Kako je Vernes Hodzic postao fra. Matej

Rasprave o vjerskim temama.
venera888

#1 Kako je Vernes Hodzic postao fra. Matej

Post by venera888 »

U proteklih 200 brojeva Saffa u više navrata pisali smo o prozelitizmu kršćanskih misionara u Bosni i Hercegovini. Uglavnom smo se bavili stranim kršćanskim misionarskim organizacijama koje uz pomoć velikih novčanih iznosa vrbuju domaće stanovništvo za svoje prozelitističke aktivnosti. Ni u jednom slučaju nismo pronašli jasnu vezu između spomenutih stranih organizacija i zvaničnih crkvenih institucija u BiH. Međutim, za to se pobrinula sama Katolička crkva BiH, odnosno bosanski franjevci. Na zvaničnoj franjevačkoj internetskoj stranici bosnasrebrena postavljen je tekst o Vernesu Hodžiću iz sela Bandol kod Travnika koji je, prema tim navodima, nedavno prihvatio kršćanstvo i obukao fratarske habite. ''Habite su obukli: Vernes Hodžić, sin Enesa i pok. Đule, rođen 1976. u Travniku. Sakramente kršćanske inicijacije primio je 2006. godine u župi Brajkovići. Osnovnu školu završio je u Gučoj Gori, a srednju u Travniku. Izabrao je redovničko ime Matej'', piše u spomenutom tekstu. Ko je ustvari Vernes Hodžić, zašto je i je li istina da je prihvatio kršćanstvo i je li ovo konačan i jasan znak da se i Katolička crkva Bosne i Hercegovine bavi prozelitističkim tehnikama u svom crkvenom poslanju? Istražujući ovu temu dobili smo više nego interesantne odgovore.

(Ne)iskreni preobraćenik

Prvo smo kontaktirali Vernesa Hodžića, glavnog junaka ove priče. Nakon nekoliko bezuspješnih telefonskih poziva Vernes nam se javlja SMS porukom u kojoj traži da mu objasnimo zašto želimo razgovarati s njim. Kada smo mu rekli da imamo informacije da je prihvatio kršćanstvo i postao fratar, pokušao je da nas razuvjeri u tačnost naših informacija. ''Al', jeste li vi sigurni u istinitost te informacije? Poznavajući vaš kodeks u novinarstvu neću vas pitati odakle vam ta informacija, samo želim znati koliko ste vi uvjereni u istinitost te informacije'', kaže u SMS poruci Vernes. Nakon što smo ga uputili na internetsku stranicu bosanskih franjevaca, Vernes se smirio priznavši da je istina da se zaredio kao franjevac. Nismo mi jedini kojima je Vernes pokušao sakriti istinu da je postao fratar. Vernesov otac Enes još uvijek ne zna šta se događa, tj. Vernes još uvijek svome ocu nije saopćio istinu. ''Ja ništa nisam znao. Ljudi su po selu pričali, ali meni niko ništa nije govorio. Nakon što sam dobio vijesti da je primio drugu vjeru, nisam mogao sebi doći. To se nikada nije zapamtilo na našem kraju. Čuo sam da je po nekim njihovim novinama pričao kako je imao problema sa mnom, kako smo siromašni itd. Cijela travnička općina zna da sam ga držao k'o kap vode na dlanu. Moja porodica je uvijek bila časna i poštena. Nakon što mi nije dolazio već dva Bajrama, pokušao sam ga naći, da vidim šta se dešava. Na mobitel mi se nije javljao. Otišao sam u Visoko u franjevački samostan da ga tražim. Nisam uspio da ga nađem. Međutim, tamo sam prvi put, od jedne njihove redovnice, dobio potvrdu da se Vernes nalazi u njihovoj vjerskoj školi. Kad mi je to rekla, oko mene se sve okrenulo'', kaže nam Enes, Vernesov otac. Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, Enes je uspio stupiti u vezu sa sinom Vernesom. ''Dogovorili smo se da se nađemo u FIS-u u Vitezu. Kad smo se sreli, upitao sam ga šta se događa, odnosno rekao sam mu: 'Pa bolan, Vernese, šta si to uradio? Znaš li ti da su oni u ratu naše selo spalili do temelja, znaš li da su zapalili džamiju koja je bila najstarija na našem kraju, znaš li da su ubili i zapalili u kući Muhameda Terzića, da su ubili Muharema i Ahmeda Terzića i da su im na grudima i čelu urezali krstove?!' On je jednostavno porekao da je istina da je primio kršćanstvo rekavši mi: 'Pa bolan, babo, šta ti je! Pa oni se klanjaju kipovima, gdje ću vjerovati u to.' I do dan-danas mi nije rekao niti priznao da je prešao u njihovu vjeru.'' Na isti način Vernes se ponaša i sa pojedinim bivšim komšijama sa kojim još uvijek održava vezu. Sa jednim od njih Vernes redovno komunicira SMS porukama. Prije dva mjeseca sreli su se u Zenici. ''Našli smo se u Zenici, želio sam da provjerim tačnost priče da je prihvatio kršćanstvo. Bio je potpuno nejasan. Govorio mi je da mu je žao što je porodicu doveo u tešku situaciju. Vernes mi je rekao da mu je najvažniji cilj da se domogne vize i da otputuje iz Bosne. Kaže da mu je ponuđeno da ide u Italiju ili Švicarsku. Međutim, izgleda da se malo preračunao. Koliko sam vidio, ako je to istina, stvari ne idu onako kako bi on želio. Stavljen je pod punu kontrolu, ne smije se javljati na telefon nego komuniciramo samo porukama. Izgleda će ga sada poslati u Livno, u neki samostan u izolaciju'', govori nam Vernesov komšija koji želi ostati anoniman.
Čišćenje i strogi nadzor

