Evo za neupućene jedan dobar pregled ove teme kroz kur'anske ajete. To je po meni ujedno i kratka filozofija svega.
Uzvišeni Allah kaže: A kada Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!" - oni rekoše: "Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo." On reče: "Ja znam ono što vi ne znate." I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: "Kažite Mi nazive njihove, ako ste vjerodostojni!" "Hvaljen neka si" - rekoše oni - "mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri." "O Ademe," - reče On - "kaži im ti nazive njihove!" I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: "Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!" A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" - oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta protivnik. I Mi rekosmo: "O Ademe, živite, ti i žena tvoja, u Džennetu i jedite u njemu koliko god želite i odakle god hoćete, ali se ovom drvetu ne približujte pa da sami sebi nepravdu nanesete!" I šejtan ih navede da zbog drveta posrnu i izvede ih iz onoga u čemu su bili. "Siđite!" - rekosmo Mi - "jedni drugima ćete neprijatelji biti, a na Zemlji ćete boraviti i do roka određenoga živjeti!" I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv. Mi rekosmo: "Silazite iz njega svi! Od Mene će vam uputstvo dolaziti, i oni koji uputstvo moje budu slijedili - ničega se neće bojati i ni za čim neće tugovati. A oni koji ne budu vjerovali i knjige Naše budu poricali - biće stanovnici Džehennema; u njemu će vječno ostati." (El-Bekare, 30.–39.)
Uzvišeni, također, kaže: Isaov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" - i on bi. (Ali 'Imran, 59.) Uzvišen, također, veli: Mi sve s mjerom stvaramo, i naređenje Naše je samo jedna riječ - sve bude u tren oka. (El-Qamar, 49.-50.) Uzvišeni, zatim, kaže: O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte - s imenom čijim jedni druge molite - i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi. (En-Nisa', 1.)
Uzvišeni, također, veli: O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se raspoznavali. Najpriznatiji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa. (El-Hudžurat, 13.)
Zatim, Allah dž.š. kaže: On je taj koji vas od jednoga čovjeka stvara - a od njega je drugu njegovu stvorio da se uz nju smiri. I kada je on nju obljubio, ona je zanijela lahko breme i nosila ga; a kad joj je ono otežalo, njih dvoje su zamolili Allaha, Gospodara svoga: "Ako nam daruješ dobrog potomka, bićemo, zaista zahvalni!" (El-Araf, 189.)
Na drugom mjestu Uzvišeni veli: Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli: "Poklonite mu se!", i oni su se poklonili, osim Iblisa, on nije htio da se pokloni. "Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio?" - upita On. - "Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače" - odgovori on. "E onda izlazi iz Dženneta" - reče On - "ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!" "Daj mi vremena do Dana njihova oživljenja!" - zamoli on. "Daje ti se vremena!" - reče On. "E zato što si odredio pa sam u zabludu pao" - reče - "kunem se da ću ih na Tvom Pravom putu presretati, pa ću im sprijeda, i straga, i zdesna i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!” "Izlazi iz njega, pokuđen i ponižen!” - reče On. "Tobom i svima onima koji se budu povodili za tobom doista ću Džehennem napuniti! A ti, o Ademe, i žena tvoja u Džennetu stanujte i odakle god hoćete jedite, samo se ovom drvetu ne približujte, da se prema sebi ne ogriješite!" I šejtan im poče došaptavati da bi im otkrio stidna mjesta njihova, koja su im skrivena bila, i reče: "Gospodar vaš vam zabranjuje ovo drvo samo zato da ne biste meleki postali ili da ne biste besmrtni bili"- i zaklinjaše im se: "Ja sam vam, zaista, savjetnik iskreni!" I na prevaru ih zavede. A kad oni ono drvo okusiše, stidna mjesta njihova im se ukazaše i oni po sebi džennetsko lišće stavljati počeše. "Zar vam to drvo nisam zabranio?!" - zovnu ih Gospodar njihov - "i rekao vam: ’Šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj.’" "Gospodaru naš"- rekoše oni - "sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni." "Izlazite" - reče On - "jedni drugima bićete neprijatelji! Na Zemlji ćete boraviti i do smrti ostati. Na njoj ćete živjeti, na njoj ćete umirati i iz nje oživljeni biti" - reče On. (El-Araf, 11.-25.)
