Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
- ReD aka Socijalista
#1 Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Dakle pitanje je vrlo jednostavno i odnosi se na politicko djelovanje vladajucih stranaka na federalnom nivou. Sta se moze uraditi (s nase pozicije gledanja) da bi se godisnje ustedilo min. 100 milja godisnje? Kakvi nacini su moguci, gdje skracenja, gdje imamo previse gdje premalo i to balansirati.
VAZNO:
Bez smanjenja broja kantona ili njihovog ukidanja!!! (time bi rijesili jos vise milja nego 100 zato kazem sa sadasnjim sistemom)
Idemo...prijedlozi!
Da pocnem, manjenje direktorskih plata i cementiranje tog smanjenja na 5 godina.
VAZNO:
Bez smanjenja broja kantona ili njihovog ukidanja!!! (time bi rijesili jos vise milja nego 100 zato kazem sa sadasnjim sistemom)
Idemo...prijedlozi!
Da pocnem, manjenje direktorskih plata i cementiranje tog smanjenja na 5 godina.
- ReD aka Socijalista
#2 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Toliko pametnjakovica na ovom forumu i neko da predlozi neku ustedu koja bi se mogla koristiti za bolje svrhe, gdje su sad vivaldi, pajdo, corto, banksy i ostali intelekti, hmm?
Prpa ha? he he he
Prpa ha? he he he
-
Richard Peti
- ReD aka Socijalista
#4 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Zavisi iz koje pozicije gledas.dzemmo wrote:nije pitanje mogucnosti nego zelje... ko bi sjeko granu na kojoj sjedi
- Comrad
#5 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Jel miliona ili milja?
Smanjenjem direktorskih se ne moze toliko ustediti.
I zasto samo direktorskih? Ako vec mastamo, pa daj da mastamo kako treba.
-
HM 2011
#6 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Brutalno smanjenje voznog parka, uvođenje obaveze vožnje u vozovima i javnom saobraćaju na dužim relacijama (uticaj na poboljšanje uslova uprijevozu u javnim saobraćajem, bezbjednosne situacije za građane etc...),
Ukidanje privilegije telefonske pretplate na račun poreskih obaveznika, uvođenje mobilnog skype-a ako se baš mora (3 g pretplata),
Novinske pretplate su već ukinute na mnogim mjestima,
Naplaživanje potrošnje struje i zakupa za automate (kafa, noodle, sendvič etc..) u javnim ustanovama, pokretanje državne kompanije za montiranje i održavanje automata u javnim ustanovama, gašenje kafetarija, (preraspoređivanje na novo radno mjesto - ništa otkaz), (sistem profita!!!! a ne donacija - subvencije cijene kafe)
Ukinuti korupciju u inspekcijskim službama, (puno se gubi na sljepim inspektorima)
Donacije i dotacije - obratiti pažnju da se iste ulože u ono u šta su plasirane....
Ne djeliti bez potrebe,
Stegnuti kaiš,
Držati se propisa,
Zaboraviti na pronevjeru društvenih sredstava,
Pokrenuti sistem proizvodnje i gradnje mašina za proizvodnju el energije iz ničega (Vjetra, sunc) i plasirati to širom BiH....
kaniti se samovolje koja proizvodi sudske tužbe i dodatne troškove u smislu odštete....
Ukidanje privilegije telefonske pretplate na račun poreskih obaveznika, uvođenje mobilnog skype-a ako se baš mora (3 g pretplata),
Novinske pretplate su već ukinute na mnogim mjestima,
Naplaživanje potrošnje struje i zakupa za automate (kafa, noodle, sendvič etc..) u javnim ustanovama, pokretanje državne kompanije za montiranje i održavanje automata u javnim ustanovama, gašenje kafetarija, (preraspoređivanje na novo radno mjesto - ništa otkaz), (sistem profita!!!! a ne donacija - subvencije cijene kafe)
Ukinuti korupciju u inspekcijskim službama, (puno se gubi na sljepim inspektorima)
Donacije i dotacije - obratiti pažnju da se iste ulože u ono u šta su plasirane....
Ne djeliti bez potrebe,
Stegnuti kaiš,
Držati se propisa,
Zaboraviti na pronevjeru društvenih sredstava,
Pokrenuti sistem proizvodnje i gradnje mašina za proizvodnju el energije iz ničega (Vjetra, sunc) i plasirati to širom BiH....
kaniti se samovolje koja proizvodi sudske tužbe i dodatne troškove u smislu odštete....
