Naime, svakom covjeku je potpuno nelogicno da Bosna ima onakvu granicu sa Hrvatskom na moru.
Molim, ozbiljne linkove ili nazive knjiga sa navedenom tematikom, naravno i vasa misljenja su dobro dosla.
Hajd' pokazite kulturu dijeloga
Otkud ti teza da su Hercegovci prodai Bosansko more?hitman05 wrote:Jesu li Hercegovci "prodali" Bosansko more?
Naime, svakom covjeku je potpuno nelogicno da Bosna ima onakvu granicu sa Hrvatskom na moru.
Molim, ozbiljne linkove ili nazive knjiga sa navedenom tematikom, naravno i vasa misljenja su dobro dosla.
Za Herceg -Novi Djuro Pucar je dobio neko selo , a nikako Neum .Zasto ? Valjda zato sto je bio cetnik a ne partizan .Rekao je sta ce Bosancima more kada ne znaju plivati .Bosna je kupila Neum od Dubravacke republike za vrijeme Turskog vakta.Prije skoro 300 godina.Od tada pa do danas Neum je bosanski i tako ce i ostati.Badianterova komisija je proglasila AVNOJ-ske granice za buduce granice svih drzava na prostoru SFRJ .Ovaj rat je pokazao da se to cak ni silom ne moze niti hoce promjeniti.MA DAJ... wrote:Koliko mi se cini da je Duro Pucar Stari majmun to ucinio,dao je Herceg Novi C.Gori odma poslije rata...a razlog tome,pojma nemam.Navodno i Niksic je treba da bude u sklopu Hercegovine,ali eto nije,a za kompezaciju tih teritorija,dobili so taj izlaz na more oko Neuma...Znaci,nije do hercegovaca,nego do jednog izlapljelog majmuna,koji je bio jedan period na vlasti BiH,i da takvu glupos uradi.
Eto,sad znas ko je to uradio,a za razloge bih i ja volio znati,zasto je to uradio.
digital wrote:I mene je uvijek zanimala historija u vezi nasih granica, posebno onako nelogicne granice uz more.hitman05 wrote:Jesu li Hercegovci "prodali" Bosansko more?
Kad malo razmislim, sada me vise i ne zanima, ionako smo izgubili sve sto se izgubiti moglo. Ostalo je ono malo planina i nezainteresovane marve za bilo sta drugo osim MB piva. Fuj.
Tacnije... Aleksandra Drugog.klaher & garbit wrote:...Uglavnom Neum je kupljen , na isti nacin kao sto su SAD kupile Aljasku od Ruskog cara Petra II .Zavrsena prica .
Nacina ima raznih .Jedan od njih je da bacis pogleda na geografsku kartu.Nonsense wrote:Kako si dosao do zakljucka da je Neum "bosanski".Od tada pa do danas Neum je bosanski i tako ce i ostati.
Ja sam dva razreda osnovne ubacio u moj "CV" davne 1987, tako da nemam problema sa geografskim kartama.klaher & garbit wrote:Nacina ima raznih .Jedan od njih je da bacis pogleda na geografsku kartu.Nonsense wrote:Kako si dosao do zakljucka da je Neum "bosanski".Od tada pa do danas Neum je bosanski i tako ce i ostati.
Zatim da bi dosao do do tog " mudrog " zakljucka trebas imati dva razreda osnovne skole.Inace nadimak ti je pravi .....mozda je po tebi Neum madjarski ili bugarski .![]()
E Neum je Hrvatski, jel tako?Nonsense wrote:Ja sam dva razreda osnovne ubacio u moj "CV" davne 1987, tako da nemam problema sa geografskim kartama.klaher & garbit wrote:Nacina ima raznih .Jedan od njih je da bacis pogleda na geografsku kartu.Nonsense wrote: Kako si dosao do zakljucka da je Neum "bosanski".
Zatim da bi dosao do do tog " mudrog " zakljucka trebas imati dva razreda osnovne skole.Inace nadimak ti je pravi .....mozda je po tebi Neum madjarski ili bugarski .![]()
Nije dobro da se oslanjas sta pisa na karti treba da se licno uvidis na stanje u Neumu. Ja sam malo brcko noge tamo i nisam mogao doci do zakljucka da je Neum madjarski, bugarski ili bosanski.