Na drugom mjestu Allah dž.š. kaže: Od zemlje smo vas stvorili, u nju ćemo vas vratiti, i iz nje ćemo vas ponovo izvesti. (Ta-ha, 55.)
Također, Uzvišeni veli: Mi smo stvorili čovjeka od ilovače, od blata ustajalog, a još prije smo stvorili džine od vatre užarene. I kad Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću stvoriti čovjeka od ilovače, od blata ustajalog, i kad mu dam lik i u nj udahnem dušu, vi mu se poklonite!" Svi meleki su se, zajedno poklonili, osim Iblisa; on se nije htio s njima pokloniti. "O Iblise," - reče On - "zašto se ti ne htjede pokloniti?" "Nije moje" - reče - "da se poklonim čovjeku koga si stvorio od ilovače, od blata ustajalog." "Onda izlazi iz Dženneta"- reče On - "nek si proklet i neka se prokletstvo zadrži na tebi do Dana sudnjeg!" "Gospodaru moj," - reče on - "daj mi vremena do dana kada će oni biti oživljeni!"
"Daje ti se rok" - reče On - "do Dana već određenog." "Gospodaru moj," - reče - "zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim prikazivati i sigurno ću se ih sve zavesti, osim među njima Tvojih robova
iskrenih." "Ove ću se istine Ja držati" - reče On: "Ti nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim, osim nad onima koji te budu slijedili, od onih zalutalih." Za sve njih mjesto sastanka Džehennem će biti, on će sedam kapija imati i kroz svaku će određen broj njih proći. (El-Hidžr, 26.–44.)
Uzvišeni, zatim kaže: I kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" - oni se svi, osim Iblisa, pokloniše. "Zar da se poklonim onome koga si Ti od ilovače stvorio?" - reče. "Reci mi"- reče onda - "evo ovoga koga si iznad mene uzdigao: ako me ostaviš do Smaka svijeta sigurno ću, osim malobrojnih, nad potomstvom njegovim zagospodariti." "Odlazi!" - reče On. "Onima koji se za tobom budu poveli i tebi - kazna džehennemska biće vam puna kazna. I zavodi glasom svojim koga možeš i potjeraj na njih svoju konjicu i svoju pješadiju, i budi im ortak u imecima, i u djeci, i daji im obećanja - a šejtan ih samo obmanjuje - ali, ti, doista, nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim!" A Gospodar tvoj je dovoljan zaštitnik! (El-Isra, 61.-65.)
Uzvišeni, također, veli: A kad smo rekli melekima: "Poklonite se Ademu!" - svi su se poklonili osim Iblisa, on je bio od džina i zato se ogriješio o zapovijest Gospodara svoga. Pa zar ćete njega i porod njegov, pored Mene, kao prijatelje prihvatiti, kad su vam oni neprijatelji? Kako je šejtan loša zamjena silnicima! (El-Kehf, 50.)
Zatim Allah dž.š. kaže: A Ademu smo odmah u početku naredili; ali on je zaboravio, i nije odlučan bio. A kad smo melekima rekli: "Sedždu učinite Ademu!" - svi su oni, osim Iblisa, učinili, on nije htio. "O Ademe," - rekli smo - "ovaj je doista neprijatelj tebi i tvojoj ženi, zato mu nikako ne dozvoli da vas izvede iz Dženneta, pa da onda budeš nesretan. U njemu nećeš ni ogladnjeti, ni go biti, u njemu nećeš ni ožednjeti, ni žegu osjetiti." Ali šejtan mu poče došaptavati i govoriti: "O Ademe, hoćeš li da ti pokažem drvo vječnosti i carstvo koje neće nestati?" I njih dvoje pojedoše s njega i ukazaše im se stidna mjesta njihova pa počeše po njima lišće džennetsko stavljati - tako Adem nije Gospodara svoga poslušao i s Puta je skrenuo. Poslije ga je Gospodar njegov odabranim učinio, pa mu oprostio i na Pravi put ga uputio. "Izlazite iz njega svi" - reče On - "jedni drugima ćete neprijatelji biti!" Od Mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio uputu Moju neće zalutati i neće nesretan biti. A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživiti. "Gospodaru moj," - reći će - "zašto si me slijepa oživio kada sam vid imao?" "Evo zašto" - reći će On: "Dokazi Naši su ti dolazili, ali si ih ti zaboravljao, pa ćeš danas ti isto tako biti zaboravljen!" (Ta-ha, 115.-126.)