- Skijaš
#7 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
ReD aka Socijalista wrote:Toliko pametnjakovica na ovom forumu i neko da predlozi neku ustedu koja bi se mogla koristiti za bolje svrhe, gdje su sad vivaldi, pajdo, corto, banksy i ostali intelekti, hmm?
Prpa ha? he he he
Sve ne valja ovo, ne valja ono, a kad treba nešto konkretno
http://www.youtube.com/watch?v=QBj5dyzs ... re=related
Što se tiče prijedloga, prvo što mi pada na pamet je kirija za sve objekte koje institucije FBiH koriste. Da se dođe do nekog solidarnog rješenja po kojem bi se u sljedeće tri godine FBiH oslobodilo plaćanja kirije ili da se sve entitetske institucije, službe i agencije smjesti u objekte čije se korištenje ne mora plaćati.
- atko
#8 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
NE ... sa ovakvom postavkom moze samo jos toliko zafaliti 
A generalno - naravno da DA ... toliko se moze ustediti samo da se ukine onaj naj naj gori javasluk tipa 17 000 KM racuna za mobitele ... odjela zastpnika placana po 3000 KM, kabinet ministra ima A8, Q7 i 2 passata na raspolaganju ... itd itd
zamislimo da svake godine ustedimo 100m i podrizmo 2-3 kompanije sa po 30-50 m i naravno zakonski podrzati ... i da smo to poceli raditi prije 10 godina ... JOJ STO MRZIM KAD SE OVAKO UHVATIM DA PISEM ... osjecam se bas nako... BUDATELINA BURSAC... ovo je BOZZNIA ... ENĐŽOJ
A generalno - naravno da DA ... toliko se moze ustediti samo da se ukine onaj naj naj gori javasluk tipa 17 000 KM racuna za mobitele ... odjela zastpnika placana po 3000 KM, kabinet ministra ima A8, Q7 i 2 passata na raspolaganju ... itd itd
zamislimo da svake godine ustedimo 100m i podrizmo 2-3 kompanije sa po 30-50 m i naravno zakonski podrzati ... i da smo to poceli raditi prije 10 godina ... JOJ STO MRZIM KAD SE OVAKO UHVATIM DA PISEM ... osjecam se bas nako... BUDATELINA BURSAC... ovo je BOZZNIA ... ENĐŽOJ
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#9 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
ukinut federaciju 
- andromeda101
#10 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Ima li neko da objavi detaljnu godisnju potrosnju, da vidimo gdje se koliko sredstava trosi?
-Isto tako mislim da se treba pogledati kako da se uvecaju godisnji prihodi/budzet.
-Kako da se primame investitori i olaksaju investicije.
-Koliko dugo treba da bi se pokrenula manja/srednja/veca firma.
-Koje su obaveze investitora.
-Jesu li te obaveze realne i mogu li se jos vise olaksati.
Vise kompanija, vise zaposlenih, vise poreza, vise prihoda.
Visoki porezi/obaveze = manje kompanija = manje prihoda.
Niski porezi/obaveze = vise kompanija = vise prihoda = vise zaposlenih = manje socijalnih slucajeva.
Olaksati obaveze a povecati kazne za rad na crno (iskljucivo prema privatnicima), time podstici da privatnici "objelodane" svoje radnike.
Uvesti privatnike/analiticare da pronadju mjesta na kojima bi se pravile ustede. Nagraditi 10KM po ustedjenoj 1000KM. Stimulisati da se pronadju metode ustede. Isto tako kontrolisati da su ustede stvarne/dokazane a ne imaginarne.
Detaljno staviti uvoz pod prismotru i pronalaziti rjesenja kako da se napravi:
izvoz-uvoz = pozitivan broj.
-Isto tako mislim da se treba pogledati kako da se uvecaju godisnji prihodi/budzet.
-Kako da se primame investitori i olaksaju investicije.
-Koliko dugo treba da bi se pokrenula manja/srednja/veca firma.
-Koje su obaveze investitora.
-Jesu li te obaveze realne i mogu li se jos vise olaksati.
Vise kompanija, vise zaposlenih, vise poreza, vise prihoda.
Visoki porezi/obaveze = manje kompanija = manje prihoda.
Niski porezi/obaveze = vise kompanija = vise prihoda = vise zaposlenih = manje socijalnih slucajeva.
Olaksati obaveze a povecati kazne za rad na crno (iskljucivo prema privatnicima), time podstici da privatnici "objelodane" svoje radnike.
