Hvala na tvom misljenu nik vuk1975, slazem se sa tobom u nekim stvarima, samo da dodam, ja isto toj osobi sto je postavila temu zelim sve najbolje, nesam nista lose ni pomislila, sto mogu i citirati iz prvog komentara, citat "Koliko mogu procitati u prijasnjim komentarima dobro su te usmjerili, ja samo da dodam da je sadasnja ekonomska kriza dovela do toga da druge zemlje i nisu bas nesto sto ti zaustavi dah i ozivi zelju za boljim zivotom. " Znaci samo sam napisala da je velika ekonomska kriza i da, koliko sam shvatila iz njene postavljene teme koju je opisala na pocetku, ona zaradzuje veomo dobro kroz ovaj njen citat "radim, imam platu koja je i vise nego ok za nase prostore, ali se gusim.." znaci samo sam se drzala teme, nisam ovdje da unosim guzvu ko sto pojedini primaju sve na prvu pa me i vrjedzaju. Ja upravo pokusavam da napisem da se i ovdje radi i da se gusimo, znaci nema razlike izmedzu BiH i USA iako se to izrazuje vise u USA jer ipak je ovo cisti kapitalizam dok donekle u BiH ima i mala doza socjalizma, kolika tolika ali ga ima. Moja zelja za povratkom je nesto sto uopce nije povezeno sa ekonomijom vec zeljom za svojim narodom i svojom zemljom, ma kako u njoj bilo to je opet moja stvar a da je lose nebi u njoj zivjelo vise ljudi nego je zivjelo 92, znaci moze se ko zeli i ima volju za zivotom i zeli da radi. Opet, nabija mi se na facu svasta nesto a sakriva se razlog tih napada, spominje se da je nezaposlonest u BiH 40% , to ne znam ali znam nesto u vezi USA a to je da je preko 38 miliona ljudi siromasno, bez vode i struje, vise od pola USA nema zdravstvenog osiguranja, broj nezaposlenisti neznam jer je manipulacija, a zasto je manipulacija, sad cu probati objasniti; ovako kad ostanes bez posla imas pravo na drzavnu pomoc, od sta znam jednu 6 mjeseci, za to vrjeme moras da trazis novi posao i prijavljujes se u zavod za zaposljavanje itd. U tom vremenu ti se tretiras kao procenat nezaposlenih, a sta se desi nakon tog vremena, e tu nastaje manipulacija odnosno nakon prestanka dobivanja pomoci od drzave tebe brisu sa tih proceneta iako ti nemas posao, znaci bukvalno ti postajes procenat zaposlenih, jer se procenat nezaposlenih zna a to su oni sto dobivaju pomoc od drzave. Mislim ima mnogo tih stvari da se pise o njima, svako drustvo ima svoje lose i svoje dobre strane, ali najgore je kad se susretnu dva razlicita misljenja o nekom problemu, onda na snagu dolazi snaga jaceg sto dovodi i do ratova. Spominjem to u vezi ovih napada na mene kao jednu osubu koja je samo iznjela nesto sto je istinito, razlog napada neznam, ali mi nekako vuce na ovo; Hajmo svi u USA ja cu otvoriti restoran, firmu, putnicku agenciju, insurens kompaniju itd. a moj uspjeh ce da zavisi od mog naroda jer nisam sposoban da pariram americkoj kompeticiji, znaci samo dolazite, moj posao cvjeta a ko ebe sirotinju na kraju krajeva i oni moraju nesto jesti pa cu uvoziti pastetu i otvoriti pekaru. Znaci iz svega ovoga samo lezi doza zabrinutosti sta ce se desiti ako ljudi procitaju tekst nika Fadila, da li ce prestati dolaziti u USA pa se i poceti vracati u BiH a profiteri zbog toga bankrotirati. Da se vratim na nik vuk1975 i tvoje izreke na kraju da je citiram "BUDALA ZIVI TAMO GDJE JE RODJEN ,PAMETAN TAMO GDJE MU JE BOLJE" mislim opet samo jedno misljenje kojeg postujem, kao sto rekoh prije sto ljudi sto cudi, nismo svi isti, svi imamo razlicete ciljeve u zivotu.vuk1975 wrote:ovoj djevojci zelim sve najbolje i da se uhfati noge sto prije,a za ove sto govore da je u bosni bolje i da dijaspora kad treba da ide nazad izgleda ko da ide u pakao nemam rijeci,... uf umal da zaboravim nije vala ni tako bajno ko sto ovaj nosferatu prica.