Vernesovo ponašanje je potpuno nejasno. Na jednoj strani imamo Crkvu koja otvoreno propagira da je Vernes postao dio njihove zajednice, a na drugoj Vernesa koji na sve načine pokušava sakriti pravu istinu. Kao što smo već naveli, Vernes je poslije ramazana 2006. godine pokršten u Brajkovićima u tamošnjoj crkvi. Ovo nam je potvrdio fra Pero Oršolić, župnik u crkvi u Brajkovićima. ''Vernes je krizman u mandatu fra Ive Brezovića. Ja sam Vernesa vidio samo jednom kada mi je nedavno dolazio da me obavijesti da je ušao u našu zajednicu. Znam da je Vernesa prije odlaska u Visoko u Franjevačku klasičnu gimnaziju pripremao i vjeri podučavao fra Franjo Križanac iz Nove Bile.'' Fra Oršolića smo upitali je li Vernesov slučaj čin franjevačkog prozelitizma. ''A ne, mi se time ne bavimo. Mi prihvatamo samo one koji dobrovoljno i bez ikakve prisile prilaze.'' A na pitanje zašto je kršten baš u Brajkovićima, kad mu je gučogoranska crkva skoro na kućnom pragu, ko je Vernesa prvi podučio kršćanstvu, ko je s njim radio na preobraćenju, i nije li to prozelitizam, fra Oršolić nije imao odgovor. Odgovor na ovo pitanje zna Vernesov otac. ''Sad kad vratim film tek mi postaje jasno zašto mi je Vernes u kuću dovodio nekog Hrvata iz Brajkovića. Ne znam tačno ko je, možda je taj župnik. Znam samo da mi je Vernes govorio da je riječ o nekom poslu, a taj Hrvat me tješio da se ne sekiram, da će mi vratiti sina.'' Naš anonimni sagovornik, Vernesov komšija, također govori da je za Vernesov kršćanski put najzaslužniji njima nepoznati Brajkovićanin. Dio istine o Vernesu pokušali smo doznati od fratra koji ga je ''čistio'' od islama i pripremao da bude uzoriti kršćanin, od fra Franje Križanca, vikara crkve u Novoj Biloj.

