodavcima» bilo previše sramotno da me ne pozovu, nakon što su me već jednom, doduše greškom, pozvali na intervju.

Sve uslove za aplikaciju sam ispunjavao, poslao sam tekstove objavljivane u Danima, Graciji, studentskom magazinu Eho, kao i na nekim portalima, te nekoliko novih tekstova, koje sam priredio samo za ovu priliku. Radio sam za «Pošteno govoreći», kao i mnoge druge poslove nevezane za novinarstvo, tečno govorim engleski i makedonski jezik, dosta razumijem i njemački, volontirao sam godinama dok sam studirao i imao sam veliku želju za radom. Htio sam i pokloniti svoje tekstove portalu, ukoliko dogovorimo bilo kakav angažman, a pored toga, u rezervi imam još barem pedeset tekstova koje bih rado objavio, pripremam knjigu koju sam bio spreman ustupiti njima, te imam ogromnu listu kontakata koje sam stekao radeći na BHT-u. Na sve te moje opservacije sam dobio komentar kako «sam OK lik, ali me ime malo jebe». Ovim riječima mi se Ivan obratio, što i nije bilo čudno, s obzirom na to da smo generacijski vrlo blizu. Ime me, dakle, jebe, jer je neko, potpisan kao ja, navodno pisao nacionalističke komentare na portalu. Naravno, ja sam to opovrgao i rekao «poslodavcima» kako barem na Facebooku ima petnaestak ljudi sa istim imenom i kako zaista ne znam o čemu se radi. Sve je to bilo komentarisano kroz šegu i šalu, a Ivan je rekao da će me «još malo proguglati» prije nego javi rezultate. Uz sve navedeno, predstavio sam svoj plan rada, nekoliko novih prijedloga, obećao povećanje posjećenosti, najavio rad na terenu i kad nije moje radno vrijeme, rekao kako sam spreman ostajati i duže, truditi se i svim silama pomoći da portal bude svakim danom sve bolji i bolji. Na sve to, ekipa od dvojice «poslodavaca», navodno nije imala nikakve zamjerke. Jedini je problem bio, ispostaviće se kasnije, što oni uopšte ne odlučuju o prijemu radnika i što je intervju bio vođen bez ikakve namjere.

U to su mi rekli kako su «oni primili jednu djevojku, ali traže još jednog radnika». Kako je moguće primiti nekoga, ako konkurs traje do sutra, pitao sam se, ali nisam ništa komentarisao. Kasnije mi je bilo jasno da je djevojka primljena na posao između datuma kad sam ja prvobitno trebao imati intervju i kad sam zaista imao intervju.

Nakon sedam dana, tačnije 18. januara, Asim Bešlija mi je poslao mail i rekao kako «su odlučili privremeno stopirati proces novih zaposlenja» i «kako će mi se vjerovatno nekad uskoro opet javiti, jer su veoma zadovoljni sa mnom i da sam veoma blizu onoga što oni traže».

Sve to ne bi bilo čudno da je istina. Međutim, sve je bila laž. Kasnije sam saznao kako izvjesni Ivan uopšte nije zadužen za kadrove, Asim mi na razgovoru nije postavio nijedno pitanje, a saznao sam da «poslodavci» i dalje traže ljude, ali ne mogu da nađu. Takođe sam saznao, što je meni i bila najveća uvreda, kako je «neki lik otvoreno priznao da je pisao nacionalističke komentare na portalu». Usto, ja sam bio jedini «lik», sve su ostalo bile djevojke na intervjuima. Ili su i to «poslodavci» lagali?! Šta je od svega istina, ptice znaju, ali jedino što je sigurno tačno, je činjenica da u životu nisam napisao komentar, a kamoli neki nacionalistički post ostavio, ili na forumu, ili bilo kakvim drugim vidovima komuniciranja. Da forum degradira mnoge ljude koji se ne sviđaju administratorima, to je svima jasno, ali ja ni tamo nikad nisam imao problema, budući da već imam nekoliko stotina postova i nijednu zamjerku bilo koga od prisutnih članova.