Uvesti privatnike/analiticare da pronadju mjesta na kojima bi se pravile ustede. Nagraditi 10KM po ustedjenoj 1000KM. Stimulisati da se pronadju metode ustede. Isto tako kontrolisati da su ustede stvarne/dokazane a ne imaginarne.
Detaljno staviti uvoz pod prismotru i pronalaziti rjesenja kako da se napravi:
izvoz-uvoz = pozitivan broj.
- ReD aka Socijalista
#11 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
To je bio primjer i jedan mali djelic kako se moze. 100 milijuna Km.Comrad wrote:Jel miliona ili milja?
- ReD aka Socijalista
- vivaldi
#13 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
ReD aka Socijalista wrote:Toliko pametnjakovica na ovom forumu i neko da predlozi neku ustedu koja bi se mogla koristiti za bolje svrhe, gdje su sad vivaldi, pajdo, corto, banksy i ostali intelekti, hmm?
Prpa ha? he he he
Nije prpa vec tek sad otvorih ovu temu.
Da odmah skratim - 100 miliona se moze ustediti samo ukidanjem jendog niova vlasti, sto je nerealno. Isto kao sto je neralno da ministri i ostali funkcioneri idu tramvajom na posao ili im se smanje plate na 1.000 KM. Simply nerealno.
Sto se tice usteda, premijer Niksic u posljednoj emisija kodnog naziva 60 minuta je pune 2 minute nabrajao planirane ustede: gorivo, plate, dnevnice, pausali, nabavka opreme, materijala, vozila itd.
Na kraju kada je sve sabrao rekao je da se ocekuju ustede od 30 miliona KM. 30 miliona KM je dobra lova za tebe ili mene, ali za FBiH je to quratz. Primjera radi TC Alta je kostao oko 100 miliona, tako da cemo od tih silnih stednji, skupiti taman za jedan sprat trznog centra (dobro, plus mozda sa 1 podzemnim nivoom garaza).
Elem, stednja ko stednja, nikad nije losa stvar, ali to nije pravo pitanje. Zasto?
Mi smo, to nam je svima poznato, bijeda.
Medjutim, kada imas 5 maraka u dzepu pravo pitanje nije kako stediti tih 5 maraka vec kako napraviti novih 5 maraka. U prevodu, ako se fokusiras na tih 5 u dzepu vjecno ces biti kokuz kako god da ih stedis.
Pravo pitanje je znaci, kako zaraditi novih 100 miliona KM?
Sad moram ici, pa mozemo veceras nastaviti.
- madner
#14 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Preci na % budzet. 30% za administraciju, 30% za socijalne izdatke, 10% za ostalo, 10% za infrastruktur, 10% za nauku i obrazovanje, 10% za poticaj razvoja industrije. Za 100% uzeti cifru na koju moramo doci
U svim firmama sa drzavnim vlasnistvom sklopiti menadzerske ugovore, za ne samo za direktora. 25% profita je njihovo, ako firma ostvari manji dobitak nego prosle godine lete.
Institucijama dati fiksni budzet i omoguciti da dobit isplate kao plate.
To je to, ali polazem autorska prava na ovo.
U svim firmama sa drzavnim vlasnistvom sklopiti menadzerske ugovore, za ne samo za direktora. 25% profita je njihovo, ako firma ostvari manji dobitak nego prosle godine lete.
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#15 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Ili se konsultovati sa Dodikom i Džombićem,oni su vrlo stručni na uštedama!madner wrote:Preci na % budzet. 30% za administraciju, 30% za socijalne izdatke, 10% za ostalo, 10% za infrastruktur, 10% za nauku i obrazovanje, 10% za poticaj razvoja industrije. Za 100% uzeti cifru na koju moramo doci![]()
- ReD aka Socijalista
#16 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Da upravo sam na to zadnje receno i aludirao, dakle kako od tih usteda napraviti nesto pametno gdje ih investirati najpametnije? I kako pobjeci od grohotog MMF-a? To su sve stvari koje su se morale vec raditi u zadnjih 10god. sad ne bismo imali te probleme i pricali bi o drugim stvarima. Ja imam takvo misljenje da uvijek moze bolje, pa taman to bilo i 5Km ustede, zasto? zato da stvorimo tu naviku stednje koja mora biti i pametnog ulaganja u odredjeni projekt. Nisam ja zato da samo peMzici dobivaju na osnovu toga (ma da su zasluzili ali mora ici neka mjera) nego i skolarci, studenti, medicinari...oni kojima je to najpotrebnije i onima koji nam mogu drzavu naporaviti bolju. Eh sad ove ustede trebaju biti usko vezane za ekonomiju i pojedine drzavne firme itd. Docicemo nekad do tacke gdje vise nema smisla stediti pa sta onda? Dakle, ustedi pa ulozi...zakoni moraju regulisati sistem uspostave firmi da ne kazem PUNO BRZI sistem. Itd. itd.vivaldi wrote:ReD aka Socijalista wrote:Toliko pametnjakovica na ovom forumu i neko da predlozi neku ustedu koja bi se mogla koristiti za bolje svrhe, gdje su sad vivaldi, pajdo, corto, banksy i ostali intelekti, hmm?