Samostan u Gučoj Gori

Fra Franjo je odbio detaljnije govoriti o Vernesu. ''Pa pitajte Vernesa, šta ja imam tu pričati'', odbrusio je kratko fra Franjo. Detalji Vernesovog prelaska na kršćanstvo za nas toliko nisu bitni, kao što nije bitno je li on iskreno prihvatio novu vjeru ili su u pitanju njegovi šengenski razlozi. Međutim, Katolička crkva BiH se na Vernesovom primjeru potvrdila kao prozelitistička institucija. Ako je suditi po činjenici da su franjevci Vernesa, takoreći, sa ulice obukli u fratarske habite, to dovoljno govori o značaju koji su franjevci dali Vernesovom preobraćenju. Time se njihova vjekovna zadaća konačno potvrdila. Hoće li tako i ostati, svakako zavisi i od Vernesovog sna o šengenskoj vizi.
Vernes Hodžić trenutno boravi u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom kao postulant (Postulanti su mladići koji su odlučili postati franjevcima nakon završene srednje škole (lat. postulare = zahtijevati; postulans = onaj koji zahtijeva, traži da bude primljen u OFM. Oni postulanti koji su također izrazili želju da postanu svećenici imaju status vanrednog učenika FKG (radi nadopune znanja latinskog, grčkog, hrvatskog jezika itd.). Vernes je pod stalnom kontrolom svog odgajatelja fra Ivice Studenovića koji je trenutno i direktor Franjevačke gimnazije. Kada smo Vernesu poslali upit za intervju, on se obratio svojim čuvarima. Da bi ga odvratili od intervjua, Vernesovi čuvari su ga nakljukali dezinformacijama da smo mi o njemu već pisali izuzetno negativno i da bi bilo dobro da odustane od intervjua za Saff. ''Oprosti, ali ja sam već čuo da ste pisali i to dosta negativno'', stoji u SMS odgovoru koji smo dobili od Vernesa. Vernes je nakon toga greškom umjesto svom čuvaru, kojeg zove ''Amigos'', poslao poruku na naš mobitel. ''Amigos, možeš li mi provjeriti u kojem su broju pisali da pročitam? Meni sad kaže ovaj novinar da nisu ništa pisali.'' Vernes se ne javlja na telefon jer iz nekog razloga izbjegava govoriti na telefon pred ostalim kolegama fratrima. Pristaje jedino na SMS poruke.
Primi pečat dara duha fra Mije

U nedjelju 15. jula ove godine u Visokom u Franjevačkom sjemeništu održano je misno slavlje redovničkog oblačenja franjevačkih habita. Misno slavlje Vernesovog oblačenja franjevačke mantije predvodio je lično provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan. Fra Džolan je kao glavni franjevac u Bosni i Hercegovini udario glavni muhur na ulazak Vernesa u kršćansku zajednicu. Fra Mijo Džolan ne voli Saff, u javnim televizijskim nastupima se s punom doze mržnje veoma negativno izjasnio o Saffu. Vjerovatno mu neće biti drago što se ponovo bavimo njegovom ličnošću. Naročito što mu diramo u prozelitističku narav.
Godina kušnje u samostanu Gorica

Prije nego što ostvari snove o šengenskoj vizi Vernes Hodžić će morati otići u izolaciju ili, kako se to u franjevačkoj terminologiji kaže, novicijat u Livnu, što je prvi korak u ozbiljnijem pristupu redu i Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj. Ta izolacija traje godinu dana. Za ovu godinu izolacije franjevci kažu da je godina kušnje.
Ezher Beganović
Saff
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Cafir jedan :oops: namet ga bilo :oops:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Pretpostavljam da se isto ovako natakare na kosti nekom Vlasini kad predje na islam? :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Danima prica kako cijeli svijet na islam prelazi i sad tolika tragedija zbog jedne zalutale ovcice :-) :-) :-)
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

