Kako izračunati GPA?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
vedderedi

#1 Kako izračunati GPA?

Post by vedderedi »

Zna li neko kako izračunati GPA (grade point average)?
Potrebno mi je za postdiplomski studij vani jer ne znam kako izračunati ovaj naš sistem ocjenjivanja od 5 do 10 sa njihovim A-F i kreditima za određene predmete.
danas

Post by danas »

A = 4
A- = 3.7
B + = 3.3
B = 3
B- = 2.7
C+ = 2.3
C = 2

tako je na vecini faksova.
i ne pretvaraj nase ocjene u njihove; bolje im daj svoj prosjek ocjena i objasni kako se kod nas ocjenjuje.
nase 6 i njihovo C nije ni priblizno ista stvar.
Last edited by danas on 20/01/2006 21:00, edited 1 time in total.
array

Post by array »

Za svaki predmet moras imati tzv number of credit hours. Ako recimo imas A iz engleskog onda mnozis 4 (A=4, B=3, C=2, D=1) sa 3 ako ti engleski nosi npr 3 credit hours. Tako to uradis za svako predmet i podijelis sa ukupnim brojem credit hoursa i to ti je to.

Nemam pojma kako bi ti to mogao prevesti jer u BH i nema credit hours koliko ja znam.
vedderedi

Post by vedderedi »

Je li neko od vas studirao vani, sta ste vi napisali za nas prosjek i ocjenjivanje? Meni samo u jednoj rubrici na aplikaciji pise GPA, nema uopste prostora da se to malo pojasni, tipa nas sistem ocjenjivanja.
danas

Post by danas »

vedderedi wrote:Je li neko od vas studirao vani, sta ste vi napisali za nas prosjek i ocjenjivanje? Meni samo u jednoj rubrici na aplikaciji pise GPA, nema uopste prostora da se to malo pojasni, tipa nas sistem ocjenjivanja.
pa napisala sam ti...
pojasni ako hoces u svom pismu, i neka profesori koji ti pisu pisma preporuke takodje u svojim pismima objasne nas nacin ocjenjivanja.
vedderedi

Post by vedderedi »

danas wrote:A = 4
A- = 3.7
B + = 3.3
B = 3
B- = 2.7
C+ = 2.3
C = 2

i ne pretvaraj nase ocjene u njihove; bolje im daj svoj prosjek ocjena i objasni kako se kod nas ocjenjuje.
U primjeru ne vidim nase sestice, sedmice...desetke, mozda ipak da im objasnim na posebnom komadu papira.

Hvala "Today" u svakom slucaju. ;)
breba

Post by breba »

Po mom iskustvu za dodiplomske, a posebno postdiplomske moras imati zvanicno prevedene dokumente. Ima dosta firmi koje to rade, (Josef Silny, WES, etc.). Meni je prevodio WES i meni su to dobro uradili - osmice su preveli u A. Ne znam gdje se prijavljuses, ali svaki iole ozbiljan fakultet ce ti traziti zvanicne transkripte i nece prihvatiti tvoje prevode.
array

Post by array »

vedderedi wrote:
danas wrote:A = 4
A- = 3.7
B + = 3.3
B = 3
B- = 2.7
C+ = 2.3
C = 2

U primjeru ne vidim nase sestice, sedmice...desetke, mozda ipak da im objasnim na posebnom komadu papira.

Hvala "Today" u svakom slucaju. ;)
GPA se ne racuna tako, nempj da te ovo zavara. Lijepo sam ti napisao gore kako se racuna ali evo ti opet:

Za svaki predmet moras imati tzv brojof credit sati. Vecina predmeta ti daje tri kredita ali ima poneki sa 4, 2, 1 i sta ja znam. Ako recimo imas A iz engleskog onda mnozis 4 (A=4, B=3, C=2, D=1) sa 3 credit sata ako ti engleski nosi npr 3 credit hours. Ako engleski nosi 4 onda mnozis sa 4. Tako to uradis za svaki predmet i podijelis sa ukupnim brojem credit hoursa i to ti je to.