Uzvišeni, dalje, veli: Reci: "Ovo je vijest velika, a vi od nje glave okrećete. Ja nisam ništa znao o melekima uzvišenim kada su se prepirali - meni se objavljuje samo da jasno opominjem" - i kad je melekima Gospodar tvoj rekao: "Stvoriću čovjeka od ilovače, pa kad mu savršen oblik dam i život u nj udahnem, vi mu se poklonite!"
Meleki su se, svi do posljednjeg, zajedno poklonili osim Iblisa; on se uzoholio i postao grešnik. "O Iblisu!" - rekao je On - "šta te navelo da se ne pokloniš onome koga sam Ja svojom rukom stvorio? Jesi li se uzoholio ili misliš da si uzvišen?" "Bolji sam od njega" - rekao je on - "mene si stvorio od vatre a njega od ilovače." "E, izlazi onda iz Dženneta! - reče On - "proklet da si! Moje prokletstvo će te do Sudnjeg dana pratiti!" "Gospodaru moj!" - reče on - "daj mi vremena do Dana kada će oni oživljeni biti!" "Dajem ti" - reče On - "do Dana već određenog." "E tako mi dostojanstva Tvoga," - reče - "sigurno ću ih sve na stranputicu navesti, osim Tvojih među njima robova iskrenih!" "Istinom se kunem i istinu govorim" - reče Allah - "sigurno ću sa svima, tobom i onima koji se budu poveli za tobom, Džehennem napuniti!" Reci: "Ne tražim ja od vas za ovo nikakvu nagradu i ja nisam izvještačen, Kur’an je doista svijetu cijelome opomena! - i vi ćete uskoro saznati njegovu poruku!" (Sad,67.-88.)
Uzvišeni nam, također kaže: O sinovi Ademovi, neka vas nikako ne zavede šejtan kao što je roditelje vaše iz Dženneta izveo, skinuvši s njih odjeću njihovu da bi im stidna mjesta njihova pokazao! On vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite. Mi smo učinili šejtane zaštitnicima onih koji ne vjeruju. (El-A'raf, 27.)
Allah dž.š. nas također obavještava i koja je najbolja zaštita od šejtanskih nagovaranja i pozivanja na grijeh: Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveća poslušnost! - A Allah zna šta radite. (El-'Ankabut, 45.)
Uzvišeni nas na kraju, sve opominje: "Šejtan je, uistinu, vaš neprijatelj, pa ga takvim i smatrajte! On ne poziva svoje pristaše osim da budu stanovnici Vatre." (Fatir, 6.)
Od onih koji su se njegovom pozivu na nevjerovanje, poricanje, izrugivanje i konstantno griješenje za vrijeme ovog života odazvali, na Sudnjem danu, danu kad se budu polagali računi, prije nego što isti budu bačeni u Vatru, ogradit će se na koncu i sam šejtan. Ta situacija u Kur'anu je opisana na sljedeći način:
I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: "Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći (sada) niti vi možete (sada) pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim." Nevjernike, sigurno, čeka bolna patnja. (Ibrahim, 22.)
Kako je sve počelo... - stvaranje ljudi i njihov pad
-
hawkeye
- bogoljub
#2 Re: Kako je sve počelo... - stvaranje ljudi i njihov pad
Hvala se duguje Bogu, Čiju slavu govornici ne mogu iskazati, Čije darove brojitelji ne mogu izbrojati...
On je stvorio svjetove svemoćnošću Svojom, rasijao vjetre samilošću svojom, te zemlju koja se tresla, utvrdio hridinama.
U vjeri je na prvom mjestu priznanje Njega. Savršenost priznanja Njega jest svjedočiti Ga. Savršenost svjedočenja o Njemu je vjerovati u jedoću Njegovu.
Prije stvaranje čovjeka, predhodilo je stvaranje mnogo drugih stvorenja npr.