Prpa ha? he he he
Nije prpa vec tek sad otvorih ovu temu.
Da odmah skratim - 100 miliona se moze ustediti samo ukidanjem jendog niova vlasti, sto je nerealno. Isto kao sto je neralno da ministri i ostali funkcioneri idu tramvajom na posao ili im se smanje plate na 1.000 KM. Simply nerealno.
Sto se tice usteda, premijer Niksic u posljednoj emisija kodnog naziva 60 minuta je pune 2 minute nabrajao planirane ustede: gorivo, plate, dnevnice, pausali, nabavka opreme, materijala, vozila itd.
Na kraju kada je sve sabrao rekao je da se ocekuju ustede od 30 miliona KM. 30 miliona KM je dobra lova za tebe ili mene, ali za FBiH je to quratz. Primjera radi TC Alta je kostao oko 100 miliona, tako da cemo od tih silnih stednji, skupiti taman za jedan sprat trznog centra (dobro, plus mozda sa 1 podzemnim nivoom garaza).
Elem, stednja ko stednja, nikad nije losa stvar, ali to nije pravo pitanje. Zasto?
Mi smo, to nam je svima poznato, bijeda.
Medjutim, kada imas 5 maraka u dzepu pravo pitanje nije kako stediti tih 5 maraka vec kako napraviti novih 5 maraka. U prevodu, ako se fokusiras na tih 5 u dzepu vjecno ces biti kokuz kako god da ih stedis.
Pravo pitanje je znaci, kako zaraditi novih 100 miliona KM?
Sad moram ici, pa mozemo veceras nastaviti.
- madner
#17 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Samo da ti kazem da stednja nije dobar recept za nasu ekonomiju, zvuci dobro, ustedis 100 miliona i svi sretni. Ali tih 100 miliona je u stvari unutrasnja potraznja, jer ih izbijas iz dzepova gradjana. To dovodi do kontrakcije trzista i ulazis u recesiju.
- ReD aka Socijalista
#18 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Pa rekao sam maloprije, ne treba stediti do mile volje i onda sve super. Naveo sam samo 100mil. da se izvuce maksimum, ja znam da ne ide ali koliko ide? I ako imamo odredjenu sumu, sta s tim parama napraviti? Lako ih je u dugove "uloziti" ali neces dobiti nista nazad.madner wrote:Samo da ti kazem da stednja nije dobar recept za nasu ekonomiju, zvuci dobro, ustedis 100 miliona i svi sretni. Ali tih 100 miliona je u stvari unutrasnja potraznja, jer ih izbijas iz dzepova gradjana. To dovodi do kontrakcije trzista i ulazis u recesiju.
- madner
#19 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Grijesis, dok ti budzet raste brze od dugova sve je super. Americka ekonomija ti se zasniva na tom principu
Treba biti potpuno jasan, kresanje plata direktorima, prebrojavanje voznog parka su populisticke mjere. Da narod kaze, e neka su im ukunili te privilegije, gamada jedna. Voza se novim Passatom a ja opet varim G2. Medjutim ne vode vecem boljitku. Ako hoce profitabilne drzavne firme moraju preci na drugaciji nacin poslovanja, gdje ce uposlenici imati direktni interes da firma radi dobro. Ako neka firma ima milijardu obrta, ne moze njen direktor nikako imati 100 000 godisnju platu. To je smjesno.
Treba biti potpuno jasan, kresanje plata direktorima, prebrojavanje voznog parka su populisticke mjere. Da narod kaze, e neka su im ukunili te privilegije, gamada jedna. Voza se novim Passatom a ja opet varim G2. Medjutim ne vode vecem boljitku. Ako hoce profitabilne drzavne firme moraju preci na drugaciji nacin poslovanja, gdje ce uposlenici imati direktni interes da firma radi dobro. Ako neka firma ima milijardu obrta, ne moze njen direktor nikako imati 100 000 godisnju platu. To je smjesno.
