kako "izvući" digitalni zvučni signal iz laptopa?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
keiser_soze

#1 kako "izvući" digitalni zvučni signal iz laptopa?

Post by keiser_soze »

Pozdrav,

Trebaju mi prijedlozi, savjeti i informacije u vezi slijedeceg:

Trebam da izvučem digitalni zvuk iz laptopa, koji od zvučnih izlaza ima samo onaj mali jack za slušalice, što ce reći samo analogni (i to ne baš kvalitetan). Integrisana zvučna kartica nema digitalni audio izlaz (što je slučaj sa većinom laptopa).
Od (ostalih) portova imam 3 USB-a, fire wire, 7 pinski S-video (valjda američki standard), mrežni, monitorski, printerski i “telefonski”, te slot za dodatnu PCMCA karticu.

Znam za 2 riješenja:

1) PCMCA zvučna kartica sa digitalnim audio izlazom obzirom da laptop ima slot za nju, no to rijesenje (ako ga i ima jer i ne trazih bas) je dosta skupo,

2) Externa zvučna kartica koja ima digitalni izlaz spojena na laptop preko USB-a što je jeftinije riješenje (od prethodnog).

U vezi s ove dvije stavke, zna li neko provjadera hardvera koji ima išta od gore navedenog po nekim razumnim cijenama i da se nalazi u Sarajevu ili bilo gdje u BiH? Neko koga možete toplo preporučiti.

I, naravno, zna li neko ikakvo drugo riješenje? Ne mora da bude prenosivo, obzirom da je riječ o laptopu, jer to bi “riješenje” zapravo stajalo uz surround receiver (koji me, by the usput, dobro “oder’o” pa sad tražim utoliko jeftinje riješenje problema) u koji treba da dovedem digitalni zvuk, a za kompjuter bi bilo vezano dužim kablom. Eto.

Savjeti su dobrodošli i unaprijed hvala svima.
car-x

Post by car-x »

posudis od jarana racunar, desktop obicni, u njega ubacis sound blaster live koja kosta 80ak KM, i dva racunara povezes mreznim kablom i to muziku s notebook-a imas na "lajvusi"..
neko iz mase

Post by neko iz mase »

pa zar onda nije lakse prebaciti muziku na desktop i slusati direktno sa njega

:-D :-D :-D
neko iz mase

Post by neko iz mase »

car-x wrote:posudis od jarana racunar, desktop obicni, u njega ubacis sound blaster live koja kosta 80ak KM, i dva racunara povezes mreznim kablom i to muziku s notebook-a imas na "lajvusi"..
ili spojiti se na internet pa ukljuciti msn messanger na laptopu i destopu
pri tom ukljucis audio sharing i imas muziku sa laptopa na desktopu :D :D :D
car-x

Post by car-x »

jes, al to je jaranov racunar, pa ga jaran poslije projekta odnese.. pretpostavljam da on ovo ne bi radi slusanja nego radi ozbiljnijeg bavljenja muzikom..

a kako vec neko predlozi, a nisam znao da ima i usb verzija live kartice.. to je ponajbolje rjesenje..

evo je live usb - 50ak eura
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ma ne samo Live! :) ...saso mange ima... :D

npr. http://www.soundblaster.com/products/extigy/

...ali to kosta... :-? ...ipak, slazem se da je eksterna karta najbolje rjesenje za ovaj problemcic... :)
keiser_soze

Post by keiser_soze »

Trazio, pitao - nema.
U Sarajevu nema kupiti externe zvucne kartice
JEDINO u "Sara computers" u Stakelnom gradu su mi ponudili da porucim, ali ne samo na isporuku, nego i na narudzbu moram da cekam jer ljudi tako sebi planiraju... sta ces...
Kako god, cijene su im, kad covjek porucuje, oko 10-ak $ jace nego one ne americkim sajtovima, sto ce reci da i nije toliko "odiranje" (na sajtu SB Audigiy 2 NX je 99.99, a u Sara computers mi rekose "oko 110 $").
Mog favorita nemadose (vele bice - samo kad?!?), a to je SB 24 bit Live! External koji je na sajtu oko 50 $... valjda cu nekako da ga zbavim...
Cekanje...

Sugestije i dalje dobrodosle!

Pozdrav!
Post Reply