Stvaranje Svemira,
stvaranje Meleka,...
Dakle nije sve počelo stvaranjem Čovjeka.
On je stvorio svjetove svemoćnošću Svojom, rasijao vjetre samilošću svojom, te zemlju koja se tresla, utvrdio hridinama.
U vjeri je na prvom mjestu priznanje Njega. Savršenost priznanja Njega jest svjedočiti Ga. Savršenost svjedočenja o Njemu je vjerovati u jedoću Njegovu.
Prije stvaranje čovjeka, predhodilo je stvaranje mnogo drugih stvorenja npr.
Stvaranje Svemira,
stvaranje Meleka,...
Dakle nije sve počelo stvaranjem Čovjeka.
- bogoljub
#3 Re: Kako je sve počelo... - stvaranje ljudi i njihov pad
“Bio je Allah i niti jedna stvar nije bila s Njim i ništa nije bilo osim Njega. Od ezela (oduvijek) je imao znanje o svemu što će stvoriti i Njegovo znanje prije stvaranja bića nikakve razlike nema od onog znanja nakon stvaranja.”
STVARANJE SVEMIRA
“On je stvaranje pokrenuo sasvim iz početka i započeo ga posve izvorno, bez promišljanja, bez korišćenja bilo kakvog pokusa, bez uvođenja pokreta ikakva, bez iskušavanja nakane ikakve koja bi Ga omela.”
STVARANJE MELEKA
U Stazi rječitosti stoji: “Onda je On stvorio otvore između Nebesa visokih, pa ih ispunio vrstama meleka Svojih.” Kakva su to bića meleci?
U samom Kur’anu meleci su spomenuti na 78 mjesta, dakle zbiljska bića sa stanovišta Kur’ana i vijesti koje su nam došle od prijašnjih ummetUmmeta to potvrđuju. Šta je njihova zbilja? Učenjaci koji su bili skloni empirijskim naukama tumačili su, shodno svojoj sklonosti, meleke, budući skrivena i nevidljiva, kao nepostojeća bića što je u suprotnosti s učenjem poslanikā.
STVARANJE ČOVJEKA
Faze u stvaranju Adema a. s.
O opisu stvaranja čovjeka u hutbi hazretii Alija kaže:
“Uzvišeni je od zemlje grube i nježne, slatke i slane, uzeo ilovaču,”
Ovim Hazreti Alija želi ukazati da je Uzvišeni ilovaču, od koje je stvoren čovjek, sakupio sa različitih mjesta Zemlje; svi elementi koji postoje u Zemlji postoje i u čovjeku
– “Koju je utapao u vodu sve dok nije postala čista, te je mijesio vlaženjem sve dok nije postala ljepljiva.”
Vidimo da se proces događao u fazama. Prvo je skupljena zemlja, potom utapana u vodu dok nije postala homogena, a u drugoj fazi ona je vlažena dok nije postala ljepljiva.
Hutba se nastavlja:
“Od nje je izvajao lik s oblinama, spojevima, udovima i člancima.”
Ovim opisom jasno biva da je Bog u ovoj fazi stvorio jedno tijelo koje je sačinjeno iz različitih dijelova i povezano spojevima. Stvaranje tijela bilo je direktno iz ilovače.
“Očvršćivao ga je dok se nije ukrutio i otvrdnuo i dok nije postao suh i zvonak u vremenu određenom i trajanju znanom.“
To je bila posljednja faza u stvaranju tijela. Zatim nastupa udahnuće duše. Primjetit ćemo da i hazreti Ali u ovoj hutbi govori o stvaranju na isti način kao i Kur'an, što, također, potvrđuje kako je Adem a.s. stvoren direktno iz ilovače. Ovaj govor hazreti Alije potvrđuje učenje fiksizma.
“Onda je On u nj udahnuo od Duha Svog, na što je on poprimio oblik bića ljudskog s umom koji upravlja njime, razumom kojim se koristi, udovima koji mu služe...”