Izvore ne otkrivam, ali su stopostotno tačni. Odatle je proizašla i Asimova najnovija kolumna, u stilu «kadrova nema, a kad će ih biti ne zna se». Asime, kadrova ima, ali nemojte očekivati Miljenka Jergovića da vam se javi za posao. Pored toga što sam predstavio plan rada i što sam bio željan da radim i više nego se od mene očekuje, što sam poslao nekoliko probnih tekstova (nisam dobio nikakav komentar na njih od velikog brata Asima, kako sam sebe naziva u kolumni), što sam po njihovim riječima «najbolji kandidat dosad i ako ne dođe niko bolji, zaposliće me», što sam se zaista nadao da je ta firma normalna i da tu nema korupcije i podmetanja nogu, ipak nisam dobio posao i to iz neobjašnjivih razloga. Razloge ne mogu znati, mogu ih samo pretpostaviti. Nikada se nikome od njih nisam zamjerio, niti sam išta loše napisao o njima (ali eto, «priznao» sam nacionalističke komentare), štaviše nismo se ni poznavali. Ali, «ime me jebalo», kako reče marketing menadžer Ivan, jer sam «dizao bune protiv portala». I pored toga što nemaju nijedan jedini dokaz i što ne mogu nikako znati ko je to zaista radio, «poslodavci» su se odlučili da traže nekoga drugog. Da se to desilo iz profesionalnih razloga, ne bih se ljutio.

I onda je došla kolumna u kojoj je Asim izvrijeđao inteligenciju svih poštenih i normalnih ljudi u ovoj državi. Ja sam, nažalost, stoka koja neće da radi i posao mi nije važan, a Asim je taj koji će me kao takvog procijeniti. Ne znam koliko dotični govori stranih jezika i koliko ima obrazovanja, ali znam da je potpuno nepoznat novinar, koji ne može ni kolumnu napisati bez stilskih i štamparskih grešaka. Usto je u jednom u pravu; kolumna je dosadna, a on je samo obično piskaralo. Nažalost, to piskaralo je valjda veoma podobno vlasnicima portala i samom sebi, da vedri i oblači u toj medijskoj kući, te da određuje ko je nacionalista, a ko nije (dosad sam uglavnom dobijao kritike kako sam protivnik Bošnjaka, islama i muslimana, te izdajnik, jer sam radio s Duškom Jurišić, a eto, sad me Ivan i Asim proglasiše nacionalistom). Nije mi poznato ni šta su vlasnici portala dobili kao povratnu informaciju o meni, ali više bih cijenio da su otvoreno rekli kako je cijeli intervju za posao jedna obična farsa, umjesto da su me izvrijeđali i samim tim izbacili iz daljnjeg takmičenja. Da li su nekome obećali posao ili ne, ni to ne mogu znati, ali znam da im se Jergović, Hemon ili Nikolaidis neće javiti u redakciju da pišu za njih, a valjda to očekuju.
Poslodavci poput Asima i sličnih će određivati kako visokoobrazovani kadrovi, koji nisu svi isti i nisu svi došli sa FPN-a bez imalo znanja (kao što vjerovatno i sam Asim ima predodžbu), trebaju biti sretni ako im Asim, za kojeg je, ponavljam, rijetko ko i čuo, dodijeli mjesto volontera, a presretni ako ih plati. Čovjek koji iz dana u dan kuka, a da pritom ne može smislenu rečenicu sastaviti, zaista nije mjerilo. Ili je možda problem što sam portalu obećao veću posjećenost, što sam najavio prijedlog novih rubrika, mukotrpan i težak rad da bih inicirao što veću popularnost sajta, što sam bio spreman raditi od jutra do sutra, za probnih tri mjeseca i 450 KM, i platu od 800 KM, koliko su mi ponudili, «ukoliko se dokažem nakon ta tri mjeseca». Gospodo, i pored toga sam htio raditi za vas i nije mi bilo mrsko graditi karijeru, kao što u svojoj kolumni Asim kaže. Nije mi mrsko napisati desetine tekstova dnevno, stvarati dobru atmosferu i, između ostalog, vama donositi novac. Vjerujte mi da znanja imam i više nego što mislite, a vjerujem da ste to i prepoznali na razgovoru. Ali, trebali ste otvoreno reći razloge, a ne sve to «zakukuljiti», ostati «korektni» i javiti kako ćete stopirati proces zapošljavanja. Pored toga što Asim vrijeđa inteligenciju vaših čitalaca iz dana u dan, uvrijedili ste me i pri samoj pomisli da sam nacionalista, a kamoli svojom akcijom protiv mene i pričama koje puštate u ovaj mali, iskompleksirani i mahalski grad. Neka vam služi na čast, ali nemojte drugima dijeliti lekcije kako da traže posao i kako da rade, volontiraju, usavršavaju jezike i rade na sebi. Ja to imam i više od svih vas, pa opet nisam ušao u vaš klan.

