Ja sam odradio nesto slicno, ali koristim 2 berze.
Bitno je znati da su nase BH kartice poprilicno smece, tj. rijetko gdje se primaju na ovim platformama radi AML/KYC pravila (sto dovoljno govori o statusu BiH u svijetu, zar ne...).
1. =https://www.iqoption.com]IQOption
Prva varijanta koju sam ja koristio i koristim, i ubjedljivo najlaksa, jeste IQOption. Ovo je klasicna trading platforma/berza, ne Exchange.
Mozda jeste nesto veca provizija pri kupovini nego na Exchange platformama, ali je zato sve vrlo brzo i moze direktno s nase kartice.
Pozitivnosti:
- Depozit direktno s kartice, Netellera, Skrilla i bankovni transfer (nema provizije na depozit, nema cekanja na verifikacije)
- Kupovina za kes (real time)
- Povlacenje love na karticu s koje je uplacen depozit (do iznosa uplacenog depozita), a ostalo moze na Neteller, SKrill (sve bez provizije), ili bankovno (uz njihovu proviziju od 54$ + 1% nase domace bankovne provizije).
Negativnosti:
- Relativno visoka provizija pri kupovini (10% trenutno, bila 3,9%, vjerovatno ce se opet spustiti na to).
- Nemogucnost dijeljenja pozicije (ako kupite nesto odjednom, to samo odjednom mozete i prodati. Zato kupujte nesto na vise pozicija)
- Nemogucnost povlacenja na karticu iznosa veceg od uplacenog s kartice (ali, postoje i druge varijante, tako da ovo mozda i nije neki problem).
2. MoneyPolo <-> EXMO <-> BINANCE
Ovo je druga varijanta koju koristim, i koja je dosta komplikovanija.
Prvi korak je otvaranje accounta i verifikacija na
MoneyPolo. Verifikacija im je zaista brza i ne traje duze od 2 dana (bar meni nije).
Ovdje mozete i dobiti internacionalnu Visa Debitnu karticu za samo 13$, koju onda mozete koristiti kao i svaku drugu Visa DC (ATM, placanje u prodavnicama, placanje online, itd.), uz vrlo niske provizije.
Tu sam odradio depozit s nase BH kartice.
Drugi korak je bio registracija accounta na
EXMO. Ovdje je vec malo tarapana jer im verifikacija traje i traje (mene nisu verifikovali ni nakon vise od mjesec dana), a bez verifikacije se ne mogu raditi ni depoziti s nasih kartica, ni povlacenja na njih. Ali, zato moze s MoneyPolo accounta, sto sam i uradio.
Tu sam onda kupio nekih coina i prebacio ih na treci korak, a to je:
BINANCE
Ovdje su provizije nesto manje nego na Exmo, a imaju i vecu ponudu parova za trgovinu/razmjenu. Takodjer su im i cijene coina nize nego na Exmo, sto je dobro radi povlacenja.
Kod njih verifikacija traje vrlo kratko (mene su verifikovali za 2 dana), medjutim - ne moze se vrsiti ni depozit ni povlacenje u kesu.
I tu onda dolazimo do potrebe za Exmo i MoneyPolo accountima.
Ako na
Binance zaradite, onda to prebacite na
Exmo, tamo pretvorite u flat (kes), i povucete na MoneyPolo.
Onda s MoneyPolo-a mozete sta hocete - povuci direktno na svoju BH karticu, prebaciti na MoneyPolo Visa karticu (ako je imate), itd.
Good luck!