Kur'an koristi izraz: Udahnuo je duh. Neki su tumačili ovaj čin udahnuća na sljedeći način: To je poput vatre koja se nije još rasplamsala, dok ljudi, s druge strane, pušu u tu vatru da bi poprimila mogućnost razvijanja. Tako je i u slučaju čovjeka. Korišćen je taj izraz da bi, nakon faze stvaranja čovjeka iz ilovače, udahnućem u njemu oživjeli potencijali i bio u mogućnosti da se razvija. Da vidimo kakve osobine ima čovjek kojem je udahnuta duša.
Čovjek ima um kojim se može koristiti, kako bi imao percepcije i imaginacije. Čovjek ima sposobnost razmišljanja. Postoji razlika između uma i misli. On posjeduje misli kojima se može okoristiti. Sama misao jedna je pojava o kojoj naučnici još uvijek nisu dali neku ozbiljniju analizu.
Može se postaviti i pitanje: Kako je moguće da naše ćelije proizvode misao, a ona nije materijalne prirode?
Pojava da nešto iz materijalnog proizvede nešto nematerijalno još uvijek je neobjašnjiva današnjoj nauci. Sljedeća važna osobina jeste da čovjek ima udove kojima se služi, posjeduje dijelove tijela koji mijenjaju njegov položaj, posjeduje razboritost koja luči istine od neistine, razlikuje okuse i mirise, boje i vrste.
Nakon ovih navedenih osobina, u hutbi se kaže:
“On je smjesa ilovače boja različitih, tvari vezivnih, oprečnosti razlazećih i svojstava raznovrsnih, kao što su toplina i hladnoća, mehkoća i tvrdoća.”
Ovdje hazreti Alija. govori o čovjekovim unutarnjim različitostima. Priroda čovjeka je različita, a razlog za to jesu različiti elementi koji čine jedno tijelo i utječu na prirodu čovjeka.
Čovjek u ulozi Božijeg namjesnika na Zemlji
Da bismo stekli jednu općenitu sliku o stvaranju čovjeka, osvrnut ćemo se na kur'anske ajete koji govore o tome:
وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الأَرْضِ خَلِيفَةً قَالُواْ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاء وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلاَئِكَةِ فَقَالَ أَنبِئُو بِأَسْمَاء هَـؤُلاء إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
A kada Gospodar tvoj reče melecima: “Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!” – oni rekoše: “Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo.” On reče: “Ja znam ono što vi ne znate.” I pouči On Adema svim imenima, a onda ih predoči melecima i reče: “Kažite Mi imena njihova, ako istinu govorite!” [31]
Važno je naglasiti da je Allah dž.š. podučio Adema svim imenima.
Potom Kur'an nastavlja:
قَالُواْ سُبْحَانَكَ لاَ عِلْمَ لَنَا إِلاَّ مَا عَلَّمْتَنَا إِنَّكَ أَنتَ الْعَلِيمُ الْحَ قَالَ يَا آدَمُ أَنبِئْهُم بِأَسْمَآئِهِمْ فَلَمَّا أَنبَأَهُمْ بِأَسْمَآئ أَقُل لَّكُمْ إِنِّي أَعْلَمُ غَيْبَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَأَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا كَ وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلاَئِكَةِ اسْجُدُواْ لآدَمَ فَسَجَدُواْ إِلاَّ إِبْلِيسَ أَبَى وَاسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِين
Hvaljen neka si – rekoše oni –mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri.
O Ademe – reče On – kaži im ti imena njihova! I kad im on kaza imena njihova, Allah reče: Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne Nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!
A kada rekosmo melecima: Poklonite se Ademu! – oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.
Razumijevanje ovoga kur'anskog kazivanja može nam pomoći i prilikom razumijevanja prvoga govora hazreti Alije u Stazi rječitosti.
Prvo što možemo zapaziti ovdje jeste da je Allah dž.š. pozvao meleke da se s njima posavjetuje te se stoga postavlja pitanje: Zar On, uzvišeno je Njegovo ime, ima potrebu da se savjetuje s nekim. Ono što je sigurno jeste činjenica da Allah dž.š. nema potrebu da se savjetuje - pa ovdje nije o tome ni riječ.