I za kraj, evo i jedna mala analiza samo jednog Asimovog pasusa.

Umjesto do usvajaju nova znanja, kompjuterske vještine, jezike, naši mladi na kojima će budućnost ostati (aha, malo sutra) svoje vrijeme traće po birtijama, žvakajući uvijek iste priče, vrteći se u kvazi-uživanjima i ne misleći iskreno sa samima sobom šta ih čeka odmah tu iza ugla. A, to nisu dobra kola, osigurano ljetovanje, i svakodnevni izlasci, servirani na pladnju koji čeka baš samo njih.

• Za početak, bilo bi lijepo da prva rečenica ima veznik «i» prije riječi «jezike», jer nabrajanje bez obaveznog «i» na kraju, stilski nije baš najbolje zamišljeno.
• Riječ «žvakajući» mi nije poznata. Kaže se «žvačući».
• «Kvazi – uživanje» je potpuno nepotreban izraz u tekstu. Nije mi jasno ni šta taj izraz znači. Valjda ne može Asim nekome reći šta je za njega uživanje.
• Dio rečenice «i ne misleći iskreno sa samima sobom šta ih čeka...» mi je, zaista, potpuno nejasan. Kako neko može «misliti iskreno sa samim sobom». Možemo se, Asime, zamisliti, ali ne sa, nego nad samim sobom. Možemo misliti o sebi, ali definitivno ne možemo «misliti iskreno sa samima sobom». Ovo su ti dobronamjerne kritike. Ne ispiraj nam mozak više, uštedi nam klik na svoje žalopojke.

S poštovanjem,
Potpis

moj naklon... svaka Vam čast... :thumbup: :thumbup:
law2

#121 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by law2 »

Image
detroit-mercy

#122 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by detroit-mercy »

Ponekad se uhvatim u razmisljanju kako bi bilo da sam ostao u BiH, onda kada malo trezvenije razmislim ipak sam sretan sto sam se maknuo iz one zabokrecine dole.
Glede posla i zaposljavanja, velika vecina ljudi hoce i zeli da radi, i radila bi dan i noc. Ne znam naseg covjeka vani koji ne radi, ljud rade i po vise poslova.
Ja licno sam radio dva posla i plus studirao, medjutim postoji i jedna druga strana. Svaki posao koji sam radio vani, a poceo sa od obicnog peraca posudja u restoranu je uvijek bio cijenjen, ma koliko nisko bio na toj ljestvici nikada se nisi osjecao ponizenim od nekoga sto radis to sto radis. Uvijek cu se sjecati rijeci jednog od menadzera restorana u kojem sam radio, mada sam tada vec bio "uznapredovao" na poziciju kuhara, da je najvaznija pozicija u restoranu pozicija "peraca". Sada malo o tome, mozda ta pozicija i nije najvaznija za jedan restoran, ali u zapadnoj filozofiji svaki posao je vazan, ma sta radio, i nikada ama nikada nisam vidio da je neko bio ponizavan zbog onoga sto radi.
Sada, prenesimo to na nasu situacuiju, koliko ponizavanja, ispiranja mozgova, ili mobinga treba jedna osoba koja trazi posao da prodje, to znaju samo ljudi koji zive dole. Cak i ja koji dole provodim samo odmore sam mogao da primjetim kakav je odnos poslodavaca prema zaposlenima.
Meni licno bi takak odnos ubio svaku zelju za trazenjem posla....
detroit-mercy

#123 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by detroit-mercy »

ThunderbirD wrote:Pročitah pažljivije tekst autora Asima Bešlije i smatram da autor teksta je u potpunosti neupućena osoba u problematiku o kojoj piše. Međutim to me i ne čudi.