Kako legalno otici iz BiH
- Fadila
- Location: Hvala SA-X na gostoprimstvu, koment #72 je moj zadnji koment.
#201 Re: Kako legalno otici iz BiH
-
melb26sa
#202 Re: Kako legalno otici iz BiH
DV lutrija 2011 je pocela - sretno svima sa prijavama -
The online entry registration period for the DV-2011 Diversity Visa lottery is between noon, Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4), Friday, October 2, 2009, and noon, Eastern Standard Time (EST) (GMT-5), Monday, November 30, 2009. Entrants apply on Form DS-5501, Electronic Diversity Visa Entry Form available only during the DV open registration period. Review the DV-2011 Instructions below for more information.
http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _1322.html
APLIKACIJA - direktno https://www.dvlottery.state.gov/application.aspx
Validator fotografije http://www.dvlottery.state.gov/photo.aspx
Rezultati za 2010 - 72 dobitnika iz BiH!
The online entry registration period for the DV-2011 Diversity Visa lottery is between noon, Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4), Friday, October 2, 2009, and noon, Eastern Standard Time (EST) (GMT-5), Monday, November 30, 2009. Entrants apply on Form DS-5501, Electronic Diversity Visa Entry Form available only during the DV open registration period. Review the DV-2011 Instructions below for more information.
- ahuseino
#203 Re: Kako legalno otici iz BiH
Uhapse ga pa u zatvorcickiki-miki wrote:Jedno pitanjce -šta ako neko odustane od dobijene Green card?
... onaj GITMO za strance
-
melb26sa
#204 Re: Kako legalno otici iz BiH
Mislis ako je vec dobijes ili ako si izvucena pa ne zelis?kiki-miki wrote:Jedno pitanjce -šta ako neko odustane od dobijene Green card?
Ako je vec imas i hoces da odustanes onda na izlasku iz zemlje (USA) predas zelenu kartu i ispunis jedan formular -- ovo je procedura nakon sto si dobila imigrantsku vizu, aktivirala je i preselila u USA. Nakon toga mozes nazad na prethodnim uslovima turisticke vize za tvoju zemlju.
Ako si izvucena a ne zelis da je uzmes onda jednostavno ignorisi svu postu sto ti posalju za zelenu kartu i eventualno obavijesti americku ambasadu da neces ici u daljnje zavrsavanje papirologije. I to je to. Nema penala.