A, zapravo, šta budućem Fra Vernesu može značiti Šengenska viza ! Zašto to spominjati kao razlog, kad to nije razlog.
I, šta smeta, čemu tolika srdžba, zaprepaštenje, kukanje, što se čovjek preobratio. Je li nekog ubio, pokrao, silovao. Zar to nije njegovo demokratsko pravo. Pisati ovoliki tekst samo zbog gubitka jednog vjernika, koji možda u džamiju nikad nije ni kročio !

Dobro čovjek kaže: da je neko iz Kršćanstva prešao na Islam, "sva bi zvona zvonila".
danas

Post by danas »

kub lajkan wrote:Pretpostavljam da se isto ovako natakare na kosti nekom Vlasini kad predje na islam? :D
ja mislim da je ovdje idriz umijesao prste, nemre ovo tek tako :-) :-) cu preso na hriscanstvo, pa dje to ima :D :D
venera888

Post by venera888 »

danas wrote:
kub lajkan wrote:Pretpostavljam da se isto ovako natakare na kosti nekom Vlasini kad predje na islam? :D
ja mislim da je ovdje idriz umijesao prste, nemre ovo tek tako :-) :-) cu preso na hriscanstvo, pa dje to ima :D :D
kakav Idriz? Idriz je musliman

ti mozda mislis na Ifrit(sejtan) :D :lol:
danas

Post by danas »

venera888 wrote:
danas wrote:
kakav Idriz? Idriz je musliman

ti mozda mislis na Ifrit(sejtan) :D :lol:
:D :D :D
forUMASH

Post by forUMASH »

.....sta je ovo.... :roll: .....jel' prelazni rok zvanicno poceo za ovu godinu i jel' se postuju pravila registracije..... :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

forUMASH wrote:.....sta je ovo.... :roll: .....jel' prelazni rok zvanicno poceo za ovu godinu i jel' se postuju pravila registracije..... :D
Ma ne brigaj, uredno se isplacuju obestecenja ako je igrac jos pod ugovorom... 7 ocenasa za svaki preostali dan ugovora, odnosno 5 sura "nasih para"... :D
venera888

Post by venera888 »

bosmen wrote:Nije nego misli na Iblis-Sejtan :D

Iblis-sejtan

Ifrit-najjaci medju dzinnima

:D
danas

Post by danas »

venera888 wrote:

Iblis-sejtan

vidi se da niste upuceni, haj bjezte sad :D
uozo

Post by uozo »

bosmen wrote:
venera888 wrote:

Iblis-sejtan

Hos da kazes da im je komandir? :D :D
Taj im je predsjednik centralnog komiteta!
Nego tuzna prica! :roll:
Sta sve moraju ljudi da rade da pobjegnu iz zemlje! :roll: Ja sam cuo i da cesto odu negdje vani i onda glume da su homosexualci da se ne smiju vratiti zbog diskriminacije isl. :shock: Bolje ovo. Lakse je obuc´ mantiju nego da ti ode guza. :D
A sto se tice prelazaka s jedne dogme na drugu, znal´ ko kako se moze prec´ s ovog judaizma dosadio mi, evo vec sest mjeseci kako sam njime zamijenio subotarizam, koji mi je nakon hinduizma kojem je prethodio siizam dosao kao pravo osvjezenje nakon skoro pet mjeseci jezuitizma, na zaratustranizam. :? A kontam i nesto na ovaj new age, jer sam se plaho nasikiro zbog one zrake! :sad:
venera888

Post by venera888 »

Daj ba covjek mozda i nije presao zbog tog razloga,mozda se radi o uvjerenju,sve jedno je u islamu se opet tretira kao murted :D
venera888

Post by venera888 »

bosmen wrote:
venera888 wrote:

Iblis-sejtan

Hos da kazes da im je komandir? :D :D
neznam kako to ide,jel ovako ide piramida:

Sejtan himself,t.j IBLIS

Dedzdzal

Ifrit

dzinni

frkimrki

Post by frkimrki »

E moj Ezheru Beganoviću, pa sto vako, bolan bolan!!!? Da si kojim slucajem krscanin, a da je cijeli slucaj dijametralno razlicit od ovoga, saffdjije bi te zbog ovakvog teksta nazvali krizarom... lozionicarem na lomaci....ustasom....