Prvo, volontiranje o kojem dotični zbori. Volontiranje je krajnje nehumani i bijedni odnos vlasti naspram ljudi koji su budućnost ove zemlje. Volontiranje u BH smisli riječi, nigdje nije zastupljeno u civilizovanom svijetu. Gdje još tek diplomirani pravnik, ekonomista, inžinjer građevine i sl. u zapadno evropskim zemljama volontira umjesto pripravničkog ? Volontiranje ima potpuno drugi smisao u evropskim zemljama, i ono se čini tokom školovanja, ili poslije u humanitarne svrhe. Nakon sticanja određenog zvanja, normalan i jedini pravilan, human i nužan slijed je pripravnički rad. Međutim državi i lokalnoj zajednici je lakše isplatiti cca 250 KM na ime toplog obroka, koje jedine prihode volonter prima, nego da im daje plaću, a koja je min. oko 600 KM i plus doprinose oko 400 KM, odnosno sve ukupno oko cca 1.000 KM. Računica je jasna, volonter je mnogo jeftiniji, dok se vlastodršci za to vrijeme rasipaju platama i do 7.000 KM pa i više. Ova država i društvo očekuju da mladi preokrenu stvarnost a istovremeno im zauzvrat nude bijednih 250 KM :lol:

Moj porijatelj, s imenom i prezimenom, mi priča, da je bio pripravnički konkurs u BL na aerodromu, plaća jako primamljiva, četri radna mjesta upražnjena ali se prijavilo oko 1.200 kandidata ili u Zenici, u MUP- primali oko 50 ljudi raznih zvanja i kvalifikacija, a prijavilo se preko 1.500 ljudi. Međutim, Asimaga tvrdi da ljudi ne traže posao i da dok prolaze ti oskudni konkursi da mladi ljudi ispijaju kafice i pićenca po ugostiteljskim objektima.

Naći posao u BiH je umijeće, napredovati u struci, imati pristojan život je povlastica za manji broj ljudi. U razvijenim zemljama sve ide svojim tokom, sve ima svoj smjer. Svaka faza života u tim zemljama se prilagođava potrebama i zahtjevima ljudi. Međutim, kod nas je kriva omladina, zato što su je stari dripci sjebali, i doveli na prosjački štap.
Asim sere kvake, glede volontiranja. Ja u firmi mogu uzeti tri dana slobodno da idem da volontiram i ta tri dana su mi placena kao da sam bio na poslu. Volontiranje kod nas podrazumijeva deranje koze sa ledja za djabe.
debela

#124 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by debela »

da se ovdje moze pricati slobodno, kao sto ne moze, rekla bih raznim sovinistima koji smrde na fasizam, na temi a i dalje, ono sto zelim reci. ovako, satro korektno, zelim im od srca, ono zarko i iskreno, da ostanu bez posla, koliko sutra, ne svojom krivicom nego eto, radi vise sile. onda im zelim golgotu od najmanje godinu dana, trazenja, prijavljivanja, kucanja na vrata, moljenja, cvilenja, ponizavanja, omalovazavanja, itd. dok traze posao i to bilo kakav posao cisto da mogu da prezive, a ne mogu da ga nadju. nece niko da im pruzi sansu. vazda nesto fali ili ima necega viska. pa im zelim kao posljedicu da osjete kako je kad te takav zivot satare, pa se razbolis, kopnis, razmisljas najozbiljnije da dignes ruku na sebe jer ti je uskraceno pravo da radis i prehranis se. sve im to zelim i mnogo vise od nabrojanog.
JThomas

#125 Re: Kako naci posao ako si lijen da ga trazis?

Post by JThomas »

čudo još niko nije napisao kako si ljubomorna na one koji imaju.
Post Reply