- ReD aka Socijalista
#20 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Ne znam ja da li smo mi bas za tog principa...kad pogledas okolo, lako moze izmaci kontroli taj sistem. Sve u svemu treba ustediti sve sto se moze ustediti...Niksic i vlada su dobrog posla uradili po tom pitanju. Ali nam drzava mora postati jeftinija...madner wrote:Grijesis, dok ti budzet raste brze od dugova sve je super. Americka ekonomija ti se zasniva na tom principu![]()
- madner
#21 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Ja ti sad objasnio zasto je to opasno a ti to hladno iskulirao.
Vec se izmaklo kontroli, cim smo morali traziti pomoc od MMF-a.
- ReD aka Socijalista
#22 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
madner wrote:![]()
Ja ti sad objasnio zasto je to opasno a ti to hladno iskulirao.![]()
De ti meni kazi, kolika je ona cifra koju smo dobili zasad od MMf-a. (mislim samo na FbiH
- Penicilin
#23 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Ovo je ključna stvar kada je u pitanju budžetska potrošnja u BiH. Drugo je neefikasnost administracije. I kao što Madner reče nama i ne treba smanjenje budžeta već preusmjeravanje troškova administracije na investicije i podršku razvoju. Sva ta priča o autima i mobitelima zaista jeste iritntna u ovako siromašnoj zemlji i tu treba malo dovesti u red kabadahijske navike ali u tom grmu ne leži zec. Prava lova se troši na bespotrebne nivoe vlasti, dupliranje nadležnosti i administraciju koja ništa ne radi a prima solidne plate. Međutim jedno s drugim je povezano. Dok se ne napravi efiasna organizacija vlasti nemoguće je postići ni njenu efikasnost. Međutim kada je Federacija u pitanju sve ovo se svodi na odnose Bošnjaka i Hrvata odnosno pitanje ukidanja odnosno reorganizovanje jednog nivoa vlasti - Kantonalnog ili entitetskog. Obzirom da za pitanje ukidanja entiteta očigledno nema nikakve poitičke volje u RS-u ostaje eventualno pitanje reorganizacije kantona. Potpuno ukidanje kantona opet nije opcija na koju bi pristali Hrvati tako da se eventualno može razgovarati o reorganizaciji kantona odnosno smanjenju njihovog broja. Time bi se mogle postići određene uštede i vjerovatno uspostaviti malo efikasija organizacija kroz smanjenje broja uposlenika što opet znači povećanje broja nezaposlenih što također nije baš poželjan efekat. Međutim pitanje smanjenje broja kantona opet bi se svelo na priču o mješovitim ili etničkim kantonima odnosno o stvaranju trećeg entiteta za Hrvate odnosno bošnjačkoj majorizaciji kroz mješovite kantone. Misilm da je u narednom periodu teško očekivati pokretanje bilo kakve konstruktivne priče po ovom pitanju. Prije toga potrebno je stvoriti političku klimu stabilnosti, dijaloga, povjerenja i volje za kompromisom. Toga sad nema i na žalost neće biti još dugo.vivaldi wrote:
- madner
#24 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Ha nisam siguran. Mi smo fokusirani na administraciju, ali koliko znam socijalni izdaci su pravi problem biliReD aka Socijalista wrote:madner wrote:![]()
De ti meni kazi, kolika je ona cifra koju smo dobili zasad od MMf-a. (mislim samo na FbiH
Pogledaj tabelu na stranici 3,
http://www.imf.org/external/country/BIH ... 071911.pdf
rast plata je bio ispod rasta budzeta (dakle sve ok) ali su socijalni izdaci eksplodirali.
- ReD aka Socijalista
#25 Re: Kako na FBiH nivou ustediti 100mil. KM godisnje?
Znaci mi ko biva bi trebali to rijesiti do 2015, ovaj grafik mi jedino nesto kaze pa et.madner wrote:Ha nisam siguran. Mi smo fokusirani na administraciju, ali koliko znam socijalni izdaci su pravi problem biliReD aka Socijalista wrote:madner wrote:![]()
Pogledaj tabelu na stranici 3,
http://www.imf.org/external/country/BIH ... 071911.pdf
rast plata je bio ispod rasta budzeta (dakle sve ok) ali su socijalni izdaci eksplodirali.