Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Orbini

#1 Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Orbini »

Malo u historiji modnih trendova i tradicionalnih pokrivala za glavu. A sto da ne. :-D

Mada nazvanicno, i nezapisano, i nedefinisano,.... francuska kapica(ona mala crna sa hepekom na vrhu) - vazi vise decenija kao "tradicionalna" kapa bosanskih muslimana. Na starim slikama je to bio crven fes, a i ahmedija.

Fes se tu i tamo zadrzao, pogotovo u cazinskoj krajini i deceniju poslije WWII. Ali vec ranije je francuska kapica osvojila teren i postala opsteprihvaceno pokrivalo za glavu bosanskih muslimana. Malo sam probao citati, googlati,.. ali nisam nasao dali je postojao ikakav propis, ukaz, savjet,... bilo sta sto bi propisalo ovu ili onu kapu, zabranilo ovu ili onu,...

U jednom je momentu za Austrije ili poslije za SHS-a. poceo obicaj nosanja francuske kape kod bosanskih muslimana. Mogu razumjeti da je fes odbacen zbog svoje nepopularnosti i negativnih asocijacija u doba Austrije ili SHS rezima,... ali zasto je bas francuska kapica osvojila teren, mi nije jasno.
Zna li neko vise o tome?
tataratira

#2 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by tataratira »

nije fes a nije ni šešir, možda je to razlog

interesantna tema
JimboJonez

#3 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by JimboJonez »

Meni su ovako rekli, naime, kad je K&K monarhija napravila aneksiju/okupaciju BiH nekih kasnijih godina fes je zabranjen, pa su Muslimani u znak revolta počeli nositi francuske kapice, i to zato što je Francuska bila tradicionalni neprijatelj Austro-Ugarske, u drugom bloku, itd.
Tako meni rekoše.
Luke Perry

#4 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Luke Perry »

To postaje moda tek nakon Drugog svjetskog. Za vrijeme Austrije i SHS nije bilo zabrannjeno nositi fes.
Ereinion

#5 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Ereinion »

Kada sam pitao dedu o tome, on mi je rekao da je to bilo pokrivalo za glavu bez oboda (dakle, može se klanjati s njim) a da nije imalo neko lokalno porijeklo i prateće konotacije niti fesa, niti nečega sličnog
Train to Bombay

#6 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Train to Bombay »

Francuska kapica zamijenila turski fes kod bosanskog muslimana. Jedino ovo ''bosanskog'' je bosansko ovdje.
Meni je francuska kapa simpatična, ali u ovoj boji:
Image
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#7 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Toto »

Evo slika prva cetiri sarajevska gradonacelnika iz austro-ugarskog vakta.
Da je fes bio zabranjen ne bi se slikavali sa fesom.

Image
Mustaj-beg Fadilpašić (1878-1892.)

Image
Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak (1893-1899.)

Image
Nezir ef. Škaljić (1899-1905.)

Image
Esad Kulović (1905-1910.)

Image
Fehim ef. Čurčić (1910-1915.)
Jazz_Junkie

#8 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Jazz_Junkie »

JimboJonez wrote:Meni su ovako rekli, naime, kad je K&K monarhija napravila aneksiju/okupaciju BiH nekih kasnijih godina fes je zabranjen, pa su Muslimani u znak revolta počeli nositi francuske kapice, i to zato što je Francuska bila tradicionalni neprijatelj Austro-Ugarske, u drugom bloku, itd.
Tako meni rekoše.
To uopce nije istina. Kada gledas stare slike iz austrougarskoj perioda, vidjet ces dovoljno fesova i turbana. Pored te cinjenice su bosnjacki vojnici nosali fesove sto su nacisti poslije po tom uzoru opet uveli za Handzar diviziju.

I meni je zanimljivo otkud ta pojava u Bosni. Moj djed je takodjer nosao tu famoznu beretku, ali ga nazalost nemam priliku pitati posto je umro prije 12 godina.
Skyfox

#9 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Skyfox »

Valjda mislis na beretku :)
Orbini

#10 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Orbini »

Skyfox wrote:Valjda mislis na beretku :)
Nisam strucnjak, ali mislim da je beretka ona sto je sira na jednoj a zasivena na drugoj i nosi se malo nakrivo.