- ChataDodajStaHoces
#205 Re: Kako legalno otici iz BiH
Interesuje me koliko dugo vrijedi ovaj tip vize posto sam negdje cuo 10god? I da li pojedinac koji dobije ovu vizu ima odredjen period kada je mora "iskoristiti", npr. mogu li ja za 3-4 godine iskoristiti vizu koju dobijem 2011? Koliko vidim nema se sta izgubiti, sve je stvar srece i kompjuterskih algoritamamelb26sa wrote:DV lutrija 2011 je pocela - sretno svima sa prijavama -
-
melb26sa
#206 Re: Kako legalno otici iz BiH
Samo ti ime kaze - do kraja njihove fiskalne 2011 godine mozes uzeti vizu. Ako ne uzmes vizu u tom periodu prosao voz, prijavi se opet. Ako uzmes vizu imas 6 mjeseci da preselis tamo (od datuma izdavanja vize), nakon toga viza istice i ne moze se obnoviti. Viza je nakon aktiviranja na ulasku u zemlju pretvorena u tvoju privremenu zelenu kartu u trajanju od jedne godine (ima pecat sa datumom ulaska) ili dok ti ne stigne prava zelena karta (obicno za mjesec dana). Prava zelena karta ima vazenje od 10 godina i nakon 5 godina mozes uzeti drzavljanstvo ili nakon 10 godina opet produziti zelenu kartu. Naravno sa zelenom kartom odmah imas pravo da radis - samo jos moras uzeti i SS broj (obicno ga dobijes za 10tak dana po ulasku u zemlju).Chata87 wrote:Interesuje me koliko dugo vrijedi ovaj tip vize posto sam negdje cuo 10god? I da li pojedinac koji dobije ovu vizu ima odredjen period kada je mora "iskoristiti", npr. mogu li ja za 3-4 godine iskoristiti vizu koju dobijem 2011? Koliko vidim nema se sta izgubiti, sve je stvar srece i kompjuterskih algoritamamelb26sa wrote:DV lutrija 2011 je pocela - sretno svima sa prijavama -
- illuminated
#207 Re: Kako legalno otici iz BiH
Raspisan je konkurs za stipendiju Dr. Zoran Djindjic za praksu od 6 mjesecu u Njemackoj za sve studente visih godina, i mlade strucnjake sa zavrsenim fakultetom.
Radi se o boravku od oko 6 mjeseci u Njemackim firmama, gdje je sve placeno + dzeparac koji je veci nego plata u BIH.
Ukljucene su posjete Bundestagu, nekim njemackim ministarstvima, prijem u nasoj ambasadi u Berlinu i jos mnogo toga.
Ko zeli da radi u Njemackoj ne postoji bolja ulaznica od ove. Ko zeli, vrlo moguce je da nakon boravka ostane raditi u Njemackoj, ako zeli, naravno.
Znanje Njemackog je pozeljno ali nije uslov.
http://www.stipendienprogramm.org/index.php?id=58
prijave idu do negdje sredine novembra....
Sretno .
Radi se o boravku od oko 6 mjeseci u Njemackim firmama, gdje je sve placeno + dzeparac koji je veci nego plata u BIH.
Ukljucene su posjete Bundestagu, nekim njemackim ministarstvima, prijem u nasoj ambasadi u Berlinu i jos mnogo toga.
Ko zeli da radi u Njemackoj ne postoji bolja ulaznica od ove. Ko zeli, vrlo moguce je da nakon boravka ostane raditi u Njemackoj, ako zeli, naravno.
Znanje Njemackog je pozeljno ali nije uslov.
http://www.stipendienprogramm.org/index.php?id=58
prijave idu do negdje sredine novembra....
Sretno .
- Brisbane
#208 Re: Kako legalno otici iz BiH
Pije vode ako partner ima odgovarajuce drzaljanstvo (tamo gdje ides).Bond_JaneBond wrote:Moze li pomoci finta istospolne veze/braka pri odlasku u Kanadu ili Australiju?
Pije li to vode?
-
Geronimo81
#209 Re: Kako legalno otici iz BiH
Vrlo moguce pa na azil folove golove da si ugrozena ovdje bla bla samo kako uci pa traziti azil to je malo tesko ...Bond_JaneBond wrote:Moze li pomoci finta istospolne veze/braka pri odlasku u Kanadu ili Australiju?
Pije li to vode?
Sadasnja zena mog frenda je na racun RS ugrozenosti itd (jer je zivila u RS) prije jedno 4 g otisla za FRA bacila pasos kad je presla granicu i zatrazila azil i dobila.
