Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

seldzuk

#1 Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by seldzuk »

Tražim automobil od 8 do 9 hiljada. Najviše mi odgovara nešto poput Megana ili Astre za te pare. Ali kupovati polovno auto kod nas stvarno zna biti komplikovano. Nemoj ukradeno, nemoj udareno i sto drugih peripetija: da li poznatu marku, a starije godište ili manje poznatu mlađe godište. Da li kupovati već dovezeno ili tražiti nekog da ti uveze. Uvoznica itd.
Šta mi predlažete?
Last edited by seldzuk on 03/04/2008 16:12, edited 2 times in total.
seldzuk

#2 Re: Kako kupiti polovno auto?

Post by seldzuk »

Je li pametno kupiti povlasticu?
benjo_505

#3 Re: Kako kupiti polovno auto?

Post by benjo_505 »

ja mislim da bi ti najbolje bilo kad bi mogao uvesti auto iz inos. ali i to bi trebao ti uradit, ako ne ti onda neko ko te nece zeznuti, jer ovi ljudi ovde sto uvoze auta najvishe uvoze udarena pa ih ovde popravljaju jer im se vishe isplati. e pitanje je kakvo auto mozes uvesti za 8-9 hiljada, zbog goditsa auta. auta za te pare su uglavnom starija od 7 god. tako da i to predstavlja problem. a ako vec kupujes auto ovde prvo ga odvezi nekom dobrom auto mehanicaru da ga dobro pregleda jer se kod nas ljudi bave svim i svacim... :o
whow

#4 Re: Kako kupiti polovno auto?

Post by whow »

Ima tu dosta znanja a bogami i srece. Da bih pogodio dobar deal pri kupovini moras fakticki biti u inostranstvu jer se dobri dealovi pojave u oglasima i za pola sata ta su auta prodana. O cemu pricam: nekome treba lova danas , sada i nema drugoga izbora nego da proda auto a obzirom da je na zapadu ponuda polovnih auta mnogo veca od potraznje prodaje se onaj auto koji ima najpovoljniju cijenu.Dakle trebas svako jutro kupiti novine i gledati oglase.Polazna tacka je da na internetu u -crnim knjigama- nades vrijednost doticnog auta sa ekzaktnim opcijama . Po meni je dobar deal ako mozes dobiti extra ispravno auto po veleprodajnoj cijeni. Ponovo naglasavam vazno je pogledati u -plavu ili crnu knjigu zbog tacne vrijednosti jer nikad ne mozes napamet odrediti vrijednost automobila. Ja sam recimo gledao 2003 Subaru Legacy u sa 100 000 K covjek ga prodaje privatno i trazi 16000. Ja mu ponudim 12 k preko telefona i on se slozi . Ja ne budi ljen pogledam u kelly's blue book na internetu vrijednost auto sa tom km malo preko 9 hiljada . Dakle provjeri na internetu i pokazi prodavacu koliko se krece vrijednost njegovoga auta jer neko misli ako se on izvalio malo bogatstvo za auto jer je dobio bad deal mora ga skupo i prodati. Uglavnom dobro izuci sta kupujes i treniraj cijenjkanje i pregovaranje.
Sretno
seldzuk

#5 Re: Kako kupiti polovno auto?

Post by seldzuk »

A šta bi rekli za polovnog hyundai accenta iz 2004., ali preko auto kuće. Čovjek kupio novo auto i dao njega, dakle prva ruka.
seldzuk

#6 Re: Kako kupiti polovno auto?

Post by seldzuk »

whow wrote:... Polazna tacka je da na internetu u -crnim knjigama- nades vrijednost doticnog auta sa ekzaktnim opcijama . Po meni je dobar deal ako mozes dobiti extra ispravno auto po veleprodajnoj cijeni. Ponovo naglasavam vazno je pogledati u -plavu ili crnu knjigu zbog tacne vrijednosti jer nikad ne mozes napamet odrediti vrijednost automobila...
A koriste li se te crne knjige u Evropi, ili ih ima samo u USA?
whow

#7 Re: Kako kupiti polovno auto?