Nemam pojma kako bi ti to mogao prevesti jer u BH i nema credit hours koliko ja znam.
the_stick

Post by the_stick »

ako imas samo jednu kutijicu, onda mozes jednostavno napisati svoj prosjek i staviti da je od 10... npr. 8.5/10... to ti je jedini nacin... nase prosjek se ne moze pretvarati u njihov, niti se njihov moze pretvarati u nas.... eh sad... uz aplikaciju ces svakako morati poslati svoj transkript.... na njemu bi trebalo pisati sta znace tvoje ocjene... ako to nema, onda mozda mozes pitati nekoga sa fakulteta da li ti moze izdati neki dokument koji to objasnjava...

da skratim... najmanje je bitno sta ces napisati u tu kutijicu... svakako ce oni na kraju to morati da provjere na tvom transkriptu gdje se nalaze sve tvoje ocjene...
danas

Post by danas »

@array:
on uopste nije pitao kako da izracuna GPA iz americke skole, vec je pitao kako da preracuna nase univerzitetske ocjene (6, 7, 8, 9, 10) u americki GPA. znaci, njega interesuje kako da prevede nasu recimo osmicu u americki sistem, tako za sve svoje ocjene, i kako onda onda izracuna GPA... a posto kod nas nemaju krediti, svaki cas "vrijedi" isto, tako da teoretski samo racuna obicni prosjek ocjena.

inace, slazem se da mu je najbolje da mu neki ovlasteni notar ili sluzba ovo prevede, jer americko C nije isto sto i nase 7.
titox16

Post by titox16 »

Pa zar nije Univerzitetska desetka u Bosni ko 100% ili ocjena A u Americi?
Univerzitetska devetka kao 90% ili ocjena A- u Americi?

Ako je tako onda ovako izracunaj GPA...

10 je A (4.00 GPA)
9 je A- (3.67 GPA)
8 je B- (2.67 GPA)
7 je C- (1.67 GPA)

itd....

Neznam dali sam u pravu ali logicno bi tako islo...

Imaju li u Bosni ocjene izmedju cjelih brojeva? npr 8.5 ili 7.5?
danas

Post by danas »

tito, nije isto nimalo. ovdje po 30-40% studenata ima A ili A-, a kod nas koliko ima desetki? ovdje maltene niko nema C prosjek, imaju "izborne" predmente... a kod nas je prosjek 7.5 sasvim OK :D

a brojcani ekvivalenti americkih A, B, C su kao sto sam navela u prvom postu.
Last edited by danas on 21/01/2006 03:10, edited 1 time in total.
breba

Post by breba »

postoje i kod nas krediti iliti koliki broj casova imas u odredjenom periodu, premda kod nas to nema nikakve veze sa prosjekom niti je previse bitno tokom skolovanja. svaki fakultet ima brosuru u kojoj je to navedeno. ja sam agenciji koja je prevodila moje ocjene poslao ovu brosuru kao i transkript. oni su brojeve casova po semestru preveli u brojeve casova po sedmici (americki krediti), i izracunali moje ocjene.
array

Post by array »

titox16 wrote:Pa zar nije Univerzitetska desetka u Bosni ko 100% ili ocjena A u Americi?
Univerzitetska devetka kao 90% ili ocjena A- u Americi?

Ako je tako onda ovako izracunaj GPA...

10 je A (4.00 GPA)
9 je A- (3.67 GPA)
8 je B- (2.67 GPA)
7 je C- (1.67 GPA)

itd....

Neznam dali sam u pravu ali logicno bi tako islo...

Imaju li u Bosni ocjene izmedju cjelih brojeva? npr 8.5 ili 7.5?
Ocjena ko ocjena je ista ali racunanje prosjeka nije. Evo zasto: recimo studiras ekonomiju i imas dva predmeta, jedan je generalno muzicko a drugi ekonomija. Iz muzickog imas 10 a iz makroekonomije 8. Znaci, u BiH to ti daje devetku za prosjek posto se oba predmeta tretiraju isto. U Americi ta dva predmeta vjerovatno ne bi imala isti broj kredita. Tako bi za makroekonomiju vjerovatno bi imao 3 kredita a za muzicko 1. Ako iz makroekonomije imas C a iz muzickog A onda se to ovako racuna:
ocjena X broj kredita = GPA (za jedan predmet)
Znaci, posto je A=4 (4 je najveci GPA) to je za muzicko
4 X 1 = 4 i za makroekonomiju (C=2):
2 X 3 = 6.
Sad to saberes i podjelis sa ukupnim brojem kredita:
10 : 4 = 2.5 = prosjecan GPA.
Po Bosanskom racunanju to bi bilo 3 sto je priblizno devetki. Posto za makronomiju bi imao vise sati sedmicno i puno vise rada nego za muzicko, ocjena za makroekonomiju je "teza" zbog cega bi ti prosjek bio 2.5 a ne 3.
Post Reply