Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kada su na istok provalili Turci, od zatečenog su napravili hamame. Na Pirenejskom poluotoku, prije kršćanske rekonkviste, govorilo se da su andaluzijski Arapi najčistiji na svijetu, dok kršćani na sjeveru odjeću nose sve dok se ne raspadne u dronjke. Kada je Španjolska opet osvojena, čistoća i kupanje povezivani su s Maurima i herezom. Biti musliman tamo je značilo održavati higijenu. Fizička prljavost postala je znak moralne čistoće i ispravne vjere za kršćane. Ulrich, redovnik iz Clunyja, pisao je u 11. stoljeću da se on i braća kupaju dvaput godišnje, prije Uskrsa i prije Božića. U usporedbi sa seljacima, to je bilo dvostruko više. Europa tih stoljeća doista se osjetila po “mirisu svetosti”, kako je zvan ljudski smrad. Inkvizicija je dugo kao optužbu protiv osumnjičenih krivovjeraca znala navesti da su “poznati po tome da se kupaju”.
Engleska kraljica Elizabeta I. govorila je da se kupa jednom mjesečno, bila prljava ili ne. Izabela Španjolska obećala je 1601. da se neće presvući sve dok traje opsada Ostenda. I doista, tri godine, tri mjeseca i 13 dana kraljica je izdržala, baš kao i vojnici kraljevstva. Francuski kralj Luj XIII. skromno je ustvrdio da je ponešto naslijedio od svoga oca - naime, smrdio je po znoju ispod pazuha. Luj XIV. prvi se put okupao kada je napunio sedam godina.
pokrenise wrote:Poenta? Da je zapad loš, smrdljiv a mi i istok po nečemu bolji? Ajd se osvijesti!
poenta je historija,a ovo je podforum historija..ok?
i ne,nazalost se vise ne mozemo hvaliti uspjehom turaka i arapa,,odavno su muslimani preuzeli ulogu zapadnjaka..a ko je kriv? niko muslimani su sami sebi krivi
zalosno je sto su prljavi zapadnjaci primili higijenu od muslimana, pa su nakon par stoljeca oni ti koji su cisti...a muslimani (arapi) su postajali sve prljaviji. tako sad imamo situaciju da su arapska geta u evropskim gradovima, nalik ciganskim naseljima...samo sto ovi zive u zgradama...
stvar je cini se mentaliteta, jer opet nasi muslimani u bih se ne mogu porediti sa ovim ostalima, bar sto se higijene tice..
ali problem nije samo u higijeni. muslimani su bili pokretaci mnogih ideja, mnogo stvari koje koristimo, ne bi ih bilo jos duzi period dok neko od zapadnjaka ne bi otkrio. ali, problem je sto su muslimani ostali na staroj slavi, a zapad je krenuo dalje. sad ih siju za jednu svjetlosnu godinu...
Splinter wrote:jarane nije tebi dobro, ova religija bas utice na tebe...
sad kako na tebi je da skontas...
autor teksta je Tvrtko Jakovina iz HR
ne ja
pa jesi li ti normalan moj brate i ti nasao ovde na SA-X. da hvalis muslimane i da iznosis osnovane tvrdnje
sigurno si vehabja ili neki extremista sta ces drugo biti, ako si musliman.
superpile wrote:zalosno je sto su prljavi zapadnjaci primili higijenu od muslimana, pa su nakon par stoljeca oni ti koji su cisti...a muslimani (arapi) su postajali sve prljaviji. tako sad imamo situaciju da su arapska geta u evropskim gradovima, nalik ciganskim naseljima...samo sto ovi zive u zgradama...
stvar je cini se mentaliteta, jer opet nasi muslimani u bih se ne mogu porediti sa ovim ostalima, bar sto se higijene tice..
ali problem nije samo u higijeni. muslimani su bili pokretaci mnogih ideja, mnogo stvari koje koristimo, ne bi ih bilo jos duzi period dok neko od zapadnjaka ne bi otkrio. ali, problem je sto su muslimani ostali na staroj slavi, a zapad je krenuo dalje. sad ih siju za jednu svjetlosnu godinu...
tako je nazalost,mi muslimani smo u svakom pogledu "donji",nekada se bavili naukom sada nista...ali za higijenu nas bar ne mozes optuzivati jer se svaki musliman ako je pravi pere 5 puta na dan drugo je sto malo danas ima religioznih muslimana.Ali to i jeste razlog naseg goreg stanja,jer kad su muslimani poceli napustati islam tada smo krenuli na gore(a to pocinje od zadnjih sultana koji su poceli primati zapadne obicaje,piti alkohol i sl)
moglo bi se naci jos nekih u najmanju ruku "cudnih" pojava kod muslimana, ali ja ovdje uglavnom mislim na vaneuropske muslimane. posto je tema religija, ja znam jedno, da pored stanova u kojim zive arapi, ne mozes proci od smrada... naravno, nije da generalizujem, ali rijetki su koji drze do sebe i mjesta gdje zive.
zapadnjaci i danas piju alkohol, pa im en smeta da budu cisti...mislim da su to samo pokusaji izgovora.
krivi su muslimani koji su kur'an poceli prilagodjavati sebi i kako njima odgovara...
pa to ti i ja kazem,jer ako musliman drzi do vjere on mora klanjati 5 puta na dan i toliko puta mora biti cist,i mjesto gdje klanja mora biti cisto..tako da ti zivis u ili nekom ghetto ili tamo gdje zive kurdi ili neki klosari.Arapi iz drugih zemalja mrze iracane jer su poznati po tome,a na zapadu su vecinom iracani
ne ja
pa jesi li ti normalan moj brate i ti nasao ovde na SA-X. da hvalis muslimane i da iznosis osnovane tvrdnje
sigurno si vehabja ili neki extremista sta ces drugo biti, ako si musliman.
ja vehabija? ako sam ja vehabija onda je Zlatko taliban
jarane nije tebi dobro, ova religija bas utice na tebe...
sad kako na tebi je da skontas... [/quote]
ne ja[
sigurno si vehabja ili neki extremista sta ces drugo biti, ako si musliman. [/quote]
ja vehabija? ako sam ja vehabija onda je Zlatko taliban [/quote]
Brate bio sam malo sarkastican i sam vidis sta radi ova islamofobia
P.S.doslo vrjeme brate da je sramota u rodzenoj zemlji biti bosnjak.