Post by whow »

seldzuk wrote:
whow wrote:... Polazna tacka je da na internetu u -crnim knjigama- nades vrijednost doticnog auta sa ekzaktnim opcijama . Po meni je dobar deal ako mozes dobiti extra ispravno auto po veleprodajnoj cijeni. Ponovo naglasavam vazno je pogledati u -plavu ili crnu knjigu zbog tacne vrijednosti jer nikad ne mozes napamet odrediti vrijednost automobila...
A koriste li se te crne knjige u Evropi, ili ih ima samo u USA?
Mora postojati , sada ne znam kako se tacno zove uglavnom radi se o dokumentu koji precizno odreduje cijenu automobila u tri kategorije
- wholesale - veleprodaja - radi se o cijeni koju prodavac dealer placa kada kupuje auto u veleprodaji sa aukcije ili ga uzima u trade (zamjenu) u biti radi se o najnizoj cijeni koja moze biti i do 30-40 % niza od maloprodajne cijene. Iz istoga razloga ne bih nikome preporucio da daje staro auto u zamjenu prilikom kupovine novoga jer za svoje staro auto dobivas veleprodajnu vrijednost a za novo placas maloprodajnu.

- private , privatna prodaja - cijena koja se postavlja pri privatnoj prodaji - kod privatna lica -ova cijena je obicno srednja vrijednost izmedu maloprodaje i veleprodaje.

- Ratail , maloprodaja , pocetna cijena (price tag) koju dealer prodavac postavlja na auto u svome salonu , lotu.

Cijena svakoga auta je specijano odredena prema modelu , trimu , LE , SE. SEL,itd. te stanju kompletnog vozila koje se moze svrstati u tri kategorije . Lose , Dobro , Izvrsno . Naravno cijena je direktno uslovljena zakonima trzista sto ce reci ponuda/potraznja tako da se vrijednosti u ovom dokumentu mjenjaja ponekad i mjesecno. Svako trziste ima svoje zakonitost tako da recimo cijena 2004 G4 TDI GLS sa 80 K i u izvrsnom stanju u Njemockom moze biti lupam od 11-14 hiljada Eura dok se isto auto u Bosni recimo prodaje za 13-16 hijada . Uglavnom znajuci koliko i kako je u BiH sve organizirano vjerujem da ovakav dokument ne postoji mada Njemacka crna knjiga vjerovatno moze posluziti kao dobar vodic kroz ovaj proces, dodaj carinu , poreze , transport i to je to. eto neznam da li sam sta pomogao . Po pitanju Hyundai Accenta pojma nemam . Jednom sam rentao Accenta i mogu ti reci da ovo auto definitivno nije za duza putovanja jer je jako bucno te ne bas previse udobno. sa pozitivne strane potrosnja mu je minimalna.
seldzuk

#8 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by seldzuk »

Jesi, kako da nisi. Hvala ti. U vrijeme skakanja cijena goriva ovo je vrlo bitno.
mrki62

#9 Re: Kako kupiti polovno auto?

Post by mrki62 »

seldzuk wrote:A šta bi rekli za polovnog hyundai accenta iz 2004., ali preko auto kuće. Čovjek kupio novo auto i dao njega, dakle prva ruka.
Kratko i jasno kupi :thumbup:
whow

#10 Re: Kako kupiti polovno auto?

Post by whow »