Ja ti opet kazem da ti imas problema i sa kartama i sa istorijom i sa onim sta kazu UN i MZ a ne sta kaze konobar u Neumu. Kada sam ja bio u Ulcinju mislio sa da sam u Albaniji , ali to je ipak CG .Kada sam bio u Berlinu u cetvrti Krojcberg mislio da sam da u Turskoj .Ali ne .Kada sam bio u Miami -u mislio sam da na Cubi ali ipak mi razum govori da sam u SAD -u .Nonsense wrote:Ja sam dva razreda osnovne ubacio u moj "CV" davne 1987, tako da nemam problema sa geografskim kartama.klaher & garbit wrote:Nacina ima raznih .Jedan od njih je da bacis pogleda na geografsku kartu.Nonsense wrote: Kako si dosao do zakljucka da je Neum "bosanski".
Nije dobro da se oslanjas sta pisa na karti treba da se licno uvidis na stanje u Neumu. Ja sam malo brcko noge tamo i nisam mogao doci do zakljucka da je Neum madjarski, bugarski ili bosanski.
Ne obazirući se na totalnu bespredmetnost ovdje predstavljenih teza, moram da naglasim da kakvu god mapu prostreš Srbi će iskopati duplo veču i bar triput stariju.Panasonic wrote:Svojevremeno je Bosna imala Brac, Hvar, Korculu, obalu do skoro od Istre do Herceg-Novog. Skoro cijeli Jadran osim Dubrovnika.
Herceg-Novi je osnovan od strane Tvrtka I, tada se zvao samo Novi, i bio je luka, brodogradiliste i najveci konkurent Dubrovniku. Dolaskom Turaka je Herceg Stjepan izbjegao u grad Novi, i od tada se zove Herceg-Novi.
Bosanska kraljevina:
Bosanski ejalet:
(malo off-topic: Hercegovina se u zvanicnom nazivu Bosne pocinje spominjati oko 1850.g.)
Ispod imate link karte Balkana nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Bosna i Hercegovina je teritorijalno zakinuta u korist Austrije. Zapravo, A-U je sebi nastimala granice jugoslovenskih drzava onako kako joj u upravi i vodjenju odgovara. Poslije A-U, dalmacija je ostala Hrvatskoj.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... e_1878.jpg
E sad, u cemu je problem.
Problem je isti za sve u vezi Bosne i Bosnjaka u tom periodu (19. stoljecu).
Dolazi do sirenja srpstva i hrvatstva u Bosni, dolazi do A-U okupacije, dolazi do formiranja Drzave SHS, i konacno do formiranja Kraljevine SHS i veliko-srpskog projekta Jugoslavije. Pazite, Drzava SHS (koja se sastojala od Slovenije, Hrvatske i Vojvodine) je bila protiv Jugoslavije, ali ih je tadasnja Kraljevina Srbija ucijenila! Drzava SHS je bila napadana od Italije, a Srbija im je ponudila vojsku a zauzvrat bi "dobili" Jadran.
S obzirom na sveukupnu (politicku) poziciju Bosnjaka u ovom periodu, i s obzirom da u nazivu Kraljevine SHS nisu bili zastupljeni, te kao nacija u Jugoslaviji bili nepriznati, ne cudi sto nisu mogli uticati na granice. Zbog cetnicke ideologije, i zbog opceg Ustava Jugoslavije, Bosnjaci nisu predstavljali politicki faktor. Karadjordjevic je svojom voljom uredjivao Jugoslaviju kako je htio.
To je to. Danas imamo Neum od kojeg trebamo napraviti luku. Dobro je pa su one investicije na Kleku propale (nemojte me zbog ove recenice kleti). Cinjenica je da u Neumu treba luku napraviti.
A Split je dalmatinski a niposto hrvatski.Nonsense wrote:Ne Hrvatski već Hercegovacki, sto je jos gore.E Neum je Hrvatski, jel tako?
Moguce da je tako bilo...a ovi raspredaju o istoriji zadnjih 600 godina!?Bosanac sa dna kace wrote:Nije Neum kupljen, neg ga je Dubrovacka Republika dala na upravu Osmanskom Carstvu da se oslobodi Mletacke Republike koja je imala namjeru da je pozdere, a Osmanlije su od svog dolaska pa nadalje Dubrovcanima garantirale opstanak.
A Djuro Pucar je dao izlaz na Boku Kotorsku C.Gori za par sela oko Bilece ja mislim.