Kako kupiti polovan auto u SA (ako nisi mehanicar) ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
computersaysno

#1 Kako kupiti polovan auto u SA (ako nisi mehanicar) ?

Post by computersaysno »

Pozdrav svima.

Ja sam u zadnjih nekoliko dana malo iz prikrajka citao ove forume i naucio razne stvari, ali ne mogu da nadjem jos jednu informaciju koja mi treba - pa sam smislio da pitam.

Moram da priznam - ja se pravo slabo razumijem oko mehanike auta, posebno ovih novijih gdje treba kompjuter za bilo kakvu dijagnozu. Da bude gore, jos manje se razumijem oko kupovine na SA trzistu , jer ne zivim odavno u BiH. Silom prilika (preduga prica), sam natjeran da se petljam gdje mi nije mjesto :) pa sam skontao da pitam raju koja znaju umjesto da se blamiram... Pa eto ako je ko voljan da napameti levata (u ovom slucaju mene) bio bih zahvalan.

Dakle, tema je kupovina auta. Za razliku od prosjecnog Balkanca, ne razumijem se bas najbolje u ferfunfne i kleklangne :). Mozda cak ne bi znao ni da budem selektor fudbalske reprezentacije a ni predsjednik drzave... dakle, propao sam i kao covjek i kao komunista... :)

Elem, shalu na stranu, duboko sam uvjeren generalno da se neznanje placa, pa bi nekako radije da to platim parama a ne glavom. Odatle i pitanje:

Postoji li u Sarajevu (ili okolini) garaza/servis/radnja kojoj se moze odvesti auto (koje neko zeli da kupi) pa da onda oni ispitaju sve? Uz, naravno, naknadu za to zadovoljstvo. Kad kazem sve, mislim ono... limariju/shasiju - da vide jeli lupan, kompresiju, izduvne gasove, kilometrazu i tome slicno? Bilo bi dobro kad bi mogli uraditi i neku pretragu podataka (registracije, brojevi shasije, motora i tome slicno) da se vidi da li je auto dekran, uvozen/izvozen, havarisan i tako to.

Sve ovo sto pitam nisam lupio bezveze, jer sve postoji u vecini drzava u Zapadnoj Evropi. A cuo sam cak price da u susjednim drzavama postoje radnje koje cak Rentgenom gledaju jeli vareno i gdje (sto, iskreno, meni malo pretjerano zvuci ali, kako rekoh, ne razumijem se)...

Eto, dakle, pitanje opsirno - kako kupiti auto u SA ako nisi Grunf i sve znas popravit' ?

:)

Hvala unaprijed.
shadow

Post by shadow »

uh jebo te, ko tebi uspije utopiti auto ja cu mu orden dati :D
ninja-san

Post by ninja-san »

svaki bolji ovlasteni servis ima potrebne instrumente za ispitivanje motora, ovjesa itd.
Obicno se plat 1 sat rada u ovlastenom servisu koji je oko 30-50 KM i ljudi ti ispostave dijagnozu.

Sto se tice provjere porijekla vozila to je malo teze.
computersaysno

Post by computersaysno »

shadow - znaci na dobrom sam putu. :D

ninja-san - (na maternjem jeziku) : Domo arigato gozaimasu :)

E, jos kad bi neko nabacio kakav link sa web stranicom na kojoj je lista adresa ovlascenih servisa... :-D

Stvarno me cudi da nema kakav nacin da se sazna jeli auto sumnjiv/kraden/neotplacen...

Hvala na odgovorima u svakom slucaju.
motor

Post by motor »

Sto se tice "rengena" to imas i kod nas.., znam da ga imaju lijanovici u svom servisu mercedesa. Da li je auto ukradeno ili ga neko iz bilo koji drugih razloga trazi, mozes da provjeris u mup-u, potrebno je samo uzeti broj sasije sa auta i provjeriti u mup-u. Eh sada, moze biti da je auto frisko ukradeno, pa jos nije prijavljeno.., to ti ne moze niko sigurno potvrditi.
tbaharis

Post by tbaharis »

computersaysno wrote:shadow - znaci na dobrom sam putu. :D

ninja-san - (na maternjem jeziku) : Domo arigato gozaimasu :)

E, jos kad bi neko nabacio kakav link sa web stranicom na kojoj je lista adresa ovlascenih servisa... :-D

Stvarno me cudi da nema kakav nacin da se sazna jeli auto sumnjiv/kraden/neotplacen...

Hvala na odgovorima u svakom slucaju.
kupi novo auto :D
Post Reply