U Bosnjaka se francuska kapica nosi ravno i nabije se malo vise na glavu. Slicno sam vidio na mnogim starim ljudima u Poljskoj.

No, kod nas je ta moda preovladala samo kod muslimana pa time postade i zastitni znak. Sjecam se nekih slika predizbornih skupova SDA, gradskih vjecnika, ... sve kapica do kapice. I interesantno - samo stariji ljudi. Negdje sem cuo da se zove micika - ali nisam siguran dali se bas odnosilo na ovu kapicu.
Jazz_Junkie

#11 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Jazz_Junkie »

Pa u Bosni su je uvijek zvali beretkom sto i jeste njeno autenticno ime. Na francuskom se zove berét, na engleskom beret, na njemackom pak Baskenmütze. Ona se tokom Francuske revolucije prosirila po cijeloj Francuskoj, a kasnije je tokom Spanskog gradjanskog rata stekla internacionalnu popularnost. Inace je ostala veoma omiljena medju ljevicarima do danasnjeg dana. (i sam posjedujem jednu :D )
Posto netko rece da se u Bosni tek nakon Drugog svjetskog rata udomila, mozda ima neke veze sa bh. dobrovoljcima u Spanskom gradjanskom ratu?
Luke Perry

#12 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Luke Perry »

Posto netko rece da se u Bosni tek nakon Drugog svjetskog rata udomila, mozda ima neke veze sa bh. dobrovoljcima u Spanskom gradjanskom ratu?
:D ne treba sad ici do spanskog gradjanskog rata. fes je samo bio nepozeljan (vjerovatno ne zabranjen, ali nepozeljan)
Orbini

#13 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Orbini »

Jazz_Junkie wrote:Pa u Bosni su je uvijek zvali beretkom sto i jeste njeno autenticno ime. Na francuskom se zove berét, na engleskom beret, na njemackom pak Baskenmütze. Ona se tokom Francuske revolucije prosirila po cijeloj Francuskoj, a kasnije je tokom Spanskog gradjanskog rata stekla internacionalnu popularnost. Inace je ostala veoma omiljena medju ljevicarima do danasnjeg dana. (i sam posjedujem jednu :D )
Beretka je u nasim uslovima sve moguce, ali ne simbol naginjanja ljevici. To je bilo neko nepisano pravilo da oni koji vjeruju, ili oni malo konzervativniji,.. cim ostare nabace beretku i sako na ramena da visi. Nesto slicno kao Mustafa Nadarevic u "Kod Amidze Idriza". Mislim na sako, nisam siguran dali stari Idriz tu nosi beretku ili neku drugu kapicu. U mojoj ulici su svi koji su isli u djamiju, ama bas svim bez ijednog izuzetka,.. imali beretku na glavi.

Mislim da je obicaj poceo i prije WWII, jer se fes vec prije poceo masovno napustati.

Ako je nastao kao spontan obicaj kod nekih koji je prihvacen kod drugih, kako onda objasniti da nije poceo lokalno vec na razini cjele BiH. Moguce je da je postao moda u urbanim sredinama, kod gradskog stanovnistva koje je slucajno bilo vecinski muslimansko, pa je time i postao nezvanican muslimanski nacin odijevanja.
Jazz_Junkie

#14 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Jazz_Junkie »

Luke Perry wrote:
:D ne treba sad ici do spanskog gradjanskog rata. fes je samo bio nepozeljan (vjerovatno ne zabranjen, ali nepozeljan)
Ma pitanje je zasto bas beretka, a ne naprimjer kaubojski ili zoot sesir. :D

Image

:oops:
Luke Perry

#15 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Luke Perry »

sa beretkom na glavi se moze klanjati. to pravi razlog kad vec nije mogao fes. i moj dido ju je nosio iako nije isao u dzamiju. ja bi je ponekad uzeo i stavio na glavu onako vojnicki :D
Last edited by Luke Perry on 14/08/2009 12:43, edited 2 times in total.
Jazz_Junkie

#16 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Jazz_Junkie »