Sada je on na racun nje dobio papire i otisao za FRA.Sada pali li to jos neznam a ako pali seli se u rs
Nadam se daces naci nesto samo nemoj na svasta da nasjedas sve dobro provjeri da ne zavrsis u kucama
-
Kinbote
#210 Re: Kako legalno otici iz BiH
Je l' moze koja dodatna inf? Moze i na pm.landlord wrote:
Ako si u medicini.. onda imas opciju Norveske.. ima cak i jedna agencija iz Sarajeva koja pruza usluge medicinarima.. i sredjuje im papire za Norvesku, i ucenje jezika.. Proces odlaska traje oko par mjeseci (cca 6).
Zahvalan!
-
michio
#211 Re: Kako legalno otici iz BiH
Kakav prijem ima covjek koji natuca norveski kod norvezana kad im treba pruziti pomoc. uvijek me je to zanimalo u slucaju medicinskih radnika kad idu u inostranstvo.
-
michio
#212 Re: Kako legalno otici iz BiH
Ne bih vjerovao u te price. Prvo je bacila pasos a onda dokazala da je iz RS a da je Francuzi nisu pitali za pasosGeronimo81 wrote:Sadasnja zena mog frenda je na racun RS ugrozenosti itd (jer je zivila u RS) prije jedno 4 g otisla za FRA bacila pasos kad je presla granicu i zatrazila azil i dobila.Bond_JaneBond wrote:Moze li pomoci finta istospolne veze/braka pri odlasku u Kanadu ili Australiju?
Pije li to vode?
- illuminated
#213 Re: Kako legalno otici iz BiH
prvo su je malo stavili u kamp sa kurdima i sa iracanima, jedno 2 godine da malo razmisli o svemu...michio wrote:Ne bih vjerovao u te price. Prvo je bacila pasos a onda dokazala da je iz RS a da je Francuzi nisu pitali za pasosGeronimo81 wrote:Sadasnja zena mog frenda je na racun RS ugrozenosti itd (jer je zivila u RS) prije jedno 4 g otisla za FRA bacila pasos kad je presla granicu i zatrazila azil i dobila.Bond_JaneBond wrote:Moze li pomoci finta istospolne veze/braka pri odlasku u Kanadu ili Australiju?
Pije li to vode?Idealan scenario.
- illuminated
#214 Re: Kako legalno otici iz BiH
INFO!
sutra se na Masinskom fakultetu u Sarajevu odrzava mini sajam stipendija.
(djelimicno i za boravak vani)
detalje ne znam, ali nije problem saznati, kad pocinje i kad zavrsava.....
prosirite ovo dalje...
sutra se na Masinskom fakultetu u Sarajevu odrzava mini sajam stipendija.
(djelimicno i za boravak vani)
detalje ne znam, ali nije problem saznati, kad pocinje i kad zavrsava.....
prosirite ovo dalje...
-
ibizza
#215 Re: Kako legalno otici iz BiH
Postovani studenti, nastavnici i saradnici, poštovani Basileus i Join Eu SEE stipendisti ,
Zelimo vas obavijestiti da su otvoreni prijavni rokovi za dva projekta za stipendiranje studijskih boravaka studenata, nastavnika i saradnika na partnerskim univerzitetima, kao i za boravak na našem univerzitetu.
Kroz projekt Basileus, moguće je podnijeti prijavu za studijski boravak bachelor, master, PhD, postdocs, staff
na sljedecim partnerskim univerzitetima:
1. Ghent University, Belgium
2. University of Nice Sophia Antipolis, France
3. Lund University, Sweden
4. University of Rome La Sapienza, Italy
5. University of Ljubljana, Slovenia
6. Sofia University St. Kliment Ohridski, Bulgaria
7. University of Zagreb, Croatia
8. University of Heidelberg, Germany
Web stranica projekta je www.basileus.ugent.be, i preko www.unsa.ba/medjunarodna saradnja/mobilnost
Kroz projekt JOIN EU SEE, moguce je podnijeti prijavu za studijski boravak bachelor, master, PhD, postodocs, staff na sljedecim partnerskim univerzitetima:
1. University of Graz, Austria
2. Catholic University of Leuven, Belgium
3. Masaryk University, Brno, Czech Republic,
4. Middle East Technical University, Ankara, Turkey
5. University of Bologna, Italy
6. University of Granada, Spain
7. University of Groningen, The Netherlands
8. University of Latvia, Riga, Latvia
9. University of Turku, Finland,
10. Vilnius University, Lithuania
Web stranica projekta je www.uni-graz.at/joineusee, ili preko www.unsa.ba/medjunarodna saradnja/ mobilnost
Razmjena je dvosmjerna, tako da su otvorene mogucnosti za prijem studenata, nastavnika i saradnika sa tih institucija.