mrki62 wrote:
seldzuk wrote:A šta bi rekli za polovnog hyundai accenta iz 2004., ali preko auto kuće. Čovjek kupio novo auto i dao njega, dakle prva ruka.
Kratko i jasno kupi :thumbup:
Pa covjek hoce da cuje malo o ovome autu nije to bas tako e hajde "kupi". Evo jos neke informacije o Hyndai-u. Prijatelj ima Hyundai Elantra 2003 godiste , covjek je do sada presao 175 000 kilometara ,dakle u prosjeku 35 hiljada godisnje i ono sto je interesantno je da do sada nije imao NITI JEDAN jedini kvar. Dakle 0 opravki . Auto mu nikada nije stao niti se pokvario a jos vozi kao da je NOV. Njegova Elantra ima automatski mjenjac , kod manuelne transmisije vjerovatno bih morao mjenjati kvacilo na ovoj kilometrazi ali automatik pored toga sto je jeftiniji za odrzavanje takoder cuva masinu . Dakle kvaliteta je nesumnjiva mada ponovo opcije su oskudne i auto je dosta bucan i vise je to work horse nego Lipicaner. Accent je jako mali tako da ako vec hoces hyundai je bih ti preporucio da pogledas Elantru jer su ova auta stvarno neunistiva. Ono ste je puno vaznije kod polovnoga auta je da dobro ispitas historiju, ko i kako ga je vozio i odrzavao jer ponekada i najbolje auto postane krama ako ga je vozio kakav retard.
seldzuk

#11 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by seldzuk »

Za ovo je auto garantovano da je dobro održavano.
Čuo sam da je Hyundai među prvih pet po izdržljivosti dijelova već nekoliko godina.
fantom slobode

#12 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by fantom slobode »

Vozim Accent vec 3 godine, preuzeo ga od sestre koja ga je kupila novog.Sada ima 130000 km(1,5CRDI) na brojcaniku, nije imao kvarova, osim dovoda goriva prema motoru, tamo se nalazi jedna cijev koja je pod velikim pritiskom i ona je popustila, izgubio se pritisak, pa motor nije htio da radi.Kada se to desi, mora se staviti nova cijev i sve je u redu.
Ne smatram accent malim autom (naravno za Amerikance je sve malo).Ima dovoljno mjesta i naprijed i ozada, ja sam dosta visok, a iza mene moze komotno da putuje neko visine 170cm, a gepek je dovoljno veliki, staje svega, naravno ako se zna sloziti(to slabo ide raju, samo nabacaju stvari).Prosao sam sa njim vec 85000km i potrosnja je odlicna, vrlo je startan i pokretan, mozda bih rekao da mu je bucnost motora mana i izolacija od vjetra pri velikim brzinama (maksimalna 185km/h), a ovo zadnje je uzrokovano puknutim dijelom gumenog crijeva na mjestu gdje se vrata zatvaraju.Koliko sam cuo, ovaj dizel motor dolazi od Micubusija i vrlo je izdrzljiv.Ovaj moj je 2002 godiste.
whow

#13 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by whow »

Mislim da je Hyundai puno poznatiji po svojim benzincima nego dizel masinama. Naime Hyundai Accent benzin ima tako malo potrosnju da postaje upitno kupovati dizela i placati razliku u cijeni obzirom da se prednosti po pitanju potrosnje minimalne . Generalno sam misljenja da se na malim zapremninama poput od 1.0 do 1.6l uopste ne isplati kupovati dizela jer moderni benzinci imaju izvrsnu potrosnju naznatno vecu od dizela iste kategorije. Dizeli generalno imaju veci obrtni momenat dok benzinci imaju vise KS-s. Pored toga dizel vozilo je skuplje , bucnije, skuplje za odrzavanje. Dakle da skratim moje preporuka za Hyndaia bih definitivno bila benzin.
zippo

#14 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by zippo »

kad smo kod hyndai - a , imam priliku relativno povoljno dobiti santa fe benzin 2003 ili 4 , benzin , pogon samo naprijed, ako neko zna potrosnju i pouzdanost.
to je ona starija verzija santa fe -a , malo je nezgrapan ali ovaj primjerak je relativno dobro ocuvan
seldzuk

#15 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by seldzuk »

Zna li neko kakve su Accentu cijene dijelova, orginalnih, i polovnih ako ih uopšte ima.
fantom slobode