Orbini wrote:
Jazz_Junkie wrote:Pa u Bosni su je uvijek zvali beretkom sto i jeste njeno autenticno ime. Na francuskom se zove berét, na engleskom beret, na njemackom pak Baskenmütze. Ona se tokom Francuske revolucije prosirila po cijeloj Francuskoj, a kasnije je tokom Spanskog gradjanskog rata stekla internacionalnu popularnost. Inace je ostala veoma omiljena medju ljevicarima do danasnjeg dana. (i sam posjedujem jednu :D )
Beretka je u nasim uslovima sve moguce, ali ne simbol naginjanja ljevici. To je bilo neko nepisano pravilo da oni koji vjeruju, ili oni malo konzervativniji,.. cim ostare nabace beretku i sako na ramena da visi. Nesto slicno kao Mustafa Nadarevic u "Kod Amidze Idriza". Mislim na sako, nisam siguran dali stari Idriz tu nosi beretku ili neku drugu kapicu. U mojoj ulici su svi koji su isli u djamiju, ama bas svim bez ijednog izuzetka,.. imali beretku na glavi.

Mislim da je obicaj poceo i prije WWII, jer se fes vec prije poceo masovno napustati.

Ako je nastao kao spontan obicaj kod nekih koji je prihvacen kod drugih, kako onda objasniti da nije poceo lokalno vec na razini cjele BiH. Moguce je da je postao moda u urbanim sredinama, kod gradskog stanovnistva koje je slucajno bilo vecinski muslimansko, pa je time i postao nezvanican muslimanski nacin odijevanja.
Pa nisam ja tvrdio da su svi oni koji su vec tada nosali beretku bili ljevicari, nego da su je mozda uvezli spanski dobrovoljci pa se ona svidjela djedovima. :D To je samo moje misljenje koje nemam cime potkrijepiti.
viva_castro

#17 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by viva_castro »

Odlična ti je tema, svaka čast! Pitat ću danas bivšeg profesora historije pa vam javim, taj gigant garant zna :D

Ono u što sam uvjeren da ima neke veze sa tim jeste vjerovanje među starim muslimanima da je "sramota gologlav hodati a kamo li u džamiju gologlav otić".

Ne znam što, znam da to vjerovanje nema utemeljenje u farzima (Božijim propisima) ali ima u sunnetu (običaju poslanika a.s.), iako danas to nije nikakvo pisano pravilo niti se uopšte spominje kao bitan dio sunneta. To je valjda bila jedna od onih mudrosti naših starih koja se prenosila sa koljena na koljeno, nekad sa, nekad bez objašnjenja, ali uvijek nekako sa razlogom, što će se shvatiti prije ili kasnije :)
x0z0y0

#19 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by x0z0y0 »

jako zanimljiva tema :thumbup:
radujem se otkrivanju tacnog razloga ove "misterije" :)
sarlo

#20 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by sarlo »

Ataturk je zabranio nosenje fesa.
Mislim da je sunet nosenje pokrivala za glavu prilikom namaza. Kod Arapa je to marama, kod nas je bio fes. Poslije zabrane u Turskoj su poceli nositi francuzice jer se sa njima mogao i obaviti namaz i modni trend se prosirio na Bosnu.
Razlog je dakle modne prirode.
Vremenom je nosenje beretke postao konzervatizam. Naravno moda se vraca, trendovi se mijenjaju.
Nekad sam cuo komentar, koji mi se svidio, da je Muhamed a.s. u svoje vrijeme bio moderan covjek.
Orbini

#21 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Orbini »

sarlo wrote:Ataturk je zabranio nosenje fesa.
Mislim da je sunet nosenje pokrivala za glavu prilikom namaza. Kod Arapa je to marama, kod nas je bio fes. Poslije zabrane u Turskoj su poceli nositi francuzice jer se sa njima mogao i obaviti namaz i modni trend se prosirio na Bosnu.
Razlog je dakle modne prirode.
Vremenom je nosenje beretke postao konzervatizam. Naravno moda se vraca, trendovi se mijenjaju.
Nekad sam cuo komentar, koji mi se svidio, da je Muhamed a.s. u svoje vrijeme bio moderan covjek.
U to vrijeme je u Bosni Turska bila daleka historija, a veza nije bilo ni politickih, ni kulturnih, ni emotivnih,... Ono malo prosvjecenog stanovnistva sto je nesto i pratilo vjesti i trendove je znalo prije habere u svojoj drzavi i Evropi negoli trendove u Turskoj. U svakom slucaju - nije poznato dali je iko zabranio fes i ahmediju u Bosni prije WWII, a tesko i poslije jer se obicaj zadrzao u cazinskoj krajini.