Pozivi za dostavljanje prijava otvoreni su do 12. marta 2010. godine. Prijave se vrse online.
Ovim putem vas pozivamo da informišete svoje kolegice i kolege studente, nastavnike i saradnike o projektima Basileus i Join EU SEE.
da mi je dobiti stipendiju za master u Grazu

Zelimo vas obavijestiti da su otvoreni prijavni rokovi za dva projekta za stipendiranje studijskih boravaka studenata, nastavnika i saradnika na partnerskim univerzitetima, kao i za boravak na našem univerzitetu.
Kroz projekt Basileus, moguće je podnijeti prijavu za studijski boravak bachelor, master, PhD, postdocs, staff
na sljedecim partnerskim univerzitetima:
1. Ghent University, Belgium
2. University of Nice Sophia Antipolis, France
3. Lund University, Sweden
4. University of Rome La Sapienza, Italy
5. University of Ljubljana, Slovenia
6. Sofia University St. Kliment Ohridski, Bulgaria
7. University of Zagreb, Croatia
8. University of Heidelberg, Germany
Web stranica projekta je www.basileus.ugent.be, i preko www.unsa.ba/medjunarodna saradnja/mobilnost
Kroz projekt JOIN EU SEE, moguce je podnijeti prijavu za studijski boravak bachelor, master, PhD, postodocs, staff na sljedecim partnerskim univerzitetima:
1. University of Graz, Austria
2. Catholic University of Leuven, Belgium
3. Masaryk University, Brno, Czech Republic,
4. Middle East Technical University, Ankara, Turkey
5. University of Bologna, Italy
6. University of Granada, Spain
7. University of Groningen, The Netherlands
8. University of Latvia, Riga, Latvia
9. University of Turku, Finland,
10. Vilnius University, Lithuania
Web stranica projekta je www.uni-graz.at/joineusee, ili preko www.unsa.ba/medjunarodna saradnja/ mobilnost
Razmjena je dvosmjerna, tako da su otvorene mogucnosti za prijem studenata, nastavnika i saradnika sa tih institucija.
Pozivi za dostavljanje prijava otvoreni su do 12. marta 2010. godine. Prijave se vrse online.
Ovim putem vas pozivamo da informišete svoje kolegice i kolege studente, nastavnike i saradnike o projektima Basileus i Join EU SEE.
da mi je dobiti stipendiju za master u Grazu
-
haluga
#216 Re: Kako legalno otici iz BiH
pozz iz austrije
najbolje da te vjencam, nakon dvije godine dobijes sa malom rupom u zakonu koju vec znam i isprobana je dobijes sva schengen prava i onda se fino razvedemo
najbolje da te vjencam, nakon dvije godine dobijes sa malom rupom u zakonu koju vec znam i isprobana je dobijes sva schengen prava i onda se fino razvedemo
- posljednja tajna
#217 Re: Kako legalno otici iz BiH
tako bi ti da se zanis pa da se razvedes. gdje je tu ljubavhaluga wrote:pozz iz austrije
- exliberal
#218 Re: Kako legalno otici iz BiH
zaboravio covjek da napise $$$$$$$...mislim ljubav je ljubav ali ....sve se vrti oko para.posljednja tajna wrote:tako bi ti da se zanis pa da se razvedes. gdje je tu ljubavhaluga wrote:pozz iz austrije
-
haluga
#219 Re: Kako legalno otici iz BiH
exliberal wrote:zaboravio covjek da napise $$$$$$$...mislim ljubav je ljubav ali ....sve se vrti oko para.posljednja tajna wrote:tako bi ti da se zanis pa da se razvedes. gdje je tu ljubavhaluga wrote:pozz iz austrije
hehehehehe
no thanks!