Ovim je činom Allah dž.š. htio pripremiti meleke na činjenicu da od ovog trenutka neće više svi hvaliti i slaviti Boga, s obzirom na činjenicu da su dotada svi hvalili i slavili Boga. Bio je to događaj koji prije nije imao presedana, te je ovim činom Allah dž.š. htio pripremiti meleke na veliku vijest o stvaranju bića čiji posao nije bio samo ibadet. To novo biće imaće nešto što meleci nemaju, a to je slobodna volja. Drugi činilac koji ga ističe jeste posebno znanje o svim imenima ili tajnama. Šta su imena kojima je Allah dž.š. podučio Adema a. s?
Pretpostavimo li da su ta imena svakodnevne obične riječi, to samo po sebi ne bi dalo poseban položaj onome koji poznaje takvo šta. To što će meleci biti obavezni da učine sedždu Ademu nije iz razloga što Adem zna neke riječi, već je to zato što te riječi označavaju simboliku poznavanja zbilja i istina o stvaranju Kreacije. Pod imenima se podrazumijevaju zbilje Kreacije i u tome se slaže sva ulema svih islamskih pravaca.
STVARANJE SVEMIRA
“On je stvaranje pokrenuo sasvim iz početka i započeo ga posve izvorno, bez promišljanja, bez korišćenja bilo kakvog pokusa, bez uvođenja pokreta ikakva, bez iskušavanja nakane ikakve koja bi Ga omela.”
STVARANJE MELEKA
U Stazi rječitosti stoji: “Onda je On stvorio otvore između Nebesa visokih, pa ih ispunio vrstama meleka Svojih.” Kakva su to bića meleci?
U samom Kur’anu meleci su spomenuti na 78 mjesta, dakle zbiljska bića sa stanovišta Kur’ana i vijesti koje su nam došle od prijašnjih ummetUmmeta to potvrđuju. Šta je njihova zbilja? Učenjaci koji su bili skloni empirijskim naukama tumačili su, shodno svojoj sklonosti, meleke, budući skrivena i nevidljiva, kao nepostojeća bića što je u suprotnosti s učenjem poslanikā.
STVARANJE ČOVJEKA
Faze u stvaranju Adema a. s.
O opisu stvaranja čovjeka u hutbi hazretii Alija kaže:
Ovim Hazreti Alija želi ukazati da je Uzvišeni ilovaču, od koje je stvoren čovjek, sakupio sa različitih mjesta Zemlje; svi elementi koji postoje u Zemlji postoje i u čovjeku
– “Koju je utapao u vodu sve dok nije postala čista, te je mijesio vlaženjem sve dok nije postala ljepljiva.”
Vidimo da se proces događao u fazama. Prvo je skupljena zemlja, potom utapana u vodu dok nije postala homogena, a u drugoj fazi ona je vlažena dok nije postala ljepljiva.
Hutba se nastavlja:
“Od nje je izvajao lik s oblinama, spojevima, udovima i člancima.”
Ovim opisom jasno biva da je Bog u ovoj fazi stvorio jedno tijelo koje je sačinjeno iz različitih dijelova i povezano spojevima. Stvaranje tijela bilo je direktno iz ilovače.
“Očvršćivao ga je dok se nije ukrutio i otvrdnuo i dok nije postao suh i zvonak u vremenu određenom i trajanju znanom.“
To je bila posljednja faza u stvaranju tijela. Zatim nastupa udahnuće duše. Primjetit ćemo da i hazreti Ali u ovoj hutbi govori o stvaranju na isti način kao i Kur'an, što, također, potvrđuje kako je Adem a.s. stvoren direktno iz ilovače. Ovaj govor hazreti Alije potvrđuje učenje fiksizma.
“Onda je On u nj udahnuo od Duha Svog, na što je on poprimio oblik bića ljudskog s umom koji upravlja njime, razumom kojim se koristi, udovima koji mu služe...”
Kur'an koristi izraz: Udahnuo je duh. Neki su tumačili ovaj čin udahnuća na sljedeći način: To je poput vatre koja se nije još rasplamsala, dok ljudi, s druge strane, pušu u tu vatru da bi poprimila mogućnost razvijanja. Tako je i u slučaju čovjeka. Korišćen je taj izraz da bi, nakon faze stvaranja čovjeka iz ilovače, udahnućem u njemu oživjeli potencijali i bio u mogućnosti da se razvija. Da vidimo kakve osobine ima čovjek kojem je udahnuta duša.