Pa gdje ce ti dusa!?

Vernes je ipak svojom voljom rekao pa pa

Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

uozo wrote: A sto se tice prelazaka s jedne dogme na drugu, znal´ ko kako se moze prec´ s ovog judaizma dosadio mi, evo vec sest mjeseci kako sam njime zamijenio subotarizam, koji mi je nakon hinduizma kojem je prethodio siizam dosao kao pravo osvjezenje nakon skoro pet mjeseci jezuitizma, na zaratustranizam. :? A kontam i nesto na ovaj new age, jer sam se plaho nasikiro zbog one zrake! :sad:
ma obrati se na Saffovu adresu, najlakse ti je doc do vhbijskog dresa, vidis kako ovaj izdevera da dojde do fratarskog.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

venera888 wrote:
neznam kako to ide,jel ovako ide piramida:

Sejtan himself,t.j IBLIS

Dedzdzal

Ifrit

dzinni

¾ene

foruma¹ki kjafiri one vjere

foruma¹ki kjafiri ove vjere

do¹li smo do crtanja piramide zla jebote :D:D:D
uozo

Post by uozo »

Bosanac sa dna kace wrote:
uozo wrote: A sto se tice prelazaka s jedne dogme na drugu, znal´ ko kako se moze prec´ s ovog judaizma dosadio mi, evo vec sest mjeseci kako sam njime zamijenio subotarizam, koji mi je nakon hinduizma kojem je prethodio siizam dosao kao pravo osvjezenje nakon skoro pet mjeseci jezuitizma, na zaratustranizam. :? A kontam i nesto na ovaj new age, jer sam se plaho nasikiro zbog one zrake! :sad:
ma obrati se na Saffovu adresu, najlakse ti je doc do vhbijskog dresa, vidis kako ovaj izdevera da dojde do fratarskog.
Ma ne bi nesto taj :shock: :D neg´ sam konto bit´ Sikh jedno heftu dvije prije nego predjem u Shinto. :?
Bosanac sa dna kace

uozo wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Ma ne bi nesto taj :shock: :D neg´ sam konto bit´ Sikh jedno heftu dvije prije nego predjem u Shinto. :?
a jel ima tih njihovih dresova tamokarce djes ti? il moras sve preko interneta narucivat?
a vhbijskog se njalakse dojde a i jeftin je vicu pravo, kazu da bi ti iz Saffa dzabe poslali dres ko poklon :D
71440

#21 Sa ...

Post by 71440 »

Sta bi bilo kad se sa naprimjer Esme predje na Slavicu?
71440

#22 Re: Sa ...

Post by 71440 »

bosmen wrote:
71440 wrote:Sta bi bilo kad se sa naprimjer Esme predje na Slavicu?
Meni recimo ne bi smetalo da predjem sa Esme na Slavicu,mada mi ne bi smetalo ostati ni na Esmi :D :-D

I ja se nebih ljutijo osto bih sa obadvije 8-) Ali ima ih sto bi pjenili.
ninja-san

Post by ninja-san »

Covjek presao svojom voljom, i treba ga pustiti na miru.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

bosmen wrote:Jel ovo dres vehabija?Nesto mi slicni :D

Image
Samo je logo drugaciji, jer im nije isti generalni sponzor... :D
Bosanac sa dna kace

ma ovoj ba masala da imamo samo jednog zalutalog ovna... ih kaki smo ne bi me cudilo da ih nema vise...
Post Reply