Kako misle otvoriti radna mjesta?
Moderator: anex
-
seldzuk
#1 Kako misle otvoriti radna mjesta?
Ove izbore će od prosječne jednoličnosti sigurno razlikovati uvođenje bitnog pitanja u predizborni proces: pitanja otvaranja novih radnih mjesta. Mada to u nekoj normalnoj državi nikad ne bi bilo postavljeno na ovaj način jer posao političara nije da otvaraju radna mjesta već da krče put otvaranju radnih mjesta(olakšavanje dolaska investitora, smanjivanje opterećenja na proizvodnji, ubrzavanje administrativnih procesa itd.), ipak je veliki napredak što se u predizbornoj priči uopšte pojavilo pitanje radnih mjesta.
Vjerovatno nikome nije jasno kako je uopšte došlo do toga da daju 10-godišnja obećanja, jer su svi mandati u ovoj državi 4-godišnji.
Uglavnom, hajmo malo analizirati istupe političara u vezi zapošljavanja i uopšteno ekonomsku politiku.
Bakir, ekonomija od 9:55
Iz ovog obraćanja sam zaključio da Bakir zna o čemu priča, ali ne znam da li je njegovo prijateljstvo sa Erdoanom toliko da nam može obezbijediti tursko mesno tržište. Iz nekih drugih predizbornih istupa sam zaključio da u SDA ima malo onih koji poznaju ekonomska pitanja. Da svako ima svoje zaduženje, to je normalno. Spominju neki tim od 300 ljudi koji je pravio ekonomski plan, ali nisam nigdje sreo ko su ti i šta su isplanirali.
Vjerovatno nikome nije jasno kako je uopšte došlo do toga da daju 10-godišnja obećanja, jer su svi mandati u ovoj državi 4-godišnji.
Uglavnom, hajmo malo analizirati istupe političara u vezi zapošljavanja i uopšteno ekonomsku politiku.
Bakir, ekonomija od 9:55
Iz ovog obraćanja sam zaključio da Bakir zna o čemu priča, ali ne znam da li je njegovo prijateljstvo sa Erdoanom toliko da nam može obezbijediti tursko mesno tržište. Iz nekih drugih predizbornih istupa sam zaključio da u SDA ima malo onih koji poznaju ekonomska pitanja. Da svako ima svoje zaduženje, to je normalno. Spominju neki tim od 300 ljudi koji je pravio ekonomski plan, ali nisam nigdje sreo ko su ti i šta su isplanirali.
Last edited by seldzuk on 30/09/2014 11:55, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#2 Re: Kako misle otvoriti ta radna mjesta???
A mi to ko proizvodimo meso? Otkad?
-
seldzuk
#3 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
kod sdp-a ozbiljno ime u ekonomskoj nauci - ante domazet, ali tržište nije samo teorija:
http://www.radioslon.ba/index.php?optio ... i&Itemid=5
http://www.radioslon.ba/index.php?optio ... i&Itemid=5
-
seldzuk
#4 Re: Kako misle otvoriti ta radna mjesta???
proizvodimo nešto, uglavnom dovoljno da je i šarović pokušavao da nas progura na tom tržištu. izetbegović govori o tome šta planira, ne šta je sadaVjecitiStudent wrote:A mi to ko proizvodimo meso? Otkad?
-
VjecitiStudent
#5 Re: Kako misle otvoriti ta radna mjesta???
Proizvodimo gomilu nejestivih ili jedva jestivih prerađevina napravljenih od uvezenog jeftinog smrznotg mesa kojem je istekao rok, ali samo meso, u količinama za izvoz, ne.seldzuk wrote:proizvodimo nešto, uglavnom dovoljno da je i šarović pokušavao da nas progura na tom tržištu. izetbegović govori o tome šta planira, ne šta je sadaVjecitiStudent wrote:A mi to ko proizvodimo meso? Otkad?
- JThomas
#6 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
ja uopšte ne sumnjam da će se u naredne četiri godine otvoriti toliko radnih mjesta, ko god vodio državu. ali nažalost, zatvoriće se više...
- friskyoreo
#7 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
Ispunit ce kao i prethodna predizborna obecanja. Nase je samo glasati za opciju koja je nama bliza sto se tice njihovog programa rada i planova. Kako god, ko god dodje na vlast, nastavit ce razvoj ove zemlje, uvesti nas u EU i zadrzati i poboljsati ovaj nas standard, tj, i dalje cemo zivjeti u pravnoj drzavi i materijalnom izobilju....