Čovjek ima um kojim se može koristiti, kako bi imao percepcije i imaginacije. Čovjek ima sposobnost razmišljanja. Postoji razlika između uma i misli. On posjeduje misli kojima se može okoristiti. Sama misao jedna je pojava o kojoj naučnici još uvijek nisu dali neku ozbiljniju analizu.
Može se postaviti i pitanje: Kako je moguće da naše ćelije proizvode misao, a ona nije materijalne prirode?
Pojava da nešto iz materijalnog proizvede nešto nematerijalno još uvijek je neobjašnjiva današnjoj nauci. Sljedeća važna osobina jeste da čovjek ima udove kojima se služi, posjeduje dijelove tijela koji mijenjaju njegov položaj, posjeduje razboritost koja luči istine od neistine, razlikuje okuse i mirise, boje i vrste.
Nakon ovih navedenih osobina, u hutbi se kaže:
“On je smjesa ilovače boja različitih, tvari vezivnih, oprečnosti razlazećih i svojstava raznovrsnih, kao što su toplina i hladnoća, mehkoća i tvrdoća.”
Ovdje hazreti Alija. govori o čovjekovim unutarnjim različitostima. Priroda čovjeka je različita, a razlog za to jesu različiti elementi koji čine jedno tijelo i utječu na prirodu čovjeka.
Čovjek u ulozi Božijeg namjesnika na Zemlji
Da bismo stekli jednu općenitu sliku o stvaranju čovjeka, osvrnut ćemo se na kur'anske ajete koji govore o tome:
وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الأَرْضِ خَلِيفَةً قَالُواْ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاء وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلاَئِكَةِ فَقَالَ أَنبِئُو بِأَسْمَاء هَـؤُلاء إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
A kada Gospodar tvoj reče melecima: “Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!” – oni rekoše: “Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo.” On reče: “Ja znam ono što vi ne znate.” I pouči On Adema svim imenima, a onda ih predoči melecima i reče: “Kažite Mi imena njihova, ako istinu govorite!” [31]
Važno je naglasiti da je Allah dž.š. podučio Adema svim imenima.
Potom Kur'an nastavlja:
قَالُواْ سُبْحَانَكَ لاَ عِلْمَ لَنَا إِلاَّ مَا عَلَّمْتَنَا إِنَّكَ أَنتَ الْعَلِيمُ الْحَ قَالَ يَا آدَمُ أَنبِئْهُم بِأَسْمَآئِهِمْ فَلَمَّا أَنبَأَهُمْ بِأَسْمَآئ أَقُل لَّكُمْ إِنِّي أَعْلَمُ غَيْبَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَأَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا كَ وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلاَئِكَةِ اسْجُدُواْ لآدَمَ فَسَجَدُواْ إِلاَّ إِبْلِيسَ أَبَى وَاسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِين
Hvaljen neka si – rekoše oni –mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri.
O Ademe – reče On – kaži im ti imena njihova! I kad im on kaza imena njihova, Allah reče: Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne Nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!
A kada rekosmo melecima: Poklonite se Ademu! – oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik.
Razumijevanje ovoga kur'anskog kazivanja može nam pomoći i prilikom razumijevanja prvoga govora hazreti Alije u Stazi rječitosti.
Prvo što možemo zapaziti ovdje jeste da je Allah dž.š. pozvao meleke da se s njima posavjetuje te se stoga postavlja pitanje: Zar On, uzvišeno je Njegovo ime, ima potrebu da se savjetuje s nekim. Ono što je sigurno jeste činjenica da Allah dž.š. nema potrebu da se savjetuje - pa ovdje nije o tome ni riječ.
Ovim je činom Allah dž.š. htio pripremiti meleke na činjenicu da od ovog trenutka neće više svi hvaliti i slaviti Boga, s obzirom na činjenicu da su dotada svi hvalili i slavili Boga. Bio je to događaj koji prije nije imao presedana, te je ovim činom Allah dž.š. htio pripremiti meleke na veliku vijest o stvaranju bića čiji posao nije bio samo ibadet. To novo biće imaće nešto što meleci nemaju, a to je slobodna volja. Drugi činilac koji ga ističe jeste posebno znanje o svim imenima ili tajnama. Šta su imena kojima je Allah dž.š. podučio Adema a. s?