#16 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by fantom slobode »

seldzuk wrote:Zna li neko kakve su Accentu cijene dijelova, orginalnih, i polovnih ako ih uopšte ima.
Cijene nisu povoljne, makar u Bosni.Trziste je monopolizirano dealerom i onim kod Zeljinog pomocnog stadiona.Primjer: glavni zupcasti remen spaner bez vodene pumpe kosta 308KM, a set zadnjih pakni 65KM.To sam do sada morao da kupujem od dijelova.Filtere sam naravno takodje uzimao, ali cijene su bile manje, tako da nisam uporedjivao sa ostalim dijelovima za auto.Posto mi je zadnji auto bio peugeot 405 iz '95, primjetio sam da je ovaj zupcasti mnogo skuplji nego kod peugeota(radi se oba puta o orignalnom dijelu(jer zamjena me je dosla kod peugeota 200KM, a kod Hyundai-a 400KM.Da sam mijenjao kod dealera bilo bi to negdje oko 800KM, sto je u svakom slucaju pravo deranje.Vec deru na dijelu, a onda bi da te oderu i na zamjeni.U servisu u bivsoj Gundulicevoj radi momak koji odlicno poznaje Micubusi i inace azijatska vozila, preporucio bih ga svima.
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Malo sam gledao nova Hyundai vozila, Matrix, i30 i Accent. Vozila ne izgledaju lose, izuzimajuci Matrixa, ali su sa opremom vrlo, vrlo tanki poredeci recimo sa Renaultom. Pitam prodavaca za opremu u Accentu i covjek lijepo nabraja, kaze jedan airbag za vozaca, doplata za drugi hiljadu i nesto. :shock: Nisam smio da pitam za zracne jastuke sa strane, zracne zavjese, ESP, komande na volanu i ostale stvari jer bi takav model izasao preko 40.000,00 KM sto je presmjesno.
poplava

#18 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by poplava »

Odes na http://www.mobile.de i pogledas ono sto te interesuje koliko kosta u Njemackoj. Obrati paznju na dizele koliko su presli i posto se prodaju. Poslije toga ce ti biti jasnije sta se prodaje kod nas.
Inace, ja sam prije nekoliko godina kupio auto iz oglasa (sa ovog sajta) i bilo je onako kako su napisali. Bez problema sam nasao covjeka koji je otisao po auto, dovezao ga i zavrsio stvari oko uvoza. Ali pripazi, ima i ovde prevaranata kao i svuda.
walkabout

#19 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by walkabout »

Evo jednog detaljnog uputstva na sta obratiti paznju prilikom kupovine polovnog auta.
Na engleskom je, zao mi je sto ne mogu ponuditi prevod.

http://www.mynrma.com.au/cps/rde/xbcr/m ... 2-7BF240FD

PDF file for download, 315Kb.
seldzuk

#20 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by seldzuk »

Samo da se iskreno zahvalim svim onima koji su mi pomogli savjetima. Kupio sam Hyundai.
whow

#21 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by whow »

seldzuk wrote:Samo da se iskreno zahvalim svim onima koji su mi pomogli savjetima. Kupio sam Hyundai.
Hajd nek je sa srecom , kakvi su prvi utisci?
tibet

#22 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by tibet »

Pogledaj na www.parking.ba Ima jako puno auto oglasa sa povoljnim cijenama. Ja sam do sad kupio jedno a prodao dva auta preko parking.ba
Optimist

#23 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by Optimist »

tibet wrote:Pogledaj na http://www.parking.ba Ima jako puno auto oglasa sa povoljnim cijenama. Ja sam do sad kupio jedno a prodao dva auta preko parking.ba

Prvi post, tema izvucena iz 2008. I neko kaze da nije reklama? :lol:
respo

#24 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by respo »

to nije marketing to su odnosi sa javnoscu :D
Rolandooo

#25 Re: Kako kupiti polovno auto - Hyundai iz 2004.?

Post by Rolandooo »

pročita da si kupio Hyundaija pa puno sreće i ja sam isto accenta kupio prošle godine uvezo iz Njemačke 1,3 b 55kw ja prezadovoljan već godinu dana samo sipam i vozim jedino zamjerka je previše plastike i slaba izolacija inače predobro auto za 6000 km.... :bih: pozzz svima
Post Reply