:sarcastic:
:sarcastic:
- sema911s
#8 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
ma rasprodace zlatene kasike, vrijednosti iz titinog sefa,. najveci graditelj ce da nas salje po cilom svitu da gradimo,
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#9 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
bezze tema skroz...posebno što je otvorena pred izbore a dobro znamo da predizbore nije bitno otvarati radna mjesta već samo što glasnije palamudit o tome i to u ovom omjeru: Što je narod gladniji utoliko priča mora biti žešća i bjesnija
-
parangal_
#10 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
nikako. radna mjesta se ne mogu otvoriti. mi nista ne mozemo proizvoditi za profit na trzistu i biti konkurentni cijenom kako bi zaposljavali dodatnu radnu snagu.
mogu se otvarati samo na silu, al za to više mane repa.
uostalom, političari u nebitnim jadnim zemljama poput naše nemaju niti instrumente da se bave ozbiljnim politikama razvoja i zapošljavanja: fiksiran kurs sa valutnim odborom - nista od monetarne politike znaci ne mozemo devalvirat valutu da nam pojeftine proizvodi; vrlo limitiran prostor za fiskalnu politiku; trgovinska i energetska politika limitirana sporazumima i sl.
zato se sva prica svodi na to je krao, ko je korumpiran, ko biva... da nisu krali i da su sposobniji i ekonomija bi nam bila bolja. a ustvari, korupcija i krađa i sposobnost/nesposobnost i poštenje/nepoštenje političara su sekundarne stvari. čak i da imamo superpoštenog genija na vlasti, slabo bi se šta moglo uraditi jer nije do nas. mi smo kanta za smeće jer nam je takva uloga namjenjena na globalnom tržištu i izbori sa tim nemaju ništa niti išta mogu da promjene.
to je samo igrokaz za naivne kako bi se bolje osjećali. tipa, za nešta se pitamo, i kako bi se osjećali još odgovorniji, tipa, ko nam je kriv što smo glasali za koga smo glasali, sami pali sami se ubili.
mogu se otvarati samo na silu, al za to više mane repa.
uostalom, političari u nebitnim jadnim zemljama poput naše nemaju niti instrumente da se bave ozbiljnim politikama razvoja i zapošljavanja: fiksiran kurs sa valutnim odborom - nista od monetarne politike znaci ne mozemo devalvirat valutu da nam pojeftine proizvodi; vrlo limitiran prostor za fiskalnu politiku; trgovinska i energetska politika limitirana sporazumima i sl.
zato se sva prica svodi na to je krao, ko je korumpiran, ko biva... da nisu krali i da su sposobniji i ekonomija bi nam bila bolja. a ustvari, korupcija i krađa i sposobnost/nesposobnost i poštenje/nepoštenje političara su sekundarne stvari. čak i da imamo superpoštenog genija na vlasti, slabo bi se šta moglo uraditi jer nije do nas. mi smo kanta za smeće jer nam je takva uloga namjenjena na globalnom tržištu i izbori sa tim nemaju ništa niti išta mogu da promjene.
to je samo igrokaz za naivne kako bi se bolje osjećali. tipa, za nešta se pitamo, i kako bi se osjećali još odgovorniji, tipa, ko nam je kriv što smo glasali za koga smo glasali, sami pali sami se ubili.
-
seldzuk
#11 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
Ako se pričom ne može ništa drugo, ono se bar može dijagnosticirati neki problem. A i u predizbornoj priči može ponešto od toga. Razvoj Goražda, Tešnja i sličnih mjesta pokazuje da se može, ali treba dobro zapeti i biti stalno usmjeren na cilj poboljšanja života građana.
Otvorio sam temu da proanaliziramo izjave, da vidimo šta tu ima smisla, šta nema. Ne znam što bi tema bila nelogična. Možda je za naš mentalni sklop pogodnija tema: Ko je koliko ukrao?

evo i jedna s druge strane entitetske linije
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/izbo ... nih-mjesta
Otvorio sam temu da proanaliziramo izjave, da vidimo šta tu ima smisla, šta nema. Ne znam što bi tema bila nelogična. Možda je za naš mentalni sklop pogodnija tema: Ko je koliko ukrao?
evo i jedna s druge strane entitetske linije
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/izbo ... nih-mjesta
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#12 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
kakav bolan razvoj
kada bude narod iz Sarajeva selio za Goražde ili taj Tešanj da tamo radi onda možemo pričati o nekom razvoju...dotad stipu se dimnih zavjesa...jes to pristojno i čak vrlo dobro za naše uvjete ali ni blizu nekakvih razvojnih bajki
kada bude narod iz Sarajeva selio za Goražde ili taj Tešanj da tamo radi onda možemo pričati o nekom razvoju...dotad stipu se dimnih zavjesa...jes to pristojno i čak vrlo dobro za naše uvjete ali ni blizu nekakvih razvojnih bajki
- seln
#13 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
Vidi slucaja, Bakir zna sta prica... 
-
sumirprimus
#14 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
novih radnih mjesta nece i ne moze biti...(sitno i pojedinacno nista ne mijenja u bigr pikćr)...
mozemo se samo vrtit u krug...
mozemo se samo vrtit u krug...
-
seldzuk
#15 Re: Kako misle otvoriti radna mjesta?
O čemu su oni pričali 2012. Ja za ova radna mjesta čuo nisam, a u Mostaru sam.
https://www.facebook.com/permalink.php? ... 7362581429
https://www.facebook.com/permalink.php? ... 7362581429
- friskyoreo