M.O.S- wrote:jarane nije tebi dobro, ova religija bas utice na tebe...
ne ja[
sigurno si vehabja ili neki extremista sta ces drugo biti, ako si musliman. [/quote]
ja vehabija? ako sam ja vehabija onda je Zlatko taliban [/quote]
Brate bio sam malo sarkastican i sam vidis sta radi ova islamofobia
P.S.doslo vrjeme brate da je sramota u rodzenoj zemlji biti bosnjak.[/quote]
ma nije,,neka te ne varaju komentari s ovog foruma jer ne prikazuju pravo stanje
Tacno je to sto si napisao u prvom postu. Zapad je nekada bio prljav a Istok cist. Tacno je isto tako da je danas Zapad puno cisci od Istoka, od cistoce ulica, javnih povrsina do licne higijene. I danas to nema veze sa religijom nego sa emancipacijom i razvojem svijesti o cistoci. Tako da hraniti se istorijom i povlaciti neke paralele izmedju "cistog" Istoka i "prljavog" Zapada bas i nije svrsishodno.
ne ja
Pa ja, to ti tumacis u korist islama. Najefikasnije oruzje propagande (politicke, vjerske, ekonomske) je citirati likove "s druge strane" kako "ponizavaju sami sebe". Tvoja namjera nije misteriozna, jer te inace slabo vidjam na ovom podforumu.
pure_love wrote:pa to ti i ja kazem,jer ako musliman drzi do vjere on mora klanjati 5 puta na dan i toliko puta mora biti cist,i mjesto gdje klanja mora biti cisto..tako da ti zivis u ili nekom ghetto ili tamo gdje zive kurdi ili neki klosari.Arapi iz drugih zemalja mrze iracane jer su poznati po tome,a na zapadu su vecinom iracani
treba otici u Yemen,Emirate ..milina
Hajde molim te budi ljubazan pa nam opisi kako izgleda to pranje prije molitve. Koliko sam upucen, to nema nikakve veze sa cistocom i pravom higjenom, to je samo formalnost i dio obreda. Prava cistoca je izaci iz pidzame i otici pod tus, a zatim obuci potpuno cistu odjecu, tako isto na kraju dana, prije izlaska i sl. Cisto sumnjam da si ikada privirio u Emirate, jer bi primjetio da su lokalci, uistinu cisti i namirisani, ali takodje i da pakistanca ili indijca ne mozes natjerati na kupanje, Jemen necu ni pominjati.
I za kraj, otvarati takvu temu, a ne pogledati u svoju avliju je jako glupo. Pogledaj Sarajevo i okoline zgrada i dvorista kuca, a da ne pominjem ulazak u taxi kada te zapadne smrad vozaca koji se nije bar sedmicu istusirao ili kosulju promjenio. Isto u tramvaju, pa vrlo cesto i u barovima i klubovima.
pure_love wrote:pa to ti i ja kazem,jer ako musliman drzi do vjere on mora klanjati 5 puta na dan i toliko puta mora biti cist,i mjesto gdje klanja mora biti cisto..tako da ti zivis u ili nekom ghetto ili tamo gdje zive kurdi ili neki klosari.Arapi iz drugih zemalja mrze iracane jer su poznati po tome,a na zapadu su vecinom iracani
treba otici u Yemen,Emirate ..milina
Hajde molim te budi ljubazan pa nam opisi kako izgleda to pranje prije molitve. Koliko sam upucen, to nema nikakve veze sa cistocom i pravom higjenom, to je samo formalnost i dio obreda. Prava cistoca je izaci iz pidzame i otici pod tus, a zatim obuci potpuno cistu odjecu, tako isto na kraju dana, prije izlaska i sl. Cisto sumnjam da si ikada privirio u Emirate, jer bi primjetio da su lokalci, uistinu cisti i namirisani, ali takodje i da pakistanca ili indijca ne mozes natjerati na kupanje, Jemen necu ni pominjati.
I za kraj, otvarati takvu temu, a ne pogledati u svoju avliju je jako glupo. Pogledaj Sarajevo i okoline zgrada i dvorista kuca, a da ne pominjem ulazak u taxi kada te zapadne smrad vozaca koji se nije bar sedmicu istusirao ili kosulju promjenio. Isto u tramvaju, pa vrlo cesto i u barovima i klubovima.
vidi se koliko poznajes islam,,nazalost
abdest nije nikakav obred vec je dio higijene,ako se prije namaza okupas ne moras ni uzimati abdest...da bi klanjao moras biti 100% cist,ne smijes se cuti znojem i sl
I za kraj, otvarati takvu temu, a ne pogledati u svoju avliju je jako glupo. Pogledaj Sarajevo i okoline zgrada i dvorista kuca, a da ne pominjem ulazak u taxi kada te zapadne smrad vozaca koji se nije bar sedmicu istusirao ili kosulju promjenio. Isto u tramvaju, pa vrlo cesto i u barovima i klubovima
podforum je historija,ja i ne tvrdim da je danas ovako
i Bogami nisam nikakvih ciljeva imao,tekst mi je bio iskljucivo zanimljiv,a ti misli kako hoces