- cappy_tempo
#220 Re: Kako legalno otici iz BiH
evo citao dok niste poceli romane pisati pa mi postalo mrsko citati
pa vako, kakve su sanse ili da li ima fajde ili nesta slicno da ja sa 19 godina skoro 20 odem vani i da radim? mogao bih ganjat i fax ali mi mrsko uciti jezike ukratko dosta smo se mi njima prilagodjavali,nek se oni nama sada prilagode
.cuo sam da u svedskoj drzava daje stan,besplatan fax i posao neki,a ovo sto sam ja cuo da cura raznosi one novine,baca ljudima pred vrata i od novina sedmicno ima 150€ i 200€ od drzave sto studira.eh jel ovo sve ovako sjajno,super ili je crno kao i kod nas
? .ja 2 mjeseca letam po oglasima i kod nas je svi traze konobare,godine iskustva( imam ja iskustva sto sam ovako preko raspusta ganjo) ili c vozacku,ukratko stela majka
. moze vani gdje god samo da se radi mada bih prije u EU nego u ameriku,vako sam blizi nama 
- Šeha
#221 Re: Kako legalno otici iz BiH
cappy_tempo wrote:evo citao dok niste poceli romane pisati pa mi postalo mrsko citatipa vako, kakve su sanse ili da li ima fajde ili nesta slicno da ja sa 19 godina skoro 20 odem vani i da radim? mogao bih ganjat i fax ali mi mrsko uciti jezike ukratko dosta smo se mi njima prilagodjavali,nek se oni nama sada prilagode
.cuo sam da u svedskoj drzava daje stan,besplatan fax i posao neki,a ovo sto sam ja cuo da cura raznosi one novine,baca ljudima pred vrata i od novina sedmicno ima 150€ i 200€ od drzave sto studira.eh jel ovo sve ovako sjajno,super ili je crno kao i kod nas
? .ja 2 mjeseca letam po oglasima i kod nas je svi traze konobare,godine iskustva( imam ja iskustva sto sam ovako preko raspusta ganjo) ili c vozacku,ukratko stela majka
. moze vani gdje god samo da se radi mada bih prije u EU nego u ameriku,vako sam blizi nama
Nemoj ti nigdje ici, nije dijaspora za tebe.
- Sunrise00
#222 Re: Kako legalno otici iz BiH
Šeha wrote:cappy_tempo wrote:evo citao dok niste poceli romane pisati pa mi postalo mrsko citatipa vako, kakve su sanse ili da li ima fajde ili nesta slicno da ja sa 19 godina skoro 20 odem vani i da radim? mogao bih ganjat i fax ali mi mrsko uciti jezike ukratko dosta smo se mi njima prilagodjavali,nek se oni nama sada prilagode
Nemoj ti nigdje ici, nije dijaspora za tebe.
- cappy_tempo
#223 Re: Kako legalno otici iz BiH
ja se pogresno izrazio do mene,ucio bi ja samo da nije ovaj nas sistem "ucenja"
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#224 Re: Kako legalno otici iz BiH
ma neka tebe u bosni; ne smije se grijesiti na zapaducappy_tempo wrote:ja se pogresno izrazio do mene,ucio bi ja samo da nije ovaj nas sistem "ucenja"
- illuminated
#225 Re: Kako legalno otici iz BiH
pije za Holandiju.Bond_JaneBond wrote:Moze li pomoci finta istospolne veze/braka pri odlasku u Kanadu ili Australiju?
Pije li to vode?