Tako da mi ta turska veza nema logike. Mislim da je jednostavno postao trend u gradovima gdje je slucajno bilo vise muslimana pa je tako obicaj postao nepisano pravilo za muslimane koji se prosirio i na sela. Fes je jednostavno postao nepopularan i satanizovan, pa je francuzica bila najprakticnije rjesenje koje tada nije asocirala na nesto kjafirsko(svapsko, madjarsko, srpsko,hrvatsko).
nigdje.nikog

#22 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by nigdje.nikog »

Interesantna je ova sklonost ovdasnjih muslimana ka francuskim modnim detaljima.
I nije samo kapa u pitanju, vec i i druga obiljezja karakteristicna za Francusku.

Image
sarlo

#23 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by sarlo »

U Bosni nam nije poznato da je fes zabranjen. Znaci da je do mode. Ataturk je zabranio nosnje fesa Turcima izuzev ulemi. Veze Turske i Bosne su i danas prisutne a nekamoli onda kad su desetine hiljada odseljavale svake godine, a stotine su se vracale.
Mislim da fes nikad nije dozivio stanizaciju, izuzev odmah poslije drugog rata, a francuzica je i prakticnija.
Orbini

#24 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Orbini »

sarlo wrote:U Bosni nam nije poznato da je fes zabranjen. Znaci da je do mode. Ataturk je zabranio nosnje fesa Turcima izuzev ulemi. Veze Turske i Bosne su i danas prisutne a nekamoli onda kad su desetine hiljada odseljavale svake godine, a stotine su se vracale.
Mislim da fes nikad nije dozivio stanizaciju, izuzev odmah poslije drugog rata, a francuzica je i prakticnija.
Nosanje francuzice u Turskoj je izazvano direktnim francuskim kulturnim uticajima. Cak se i hoteli po turskoj zovu "Otel" sto je francuski uticaj.

Ali pocetak obicaja francuzice u Turskoj i Bosni nije povezan. Do prije deceniju nije bilo nikakvih kulturnih veza izmedju Bosne i Turske. U doba Austrije i SHS, veze jednostavno nisu postojale, a i kako bi. Televizije nije bilo, nepismenost velika, novine obradjuju domace i evropske teme,.... lako je reci da su postojale veze, ali kako li je to izgledalo. Svijest tadasnjih Bosnjaka je bila na sramotno niskom nivou, izgubili su pravo na bosnjacko ime i bosanski jezik i postali poluamorfna masa. Nisu dobili naciju u SHS, i nova drzava je imala slevenofilski karakter gdje je islam bio zaostatak stare okupacije a fes asocijacija na to. Desio se i pokolj par muslimanskih sela u Crnoj Gori u mirno vrijeme izmedju dva svjetska rata. Fes nije bio satanizovan kroz prizmu danasnjih shvatanja(mediji, publikacija,..) vec je jednostavno bio omrazen i nepopularan u gradovima. Po selima se zadrzao.

E, u gradovima pocinje obicaj nosanja francuzice koja je bila prisutna kao odjevni predmet. Bilo je vise vrsta sesira ali su svi u ocima muslimana bili asocijacija na krscane/hriscane koji su nosili razlicite vrste sesira. Jedini "neutralni" odjevni predmet u ocima tadasnjeg muslimana je bila francuzica o kojoj je malo ko i znao odakle je ili ako je znao - nije znao nista o Francuskoj. Kako se god islam sirio iz gradova na sela, kulturni procesi, pismenost, .. tako se desilo i sa modom. U gradovima je pocela moda nosanja francuzice i posto je slucajno vecinsko stanovnistvo bilo muslimansko - francuzica neformalno postaje muslimanski odjevni predmet.
Luke Perry

#25 Re: Kako je francuska kapica zamijenila turski fes?

Post by Luke Perry »

Imas li neke dokaze da je to masovna pojava prije Drugog svjetskog ili zakljucujes kao i u uvodnoj poruci?
Post Reply