Pretpostavimo li da su ta imena svakodnevne obične riječi, to samo po sebi ne bi dalo poseban položaj onome koji poznaje takvo šta. To što će meleci biti obavezni da učine sedždu Ademu nije iz razloga što Adem zna neke riječi, već je to zato što te riječi označavaju simboliku poznavanja zbilja i istina o stvaranju Kreacije. Pod imenima se podrazumijevaju zbilje Kreacije i u tome se slaže sva ulema svih islamskih pravaca.
-
Una379
#4 Re: Kako je sve počelo... - stvaranje ljudi i njihov pad
sta se zapravo podrazumeva pod tim da je sakupio ilovacu sa razlicitih mjesta Zemlje?
da je isao od mjesta do mjesta i skupljao ili nesto drugo?
na koje elemente (koje postoje u zemlji a postoje i u covjeku) se odnosi ovo?
mozda glupo pitanje al me zanima objasnjenje.
- nuraH
#5 Re: Kako je sve počelo... - stvaranje ljudi i njihov pad
Hidrogen, Kisik (H2O), Ugljik, Kalcij, Željezo, ... itd..Una379 wrote:“Uzvišeni je od zemlje grube i nježne, slatke i slane, uzeo ilovaču,”
sta se zapravo podrazumeva pod tim da je sakupio ilovacu sa razlicitih mjesta Zemlje?
da je isao od mjesta do mjesta i skupljao ili nesto drugo?
na koje elemente (koje postoje u zemlji a postoje i u covjeku) se odnosi ovo?
mozda glupo pitanje al me zanima objasnjenje.
-
Una379
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#7 Re: Kako je sve počelo... - stvaranje ljudi i njihov pad
i tako smo dobili još jednu koja će se pretvoriti u klasičnu prepirku.
ne možete OVAKO početi temu. gdje je riječ forumaša? gdje je njegovo lično mišljenje? u čemu je svrha ove rasprave?
stavili ste skupinu ajeta, i očekujete neku raspravu? šta ako dođu oni koji žele detaljno analizirati, secirati ove ajete? hoćete li biti uvrijeđeni ako postave pitanja koja vam se čine uvredljivima?
onda ćete moderatorima slati žalbe i kukati u šta se pretvorio forum...
PRVO: NAUČITE SVRHU FORUMA! govorite u prvom licu, iznosite vlastiti stav, kod uvodnog posta, dajte svoje mišljenje, ideju, razlog zbog kojeg postavljate tu temu, a ne da ja moram nagađati šta želite poručiti...
DRUGO: OVA TEMA I BUDUĆE SLIČNE ĆE SE KLJUČATI DOK SAM JA NA DEŽURI!
mućnite tom glavom, i skontajte šta se može izroditi od ove teme, teme kojoj je uvod skupina ajeta iz Časnog Kur'ana.
ne možete OVAKO početi temu. gdje je riječ forumaša? gdje je njegovo lično mišljenje? u čemu je svrha ove rasprave?
stavili ste skupinu ajeta, i očekujete neku raspravu? šta ako dođu oni koji žele detaljno analizirati, secirati ove ajete? hoćete li biti uvrijeđeni ako postave pitanja koja vam se čine uvredljivima?
onda ćete moderatorima slati žalbe i kukati u šta se pretvorio forum...
PRVO: NAUČITE SVRHU FORUMA! govorite u prvom licu, iznosite vlastiti stav, kod uvodnog posta, dajte svoje mišljenje, ideju, razlog zbog kojeg postavljate tu temu, a ne da ja moram nagađati šta želite poručiti...
DRUGO: OVA TEMA I BUDUĆE SLIČNE ĆE SE KLJUČATI DOK SAM JA NA DEŽURI!
mućnite tom glavom, i skontajte šta se može izroditi od ove teme, teme kojoj je uvod skupina ajeta iz Časnog Kur'ana.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Kako je sve počelo... - stvaranje ljudi i njihov pad
Ne vidjeh ovo, ali samo da kažem da podržavam kolegu
.